2023. Október 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A hajléktalanok átmeneti szállásával kapcsolatos döntések meghozatala.
4. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodás.
5. - A Kőszegi DANCE JAM Táncművészeti Egyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - Döntés az orvosi ügyelet eszközeinek a beszerzésével kapcsolatban.
8. - A Kőszeg, Kiss János u. 31. sz. alatt található, közétkeztetésben résztvevő konyha átminősítése.
9. - Költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Kőszegi Szociális Gondozási Központ vonatkozásában.
10. - A Kőszeg, 2975/103 hrsz-ú utca elnevezése.
11. - Vagyonügy: a Kőszeg, 6659/3 hrsz-ú ingatlanrész felajánlása.
12. - Rendkívüli előterjesztés: A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme.
13. - Rendkívüli előterjesztés: Az orvosi ügyelet helyiségeinek használatba adása.
14. - Rendkívüli előterjesztés: A 2023. évi közbeszerzési terv módosítása.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
6. napirendi pont:
Jelentés a város környezeti állapotáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

A 2023. évi munkatervnek megfelelően a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. (a továbbiakban: Törvény) törvény rendelkezéseit alapul véve elkészítettük a város környezeti állapotáról szóló jelentést.

A helyi önkormányzatok környezetvédelmi feladatai között a Törvényben nevesített alábbi pontokat érintettük a jelentés elkészítése során. Ezeknek a feladatoknak a jelentős részét közszolgáltatóként a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Kőszegi Városüzemeltető Kft.) látja el.

a) zöldfelület-gazdálkodás, kertészet, parkfenntartás
b) települési környezet és közterületek tisztasága, hulladék-gazdálkodás, elhagyott hulladék felszámolása
c) ivóvízellátás,
d) ásott és fúrt kutak,
e) települési csapadékvíz gazdálkodás, elvezetés
f) kommunális szennyvízkezelés, gyűjtés, elvezetés, tisztítás
g) lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés
h) helyi közlekedésszervezés

a) Zöldterület gazdálkodás, kertészet, parkfenntartás

A Kőszegi Városüzemeltető Kft. kertészeti csoportja látja el az ebbe a tárgykörbe tartozó szerteágazó feladatokat, mint zöldfelületek, parkok kezelése, fasorok telepítése, fenntartása, közterületek virágosítása.

A tavalyi év végén a szokásos őszi munkák – lombgyűjtés, utak és a padka tisztítása, a fák metszése a szükséges helyeken, rózsák metszése (2 000 db) – mellett kiültetésre került 3000 db árvácska. E mellett a virágágyások kapálása, gyomlálása folyamatos. Éves szinten 1 800 m2 virágágyás és 2 940 m2 rózsa kapálása és gyomtalanítása történt meg.

Tavasszal a fák metszése kezdődött meg, amely leginkább a gyors növekedésű celtiszek (ostorfák) és a mogyorók esetében szükséges gyakorlatilag minden évben. A fák gondozásához tartozik a fatörzsek tisztítása, kártevőktől való megszabadítása is. Összesen több mint 1 100 db fa metszése és 400 db fa törzstisztítása történt meg. Jelentős feladatot tesz ki még a sövények gondozása is.
A tavaszi kapálások, gyomlálások folyamatosak. Májusban kiültetésre került 5 000 db egynyári növény. A szárazabb időszakokban természetesen folyamatos az öntözés. A nyár elején szükséges a rózsák lemosó permetezése (3 900 db), és a város megfelelő helyein (kavicsos utak, kockaköves utcák és terek, folyókák, járdaszegélyek) a gyomirtózás. A vegyszeres gyomirtás 60 000 m2-t érint. A játszóterek gyomtalanítása természetesen csak mechanikai úton történhet.

