Hírek

A Gyógyító Klíma Kőszegen projekthez kapcsolódó hírek.

Klíma játékokra hívják a kőszegi iskolásokatIsmeretterjesztő játékra hívja a kőszegi iskolásokat a város önkormányzata, az iskolai klíma napok keretében havonta egy napon, összesen három feladat vár a gyerekekre. A feladatokat kiírók minden korosztályra gondoltak, korcsoportonként külön csapatmunkát kell teljesíteni a diákoknak. Olyan változatos kézműves feladatokat kell elvégezni, mint pl. szőttes készítése és filc hulladékból nagyméretű falikép alkotása alsósoknak; „A mi erdőnk” elnevezéssel szintén filcből saját fa készítése, és az osztály éghajlatvédelmi tervének kidolgozása. A feladatok elkészítési határideje február, március és április hónap.

A játékos vetélkedő Gyógyító Klíma Kőszegen című projekt keretében valósul meg, továbbra is a legfontosabb cél, hogy a legfiatalabb generációt minél szélesebb körben érjék el, felhívják figyelmüket a környezetvédelem fontosságára, illetve játékos feladatokon keresztül a hétköznapokon is meghatározó tevékenységgé tegyék a klímavédelmet, világunk megóvását.

Az ismeretterjesztő feladatokon túl vándorkiállítás is érkezik majd a kőszegi iskolákba: éghajlatváltozás témájú fotókiállítás, és az év első hónapjában készített, a gyerekek kézműves tárgyak bemutatója is része lesz az installációnak. Ezen kívül az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kisfilmeket is megismerhetnek a gyerekek.


A klímavédelem is szerepet kap Kőszegen - október havi programokOktóber 31-én Családi nemezelő nap a Baby Caféban!

Október 10-én a családokat várják a természetbe, a Miénk itt a legelőrét! című rendezvényen Klíma-tudatos kérdőív és üzenőfal is megtalálható lesz.

Október 8-án Kézműves Kalandokkal és Klíma üzenőfallal is várják a családokat a KÖSZHÁZ-ban megrendezésre kerülő CSALÁD ÉS KARRIER.KŐSZEG tájékoztató napján.


„Klímabarát fűtés, tiszta fűtés”2020 őszén elindult Kőszegen is a „Klímabarát fűtés, tiszta fűtés” kampány. Kőszeg és térsége évszázadok óta a légúti megbetegedések természetes gyógyhelye. Alpesi klímája, páratlanul tiszta levegője olyan érték, amelynek megőrzése mind a város, mind Magyarország részére valóságos és védendő kincs. A kampány célja, hogy felhívjuk a kőszegi lakosság figyelmét a tiszta fűtési módok alkalmazásainak fontosságára Kőszeg gyógyító klímájának megőrzése érdekében.


Szemléletformálás a kőszegi rendezvényekenKlímasátorral, kézműves foglalkozásokkal, klíma-totóval is várták a kicsiket és nagyokat a nyári rendezvényeken Kőszegen, a cél a szemléletformálás bolygónk jövője érdekében. A Gyógyító Klíma Kőszegen című pályázatban eddig többek közt a Főtéri Zenés Esték rendezvénysorozat, a Hétforrás Piknik, a Törökles és az Ostromrendezvény keretén belül is szerveztek programokat.


Játékosan a klímáról KőszegenA klímavédelem is szerepet kap a kőszegi diákok mindennapjaiban, szeptembertől az iskolákban is foglalkoznak a témával. Melyek a legfontosabb és legegyszerűbb hétköznapi tennivalók, hogy megóvjuk a Földet és közvetlen környezetünket, többek közt ez is szóba kerül. Elsőként a Dr. Nagy László EGYMI diákjai elsősorban kézműves foglalkozásokon ismerhetik meg a főbb tudni- és tennivalókat, rendhagyó technika óráik is lesznek a témában.


Elkészült Kőszeg város KlímastratégiájaA KEHOP-1.2.1 Gyógyító Klíma Kőszegen című projekt keretében elkészült Kőszeg város klímastratégiája, amely a klímaváltozás helyi, negatív hatásainak mérsékléseire tesz intézkedési javaslatokat. Kőszeg város klímastratégiája az interneten a https://koszeg.hu/hu/gyogyitoklima/ címen mindenki számára megismerhető és véleményezhető.


Kultúra, túrázás és Gyógyító Klíma ősszel KőszegenHáromnapos, színvonalas programmal várják a kultúra és túrázás kedvelőit ezen a hétvégén, megelevenedik a múlt, megnyílnak Kőszeg „rejtett kincsei”, a kőszegi családok régi történetei. Szeptember 18-19-20-án a „Kőszeg rejtett kincsei - a Kulturális Örökség Napjai Kőszegen” című rendezvényen a kulturális élmények mellett a Gyógyító Klíma Kőszegen projekt is képviselteti magát: úgynevezett klíma üzenőfalon lehet üzenetet hagyni 2030-ra.


Civil programokon is elérhető a Gyógyító KlímaA klíma üzenőfal is fontos szerepet kap a kőszegi helyi csoportok és civil szervezetek, valamint a kőszegi borászok lokális programjain is szeptember 26-án, 2020 őszén pedig októberben környezetvédelmi nevelő napot is szerveznek a családoknak, a már hagyományosnak számító Miénk itt a rét! rendezvény keretében, ahol ráadásként kézműves kalandokkal várják a kicsiket és nagyokat.


Műanyagmentes Július2020 júliusában elkezdődtek a „Gyógyító Klíma Kőszegen” című pályázat szemléletformáló rendezvényei, melynek keretében 247 fő vett részt különböző klímatudatos magatartást népszerűsítő, tematikus szemléletformáló foglalkozásokon.