2011. Szeptember 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A helyi építészeti értékek védelméről szóló 8/2008. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Közterület elnevezése.
4. - A Felső körút, a Borsmonostori út, a Táncsics M. u. és a Bajcsy-Zs. E. utcák forgalmi rendjének megváltoztatása.
5. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
6. - A határátkelő területének bérbevételéről szóló döntés.
7. - Cák község településrendezési tervei módosításának előzetes véleményezése.
8. - A „Kőszegi köztemetők üzemeltetése” tárgyban ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
9. - A "Jurisics tér térfigyelő rendszerének tervezése és kiépítése” tárgyban ajánlattételi felhívás elfogadása.
10. - A belváros felújításával kapcsolatos pótmunkák tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás lezárása.
11. - Renault Traffic kisbusz vásárlása a gimnáziumtól.
12.a - Vagyonügyek: A Sáncárok u. 2325/5 és a 2325/7-8. hrsz-ú ingatlanok értékesítése.
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
16. - Sürgősségi előterjesztés: "A Jurisics-vár felújításának turisztikai fejlesztése - kiegészítő munkák elvégzése" tárgyban egyszerű ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
17. - Sürgősségi előterjesztés: "A Jurisics Miklós Gimnázium kollégiuma tetőfelújítás - kiegészítő munkák elvégzése" tárgyban egyszerű ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
1. napirendi pont:
A helyi építészeti értékek védelméről szóló 8/2008. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosítása.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2008-ban elfogadta a helyi építészeti értékek védelméről szóló 7/2008. (III. 31.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet).

Kőszeg Város Főépítésze szakmai indokok alapján javasolja a rendelet módosítását.
Az 1. mellékletben az egyes védettségi fajták köre bővült, a már meglévő helyi egyedi védelem alatt álló épületek körét 18 új helyi egyedi vedelem alá helyezett épülettel egészítjük ki (He-284/11-től He-301/11-ig).
Az egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló 53/2011. (VIII. 25.) NEFMI rendelet az alábbi három épületet műemlékké nyilvánította, ezért a helyi védelmét meg kellett szüntetnünk:
- 106.§ (1) bekezdése: Rákóczi utca 121. 2840 hrsz He-212/06 Rákóczi út 121. alsó Vámház
- 107.§ (1) bekezdése: Várkör 67. 1871 hrsz, 1872 hrsz és a 1873 hrsz He-278/06 Várkör lakóépület és üzletek
-108.§ (1) bekezdése: Várkör 69. 1874 hrsz és a 1875 hrsz He-279/06 Várkör 69 kávézó (Lauringer-ház).
Egy épület helyi védettségét megszüntettük: He-001/00 Ady Endre utca 6. – 3485-7 hrsz - kettős lakóház.

Az önkormányzati rendelet elfogadását követően született meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (továbbiakban: Jszr.), valamint a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény (továbbiakban: Jat). Mindkét jogszabály tartalmaz követelményeket az önkormányzati rendeletek tervezeteinek megszerkesztésére, megszövegezésére stb. Ezeket a szempontokat figyelembe véve az alábbi módosításokra, egyszersmind egyszerűsítésre van szükség önkormányzati rendeletünkben.
Rendeletünk több helyen a rendeletalkotásra felhatalmazást adó, az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet (továbbiakban: FVM rendelet) rendelkezéseit ismétli, azonban az Jszr. 16. § (2) bekezdése értelmében magasabb szintű jogszabály szövegét sem szó szerint, sem tartalmilag nem lehet idézni, szükség esetén hivatkozást kell alkalmazni. Szintén a Jszr. mondja ki, hogy jogszabály tervezetében nem foglalható szakaszba normatív tartalom nélküli mondat. Ezért rendelettervezetünk 3. §-ának (2) bekezdésében hatályon kívül helyezzük a Rendelet feleslegessé vált rendelkezéseit.
A jogszabályszerkesztési indokok túl a Rendelet 7. § (6) bekezdésébe azért nem szükséges, mivel az FVM rendelet, illetve a az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról szóló 255/2007. (X. 4.) Korm. Rendelet részletesen tartalmazza, hogy kinek és milyen tartalommal kell a helyi építészeti értékvédelmi nyilvántartást vezetnie.
A Rendelet 10. §-nak hatályon kívül helyezését az indokolja, hogy az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. melléklete taxatíve sorolja fel az építésügyi hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött építési tevékenységeket. A 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet hatályon kívül helyezésével megszűnt az a felhatalmazás, mely a helyi önkormányzatoknak lehetőséget adott arra, hogy önkormányzati rendeletben építési engedélyhez kössék egyéb építési munka elvégzését is. Így a 10. § (2) és (4) bekezdésében meghatározott egyéb mellékletek benyújtására sem lehet a kérelmezőt kötelezni.

A Rendelet 7. § -ában a Városfejlesztési feladatokat ellátó bizottságként nevesítettük a védetté nyilvánítással, megszűntetéssel kapcsolatos feladatok előkészítésében részt vevő bizottságot, így a bizottságok nevének esetleges megváltozása a jövőben nem jelent gondot, nem kell emiatt módosítani rendeletünket.

A Rendelet Mellékletét kicseréltem, mert jogszabályszerkesztési szempontokat figyelembe véve így egyértelműbb. A Rendelet melléklete a helyi védelem elemeit fajtánként tételesen tartalmazza, az új mellékletben az FVM rendelet 2. § (2) bekezdésben meghatározott fogalmakat használunk a területei védelem elemeinél.

A tervezett rendelet-módosításnak hatását vizsgálva megállapítható, hogy a rendelettervezet a helyi védelem elemeinek bővítésével Kőszeg építészeti értékeink, arculatának hosszú távú megőrzését, védelmét biztosítja, egyidejűleg a szabályozást egyszerűsíti, átláthatóbbá teszi.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és azt egyhangúan elfogadásra ajánlják.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni, és a rendeletet elfogadni szíveskedjék.


Kőszeg, 2011. szeptember 22.


Dr. Tóth László jegyző nevében:


Dr. Nagy Edina s.k.
a hatósági osztály vezetője


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…../2011. (IX. .) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelméről szóló 7/2008. (III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében és az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet 4. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a helyi építészeti értékek védelméről szóló 7/2008. (III.31.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:
1. §

(1) A Rendelet 2. § (4) bekezdésében a „melléklete” szövegrész helyébe a „1. melléklete” szöveg lép.
(2) A Rendelet 7. § (1) és (2) bekezdésében a „Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság” szövegrész helyébe a „Városfejlesztési feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.

2.§

A Rendelet Melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. §

(1) Jelen rendelet hatályba lépével egyidejűleg hatályát veszti a Rendelet 7.§ (3) bekezdésében és az (5) bekezdésében a „Kulturális Örökségvédelmi Hivatal” szövegrész.
(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Rendelet 1-4. §-hoz, 5-6.§-hoz, 7. §-hoz, 8-9. §-hoz és a 10-11. § -hoz és a 12. § -hoz tartozó alcímek, a Rendelet 2. § (2) és (3) bekezdése, 3 -6. § - a, 7. § (4) és (6) bekezdése és 10-11.§-a.

4.§

Jelen rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


Kőszeg, 2011. szeptember





Huber László s.k. dr. Tóth László s.k.
polgármester jegyző

(A rendelettervezet mellékletét lsd. a letölthető formátumban.)