2023. Október 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A hajléktalanok átmeneti szállásával kapcsolatos döntések meghozatala.
4. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodás.
5. - A Kőszegi DANCE JAM Táncművészeti Egyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - Döntés az orvosi ügyelet eszközeinek a beszerzésével kapcsolatban.
8. - A Kőszeg, Kiss János u. 31. sz. alatt található, közétkeztetésben résztvevő konyha átminősítése.
9. - Költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Kőszegi Szociális Gondozási Központ vonatkozásában.
10. - A Kőszeg, 2975/103 hrsz-ú utca elnevezése.
11. - Vagyonügy: a Kőszeg, 6659/3 hrsz-ú ingatlanrész felajánlása.
12. - Rendkívüli előterjesztés: A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme.
13. - Rendkívüli előterjesztés: Az orvosi ügyelet helyiségeinek használatba adása.
14. - Rendkívüli előterjesztés: A 2023. évi közbeszerzési terv módosítása.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
7. napirendi pont:
Döntés az orvosi ügyelet eszközeinek a beszerzésével kapcsolatban.

Tisztelt Képviselő-testület!


A kőszegi orvosi ügyeleti ellátás megszervezéséről jelenleg Kőszeg Város Önkormányzata gondoskodik. A feladat ellátására a Pusztai Egészségügyi Bt-vel (továbbiakban: Pusztai Eü. Bt.) kötött szolgáltatási szerződés 2023. november 30-án lejár.
Az orvosi ügyelet ellátási kötelezettsége előreláthatóan 2023. december 1. napjával Kőszeg Város Önkormányzatától az állami mentőszolgálathoz kerül át.
Az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetével (továbbiakban: Mentőszolgálat) több ízben egyeztettünk az ügyeleti feladatok átvételével kapcsolatban. Az ügyeleti helyiségben jelenleg a Pusztai Eü. Bt. eszközei találhatók. A Mentőszolgálattal történő egyeztetések alapján, annak érdekében, hogy az ügyeleti ellátás folyamatos és zökkenőmentes legyen, Kőszeg Város Önkormányzata alapbútorzattal, alapeszközökkel felszerelve bocsátotta volna a Mentőszolgálat rendelkezésére az ügyeleti helyiséget.
A Bizottsági üléseket követően a Mentőszolgálat jelezte, hogy az alapbútorzatokat az Országos Mentőszolgálat a rendelkezésükre bocsátja, így köszönik az Önkormányzat segítő szándékát, de azokat nem kell az Önkormányzatnak megvásárolnia. Így a Pusztai Eü. Bt-től csupán az orvosi ügyelet udvarán található 2 db fémgarázst vásárolnánk meg 350.000, - Ft értékben.

A legkedvezőbb árajánlatot adó cégtől azonban továbbra is megvásárolnánk az orvosi ügyelet ellátásához szükséges szakmai eszközöket a jogszabályban meghatározott minimumfeltételek alapján, ennek összege előreláthatólag 865 100 Ft, de minden bizonnyal még ez is csökkeni fog, mivel a Mentőszolgálat jelezte, hogy néhány eszköz szintén beszerzésre kerül majd a részükről. Így ennek pontos összegéről a Képviselő-testületi ülésen tudjuk tájékoztatni a tisztelt képviselőket.
A 2023. évi költségvetésünkben elkülönítésre került egy összeg - mivel jogszabály alapján látható volt, hogy ez évben sor fog kerülni az ügyelet átvételére - a Pusztai Eü. Bt-vel kötött ingatlanhasználati szerződés alapján. Az ingatlanhasználati szerződés ugyanis 10 év határozott időre szól, amely 2024. február 17-én telik le. A szerződés rögzíti, hogy amennyiben a szerződés bármilyen oknál fogva annak lejárta előtt megszűnik, úgy a fennmaradó időre a Pusztai Eü. Bt.-t havi 149 075 Ft illeti meg, ezért a 2023. évi költségvetésben „Feladatellátás megszűnése esetén szerződés szerint fizetendő díj” címen 1 200 000 Ft kiadást terveztünk. Mivel az orvosi ügyelet átvételére csak 2023. december 1. napjától kerül sor, pusztán 2,5 hónapot kell kifizetnünk, azaz 372 688 Ft-ot, így megmarad 827 312 Ft, mely felhasználható.
Tervezésre került továbbá a 2023. évi költségvetésben „Feladatellátás megszűnése esetén autóhasználati szerint fizetendő díj”, mely az Önkormányzat tulajdonát képező orvosi ügyeleti autóra kötött szerződés szerint illette volna meg a Pusztai Eü. Bt-t - az autó megkülönböztető jelzéssel való felszerelése miatt -, de mivel a szerződésben fentiek miatt kikötött 5 éves határidő időközben lejárt, így ezt az összeget már nem kell kifizetnünk. Erre is terveztünk 170 000 Ft-ot, amely szintén megmarad.
Fentiek alapján a tervezett előirányzatok maradványa fedezetet biztosít a szakmai eszközök megvásárlásához, valamint 132 212 Ft összegben a szükséges gyógyszerek beszerzéséhez.
Kőszeg Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésében az új temető eszközeinek beszerzésére elkülönített 24 000 000 Ft-ot. Ebből már 5 200 000 Ft előirányzatot az Új Temető működésére átcsoportosítottunk, a fennmaradó összeg a feladatra nem kerül teljes mértékben felhasználásra, így ebből pedig a garázsok finanszírozhatóak.
Fentiek Kőszeg Város Önkormányzatának többletkiadást nem jelentenek.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Egészségügyi és Sport bizottság megtárgyalta, az I. határozati javaslatban a bizottsági ülésen az előterjesztésben még 2.210.000, - Ft összeg elkülönítésére tettünk javaslatot, melynek összegét a bizottság 500.000 Ft összegre javasolta módosítani 6 igen, 1 nem szavazattal, a II. határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánlotta.
A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatokat a jelen előterjesztésben rögzítettek szerint egyhangúlag elfogadásra ajánlja.
Kérem a T. Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslatok elfogadására.

Kőszeg, 2023. október 20.

Básthy Béla s.k.
polgármester





I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Pusztai Egészségügyi Bt.-től történő, a Kőszeg, Rákóczi F. u. 19. szám alatti orvosi ügyelet udvarán található 2 db fémgarázs megvásárlásához 350.000, -Ft összeget különít el az önkormányzat 2023. évi költségvetésében az 5. melléklet I. Beruházások 12. sora „Új temető eszközbeszerzés” előirányzat terhére.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal



II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2023. évi költségvetésében az orvosi ügyelet államháztartáson kívüli működési célú támogatások kiadási előirányzatát 997 312 Ft-tal lecsökkenti, a dologi előirányzatát 132 212 Ft-tal megemeli, a beruházási előirányzatát 865 100 Ft-tal megemeli.


Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal