2023. Július 26., Szerda, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális ellátásaival kapcsolatos döntések meghozatala.
2. - Az 1. számú házi gyermekorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó megállapodás.
3. - A felnőtt háziorvosokkal kötött ingatlanhasználati szerződésben szereplő közüzemi költségek átvállalásával kapcsolatos döntések meghozatala.
4. - Költségvetési előirányzat átcsoportosítás a pályázatok előkészítő keretére vonatkozóan.
5. - A Kőszeg, Rákóczi u. 78. alatti társasház kéményfelújításához önkormányzati támogatás biztosítása.
6. - A Kőszeg Rákóczi u. 63. alatti társasházban lévő önkormányzati bérlakások eladásával kapcsolatos döntések meghozatala.
5. napirendi pont:
A Kőszeg, Rákóczi u. 78. alatti társasház kéményfelújításához önkormányzati támogatás biztosítása.

Tisztelt Képviselő-testület!
Kőszeg Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (II. 16.) számú önkormányzati rendelet 6. § (8) bekezdése alapján a költségvetési szerv kiemelt előirányzatainak módosításáról szóló döntés a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
Ezek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy járuljon hozzá 2 181 696 Ft államháztartáson kívülre átadott felhalmozási célú támogatás biztosítására a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Városüzemeltető Kft.) részére.
Indokolás:
Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonát képezi 10 lakás a 9730 Kőszeg, Rákóczi F. utca 78. szám alatti társasházban, ami után az Önkormányzatot 1872/10000 tulajdoni hányad illeti meg.
2021-ben megtörtént a társasház kéményeinek felülvizsgálata, amely eredményeként 28 kémény olyan mértékben alkalmatlan a használatra, hogy használatukat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hiba elhárításáig megtiltotta. A kémények javítására a legkedvezőbb árajánlatot a Kémény Hungary Kft. adta, amely összegből az Önkormányzatot a tulajdoni hányadának megfelelően 2 050 304 Ft terhelte.
A képviselő-testület a 89/2021. (XI. 16.) számú határozatában döntött róla, hogy a kéményjavítás kiadásaira támogatási szerződés keretében 2 050 304 Ft-ot biztosít a Városüzemeltető Kft. mint az önkormányzati ingatlanok kezelője részére. A támogatásról a Városüzemeltető Kft.-nek 2022. február 28. napjáig kellett volna elszámolnia.
2022. februárban a Városüzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója kérte az elszámolási határidő meghosszabbítását tekintettel arra, hogy az önkormányzati ingaltanok kéményeinek felújítását a vállalkozó határidőre nem teljesítette: a 12 db kéményből pusztán 3 db készült el, amelyből csak 1 db lett kifizetve. A kivitelezés folytatását azóta is akadályozta, hogy a társasház nem önkormányzati tulajdonú ingatlanjai vonatkozásában a teljesített munka kifizetése elmaradt. 2022. februárban a támogatási szerződésben foglalt elszámolási határidő meghosszabbítását engedélyeztem a Városüzemeltető Kft. részére.
2023 tavaszán a jelenlegi állapottal kapcsolatban az ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy a 3 db elkészült kéményen túl további 9 db még javításra szorul, ugyanakkor a támogatási összeget még nem használták fel, tekintettel arra, hogy a Városüzemeltető Kft. nevére a vállalkozó nem állított ki számlát. A kéményjavítási munkálatok befejezése érdekében az ügyvezető igazgató új árajánlatok beszerzése iránt intézkedett, amelynek keretében ismételten megkereste a kivitelezést végző vállalkozót, aki a 2021 óta megemelkedett költségekre hivatkozva új árajánlatot készített. Az ajánlat 10 önkormányzati ingatlan 11 db kéményének béleléséről és méretezéséről szól, összesen 4 232 000 Ft összeg fejében. Az ajánlat tartalmazza azt a 2 db elkészült kéményt is, amelynek a kifizetése még nem történt meg.
A Rákóczi F. u. 78. szám alatti társasház halmozott problémái ismeretében elengedhetetlennek tartom, hogy az Önkormányzat minden rendelkezésre álló eszközzel törekedjen a tulajdonában álló ingatlanok helyzetének rendezésére. Többek között ezért is javaslom, hogy az Önkormányzat a fennmaradó kéményhelyreállítási munkálatok elvégzésére biztosítson – a korábban átadott összeg kiegészítéseként – további 2 181 696 Ft-ot a Városüzemeltető Kft. részére. Ennek érdekében szükséges a 89/2021. (XI. 16.) képviselő-testületi határozat, illetve a 2021. november 29. napján létrejött támogatási szerződés módosítása. Egyidejűleg javaslom a javítási munkálatok elvégzésének határidejéül legkésőbb a fűtési időszak kezdetét, a támogatás elszámolásának határidejéül 2023. december 31. napját meghatározni.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2023. július 21.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s. k.
városüzemeltetési osztályvezető

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)


HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testületének az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (II.16.) önkormányzati rendelet 5. melléklet III. 3/4. sora terhére a Kőszeg Rákóczi F. utca 78. szám alatti társasház kéményhelyreállítási munkálataira az önkormányzati 1872/10000 tulajdoni hányada tekintetében 2 181 696 Ft-ot biztosít a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft., mint az önkormányzati ingatlanok kezelője részére.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített támogatási szerződés módosítás aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal