2023. December 14., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2024. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása, a polgármester idegennyelv-tudási pótlékának megállapítása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletet módosítása.
3. - A közterületek elnevezésének rendjéről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4.a - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a KSE beszámolója.
4.b - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Lóránt FC beszámolója.
4.c - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Kőszegfalvi SE beszámolója.
4.d - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a A Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület beszámolója.
4.e - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Kőszegi Triatlon és Úszó Klub beszámolója.
4.f - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: A Vasi Jégkorongért Alapítvány beszámolója.
5. - A Kőszegfalvi Baráti Körrel kötendő együttműködési megállapodás.
6. - A Szombathelyi Egyházmegyével kötendő díjmentes közterület használat biztosításáról szóló megállapodás.
7. - A hulladékudvar (Kőszeg 0117/10 hrsz) területére vonatkozó bérleti szerződés.
8. - A „Lomi lottó” elnevezésű nyereményjáték 2024. évi szabályzatának a jóváhagyása.
9. - A 2. sz. házi gyermekorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó megállapodás meghosszabbítása.
10. - Új Helyi Esélyegyenlőségi program jóváhagyása.
11. - A 2024. évi rendezvénynaptár.
12. - Kőszeg Város Önkormányzata létszám módosítása. (rendkívüli előterjesztés, később küldjük)
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
16. - Rendkívüli előterjesztés: Házi gyermekorvosi ellátás helyettesítési szerződése.
1. napirendi pont:
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2024. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása, a polgármester idegennyelv-tudási pótlékának megállapítása.

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete minden évben dönt a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozó köztisztviselők illetménykiegészítéséről, valamint illetményalapjának megállapításáról.


Indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 234. § (3) bekezdése értelmében tárgyévre kell megállapítani a köztisztviselők illetménykiegészítését, ugyanígy a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (6) bekezdése is a helyi önkormányzat képviselő-testületének 2023. évre tette lehetővé, hogy köztisztviselőik vonatkozásában az e törvényben meghatározottnál magasabb összegben állapítsák meg - rendeletben - az illetményalapot.

E rendelkezésnek eleget téve alkotta meg a képviselő-testület a jelenleg hatályban lévő, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2023. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletét.

Az illetménykiegészítések mértékében a 2023-as évhez képest sincs változás: ez a felsőfokú iskolai végzettségűek számára a vármegyei önkormányzatoknál és megyei jogú városnál legfeljebb 40%, községi önkormányzatnál legfeljebb 20%, míg a többi önkormányzatnál legfeljebb 30% lehet.

Az érettségi végzettségűek számára egységesen legfeljebb 20% illetménykiegészítést lehet megállapítani.

A jelenleg hatályos szabályozásunk szerint a felsőfokú és a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők egységesen, az alapilletményük 20%-át kitevő illetménykiegészítésben részesülnek.

Javaslom ezt a mértéket 2024. évre is meghagyni, de a Kttv. fenti rendelkezésének eleget téve – formailag – új rendeletet kell alkotni.

A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 62. § (1) bekezdése értelmében a Kttv. 132. §-a szerinti illetményalap 2024. évben is 38.650,- Ft. Ez az összeg 2008 óta változatlan, azóta nem került sor a köztisztviselők körében központi fizetésemelésre.

Ugyanakkor a Tv. 62. § (6) bekezdése 2024. évre is lehetőséget ad a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy rendeletben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában a Kttv-ben foglaltaktól eltérőn, e Tv-ben meghatározottnál magasabb összegben állapítsa meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.

Az illetményalap tehát továbbra sem emelkedett, azonban a Tv. 2. melléklet I. Előirányzatok és támogatások táblázatba foglalt 4. sorában 1.1.1.1. jogcímszám alatt Önkormányzati hivatal működésének támogatása pontja alapján 2024. évben tovább növekszik az önkormányzati hivatal működésének támogatása, míg 2022-ben 5.495.500,- Ft/fő, 2023-ban 5.537.000,- Ft/fő támogatást kaptunk, 2024. évben 6.000.000,-. Ft/fő támogatást kapunk az elismert hivatali létszám után.

Ezért az a kérésem, hogy élve a már hivatkozott törvényi felhatalmazással, az illetményalap mértéke – a törvényi 38.650 Ft helyett – 2024. évre vonatkozóan, a 2023. évi 52.200,- Ft mértékhez képest megközelítőleg 10 százalékkal magasabb összegben, 57.000,- Ft-ban kerüljön megállapításra.