Az elmúlt időszakban a fűnyírás az eddigieknél is jelentősebb feladatokat rótt a Kőszegi Városüzemeltető Kft-re. Az intenzíven nyírt 20 ha zöldterület egyszeri rendbetétele az eddigi két hétről háromra, esetenként még hosszabb időre nyúlt a csapadékos tavaszi és nyári időjárás miatt. A külterületi részek gondozása évente néhány alkalommal, szükség szerint történik. Ilyen többek között a zártkerti mintaprogram keretében a Hidegvölgyben telepített 1 ha területű gyümölcsös és gesztenye ültetvény kezelése, amely terület gondozása a meredek terepviszonyok miatt kézi erővel történik. A Szabó-szőlőkben lévő gyümölcsös kaszálása géppel megoldható.

Az űrszelvények tisztítását szükség szerint végzi a Kőszegi Városüzemeltető Kft. a város különböző pontjain.

A kerékpárutak vonatkozásában a közútkezelői feladatok ellátásáért a Magyar Közút Zrt. a felelős a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, valamint az országos kerékpárút-törzshálózat egyes elemeinek és a főutakkal párhuzamos kerékpárutak lakott területen kívüli szakaszai kezelőjének kijelöléséről szóló 355/2017. (XI. 29.) Korm. rendelet alapján. A feladatot a Kőszegi Városüzemeltető Kft. végzi a Közút megbízása alapján, ezen szakaszok gyomirtózása a város feladata.

A játszóterek javítási és karbantartási munkái jellemzően tavasszal, igény és szükség szerint év közben zajlik.
Kőszeg Város regisztrált játszótereinek biztonságossági felülvizsgálata a törvényi előírásoknak megfelelően 2023-ban megtörtént. A Vas Vármegyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a játszótereinket megvizsgálta, a feltárt – szerencsére elenyésző mennyiségű - hiányosságot pótoltuk.

A régi köztemető karbantartása a temető üzemeltetőjével közösen történik. A zöldhulladék elszállítását és a száraz fák (jellemzően tuják) kivágását együtt végzik. Sajnos az általánosan szárazabbá váló időjárás a gyantás fák (fenyők, tuják) folyamatos pusztulását hozza, így ezek eltávolítása is egész évben napirenden van.
Az idei évtől plusz feladatot rótt a kertészeti csoportra az új köztemető területének karbantartása, gondozása, folyamatos fűnyírás, faaprítékkal borított felületek kézi munkával történő kezelése. Eredményes közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott új közszolgáltatóval szerződve 2024. január 1-jétől ez a kötelezettség már nem terheli a Kőszegi Városüzemeltető Kft-t.

Az elhanyagolt, gondozatlan, a művelési ágnak nem megfelelően használt területek tulajdonosainak felszólítása a helyszíni ellenőrzések alapján történik. Az elmúlt időszakban kevesebb volt a zártkerti ingatlanokat érintő bejelentés.

Az elmúlt időszakban 45 db fa került kivágásra, a legtöbb esetben elszáradt fenyőfák. Két darab nagy méretű fa csonkolását kellett elvégezni a Kőszegi Meseváros Óvodával szemben (Várkör), mert a száraz ágak veszélyt jelentettek a gyalogos forgalomra és a parkoló autókra.
Nagyobb volumenű munka volt a Lakótelepi óvoda fagyöngy mentesítése. Fagyönggyel fertőzött fák metszését kell még elvégezni a Petőfi téren és környékén is. A fagyöngy fertőzés terjedésének megakadályozása a város teljes faállománya szempontjából fontos, mivel a fertőzés néhány év alatt a fa száradáshoz, pusztulásához vezethet.
Jelenleg további fakivágási igények érkeztek a hivatal részére, amelyek vizsgálatát követően indokolt esetben megtörténik a kivágásuk.

Tavalyi évben lezárult a MOL Új-Európa Alapítvány VárosFa Program keretében meghirdetett és a város által sikeresen elnyert 70 db nagyméretű fa kiültetése. A fák telepítése erdészeti szakember segítségével zajlott, öntözésüket, gondozásukat a Kőszegi Városüzemeltető Kft. folyamatosan végzi.
Ezen programon felül elültetésre került további 42 db facsemete.

Védett fa, vagy védett természeti területen történő fakivágás a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdése alapján jegyzői hatáskör, ilyen fakivágások csak különösen indokolt esetekben, az eljárás során hozott határozatban foglaltak szerint lehetséges.
Határozat kiadására egyetlen esetben került sor, a volt MÁV Nevelőotthon területén az új Campus építéséhez kapcsolódóan. A csapadékvíz elvezető rendszer építése során egy száradófélben lévő zöld juhar kivágása lett engedélyezve.

