2009. Március 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.)
2. - Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása
3. - Az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjéről szóló 15/2007. (IV. 20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése
4. - Tájékoztató Kőszeg város és környéke magánvállalkozásai helyzetéről, valamint a lehetséges stratégiai javaslatok a város gazdaságának fejlesztése érdekében
5. - Kőszeg város 2009. évi közfoglalkoztatási terve
6. - Beszámoló Kőszeg város külkapcsolatairól
7. - A kőszegi múzeumok működtetésének és támogatásának koncepciója.
8. - A nagyrendezvények pénzügyi elszámolása.
9. - A Kőszegi Városüzemeltető Kht. átalakítása, alapító okiratának módosítása.
10. - Az önkormányzati tulajdonrész fenntartása a Kőszegi Városfejlesztő Kft.-ben.
11. - A többcélú kistérségi társulás által benyújtandó, intézmények felújítását célzó pályázatok jóváhagyása.
12.a - Vagyonügy: A 044/48 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
13. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről
14. - Egy mappában letölthető 2009_03_26 KT ülés
15. - Sürgősségi előterjesztés: A Meritum Kft.vel kötendő ajándékozási szerződés.
10. napirendi pont:
Az önkormányzati tulajdonrész fenntartása a Kőszegi Városfejlesztő Kft.-ben.

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2009. március 26-i ülésének
10. napirendi pontjához



Tisztelt Képviselő-testület!


A 2006. október 31-i ülésen tárgyalta a képviselő-testület azt az ajánlatot, amellyel az EUTÉR Európai Térségfejlesztő Szolgálat Kft. kereste meg az önkormányzatot Kőszeg város fejlődése, fejlesztési lehetőségeinek kidolgozása érdekében. Ajánlatukat egy együttműködési megállapodás-tervezetbe foglalták. A képviselő-testület a velük kötendő megállapodást módosításokkal hagyta jóvá, a 215/2006. (X. 31.) határozatával.
A megállapodásban az önkormányzat megbízóként, az EUTÉR Kft. pedig megbízott félként szerepel. A megbízott vállalása szerint elkészítették volna Kőszeg város városfejlesztési programját, melynek fő részeit a megállapodásban határozta meg a képviselő-testület. A programban meghatározott fejlesztések megvalósításához szükséges beruházások előkészítésével, tervezésével és lebonyolításával összefüggő minden feladatot a megbízott vállalt, az önkormányzat pénzügyi hozzájárulása nélkül. A megállapodásban az szerepel, hogy a városfejlesztési programot a megbízó 2007. március 30-ig köteles elkészíteni és a képviselő-testület 2007. május 30-ig köteles benne döntést hozni, de ez a program a mai napig nem került benyújtásra és elfogadásra.
Ezen megállapodás tartalmazta azt is, hogy a felek a városfejlesztési program megvalósítása érdekében elvégzendő fejlesztések és egyéb beruházások megvalósítására korlátolt felelősségű társaságot alapítanak.
A társasági szerződés tervezetét a képviselő-testület a 2006. december 19-i ülésén tárgyalta és azt néhány módosítással, a 263/2006. (XII. 19.) határozatával jóváhagyta, egyúttal megnevezte a felügyelő bizottság tagjait is, három önkormányzati képviselő személyében.
A társaság első ügyvezetője, Kocsis József lett. A társasági szerződés 2007. január 18. napján került aláírásra, amit a cégbíróság a hatályos jogszabályok alapján bejegyzett. A cég irodáját a Jurisics tér 15. sz. alatt alakították ki.
A képviselő-testület ülésein többször is felmerült a Városfejlesztő Kft. tevékenysége, illetve feladattal való megbízása.
Elsőként a posztógyári ingatlant megvásárló Innovációs Park Kft.-vel kötött szerződés alapján a projektcégbe delegálta a kft.-t a képviselő-testület, a 262/2007. (XI. 8.) határozatával, az önkormányzat érdekeinek a képviseletére. Ez a megbízás a 104/2008. (IV. 17.) képviselő-testületi határozattal visszavonásra került. Végül ez a határozat a 160/2008. (VI. 26.) határozattal módosításra került, mely szerint a képviselő-testület nem a Városfejlesztő Kft.-t bízta meg az önkormányzat érdekeinek a képviseletével.
A 2007. június 26-i ülésén tárgyalta a képviselő-testület a II. Nemzeti Fejlesztési Terv 2007-2008. évekre szóló kiemelt projektjeit és ezek kidolgozásával a képviselő-testület a Kft.-t is megbízta, valamint azzal, hogy az ezzel kapcsolatos munkájáról számoljon be a képviselő-testület felé. Ilyen beszámoló a képviselő-testület elé nem került.
A kft. munkájával első ízben a 2007. december 20-i ülésen foglalkozott a képviselő-testület, külön napirend keretében, azóta ilyen beszámolót nem tárgyaltak a képviselők.
2007. nyarán kereste meg az önkormányzatot egy olyan beruházó, amely a városmajor fejlesztését célozta meg. A képviselő-testület augusztusban elrendelte egy látványterv elkészítését a terület hasznosításra vonatkozóan, amely egy áruház, vásárcsarnok és az ezekhez szükséges utak és parkolók kialakítására vonatkozott és amelyet szándéka szerint jóváhagyás után pályáztatás útján kívánt volna megvalósítani.
A terület hasznosítására 3 ajánlat érkezett, köztük a Városfejlesztési Kft. is adott be ajánlatot. A képviselő-testület végül egyik ajánlatot sem fogadta el, viszont a 299/2007. (XII. 20.) képviselő-testületi határozattal felkérte a Kőszegi Városfejlesztő Kft.-t, hogy "tekintse át a terület hasznosíthatóságának lehetőségeit, különösen építészeti, forgalomtechnikai, pénzügyi és jogi szempontból is és szakértők bevonásával készítsen egy döntés-előkészítő, komplex szakmai anyagot a képviselő-testület elé, amit majd a már készülő Rendezési Tervbe be kell illeszteni."
Ezen határozat alapján a kft. megbízta a Beruházás-lebonyolító Közbeszerzési Tanácsadó Mérnökirodát, hogy készítsen el egy komplex, átfogó szakvéleményt a terület kereskedelmi célú fejlesztésére vonatkozóan. Mivel a csatolt szakvélemény alapján az a vélemény alakult ki, hogy mind jogi, mind pénzügyi szempontból nehézkes lenne a tárgyi fejlesztés megvalósíthatósága, a kft. újabb feladatot kapott az 50/2008. (II. 28.) képviselő-testületi határozattal, mely szerint:
1. A KVF Kft. készítsen egy szakvéleményt, amely feltárja az eredetileg a városmajorban tervezett fejlesztések megvalósításának urbanisztikai- és gazdasági szempontból egyaránt optimális helyét és módját annak figyelembevételével, hogy a fejlesztések kizárólag külső befektetői forrásból kerülhetnek finanszírozásra. A szakvéleménynek ki kell térnie a tűzoltóság szakmai szempontoknak megfelelő végleges áthelyezésére.
2. Fenti szakvélemény:
– mérje fel a jelentősebb élelmiszer, vegyes kereskedelmi és egyéb kereskedelmi hálózatok elhelyezésének lehetőségét a műszaki, pénzügyi szempontok figyelembevételével,
– mérje fel Kőszeg Város közigazgatási területén belül valamennyi olyan, akár magán – akár önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant, amely városfejlesztési célok megvalósítására, és fenntartható üzemeltetésére alkalmas.
3. Mindkét felmérésnél kiemelten figyelembe kell venni a város épített és környezeti értékeinek megóvását, a lakosság érdekeit és a képviselő-testület cselekvési programjában megfogalmazottak megvalósulását."

Erre a döntésre a Kft. ismét a Beruházás-lebonyolító Közbeszerzési Tanácsadó Mérnökiroda segítségével elkészítette és benyújtotta azt a városfejlesztési koncepciót, amelyet a 2975/65, 2515, 2517, 2518, és 2545, 2546, 2547 hrsz alatti, önkormányzati tulajdonú ingatlanokon tartott megvalósíthatónak. A javaslat lényege a jelenlegi sportpálya áthelyezése volt, új sportpályák kialakítása az V. ütem területén, a tűzoltóság, és a mentő-állomás áthelyezése, a Közszolgálati Egészséghá kialakítása, ez mellett egy Kereskedelmi és Szolgáltató Központ is megvalósult volna.
A javaslat nagy lakossági vitát váltott ki, végül is a képviselő-testület a május 8-i, rendkívüli ülésén tárgyalta az előterjesztést. A 116/2008. (V. 8.) határozatában elrendelte a Kőszegi Városfejlesztő Kft. által készített elképzelés további egyeztetését, a lakosság, a Kőszegi SE és a KÖH véleményének figyelembe vételét valamint a kiérlelt koncepció újbóli benyújtását. Elrendelte továbbá a képviselő-testület annak megvizsgálását, hogy a fenti célok megvalósulására van-e más, alkalmas önkormányzati terület, illetve az erre vonatkozó alternatívák kidolgozását, de ilyent a kft. azóta sem nyújtott be.