A garantált bérminimum 2023. évben 296.400,- Ft, 2023. december 1. napjától pedig az 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet alapján 326.000,- Ft-ra emelkedett, azaz 10 százalékkal nőtt a 2023. évhez viszonyítva. Ugyanakkor az illetményalap és a Kttv. 1. mellékletében szabályozott illetményrendszer is hosszú évek óta változatlan. Ez a már többször ismertetett, eddig is kialakult anomáliát tovább növeli: már az I. besorolási osztályban lévő, felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők esetében is, a legmagasabb fizetési fokozatba sorolt, 37 év szolgálati jogviszonnyal rendelkező köztisztviselő illetménye a 20%-os illetménykiegészítéssel - azonos túl, hogy egy pályakezdő gyakornok garantált bérminimumával azonos, - majd 50.000,- Ft-tal alacsonyabb mint a 2023. december 1-től megállapított garantált bérminimum, ugyanennyi szolgálati jogviszonnyal rendelkező érettségi végzettségű köztisztviselő illetménye pedig 122.000,- Ft-tal kevesebb a garantált bérminimumnál.
Az érettségi végzettségű, legmagasabb fizetési fokozatba sorolt köztisztviselő bére még a tervezett illetményalappal sem fogja meghaladni, a felsőfokú iskolai végzettségűek esetében pedig így is 14 év szolgálati jogviszonnyal érik a garantált bérminimum összegét.

Ez a helyzet pedig a kollégák között bérfeszültséget okoz és tovább növeli a fluktuációt, ezen felül a megnövekedett kiadások miatt indokolt az új illetményalap meghatározása.

Legutóbb a 2022. január 13-i ülésén állapította meg a képviselő-testület a polgármester illetményét a 2/2022. (I. 13.) számú határozatával. E határozat 3. pontja állapította meg a polgármester részére az idegennyelvtudási pótlékot a képviselő-testület által rendeletében 2022. évre meghatározott illetményalapot alapul véve. Felsőfokú C típusú nyelvvizsga esetében a pótlék összege az illetményalap 100 százaléka. A már hivatkozott Tv. 62. (7) bekezdése alapján azonban az (1) bekezdés szerinti - 38.650,- Ft - illetményalapot kell alkalmazni a polgármesteri foglalkoztatási jogviszony esetében is, így a határozat 3. pontját vissza kell vonni és a Tv-nek megfelelő új határozatot kell elfogadni.
A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság az előterjesztést megtárgyalta és azt egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a rendelet-tervezet elfogadására.

Kőszeg, 2023. december 7.

Dr. Zalán Gábor s.k.
jegyző







I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2/2022. (I.13.) képviselő-testületi határozatának 3. pontját visszavonja.

Felelős a bejelentésért: dr. Zalán Gábor jegyző
Határidő: 2023. december 31.

II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester részére 2024. január 1. napjától a komplex felsőfokú nyelvvizsgának minősülő végzettsége után havonta a Magyarország éves központi költségvetéséről szóló törvényben meghatározott illetményalap 100 százalékának megfelelő idegennyelv-tudási pótlékot állapít meg.

Felelős a bejelentésért: dr. Zalán Gábor jegyző
Határidő: 2024. január 1.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…../2023. (XII. …..) önkormányzati rendelete
a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2024. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról




Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. § vonatkozásában Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 75. § (3) bekezdés b) pontjában, a 2. § vonatkozásában a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3)-(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A Képviselő-testület a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját 2024. évben 57.000,- Ft-ban állapítja meg.

2. §

A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal felsőfokú és érettségi végzettséggel rendelkező köztisztviselőit 2024. évre egységesen, az alapilletményük 20%-át kitevő illetménykiegészítés illeti meg.


3. §

(1) Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.
(2) Hatályát veszti Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2023. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete.




Dr. Zalán Gábor s. k. Básthy Béla s. k. jegyző polgármester






ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLATI LAP


a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2024. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló
új önkormányzati rendelet megalkotásához

(a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján)


A tervezett jogszabály várható következményei, különösen:

I. társadalmi hatásai:
A hivatalban dolgozók megelégedettségét és az apparátus stabilizálását szolgálja, ami pozitív hatással van munkájukra.


II. gazdasági hatásai:
A tervezetnek gazdasági hatása nincs.


III. költségvetési hatásai:

A tervezet a 2023. évi illetményalapot alapul véve megközelítőleg 10 százalékos többletkiadást jelent a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi személyi előirányzathoz képest. A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 1. mellékletében tovább nőtt az önkormányzati hivatal működésének támogatása 2024. évre.


IV. környezeti következményei:
A tervezetnek környezeti következményei nincsenek.


V. egészségi következményei:
A tervezetnek egészségi következményei nincsenek.


VI. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása minimális.


VII. megalkotásának szükségessége:
A 2008 óta elmaradt fizetésemelések miatt a köztisztviselők bére nagyon elmaradt, ezért a hivatalban nagy a fluktuáció és nehéz a kieső emberek pótlása. Egyben a garantált bérminimum és a hatályos illetményrendszer a kezdő és a nagy tapasztalattal rendelkező, hosszú évek óta hű dolgozók között bérfeszültséget eredményez.


VIII. a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A szabályozás hiánya jogsértést nem eredményezne.


IX. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
Az eddigiekhez képest nem igényel többlet feltételt.

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)