A szociális tűzifa kiszállítása az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan évente kétszer történik, a döntés alapján kivágásra kerülő fák felhasználásával.

Az idei évtől a lombgyűjtést egy lombszívó berendezés fogja segíteni, amely az élő munka igényt nagy mértékben csökkenti.

A vaddisznók általi károkozás az elmúlt időszakban lényegesen kevesebbszer fordult elő, feltehetően az állomány ritkítás hatásaként. Az ősz közeledtével két bejelentés érkezett, amelyben a vadak a város belterületi részein okoztak károkat. Sajnos az ilyen jellegű esetek kezelésére nincs lehetőség, a vad kilövése még a zártkerti részeken sem lehetséges.
A külterületi, vadászterületnek minősülő mezőgazdasági területeken keletkezett vadkár bejelentése az idén nem volt, eljárás lefolytatására nem került sor.

A vizsgált időszakban több helyszínen is feltűntek a rókák. Itt a Kőszegi Városüzemeltető Kft. csapdák kihelyezésével próbálta befogni az állatokat.

b) Települési környezet és közterületek tisztasága, hulladék-gazdálkodás, elhagyott hulladék felszámolása

Közterületek tisztasága
A településtisztasági feladatok közé tartozik a közterületek, utak tisztítása, a rendszeres településtakarítás, nyilvános illemhelyek tisztán tartása, játszóterek felügyelete, takarítása, karbantartása, a csapadékelvezető rendszerek tisztítása, mosatás, dugulás elhárítás, víznyelők, folyókák tisztítása, a településtakarításból származó hulladék, valamint a gyűjtőszigeteknél illegálisan kirakott hulladék elszállítása, és egyéb köztisztasági feladatok.

Az úttisztítás, a közterek takarítása az elmúlt évekhez hasonlóan történik most is, a belvárosban naponta a hét minden napján, a lakótelepen hétfőtől szombatig. A városmajor, valamint a virágpiac területén a takarítás a piaci napokhoz igazodva zajlik. A nyilvános illemhelyek higiénikusan tartása szintén a hét minden napjára biztosít feladatot.

Az utak, útpadkák tisztítása, rendbetétele gyakorlatilag folyamatosan történik, de hangsúlyosan ősszel és tavasszal. A tavalyi év során beszerzésre került egy traktorra szerelhető seprő adapter, ami jelentős mértékben segíti a Kőszegi Városüzemeltető Kft. munkáját.

A szökőkutakat – az elmúlt évekhez hasonlóan - évente többször takarítják, a folyókákat folyamatosan, a víznyelőket tavasszal és ősszel tisztítják.
Télen a hóeltakarítás élőmunka szükségletét a kertészeti és a köztisztasági csoport biztosítja azokon a helyeken, amelyeket a közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokról szóló 14/2023. (IX.8.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete nevesít.
Tavaly év végén a síkosság mentesítést több munkagép 8 órai munkavégzésével oldották meg. A 2023-as év január és február hónapjában az ilyen jellegű munkák 144 munkaórát vettek igénybe, a géppark jelentős részének a használatával.

Az allergén pollenek (pl. parlagfű, kanadai aranyvessző) jelentős környezetegészségügyi problémát okozhatnak.
A Vas Vármegyei Kormányhivatal évente felmérést végez a parlagfű-mentesítési közfoglalkoztatási feladatok I. – V. ütemének elvégzéséről. A vonatkozó feladatok ellátásával megbízott, közfoglalkoztatást végző Kőszegi Városüzemeltető Kft. adatközlése alapján parlagfű irtására nem került sor – tekintettel arra, hogy parlagfűvel fertőzött jelentősebb önkormányzati terület nem volt.

