Kőszeg Város Hivatalos Honlapja

Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok

Városuk történelmének kiemelkedő és meghatározó időszakára emlékeznek a kőszegiek minden év augusztusában.
Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok
A 2007. évi első Ostromnapok óta ez a hónap elképzelhetetlen Kőszegen katonai hagyományőrzés, történelmi emlékezés és egy mindenkit megmozgató nagy közös játék nélkül. A városi szervezetek a tűzoltóktól a nemzeti kisebbségeken és a művészeti csoportokon át az iparosokig mind összefognak, hogy jelmezt öltve együtt emlékezzenek I. Szulejmán török császár és Jurisics Miklós várkapitány összecsapására. 1532-ben 25 napig állta Kőszeg a török ostromot, és most is 25 napig tarthat a turisták ostroma.

Ostromnapok 2016: Augusztusban ismét OstromnapokOstromhétvége részletes program (augusztus 4-7.) →

Tizedik alkalommal szervezik meg a Kőszegi Ostromnapok rendezvényeit, melyek idén is több hétvégén zajlanak. A várvédők felkészültek az ostromra, hogy augusztus első teljes hétvégéjén siker reményével fogadhassák a Kőszegre érkező törököt és a várhatóan szép számú turistasereget. A szervezők a bőséges katonai hagyományőrző program, a fegyver és apródpróbák mellett a kultúrának is tág teret szánnak. A török katonák tábora a Várparkban, míg a védők sátrai az elővár körül fogadják a látogatókat, a belvárost pedig betölti az elmaradhatatlan vásár, ahol az éhes vendég mindenféle jót kóstolhat. A gyalogos, tüzérségi és lovas katonai bemutatók között váltakozva lépnek fel a jól ismert kőszegi csoportok, mint az Ataru Ütőegyüttes, a Be-Jó Történelmi Táncegyüttes, a Kőszegi Orientális Táncklub, a Kőszegi Tornyosok, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Kőszegi Fúvósok, illetve vendég együttesek, mint a Langaléta Garabonciások, Kasza Tibor, a Setnja Együttes, a Folk Error, a Pinka Band, a Burdon Együttes vagy a Bordó Sárkány Régizene Rend. A jelmezes felvonulás szombaton 17.00 órakor, az Ostrom 19.00-kor kezdődik a Fő téren illetve a Jurisics-vár melletti sétányon. Az Ostromhétvégét követő hetekben a program amatőr sakkversennyel, hastáncfesztivállal, utcabállal, túrákkal és kiállításokkal folytatódik, majd a várkapitány Jurisics Miklós szobra előtti ünnepélyes megemlékezéssel zárul augusztus 30-án.

Ostromhétvége részletes program (augusztus 4-7.) →

Fellépő zenekarok:Agyagbanda
2000 augusztusában, a Diósgyőri Várban egy Történelmi Forgatagnak nevezett rendezvényen muzsikusoknak fogadtak meg három fiatal embert (Fehér Zsombor, Námor Csaba, Barsi Csaba), akik öt napon keresztül megállás nélkül muzsikáltak. Sokakat elfárasztottak a zenéjükkel, de még többen csodálták őket, hogy milyen vidámsággal, kitartással, lendülettel zenélnek. Ez indította el a csapatot azon az úton, hogy egyes rendezvények állandó meghívottjai, házigazdái legyenek.
Elmondhatjuk az Agyagbandáról, hogy egy rugalmas, terhelhető zenekar. Az alaptagok (Fáy Ádám, Tóth Arnold, Labant Tamás, Barsi Csaba) nyitottak a fuzionálásra, más zenészekkel való együtt zenélésre (budapesti zenész barátok, Számadó zenekar). A moldvai zenével foglalkozó, moldvai táncházakat tartó formáció, a népzenei keretekből kilépve, szívesen játszik közismert nótákat is. Ezzel számtalan vidám, mulatós, szórakoztató pillanatot szerzett a fesztiválok közönségének, és reméljük, hogy fog még sok-sok alkalommal!Bordó Sárkány Régizene Rend
A Bordó Sárkány Régizene Rend 2010 tavaszán alakult Magyarországon. A zenekar elsősorban középkori világzenét játszik, mely műfajnak hazánkban szinte egyetlen képviselői. Repertoárjukban Európa dalai mellett természetesen a középkori magyar énekek és táncok is megtalálhatóak. Hűen ragaszkodnak az autentikus vonalhoz, mind a dallamvilág, a hangszerek, mind pedig a viselet és az előadásmód tekintetében. A repertoárban felcsendülnek magyar, skót, ír, breton kelta, szefárd zsidó, macedón, német, provanszál, spanyol és francia dallamok, valamint a középkor zene stílusjegyeiből, dallamvilágából építkező saját szerzemények is. Az eredmény a sokoldalú, hangulatos hangszeres és vokális zene.

