Programok

A Gyógyító Klíma Kőszegen projekthez kapcsolódó programok, rendezvények.

Eseménynaptár2020. 07.17. és 07.24. A Főtéri Zenés Esték
2020. 07.25. Hétforrás Piknik

Rendezvények:1. Klímanapok a kőszegi és környékbeli iskolákban, óvodákban:A klímastratégiában is tárgyalt témakörökben vándorkiállítás eljuttatása a kőszegi és környékbeli iskolákba, ott a fenti időszakban tematikus klíma-foglalkozások, játékok és művészi-kézműves műhelyek szervezése, ahol a gyermekek és fiatalok elmélyedhetnek a klimatikus kérdések feldolgozásában, és a pozitív változást hordozó cselekvési utak begyakorlásában. A tematikus tevékenységek többek között az alábbi klímakérdések köréből kerülnek ki: környezetvédelem, természetvédelem, klímaváltozás, környezetbarát háztartás, tudatos vásárlás, egészséges életmód, ökogazdálkodás, komposztálás, hulladék megelőzés és csökkentés stb.
Célcsoport: a kőszegi általános és középiskolák diákjai és tanárai, valamint a környékbeli iskolák tanulói.
A megvalósítás módja: az iskolai a tanrendhez illeszkedve, klimatikus projektórák, projektnapok, netán projekt-hét keretében. A megvalósítás magasfokú részvételre, és intenzív interaktivitásra épül.

2. Klíma-akciók és klíma-programok a kőszegi rendezvényeken és kőszegi programsorozatok keretében:A kiemelt, klimatikus témakörökhöz kötődő kőszegi rendezvényekhez (pl. a Kőszegről 1902-ben országos elterjedésre induló Madarak és fák napja rendezvényein, az Európai mobilitási hét keretében megszervezendő Autómentes napokon, és a térségi családi vagy tematikus természeti élménynapokon, programsorozatokon stb.) klímatudatos magatartást népszerűsítő, tematikus szemléletformáló rendezvények, foglalkozások és/vagy programok megszervezése, valamint a klímaváltozáshoz kötődő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztással összefüggő tevékenységek. A tematikus tevékenységek többek között az alábbi klímakérdések köréből kerülnek ki: környezetvédelem, természetvédelem, klímaváltozás, környezetbarát háztartás, tudatos vásárlás, egészséges életmód, ökogazdálkodás, komposztálás, klímabarát közösségi kertészkedés gyakorlata, hulladék megelőzés és csökkentés, közösségi és fenntartható közlekedés, a közlekedés klimatikus hatásai stb. Az egyes alkalmakon változó összetételben, a rendezvény céljának megfelelően, a helyi klímastratégia célkitűzéseivel összhangban kerül sor a program-tevékenységek tematikus és módszertani összetételének a meghatározására.
Célközönség a helyi lakosság, azon belül kiemelten az általános iskoláskorúak.
A tevékenység pl. tematikus egyéni és csapatversenyek, akadályversenyek, foglalkozások, kerékpáros- és gyalogtúrák a rendezvények és programok keretében valósul meg.

3. Szemléletformáló gyermekfoglalkozások a kőszegi nagyrendezvényeken:A klasszikus kőszegi nagyrendezvényeken belül (így pl. az Ostromnapok, a kőszegi Szüret, az Orsolya napi vásár és a Kőszegi Advent rendezvényein belül) tematikus klimatikus gyermekfoglalkozásokat, színezőket, apró beszélgetéseket és kézműves műhelyfoglalkozásokat szervezünk gyermekek, családok részére, különösen a kisgyermekes családok elérése érdekében. Kutatások kimutatják, hogy a megszülető kisgyermekét gondozó szülő érzékenyebb a gyermek jövőjét meghatározóan befolyásoló hosszútávú környezeti és klimatikus folyamatokat is érintő magatartásformák kialakítására vagy annak megfontolására. Ennek kiváló, a gyermekek készségeinek kibontakozását segítő folyamata lehet ez a tevékenység. A nagyrendezvényeken való kitelepülés és foglalkozás egyben jelentős számú passzív elérést biztosít mind e tevékenység közvetlen, mind a projekt szélesebb célcsoportja felé is. Egyben jelentős rekrutációs hatása lehet a projekt más, aktív tevékenységi szegmenseiben való részvételre mozgósításban is.