A felügyelő bizottság mindhárom tagja a 2008. június 26-i ülésen lemondott ezen tisztségéről, mást pedig nem bízott meg ezzel a képviselő-testület.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a Kőszegi Városfejlesztő Kft. a városfejlesztés terén érdemi munkát nem végzett, a vele kapcsolatos elképzelések nem váltak valóra, ezért javaslatot teszek az EUTÉR Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodás felbontására, illetve kérem, hogy a képviselő-testület tegyen lépéseket arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat nem kíván a jövőben a kft. tagja lenni.

Amennyiben a képviselő-testület úgy dönt, hogy a továbbiakban nem kíván a Kőszegi Városfejlesztő Kft. tagja lenni, akkor a következő lehetősége van:

Az önkormányzat megkeresi az Eutér Zrt.-t, mint a közös cég másik tulajdonosát, s jelzi számára, hogy értékesíteni kívánja a társaságban lévő, 1.500.000,-Ft névértékű üzletrészét.
Tekintettel arra, hogy a tag részére biztosított elővásárlási jog ne legyen kijátszható, a felek a társasági szerződésben kizárták, hogy adásvételen kívül más jogcímen átruházható legyen az üzletrész.

Amennyiben a Zrt. úgy dönt, hogy megszerzi az önkormányzat üzletrészét, akkor meg kell állapodni az átruházás részleteiben és a szükséges cégeljárást le kell bonyolítani. Ennek eredményeként a Kőszegi Városfejlesztő Kft. egyszemélyes Kft-vé válna.

Az önkormányzatnak arra is lehetősége van, hogy harmadik személy részére értékesítse az üzletrészét, ez esetben azonban – az elővásárlási jog miatt - közölni kell a Zrt. –vel az elfogadott vételi ajánlatot.

Jogszabályi alap és a társasági szerződés vonatkozó rendelkezései:

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (továbbiakban: Gt.) szerint az üzletrész a társaság tagjaira - a társaság saját üzletrészét kivéve - szabadon átruházható. A társasági szerződésben a tagok egymásnak elővásárlási jogot biztosíthatnak, illetve az üzletrész harmadik személyre történő átruházását egyéb módon korlátozhatják vagy feltételhez köthetik.
A társasági szerződés rendelkezik arról, hogy a tagot, a társaságot vagy a taggyűlés által kijelölt személyt – ebben a sorrendben – az adásvételi szerződés útján átruházni kívánt üzletrészre elővásárlási jog illeti meg.
A Gt. szerint a tag a vele közölt vételi ajánlat bejelentésétől számított tizenöt napon belül nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, hogy az elővásárlási jogával nem kívánt élni. A társaság vagy az általa kijelölt személy esetén a határidő a bejelentéstől számított harminc nap.

A társaság megszüntetésének elhatározása a taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik, így – tekintve az 50-50%-os szavazati arányt – a másik tulajdonos hozzájárulása nélkül a céget megszüntetni nem lehetséges.

Az előterjesztést együttes ülésen tárgyalta meg a pénzügyi, jogi és rendészeti, valamint a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság. Mindkét bizottság elfogadásra ajánlotta a határozati javaslatot.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztett javaslatot megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.


Kőszeg, 2009. március 20.

Huber László s. k.
polgármester






HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Huber László polgármestert az EUTÉR Zrt.-vel kötött Együttműködési Megállapodás 5. pontja alapján, a megállapodás felbontására.

2. A képviselő-testület felhatalmazza Huber László polgármestert, hogy a Kőszegi Városfejlesztő Kft.-ben fennálló önkormányzati üzletrész eladására vonatkozó tárgyalást a tulajdonostárs EUTÉR Zrt.-vel folytassa le.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.