2023. Október 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A hajléktalanok átmeneti szállásával kapcsolatos döntések meghozatala.
4. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodás.
5. - A Kőszegi DANCE JAM Táncművészeti Egyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - Döntés az orvosi ügyelet eszközeinek a beszerzésével kapcsolatban.
8. - A Kőszeg, Kiss János u. 31. sz. alatt található, közétkeztetésben résztvevő konyha átminősítése.
9. - Költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Kőszegi Szociális Gondozási Központ vonatkozásában.
10. - A Kőszeg, 2975/103 hrsz-ú utca elnevezése.
11. - Vagyonügy: a Kőszeg, 6659/3 hrsz-ú ingatlanrész felajánlása.
12. - Rendkívüli előterjesztés: A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme.
13. - Rendkívüli előterjesztés: Az orvosi ügyelet helyiségeinek használatba adása.
14. - Rendkívüli előterjesztés: A 2023. évi közbeszerzési terv módosítása.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
3. napirendi pont:
A hajléktalanok átmeneti szállásával kapcsolatos döntések meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!


A Képviselő-testület 2023. június 29-ei ülésén elrendelte a bentlakásos szociális intézmények fenntarthatóságának vizsgálatát és javaslatot kért további szükséges intézkedésekre. A határozat alapján az Idősek Otthona vonatkozásában a Képviselő -testület részére a tájékoztatás a 2023. július 26-ai rendkívüli képviselő-testületi ülésen megtörtént. A hajléktalanok átmeneti szállása vonatkozásában további felülvizsgálat volt indokolt. Mivel a Hajléktalanok átmeneti szállása és nappali melegedője egy telephelyen működik úgy, hogy a két ellátási formának közös használatú helyiségei is vannak, ezért célszerűnek tűnt az együttes fenntarthatósági vizsgálat. A vizsgálat során a 2015.01.01-től 2023.07.31-ig terjedő időszak kihasználtsági adatait tekintettük át. Az adatokból jól látszik, hogy az igénybevétel csökkenése mindkét ellátási formánál érzékelhető.
A szolgáltatások igénybevételének csökkenése az állami támogatások visszafizetését vonja maga után, ami ebben az évben már jelentős mértékű lesz. Ugyanakkor kiadási oldalon a költségek alig csökkenek, hiszen ugyanazt az infrastruktúrát kell fenntartani és ugyanannyi fő személyzetet kell biztosítani. Előzetes számítások szerint 2024-ben az önkormányzat részéről több, mint 60 millió forint támogatásra lenne szükség, ha pedig tovább csökkennek az ellátási igények akkor ez az összeg emelkedik.
További probléma a munkaerő hiánya. Jelenleg 6 fő a hajléktalan ellátásban dolgozók száma, ebből 2 fő kolléga nyugdíjba vonul, 1 fő pedig jelezte év végével felmondási szándékát. Tulajdonképpen ezzel már nemcsak az ellátás szabályszerű működése, hanem a működtetés is lehetetlenné válik, mert 3-4 fővel a napi 24 órás beosztást sem lehet biztosítani, nemhogy bármilyen szakmai előírásnak eleget tenni.
A hajléktalanok nappali melegedője nem szüntethető meg.
A hajléktalanok átmeneti szállása esetében pedig megvizsgáltuk az esetleges megoldásokat. Felmerült egy olyan lehetőség, hogy az átmeneti szálló helyett éjjeli menedékhely üzemeltetése történjen. A jogszabályokat alaposan áttekintve, valamint az illetékes szakhatóságokat megkeresve azonban sajnos arra jutottunk, hogy ez sem jelentene megoldást. Mivel a hajléktalanok átmeneti szállása és az éjjeli menedékhely két különböző szolgáltatás, így a Kőszegi Szociális Gondozási Központnak teljesen új működési engedélyre lenne szüksége, mely hónapokig járó procedúrával járna, eredményeként viszont ugyanott lennénk, ahol jelenleg, hiszen egy éjjeli menedékhelyre ugyanazt a személyzetet kell biztosítani, mint az átmeneti szállónak. Így ez sajnos nem járható út, figyelembe véve, hogy az esetleges bezárás egyik fő indoka a szakember, személyzet hiánya.
A hajléktalanok átmeneti szállása nem kötelezően biztosítandó ellátási forma Kőszeg város számára, és egyéb bentlakásos szolgáltatások sem. Az előzőekben leírtak alapján javasoljuk a működtetés 2024. április 30. napjával történő megszüntetését. Jogszabály alapján a bentlakásos intézmények esetében történő feladatellátás megszüntetését 6 hónappal a tervezett időpont előtt be kell jelenteni, ezért szükséges most ennek a döntésnek a meghozatala. Ez alatt az időszak alatt van lehetőség önálló lakhatás megoldására, ebben az önkormányzat és az intézmény is közre tud működni. Jelenleg 15 fő él életvitelszerűen a szállón, akik jórészt önellátásra képesek. Az biztos, hogy helyben kell lakhatási megoldást találni számukra, mert a lakók többsége már több éve, évtizede él ebben az intézményben. Kőszeg városában vannak a társas kapcsolataik (családtagok, barátok, ismerősök), valamint az alkalmi munkalehetőségeik. Megoldás lehet az alacsony fenntartási költségű és nyilván ennek megfelelő komfortszintű szükséglakások kialakítása, átmenetileg akár a jelenlegi helyszín egy részén, valamint hosszabb távon a nappali melegedőhöz - mivel ennek működtetése kötelező az önkormányzat számára - kapcsolódó úgynevezett külső férőhelyen nyújtott lakhatási szolgáltatás létrehozása. Mindkét megoldás esetén a jelenlegi térítési díj helyett, lakbért és lakhatási költséget kellene fizetni, illetve a külső férőhelyekre állami támogatás is igényelhető. Intézményi részről pedig utógondozói szakmai támogatást tudnánk nyújtani az önálló lakhatás segítésére, támogatására, felügyeletére, de ennek szakemberigénye napi ellátási óra tekintetében töredéke a jelenlegi szükségletnek, a nappali melegedős tevékenységet is beleértve, kihasználtságtól függően 1-2 fővel megszervezhető.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Egészségügyi és Sport bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és elfogadására!

Kőszeg, 2023. október 20.



Raposa Helga s. k.

intézményvezető



I. Határozati javaslat


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a fenntartásában lévő, Kőszegi Szociális Gondozási Központban működő hajléktalanok átmeneti szállását (9730 Kőszeg, Sáncárok utca 36. szám) 2024. április 30. napjával megszünteti, egyúttal felkéri Raposa Helga intézményvezetőt és a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjét, hogy a jogszabályban foglalt, a megszüntetéssel kapcsolatos bejelentési és egyéb kötelezettségeknek haladéktalanul tegyenek eleget.
Felelős: Raposa Helga intézményvezető,
dr. Zalán Gábor jegyző
Határidő: Bejelentési kötelezettség: 2023. október 31., illetve azt követően folyamatos



II. Határozati javaslat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete megbízza Raposa Helga intézményvezetőt és a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjét, hogy vizsgálja meg a hajléktalan személyek más formában történő ellátásának lehetőségét és annak eredményéről a Képviselő-testületet tájékoztassa.
Felelős: Raposa Helga intézményvezető,
dr. Zalán Gábor jegyző
Határidő: 2024. januári Képviselő-testületi ülés