Az idei évben is – a tavalyihoz hasonlóan - egy alkalommal érkezett jelzés a hivatalhoz parlagfűvel fertőzött területről. A parlagfű bejelentő rendszeren (PBR) keresztül koordináta megadásával tették meg a bejelentést, ami a volt MÁV Nevelőotthon területén létesülő új Campus építési övezetére esett. A kivitelezővel történt helyszíni bejáráson kiderült, hogy a terület nem parlagfűvel fertőzött. Az építési terület egyes részeit egyéb gyomok borították, melynek rendbetételét a kivitelező megoldotta.

Hulladékgazdálkodás
2023. július 1-jétől megváltoztak a hulladékgazdálkodás szabályai, a hulladékgazdálkodási tevékenység kizárólagos állami feladattá vált, a helyi önkormányzatok feladat- és hatásköre a kizárólag a köztisztasági közfeladatok (elhagyott hulladék felszámolása, közterület tisztántartása) ellátására terjed ki.
Az országos hulladékkoncesszió által kijelölt feladatra a MOL Nyrt. megalapította a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-t. Kőszegen ugyanúgy az STKH Kft. a MOHU Zrt. alvállalkozójaként látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat, a változást a lakosság ebből a szempontból nem érzékelhette.

Lomtalanításra az elmúlt évben is az őszi hónapokban került sor, amely idén is október 28-tól kezdődik házhoz menő közterületi lomtalanítás keretében. Tavalyi évhez képest változás, hogy az idei tájékoztató alapján a kihelyezett lomhulladék mennyisége nem haladhatja meg az 1m3/háztartás mennyiséget, ez tavaly 10 kg/fő mennyiségben volt korlátozva. Ezen mennyiségi korláton felüli hulladék elszállításának a költsége korábban a várost terhelte.

Hulladéklerakók
A Wienerberger Téglaipari Zrt-vel létrejött területarányos csere következtében a Kőszegi Városüzemeltető Kft. tulajdonába került a Kőszeg, 0118/10 hrsz-ú ingatlan, ahol inert hulladéklerakó működtetése a cél. Az erre vonatkozó engedélyezési eljárás lezárult, az engedélyek rendelkezésre állnak. Jelenleg folyamatban van a terület kimérése, a pontos telekhatárok kitűzése, a 3 db új talajvízfigyelő kút geodéziai bemérése. A lerakó működtetéséhez majd 1 fő munkavállaló felvétele válik szükségessé.
A terület feltöltése majd a szükséges bemérések elvégzését követően kezdődhet meg, ami várhatóan jelentősebb bevételi forrást fog biztosítani a Kőszegi Városüzemeltető Kft-nek.

A 2019. december 31-én bezárt Kőszeghegyaljai települési szilárd hulladéklerakónak a környezetvédelmi hatóság előírásai szerinti folyamatos gondozása a Kőszegi Városüzemeltető Kft. feladata és költsége. A Gyöngyös-patak revitalizációja kapcsán keletkezett nagy mennyiségű föld felhasználásával a lerakó átmeneti zárórétege felhordásra került, a rekultiváció első üteme lezárult. A hatóság előírásai alapján un. süllyedésmérő pontokat kellett kialakítani, melyek megtörténtek. Az ezeken a pontokon történő változásokról a hatóságot folyamatosan tájékoztatni kell. A süllyedésmérő pontok mellett természetesen a talajvíz figyelő monitoring kutak állapotát is rendszeresen nyomon kell követni. A lerakó rekultivációjának következő lépése az előírt záró rétegsorrend kialakítása, a tervekben foglaltak szerint.

