2023. Október 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A hajléktalanok átmeneti szállásával kapcsolatos döntések meghozatala.
4. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodás.
5. - A Kőszegi DANCE JAM Táncművészeti Egyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - Döntés az orvosi ügyelet eszközeinek a beszerzésével kapcsolatban.
8. - A Kőszeg, Kiss János u. 31. sz. alatt található, közétkeztetésben résztvevő konyha átminősítése.
9. - Költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Kőszegi Szociális Gondozási Központ vonatkozásában.
10. - A Kőszeg, 2975/103 hrsz-ú utca elnevezése.
11. - Vagyonügy: a Kőszeg, 6659/3 hrsz-ú ingatlanrész felajánlása.
12. - Rendkívüli előterjesztés: A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme.
13. - Rendkívüli előterjesztés: Az orvosi ügyelet helyiségeinek használatba adása.
14. - Rendkívüli előterjesztés: A 2023. évi közbeszerzési terv módosítása.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
1. napirendi pont:
A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendeletének módosítását készítettük elő.

Indokolás:
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Közterület rendelet) 2022. évi felülvizsgálata során módosult a műemléki épületek felújítására vonatkozó rendelkezés, amely alapján a munkálatok elvégzéséhez szükséges állványozás díjmentessé vált, azonban a rendeletmódosítás nem rendezte az építési tevékenységhez szorosan kapcsolódó felvonulási terület használatának kérdését. Az egységes szabályozás érdekében javasoljuk kiterjeszteni a díjmentesség lehetőségét az állványozáson túl a műemléki védettséget élvező épületek karbantartásához, felújításához szükséges építőanyag tárolás miatt igénybe vett közterületek használatára is. A Közterület rendelet módosításával csökkennének az olyan műemléki épületek felújításának terhei, amelyek közösségi célt szolgálnak. A díjmentesség pusztán a felújítandó épület közvetlen környezetében található közterületre igényelhető.

A döntéselőkészítés során mérlegeltük azt a tényt, hogy bár a díjmentesség folytán mérséklődnek a közterület-használatból befolyó bevételek, a szigorúbb jogszabályi előírások miatt továbbra is jelentős költségekkel jár a műemléki épületek felújítása az ingatlantulajdonosok számára. A rendeletmódosítással kizárólag a közösségi célt szolgáló műemléki épületek felújításába beruházók anyagi terhei csökkennének, mindamellett az új szabályozás hozzájárulhat Kőszeg esztétikusabb és egységesebb városképének kialakításához fűződő közérdek érvényesüléséhez.

Ugyanakkor mivel az építőanyag tárolás céljára elfoglalt közterület korlátozza mások közterület használatát, átgondolásra javasoljuk, hogy a díjmentesség indokoltságáról minden esetben a Képviselő-testület döntsön. Ez esetben az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: SZMSZ) módosításáról a novemberi képviselő-testületi ülésen dönteni kell.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a rendeletmódosítást elfogadni szíveskedjen.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.


Kőszeg, 2023. október 19.


A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
Városüzemeltetési osztályvezető




TERVEZET
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
.../2023. (X. …) önkormányzati rendelete
a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról




Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelmérő1 szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 1. § tekintetében a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1-15/A.§ és a 16-42.§ tekintetében az épített környezet alakításáról és védelmérő1 szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az 1-2. § és a 15/B. § tekintetében a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”
2. §

A Rendelet 3. §-a a következő k) ponttal egészül ki:

„k) közösségi célt szolgáló épület: olyan épület, amelyben személyek csoportja, illetve valamely a csoportnál tágabb közösség érdekében tevékenységet folytatnak.”

3. §

A Rendelet 9. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A közösségi célt szolgáló, műemléki épület építési munkáihoz szükséges építőanyag tárolására a közterület-használati díj megfizetése alól mentesség adható, amely legfeljebb 6 hónapra igényelhető, de egy alkalommal meghosszabbítható, feltéve, hogy a használat az egy évet nem haladja meg. A díjmentesség kizárólag az építési tevékenységgel érintett épület közvetlen környezetében található közterületre vonatkozóan vehető igénybe.”

4. §

Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.


Dr. Zalán Gábor s.k. Básthy Béla s.k.
jegyző polgármester

ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLATI LAP

a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelet-tervezethez

(a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján)


A tervezett jogszabály várható következményei, különösen

I. társadalmi hatásai:
Amennyiben a kérelmező az egyes műemléki épületek felújításához kapcsolódó építőanyag tárolására díjmentességet kap, úgy csökkenhet az adott épület felújításának költsége.

II.- III. gazdasági, költségvetési hatásai:
A módosítás során a műemlék épületek építési munkáihoz szükséges építőanyag tárolás esetében az önkormányzatnak bevétele ugyan nem származik, azonban a költségcsökkentéssel ösztönözhetőbb az ilyen jellegű épületek felújítása, ezáltal a városkép esztétikusabbá tétele.

IV. környezeti következményei:
A tervezetnek környezeti következményei nincsenek.

V. egészségi következményei:
A tervezetnek egészségi következményei nincsenek.

VI. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A rendeletek módosítása nem jelent plusz adminisztrációs terhet.

VII. megalkotásának szükségessége:
Az egységes szabályozás érdekében megnyílik a lehetőség a közterület-használati díj megfizetése alóli mentességre minden, a műemléki épületek felújításához kapcsolódó tevékenység (állványozás, építőanyag tárolás) vonatkozásában. Amennyiben a döntést a Képviselő-testület hozza meg, szükséges a hatáskör-átruházást az SZMSZ-ben módosítani.

VIII. a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Nem jár következményekkel.

IX. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
Nem igényel többlet feltételt az eddigiekhez képest.

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)