2023. Július 26., Szerda, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális ellátásaival kapcsolatos döntések meghozatala.
2. - Az 1. számú házi gyermekorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó megállapodás.
3. - A felnőtt háziorvosokkal kötött ingatlanhasználati szerződésben szereplő közüzemi költségek átvállalásával kapcsolatos döntések meghozatala.
4. - Költségvetési előirányzat átcsoportosítás a pályázatok előkészítő keretére vonatkozóan.
5. - A Kőszeg, Rákóczi u. 78. alatti társasház kéményfelújításához önkormányzati támogatás biztosítása.
6. - A Kőszeg Rákóczi u. 63. alatti társasházban lévő önkormányzati bérlakások eladásával kapcsolatos döntések meghozatala.
1. napirendi pont:
A Kőszegi Szociális Gondozási Központ bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális ellátásaival kapcsolatos döntések meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!



A Képviselő-testület 2023. június 29-ei ülésén elrendelte a bentlakásos szociális intézmények fenntarthatóságának vizsgálatát és javaslatot kért további szükséges intézkedésekre.
A határozat alapján a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal felvette a kapcsolatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Regionális Központ regionális ügyvezetőjével, Panker Mihály úrral. Az ügyvezető úr és kollégái 2023. július 6-án személyes egyeztetésen és intézményi bejáráson tájékozódtak az ellátásokról, és további adatszolgáltatást kértek a működési költségekkel kapcsolatban az idősek otthona vonatkozásában. Ekkor nem zárkóztak el a hajléktalanok átmeneti szállása működtetésének átgondolásától sem, azonban 2023.07.18-án az újbóli személyes találkozáson jelezték, hogy nem kívánnak ezzel foglalkozni, mert a rendelkezésre álló információik alapján az igénybevétel csökkenése miatt átgondolásra szorul ezen feladat létjogosultsága.
Az Idősek Otthona működtetésének átvételével kapcsolatban 2023.07.19-én küldték meg Szándéknyilatkozatukat, melyet az előterjesztéshez mellékelünk.

A Szándéknyilatkozatban írtak szerint a működtetés átvételéhez több feltételnek a teljesülése szükséges, melyek között vannak olyanok, melyek további Képviselő-testületi döntéseket igényelnek most és a jövőben is.
A Szándéknyilatkozat szerint az Idősek otthona működtetésének átvételével egyidejűleg a Kőszegi Idősek Klubja működtetését is szeretnék átvállalni, ehhez azonban egyéb intézményi területek használatba adását kérik –egyrészt mert a működési engedély kiadásának feltételeit biztosítani kell, másrészt célszerű tisztázni az intézmény többi funkciójától való fizikai elkülönítést is.
További feltétel az intézmény régi konyhaegységének használatba adása, elsődlegesen melegítőkonyhai funkció biztosítása céljából, valamint étkező kialakítása céljából. Szakmai szempontból a két ellátási forma összekapcsolása és egymásra építése elfogadható és megalapozott elképzelés, a melegítőkonyha kialakítása pedig tulajdonképpen feltétele a működési engedély kiadásának a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület számára.
Ez alapján kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet ezen feltételek teljesítése érdekében szükséges folyamatok előkészítésének elrendelésére.
Mivel a hajléktalanellátás vonatkozásában nem sikerült még csak elvi szándéknyilatkozatot sem szerezni, ezért további megoldási feltételek felkutatása szükséges, mert az ellátás ezen formákban való fenntartása nem megalapozott, a szükségletek nem indokolják ezt a komplex megoldást ebben a formában.

Fentiekre tekintettel kérem a T. Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjenek!

Kőszeg, 2023. július 21.


Raposa Helga s. k.
intézményvezető


I. HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza Básthy Béla polgármestert és Raposa Helga intézményvezetőt, hogy a Kőszegi Szociális Gondozási Központ által ellátott feladatok (időskorúak tartós bentlakásos ellátása, időskorúak nappali ellátása) tekintetében a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal tárgyalásokat folytasson a jövőbeni feladatátvétel ügyében.

Határidő: azonnal
Felelős: Básthy Béla polgármester
Raposa Helga intézményvezető



II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri Básthy Béla polgármestert és Raposa Helga intézményvezetőt, hogy a tárgyalások eredményéről tájékoztassa a Képviselő-testületet annak érdekében, hogy egy esetleges intézményi átszervezésről, illetve az önkormányzati feladatok külső szervezettel történő ellátásáról döntést hozhasson.

Határidő: folyamatos
Felelős: Básthy Béla polgármester
Raposa Helga intézményvezető

(A szándéknyilatkozatot lsd. a letölthető formátumban.)