Települési hulladék, elhagyott hulladék elszállítása
A belterületi köztéri hulladékgyűjtők ürítése rendszeres, a külső területeken a szemét összegyűjtése hetente történik.
A Kőszegi Városüzemeltető Kft. takarítja a szelektív gyűjtőszigetek, illetve a társasházas környezetben lévő konténerek környezetét, végzi az edények mellé illegálisan kihelyezett hulladék elszállítását. A szelektív gyűjtőszigetek megszüntetését kezdeményeztük az STKH Kft. és a MOHU Zrt. felé, annál is inkább, mivel a háztartások a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetésével további díjfizetés nélkül jogosultak szelektív zsákot igényelni, így számukra a szelektív gyűjtés lehetősége biztosított. 2024. január 1-jétől pedig elindul az országos kötelező visszaváltási rendszer, amely a fém, üveg és italcsomagolások visszaváltását teszi lehetővé az elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységekben.
A szigetek felszámolásának hiányában azok környezetének tisztán tartását, az illegálisan kihelyezett hulladék elszállításának költségviselését a közszolgáltatóra szeretnénk terhelni.
Korábban ugyancsak kezdeményeztük a belvárosi hulladékgyűjtés szállítási időpontjainak módosítását, hiszen ez mind a kommunális, mind pedig a szelektív hulladék esetében jelenleg a hétfői napokon történik. A módosítási igény oka, hogy egyes helyeken (üzletek, irodák környezetében) már péntek, szombati napokon kikerültek az edények, zsákok a közterületekre. Az STKH Kft. a kérést indokoltnak tartja, azonban az év közbeni módosítást már nem tudta eszközölni, jövő évtől igyekeznek ezt figyelembe véve tervezni a gyűjtési naptárat.

Az elmúlt időszakban önkormányzati területet érintő illegális hulladék elhelyezéssel kapcsolatos eljárás nem indult. A hivatal egy esetben kereste meg az illetékes hatóságot jelentősebb mennyiségű hulladék magánterületen való felhalmozása miatt, ez az eljárás még nem fejeződött be.

Továbbra is sikeresen működik a Lomilottó nyereményjáték, amely játékban a Kőszegi Hulladékudvar szolgáltatásait igénybe vevők vehetnek részt és nyerhetnek vásárlási utalványt.
A kiadott szelvények alapján elmondható, hogy a téli időszakban a Hulladékudvart igénybevevők száma általában havi szinten a 200 főt nem éri el, viszont tavasztól emelkedik és a nyári időszakra esetenként az 500 főt is meghaladja. A nyereményjáték sikeressége vitathatatlan.

Közterületről elszállított járművek, szabálytalanságok észlelése
A közterület-használati rendelet korábbi módosításának eredményeként az önkormányzat külső közreműködő bevonásával egy őrzött telephelyre szállíttatja el az üzemképtelen járműveket. A vizsgált időszakban 35 üzemképtelen járműre került felszólítás és ebből 2 jármű elszállítására került sor a szombathelyi telephelyre.
A KRESZ szabályainak megszegésével kapcsolatos intézkedés - szabálysértési figyelmeztetés - 34 esetben történt. Szabálysértési távolléti bírság kiszabására sor került, helyszíni bírsággal összefüggő feljelentés nem történt, helyszíni és közigazgatási bírság kiszabása nem volt.

c) Ivóvízellátás

A város belterületén és az üdülőövezetekben 95%-ban megoldott a vezetékes ivóvízellátás.

Az ivóvízellátás biztosításában az elmúlt évekhez mérten változás nem történt. Kőszeg ivóvizét a szolgáltató Vasivíz Zrt. két vízbázisról biztosítja; egyrészt a Kőszeg Rőtivölgyi vízbázisról (kapacitása 300 m3/nap), másrészt pedig Perenyéről (kapacitása 1400 – 1600 m3/nap).
A Rőtivölgyi vízbázis a Gyöngyös-patak parti szűrésű vizét használja. Kapacitása és sérülékenysége – árvízi elöntéskor elszennyeződik - miatt megszüntetése, pontosabban kiváltása már évek óta napirenden van. Kiváltása egy Szombathely irányából érkező, a Perenyei vezetékkel párhuzamos és hasonló kapacitású vízellátó rendszer kiépítésével lenne megoldható.
A város területén 2 db gépház üzemel: a központi telepen és a Rőtivölgyben. A rendszerbe 3 db nyomásfokozó van beépítve: a Szabóhegyen, a Királyvölgyben és a Hosszú nemes dűlőben lévő Hunyadi medencénél.

