2023. Július 26., Szerda, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális ellátásaival kapcsolatos döntések meghozatala.
2. - Az 1. számú házi gyermekorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó megállapodás.
3. - A felnőtt háziorvosokkal kötött ingatlanhasználati szerződésben szereplő közüzemi költségek átvállalásával kapcsolatos döntések meghozatala.
4. - Költségvetési előirányzat átcsoportosítás a pályázatok előkészítő keretére vonatkozóan.
5. - A Kőszeg, Rákóczi u. 78. alatti társasház kéményfelújításához önkormányzati támogatás biztosítása.
6. - A Kőszeg Rákóczi u. 63. alatti társasházban lévő önkormányzati bérlakások eladásával kapcsolatos döntések meghozatala.
2. napirendi pont:
Az 1. számú házi gyermekorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó megállapodás.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. §-a alapján a települési önkormányzat kötelessége az egészségügyi alapellátás körében gondoskodni a házi gyermekorvosi ellátásról, ezért az önkormányzatnak kell megoldani mindkettő gyermekkörzet háziorvosi alapellátását.
2022. január 1-jétől Kőszeg Város Önkormányzata kapta meg határozatlan időre az 1. és a 2. számú házi gyermekorvosi körzetre a működési engedélyt.

A gyermekorvosi alapellátással összefüggő feladatokat az 1. számú gyermekorvosi körzetben 2023. március 1-től 2023. szeptember 30-ig dr. Abdul Gafor Faris látja el.
2023. szeptember 30- al dr. Abdul Gafor Faris közös megegyezés útján távozik a kőszegi gyermekorvosi körzetből. Több egyeztetést követően sem sikerült egyelőre még állandó gyermekorvost találnunk az 1. számú házi gyermekorvosi körzetbe, dr. Abdul Gafor Faris helyett. 2023. október 1- től az 1. számú körzet ellátása ismételten helyettesítés útján lesz megoldható.
A korábban Kőszeg városában már helyettesítést ellátó SAVANEST Kft. vállalta hétfőtől-péntekig, a napi 2 órában történő helyettesítést.

A SAVANEST Kft. által vezetett praxisközösség részéről dr. Gábriel András, dr. Fenyvesi Krisztina, dr. Elek Marianna, dr. Zsirai Adrienn és dr. Bödecs Tamás gyermekorvosok vállalják a helyettesítést.
A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendelet 2. § (2) bekezdése alapján a folyamatos ellátás keretében a háziorvos hetente legkevesebb 15 órát, de munkanapokon naponta legkevesebb 2 órát rendel.
Így 2023. október 1-től a rendelési idő az 1. számú körzetben az alábbiak szerint alakul:
Hétfő: 9:00-11:00 dr. Zsirai Adrienn
Kedd: 8:00-10:00 dr. Fenyvesi Krisztina
Szerda: 8:00:10:00 dr. Elek Marianna
Csütörtök: 13:00-15:00 dr. Bödecs Tamás
Péntek: páros hét: 13:00-15:00 dr. Gábriel András
páratlan hét: 9:00-11:00 dr. Gábriel András
A tanácsadás hétfőtől-csütörtökig a rendelési idő első fél órájában történik.
Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet 7/A. §-a alapján helyettesítés esetén a rendelési idő legalább 50%-át kell teljesíteni. Ezek alapján a finanszírozáshoz előírt 7,5 óra rendelési időnek eleget tesz az önkormányzat.

A feladat ellátásához tehát szükséges 2023. október 1-től egy új helyettesítési szerződés megkötése a SAVANEST Kft-vel.

Fentiekre tekintettel kérem a T. Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek.

Kőszeg, 2023. július 18.


A polgármester nevében:

dr. Dömötör Ramóna s.k.
mb. igazgatási osztályvezető


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata, valamint a SAVANEST Kft. között kötendő, a házi gyermekorvosi feladatok helyettesítéssel történő ellátásáról szóló szerződést a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

(A mellékletet lsd. letölthető formátumban.)