Tagok:
Dickmann Roland - középkori duda, középkori síp, blolkflöte, moldvai furulya, ír furulya, ütőhangszerek, ének
Kiss Ernő - cister, tambura
Szlama László / Prima Primissima 2012. Junior díjas/ - koboz, citera, középkori síp, ének
Bergics András - hegedű, magyar duda, középkori duda
Okos Gergely - dobok
Tímár Márton – BőgőDRUMMOLO egy 2010-ben alakult szombathelyi dobcsapat, akik egy fesztivál „mámoros” éjszakáján verődtek össze egy hajnalig tartó free-style dobolás alkalmával. Ezt az alkalmat további dobolások követték és mostanra már készre megírt darabokat adnak elő. A csapat 4 tagja más zenei irányzatból érkezett. A zenekar egyetlen női tagja, Skultéty Rita a klasszikus zene világából jött, Somlai Zoltán a punkrock-ból, Varga Gergely és Sándor Tamás pedig a fúziós zenét játszó FM zerO zenekarból. Ebben a formációban főként afrikai és arab ritmusokat játszanak djembéken és különböző méretű darbukkákon, természetesen egy kis funky-val és színes szólóbetétekkel fűszerezve.
Ha ők egyszer belekezdenek a dobolásba, a jó hangulat garantálva!Ládafia Bábszínház
A Ládafia Bábszínház egy kicsi színház, mely kicsinységénél fogva nem rendelkezik színházépülettel, épületrésszel, de még színházteremmel sem. Világot jelentő deszkái viszont vannak, fenyőfából, kerekekre szerelve. Társulata bábok, faragva, öltöztetve. Kellékei a hajdan volt mindennapi élet lassan homályba tűnő megannyi eszköze. Mindez azért, hogy népmeséink könyvekbe kötözött lélegzete újra szélfútta lehessen. Egyszóval a Ládafia Bábszínház, egy olyan színház, melyben az előadások szabad ég alá teremtetnek, és a felhasznált anyagokkal, eszközökkel egy olyan világ idéztetik meg, mely egykoron meséink bölcsője volt.ROCK-INGER ZENEKAR
A Rock-inger zenekar a Balaton felvidékről, Tapolcáról származik. A formáció 6 éves és repertoárunkban szerepelnek közismert magyar dalok (bármilyen műfajból) sajátos, egyedi hangzásban és 100% live előadással. A zenekar nagy hangsúlyt fektetett az egyediségre,sajátos hangzásra, ami attól független, hogy milyen stílusú az eredeti dal,a rockinger életérzés mindben benne van.
A zenekar indult a 2014-es X-faktoron, ahol a mentorházig jutottank az első hat zenekar közé.
Az X-faktor előtt is elég aktív volt a zenekar, de ezután még több koncertlehetőség tárult elénk.Zsikó Zoltán és Zenekara
Zsikó Zoltán és Zenekara a nemrégiben megrendezett Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen a legjobb három vonósbanda közé került.
,,Akármit akárkik tudnak csinálni, de valamit csak valakik" – ezekkel a gondolatokkal méltatta Agócs Gergely a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny döntőjében a zenekart. Többségük a Liszt Ferenc által alapított Zeneakadémia jelenlegi vagy egykori hallgatója. A magyar népzenei élet kiemelkedő ifjú muzsikusaiból álló banda az elmúlt időszakban számos nagy sikerű koncertet adott határainkon túl és idehaza egyaránt. Előadásukban a Kárpát-medence sokszínű népzenei repertoárjából válogatnak.

Tagok
Zsikó Zsuzsanna - ének
Zsikó Zoltán - ének
Kovács Márton - hegedű
Mihó Attila - hegedű
Margetán Máté - klarinét,tárogató
Jobbágy Bence - cimbalom
Fekete Márton ,,Kispuma" - brácsa
Lelkes András - cselló,nagybőgő

Vendégművészeink:
Szabó Barnabás és a bátai Pántlika Zenekar
Berecz István a Fölszállott a páva szólótánc kategóriájának győzteseOstromhétvége részletes program (augusztus 4-7.)

2016

Naptár

2016. Augusztus 21.
Kizárólag, ha a koncert augusztus 7-én rossz időjárás miatt elmaradt!
2016. Augusztus 13.
Jelentkezés a helyszínen 8.00 órától 20.00 élő pont alatti versenyzők részére!
2016. Augusztus 4.
Félhold és Telihold - 10. Kőszegi Ostromnapok Program Augusztus hónapban újra sok-sok program várja az érdeklődőket. A legnépszerűbb természetesen az Ostromhétvége, mely augusztus 4-7. között kerül lebonyolításra.

Plakátok

Ostromhétvége

2015

Naptár

2015. Augusztus 30.
2015. Augusztus 28.
2015. Augusztus 19.
2015. Augusztus 16.
keletvarazsa2015.weebly.com
2015. Augusztus 7.
Félhold és Telihold - 9. Kőszegi Ostromnapok Program Augusztus hónapban újra sok-sok program várja az érdeklődőket. A legnépszerűbb természetesen az Ostromhétvége, mely augusztus 7-9. között kerül lebonyolításra.
2015. Augusztus 6.

Plakátok

Ostromhétvége

2014

Naptár

2014. Augusztus 30.
2014. Augusztus 30.
2014. Augusztus 29.
esőnap: augusztus 31.
2014. Augusztus 20.
2014. Augusztus 20.
2014. Augusztus 19.
Időpont: 20.00 A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület utcabálja Zenél a Peti & Ati Duó
2014. Augusztus 16.
2014. Augusztus 15.
A kőszegi katolikus egyházközség hagyományos zarándoklata 13.00 óra Indulás a Jézus Szíve Plébániatemplom elől Távolság oda-vissza: kb. 12 km 15:00 óra Ünnepi szentmise Rőtfalván a kegytemplomban
2014. Augusztus 10.
2014. Augusztus 10.
2014. Augusztus 1.
Augusztus hónapban újra sok-sok program várja az érdeklődőket. A legnépszerűbb természetesen az Ostromhétvége, mely augusztus 1-3. között kerül lebonyolításra.

Plakátok

Ostromhétvége

2013

Naptár

2013. Augusztus 2.
Augusztus hónapban újra sok-sok program várja az érdeklődőket. A legnépszerűbb természetesen az Ostromhétvége, mely augusztus 2-4. között kerül lebonyolításra.

Plakátok

Ostromhétvége