Ivóvízhálózat kiépítésére vonatkozó terv készült az SOS Gyermekfalu mögötti területek ellátására, amelynek már vízjogi engedélye is rendelkezésre áll. Az ottani tulajdonosok magánberuházás keretében kívánják a kivitelezést megoldani, majd a rendszert a Vasivíz Zrt. üzemeltetésével az önkormányzat tulajdonába átadni.

d) Ásott és fúrt kutak

A vizsgált időszakban a város közigazgatási területén fúrt talajvízkút tekintetében 1 esetben került kiadásra létesítési, 2 esetben üzemeltetési, 5 esetben fennmaradási engedély, ásott kútra 2 fennmaradási engedély.

A korábban létesített kutak (ásott és fúrt kutak) bejelentésére vonatkozó jogszabályok módosultak.
Az engedélytől eltérően, vagy engedély nélkül létesített kutak bejelentésére, engedélyezésére vonatkozó jogszabályok a követkőképpen változtak:
A 2024. január elseje előtt engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően fúrt vagy ásott kutakat 2023. december 31-ig továbbra is be lehet jelenteni, engedélyeztetni lehet. Fontos megjegyezni, hogy lehet, de nem kötelező. Ha ez nem történik meg, akkor a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló 2023. évi LI. törvény 2024. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a jogkövetkezmények alól felmenti az ügyfelet. Sem engedélyeztetni, sem bejelenteni nem kell ezeket a kutakat, és bírság fizetésére sem kötelezhető az ügyfél.
Fontos megjegyeznünk, hogy a fenti szabályok az 500 m3/év mennyiségű vízigénybevételt meg nem meghaladó és kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával, háztartási vízigény kielégítését szolgáló talajvízkutakra vonatkoznak (ásott vagy fúrt).
A fenti módosítás még egy nagyon fontos kitételt tesz, mely szerint „nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a vízkészletvédelmi országtérképen vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez”.
A Vízügyi Igazgatóság által elkészített vízkészletvédelmi országtérkép az interneten elérhető. Kőszeg Város közigazgatási területén egyetlen vízkészletvédelmi terület érintett, a Rőti-völgyi vízbázis területe. A vízbázis területe a Gyöngyös-patak mellett, árterületen, parti-szűrésű víz kitermelésére lett kijelölve. Belterületet, külterületi zártkertet, semmilyen lakott területet nem foglal magába, tehát a város területén létesített kutakat bejelentési és engedélyezési kötelezettség nem érinti.

e) Csapadékvíz-elvezetés

A nyílt csapadékvíz-elvezető árkok, átereszek karbantartása, takarítása gyakorlatilag egész évben folyamatos. Nagyobb esőzések után sok helyen azonnal lépni kell és el kell végezni az összegyűlt nagy mennyiségű hordalék eltávolítását. Önkormányzati illetékességű területeken ezt a munkát is a Kőszegi Városüzemeltető Kft. végzi.
Kőszeg város csapadékvizeinek befogadói a Malomárok, a Tamás árok és a Gyöngyös-patak.
A Tamás-árok Károlyi Mihály utcai végpontjánál a magasabb fekvésű területekről az útjavításra használt zúzalék apróbb, finomabb szemű részét a betorkolló vízelvezetőárok lerakta. Ennek a kb. 20 méter hosszú torlasznak a tisztítását – az esetleges kiöntések elkerülése végett – a közeljövőben meg kell oldani.

TOP-2.1.3-16-VS1-2021-00024 - Kőszeg város belterületi védelmét szolgáló csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése című projekt átfogó célja volt Kőszeg Város belterületi csapadékvíz elvezetési rendszerének kialakítása, fejlesztése, a település környezetbiztonságának növelése, a helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a további vízkáresemények megelőzése érdekében. Közvetlen cél a belterületi vízelvezetés rendezése Kőszeg város vízkár elleni védelmére, illetve a település vízkár elleni biztonságának megteremtése.
Befejeződött a belterület védelmét szolgáló vízelvezető hálózat fejlesztése, rekonstrukciója. Ez a beruházás a következő helyszínek csapadékvíz-elvezetési problémáját oldotta meg: a Kálvária u. stációk, Kálvária u. Hidegvölgy alja, Erdő utca, Puskapor utca, Gesztenyefa utca, Hadik A. utca, Csőszház utca és a Sobak árok.

Az „Árvízbiztonság növelése a NYUDUVIZIG területén” (KEHOP -1,4,0 – 15-2021-00026) projekt keretében a Gyöngyös-patak 11+940 – 16+030 km szelvények közötti szakaszának mederrendezése a SOLVEX Kft. tervei alapján megtörtént. A mederrendezéssel az árvízbiztonság jelentősen megnövekedett.

f) Kommunális szennyvízkezelés, gyűjtés, elvezetés, tisztítás

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és elszállítását végző Kőszegi Városüzemeltető Kft., mint Közszolgáltató éves beszámolójában ismertette, hogy a szolgáltatást igénybe vevők köre folyamatosan bővül. A kezdeti 2015-ös évben elszállított 1227 m3 szennyvíz mennyisége már a tavalyi évben 2945 m3 volt. A szippantások száma a kezdeti 232 db-ról 652 db-ra nőtt.
A tavaly év februárjában lejárt közszolgáltatási szerződést az Önkormányzat újabb 10 évre a Kőszegi Városüzemeltető Kft-vel kötötte meg. A közszolgáltatás minőségének javítását szolgálta az Önkormányzat támogatásával beszerzett nagy sebességű erőgép, és egy új nagyobb teljesítményű szippantó kocsi.
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló 12/2014. (III.28.) önkormányzati rendelete is módosításra került. A szippantás megrendelésére vonatkozó időkorlát, valamint a szolgáltatás elvégzésére vonatkozó feltételek módosítása a Közszolgáltató megnövekedett terheinek csökkentését szolgálta.
Lukácsháza és Gyöngyösfalu települések nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizét is a Közszolgáltató szállítja el, sőt időközben a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kőszegdoroszló ellátására is a Kőszegi Városüzemeltető Kft-t kötelezte, emiatt a várakozási idők újra jelentősen megnövekedtek. A leírtak alapján a rendelet jövőbeni felülvizsgálata indokolt.

A szippantások számának jelentős növekedését okozta továbbá Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a települési adóról szóló 13/2022. (IX.30.) számú, 2023. január 1-től hatályos önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet). A Rendeletben meghatározott adó azokat az ingatlantulajdonosokat érinti, ahol az ingatlanon a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tárolására szolgáló egyedi, zárt vagy nem zárt szennyvíztároló található. A 180.000 Ft/év adó megfizetése akkor válik szükségessé, ha az ingatlantulajdonos az éves vízfogyasztása 60%-nak megfelelő szennyvizet a Közszolgáltatóval nem szállíttatott el. Ha az elhasznált vízmennyiség 60%-ának megfelelő szennyvíz a Közszolgáltató nyilvántartása alapján elszállításra került, az adóalany 86%-os adókedvezményben részesül.
A Rendeletben meghatározott adóteher alkalmas arra, hogy mindenkit ösztönözzön az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz megfelelő módon történő tárolására, kezelésére ill. elszállíttatására.
A Rendelet bevezetése nemcsak a szippantások számát emelte meg jelentősen (az elvártaknak megfelelően), hanem az egyedi szennyvízkezelési kisberendezések telepítését, ill. a fennmaradási engedélyek kiadását is.
A tavalyi 67 db használatbavételi engedély mostanra 80-ra növekedett. De további 12 ingatlantulajdonos rendelkezik létesítési engedéllyel, melyek valószínűleg még az idei évben használatbavételi engedélyt fognak kérni.
Mindezek mellett még további 7 db eljárás vár lefolytatásra.

A települési adó bevezetésével ugyanakkor felszínre került egy megoldásra váró újabb probléma is, azon ingatlanok sorsa, ahol a Közszolgáltató nyilvántartása alapján különböző külső körülmények (terepviszonyok, megközelíthetőség stb.) miatt a szippantás nem lehetséges.
50 ingatlan esetében ez év júliusától helyszíni bejárásokat kezdeményeztünk, hogy a konkrét, szippantást megakadályozó okokat felmérjük, az ingatlantulajdonosok bevonásával keressük a lehetséges megoldásokat. A helyszíni szemlét minden esetben a Városüzemeltetési Osztály ügyintézője és a Közszolgáltató szakembere együttesen végzi. A vizsgálat eredménye kiértékelés alatt van.
Összességében elmondható, hogy a szippantási problémák a szennyvízgyűjtő akna úttól való távolsága és a terepviszonyok miatt jelentkezik. Több esetben megoldást jelenthet, ha az úthoz közelebb kerül elhelyezésre egy zárt szennyvízgyűjtő tartály, ezt a megoldást a legtöbb tulajdonos támogatja is. Van azonban több olyan eset is, ahol a telek megközelíthetetlensége miatt már eleve nem lehet szippantani. Előfordul azonban az is, hogy az ingatlan beépítettsége nem teszi lehetővé, hogy a tartályt máshová telepítsék. Itt csak egy külsős vállalkozás nagyobb teljesítményű munkagépe lenne a megoldás, de ezt jelenleg a rendelet nem teszi lehetővé.

g) Lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés elleni védelem

Zajkibocsátási ügyben a tavalyi évben lakossági panaszbejelentésre indult eljárás keretében zajszint mérés történt, ami a megengedett decibel értékek jelentős túllépését mutatták.
A független szakértő által végzett mérés eredménye okán intézkedési terv benyújtása került előírásra, amelyet a vállalkozó határidőre teljesített. Az intézkedési tervben foglaltakat a teljesítésre előirányzott határidők jelentős módosításával (csökkentésével) a hivatal jóváhagyta.
A Vas Vármegyei Kormányhivatalt az eljárási cselekményekről folyamatosan tájékoztatjuk.

Zajkibocsátással kapcsolatos további bejelentés 3 esetben érkezett, de a bejelentések egyik esetben sem voltak megalapozottak.

A légszennyezés csökkentése érdekében az önkormányzat a Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014.(IV.30.) önkormányzati rendeletének korábbi módosítása során a belterület és külterület vonatkozásában megtiltotta az avar és kerti hulladék égetéssel történő megsemmisítését. A szőlők fitoplazmás betegsége miatt, csak a Kőszeg és Környéke - Vaskeresztes és Környéke Hegyközsége által Kőszeg közigazgatási területén nyilvántartott külterületi és zártkerti ingatlanokon van lehetőség a tél végi nyesedék égetésére hétfőn, 7.00-19.00 óra között szélcsendes időben, a tűzvédelmi szabályok betartása mellett, az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez történő írásbeli bejelentése alapján.

A levegővédelem tekintetében a Vas Vármegyei Kormányhivatal Kőszegi Járási Hivatala illetékes eljárni. Szabálytalan fűtés, tüzelés problémájával kapcsolatos bejelentéseket fogadják. Három esetben indult eljárás a jogszabályi előírások megsértése miatt, bírság kiszabására tettenérés hiányában nem került sor.

h) Helyi közlekedésszervezés

A KSZFO/644/2019-ITM_SZERZ azonosító számon született támogatási szerződésben Kőszeg Város Önkormányzata 355.000.000,- forint összegű támogatást kapott „Kőszeg közösségi közlekedés fejlesztéséhez kapcsolódó egyes feladatok” célra.
A komplex fejlesztés Kőszeg Város Önkormányzatához rendelt projektelemei – a Gyöngyös patak felett átívelő gyalogos- és kerékpáros híd, valamint a helyi autóbusz közlekedéshez kapcsolódó előkészítő tanulmány elkészítése – már megvalósultak a 2023-as év folyamán.
A projekt eredetileg 2023. június 30-án zárult volna, de a konzorciumi partner projektrészének megvalósítását átmenetileg felfüggesztették, ezért 2023. április 20-án kezdeményeztük a szerződés módosítását a projekt befejezési határidejére vonatkozóan.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló elfogadására.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta. A Bizottság a határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánlja.
Kőszeg, 2023. október 19.

A polgármester nevében és megbízásából:

Németh Ildikó s. k.
városüzemeltetési osztályvezető



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a „Jelentés a város környezeti állapotáról - 2023” című beszámolót, és elrendeli annak közzétételét a város lakosainak és szervezeteinek tájékoztatása céljából.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal