2023. December 14., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2024. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása, a polgármester idegennyelv-tudási pótlékának megállapítása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletet módosítása.
3. - A közterületek elnevezésének rendjéről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4.a - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a KSE beszámolója.
4.b - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Lóránt FC beszámolója.
4.c - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Kőszegfalvi SE beszámolója.
4.d - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a A Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület beszámolója.
4.e - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Kőszegi Triatlon és Úszó Klub beszámolója.
4.f - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: A Vasi Jégkorongért Alapítvány beszámolója.
5. - A Kőszegfalvi Baráti Körrel kötendő együttműködési megállapodás.
6. - A Szombathelyi Egyházmegyével kötendő díjmentes közterület használat biztosításáról szóló megállapodás.
7. - A hulladékudvar (Kőszeg 0117/10 hrsz) területére vonatkozó bérleti szerződés.
8. - A „Lomi lottó” elnevezésű nyereményjáték 2024. évi szabályzatának a jóváhagyása.
9. - A 2. sz. házi gyermekorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó megállapodás meghosszabbítása.
10. - Új Helyi Esélyegyenlőségi program jóváhagyása.
11. - A 2024. évi rendezvénynaptár.
12. - Kőszeg Város Önkormányzata létszám módosítása. (rendkívüli előterjesztés, később küldjük)
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
16. - Rendkívüli előterjesztés: Házi gyermekorvosi ellátás helyettesítési szerződése.
4.a napirendi pont:
Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a KSE beszámolója.

Beszámoló a Kőszegi Sportegyesület tevékenységéről

Tisztelt Képviselő-testület!

A Kőszegi SE a 2023-as évet 4 szakosztállyal és kb.250 versenyzővel kezdte meg. A teke és az asztalitenisz szakosztályunk sajnos nem működik, mert nincs lehetőség edzésre és versenyzésre. Az elnökséggel karöltve azon dolgozunk, hogy ez a két szakosztály is újra tudjon működni. Az asztalitenisz szakosztályunk novemberben ismét elkezdte a működést, igazolt 15 versenyzőt és a 2024-es évben vállalta a Megyei bajnokságban való részvételt. A szakosztály vezetője, Markovits András bemutatkozott az elnökségnek és beszámolt a terveikről. Edzéslehetőséget kaptak az Árpád-házi iskolában heti 2 alkalommal.
A 2023. évi önkormányzati támogatás 6.000.000 Ft volt. Az önkormányzati támogatásból kell fedezni a 4 szakosztály működését. Versenyeztetés, utaztatás, felszerelések vásárlását, ügyviteli költségeket, bírói díjakat, nevezési díjakat, sportorvosi költségeket stb. Az önkormányzati támogatáson kívül bevételeink a 2023-as évben főleg szakszövetségi műhely és eredményességi támogatások voltak.
Kőszeg, 2023. november 27.
Pusztai Tamás s. k.
KSE elnöke

A beszámolót a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és a képviselő-testületnek egyhangúlag elfogadásra ajánlotta.

HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Sportegyesület 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja. 

TENISZ-2023

1926 óta különféle szinten és nagyságrendekkel, de a város sportjának palettáján mindig jelen van a tenisz. A Tenisz szakosztály működésének tárgyi feltételeit az 1981-ben átadott teniszpályák biztosítják. A 80-as évek sikeres minőségi munkáját sikerült visszahozni, s 15 évnyi kemény munkát követően a magyar bajnokság élmezőnyéhez tartozni. 2010-ben megnyertük az első osztályt, és ezzel jogot szereztek a Super Ligában való részvételre. Férfi tenisz csapatunk a legeredményesebb csapata Kőszegnek. Az idei évben a férfi csapatunk a Magyar Bajnokságban elért 2. helyével az ország második legjobb csapata lett. A tenisz az a sportág, ahol az utánpótlás biztosított, megvalósult az alulról építkezés, így szépen kialakítottuk a teljes versenyzői vertikumot. A létesítményt bérlő üzemelteti nagy gonddal és odafigyeléssel. A 2013-ban átadott minden igényt kielégítő impozáns klubház-öltöző méltó a szakmai munka feltételeinek biztosítására, a felújított pályákkal együtt. A kezdeti 4 salakpálya mellé sikerült az előző ciklusban egy centerpályát építeni saját, szakosztályi erőből, melyre igen nagy szükség volt a megnövekedett igénybevétel, tenisz iránti igény növekedése következtében.
A szakosztályvezetés által 20 éve kialakított koncepció 4 pillérre épül:
1. Infrastruktúra (Szabadtéri és fedett pályák, klubház, eszközök)
A salakos szabadtéri pályák teljes felújításon estek át, új műanyag vonalak, öntöző rendszer, salakozás. Amiben a következő ciklusban segítséget kérünk, az a pályákat körülvevő kerítés és labdafogó hálók.
A téli edzésekhez sajnos az önerőből meglévő kettes sátrunk már nagyon nehezen tudja kiszolgálni a megnövekedett igényeket, illetve ennek a fenntartási költségei igen magasak. Ezért a Magyar Tenisz Szövetséghez az elmúlt évben egy pályázatot adtunk be. Ezen a pályázaton bekerültünk a nyertes szakosztályok közé, és egy 3-as sátrat nyertünk, melynek a kivitelezésére a jelenlegi gazdasági körülmények között nagyon csekély az esély.
A teljes problémát egy fix teniszcsarnok oldaná meg, illetve egy városi Sportcsarnok, ahol bizonyos óraszámban kapnánk edzési lehetőséget.
A már említett klubházunk a kor követelményének megfelel, amelyet sikerült bővítenünk egy kb. 70 m2 –es fedett terasszal, szintén saját erőből.
A különböző tenisz eszközök (szoft labdák, gyerek ütők, kiegészítő szerek, hálók, pálya lehúzó kefék, stb) részben önerőből, részben pedig a MTSZ által meghirdetett pályázatok útján kerülnek beszerzésre.
2. Utánpótlás – Felnőtt – Senior játékosok
A szakosztály fontos célkitűzése volt, hogy a korosztályok teljes vertikumában legyenek aktív tagjai, akik rendszeresen játszanak, versenyszerűen, igazolt játékosként. Mostanra sikerült elérnünk ezt a célt, és elmondhatjuk, hogy 6 éves kortól 85 éves korig bezárólag vannak aktív tagjaink.
A különböző - 6-18 éves – korú gyerekek száma 84 fő, melyből több mint 65 főn rendelkezik verseny engedéllyel. Ez országos viszonylatba is kiemelkedő szám, és velük 4 edzői végzettséggel rendelkező szakember foglalkozik.
76 fő felnőtt és 38 fő senior korú tagja van a szakosztálynak, akik rendszeresen vesznek részt a magyar és az osztrák versenyrendszerben.
3. Versenyzés (csapat és egyéni, magyar és osztrák)
Első helyen kell említenem A SZUPER LIGÁS csapatunkat, mely a 6. helyen végzett a csapatbajnokságban, mellyel biztosította a következő évi tagságát a legmagasabb osztályban. Külön öröm számunkra, hogy a csapat keretének több mint felét a saját nevelésű játékosok adják.
Kiemelkedő eredményt ért el több felnőtt játékosunk:
 Bartakovics Marcell az Országos Bajnokságon egyéniben és párosban is 3. helyet szerzett. Felkerült a világranglistára, miután nemzetközi versenyeken ATP pontot szerzett.
 Szappanos Marci szintén harmadik helyezett lett a Magyar Bajnokságon.
 Vörös Máté és Kéki Márk az amerikai egyetemi csapattal döntőt játszottak a régionális csapatbajnokságon, illetve párosban első helyezést értek el.
 Lipták János több nemzetközi Senior versenyen a +45 ös korosztályban egyéniben, párosban és vegyes párosban ért el dobogós helyezéseket.
 Tájmel Kristóf és Sebesi Patrik a 2023-as Egyetemi bajnokságon párosban a második helyen végeztek.

Az utánpótlás versenyzőink hétről hétre különböző országos és nemzetközi versenyeken vesznek rész. Az idei évben utánpótlás versenyzőink 34 versenyen vettek részt, az ország különböző pontjain. 1995 óta van lehetőségünk a Burgenlandi Tenisz Szövetséggel kötött megállapodásunk alapján az osztrák bajnokságban való részvételre, minden korosztályban.
A legkisebbek a Play and Stay versenyrendszerben, mind Magyarországon, mind pedig hétről hétre Ausztriában. Itt kell köszönetet mondani a szülőknek, akik nem kis energiát fektetve segítik a versenyeken való részvételt.
7 utánpótlás csapatunk vesz részt az osztrák Schüler csapatbajnokságban, ahol minden csapatunk (U8 tól U18-ig) dobogón végzett.
A felnőttek szintén a magyar és osztrák egyéni és csapatversenyeken szerepelnek. Nagy örömünkre már 6. éve női csapatokkal is szerepelünk az osztrák csapatversenyen. Összességében 3 csapattal veszünk részt (Herren1, Herren2, Damen) az osztrák bajnokságban.
A Seniorok is ebben a bajnokságban játszanak a következő korosztályokban:
+35 férfi és női, +45, +60, +65, +70.
A 18 év alatti versenyzők fontosabb eredményei a teljesség igénye nélkül:
- 2023.02. ZTE Kupa, Play&Stay országos verseny, Zalaegerszeg:
Efuni Viktória III., Maitz Johanna csoport IV., Marton Zsombor III. és Scheck Maximilien csoport II. helyezéseket értek el.
- 2023.05.Kinder Kupa, Play@Stay országos körverseny I. állomás, Budapest:
Varga Karádi Beni a csoportjában másodikként végzett
- 2023.05. Megyei Diákolimpia, Szombathely:
2023-ban ismét megrendezték a megyei tenisz Diákolimpiát Szombathelyen. A 109 nevezőből 48 játékost a Kőszegi Tenisz Klub delegált a rendezvényre. Ez Vas Vármegye történetében rekord számú nevező egyetlen klub részéről. 12 arany, 8 ezüst és 11 bronz érmet szereztek a teniszezőink, így 20 kőszegi játékos vehetett részt az Országos Diákolimpia döntőjében.
- 2023.05. Metro Kupa, Országos verseny, Budapest:
Horváth Noel az F16 korosztályban ezüstérmet szerzett stabil játékkal, és Kunecz Kornél F18 kategóriában bronzérmet harcolt ki magának.
- 2023.05. Kinder Kupa, Play&Stay országos körverseny II. állomás, Szekszárd:
Varga-Karádi Beni a Szekszárdon megrendezett Kinder Kupa 2. állomásán kiemelkedő játékkal csoportelsőként végzett.
- 2023.06. Kreisliga, Burgenlandi bajnokság I. helyezés:
Csapat: Lipták János „CSK”, Mayer Lackó, Markovits Móric, Horváth Noel, Kunecz Kornél, Sebesi Patrik, Szabó Dani, Varga Zsombor, Tájmel Kristóf, Gerencsér Soma és Várkony Simon.
2023.08. Ausztria, Neusiedel:
Neusiedl-ben rendezték meg idén a Breitensport Open 1500 Euro összdíjazású tenisztornát. Egyéniben Mayer László aranyérmet, Markovits Móric bronzérmet, párosban Lackó és Móric bronzérmet szereztek.
- 2023.08. Ausztria, Wolfau, Play&Stay országos verseny:
Wolfau-ban rendeztek újabb kinderkupát. Marton Zsombor zöld labdás kategóriában aranyérmet, Varga-Karádi Benjamin a zöld labdás versenyszámban ezüst és sárga labdás versenyszámban bronzérmet szerzett.
- 2023.08. Almádi Kupa, Országos verseny:
Kunecz Kornél nagyszerű játékkal bronzérmet szerzett F16 korosztályban.
- 2023.08. Pasarét, Play&Stay, Kinder kupa V. állomás:
Marton Zsombor a 16 fős mezőnyben a második helyezést szerezte meg. Scheck Maximilien csoport harmadikként végzett.
- 2023.08. Ausztria U9 csapatbajnokság:
Varga-Karádi Emili, Marton Zsombor és Scheck Maximilien U9 Landesliga csapatbajnokság első helyezés!
- 2023.08. Ausztria, Oberpullendorf, Kinder Sporty Shorty bajnokság
A Kőszegi SE 8 versenyzője vett részt a viadalon és kimelkedő eredményekkel tértek haza. Piros pályán Varga-Karádi Emili aranyérmet, Bariska Lilla ezüstérmet és Hökkön Fruzsina bronzérmet szerzett. Narancs pályán Marton Zsombor aranyérmet és Scheck Maximilien a bronzérmet hóditotta el. Zöld pályán Efuni Viktória arany, Varga-Karádi Benjamin arany és Maitz Johanna bronzéremmel a nyakában végzett.
- 2023.09. Szentes, Országos verseny:
Horváth Noel a Kőszegi SE játékosa a hétvégén nagyszerű formában utasította maga mögé a mezőnyt a Szentes kupán. Megérdemelt első helyezéssel térhet haza.
- 2023.09. VII. Kinder Kupa, Play&Stay, Budapest:
A hétvégén rendezték meg a 7. Kinder kupát Budapesten. Varga-Karádi Emili L8 korosztályban csoport harmadikként végzett ahol szoros csatákat vívott! Varga-Karádi Benjamin az F11 korcsoportban ezüstérmet szerzett és csapattársa Marton Zsombor az U9-es mezőnyben a bronzérmet vehette át.
- 2023.09. Oberpullendorf, U8, régiós bajnokság:
Az U8 lány csapatunk a második helyen végzett. A csapat: Bariska Lilla, Hökkön Fruzsina és Varga-Karádi Emili. Az U9 csapatbajnokság burgenlandi bajnokai lettek: Varga-Karádi Emili, Marton Zsombor és Scheck Maximilien.

4. Tenisztáborok, Szponzorok, Támogatások, Média
Egyesületünk döntően önkormányzati támogatásból, illetve a Magyar Tenisz Szövetség által kapott támogatásból működik. Ezen kívül a férfi Szuper Ligás csapat teljes költségvetése szinte kizárólag szponzori támogatásokból működik. A jelenlegi gazdasági instabilitást szeretnénk áthidalni, és további pályázati támogatásokat elnyerni, valamint további szponzorokat keresni. Ezek megléte alapvető fontosságú lenne, hiszen így a versenyzőinket támogatni tudjuk, hogy nekik csak a megfelelő edzés munkára és versenyteljesítményre kelljen koncentrálni.
A nyári tenisztáborok szintén klubunk egyik nagyon fontos pillére. Fontos a tenisz további népszerűsítése, illetve a gyerekek kiválasztása szempontjából. Az idei évben 220 gyerek vett részt a nyári táborainkban.
Klubunk célként határozza meg, a minél magasabb szintű jelenlétet a közösségi médiában, illetve a hagyományos médium felületein. Fontosnak tartjuk, hogy megfelelő helyeken tudjuk közvetíteni az egyesület, a klub által képviselt értékeket, és eredményeket egyaránt. Szintén fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk csatlakozni vágyók minél könnyebben megtehessék azt, így a lehető legtöbb közösségmédiában aktív szereplővé szeretnénk válni.
A tenisz klubnak önálló Honlapja illetve Facebook oldala működik, ahol a legfontosabb információkon kívül lehetőség van az online pályafoglaláshoz.
Külön üdvözöljük a Kőszeg város által támogatott, Kőszegi Sport Facebook oldal elindítását. A helyi újságban a Kőszeg és Vidékében továbbra is szeretnénk minden hónapban megjelenni, mellyel így a helyi közösség számára nyújtunk megfelelő tájékoztatást klubunk eredményeiről, híreiről. A Vas Népe irányába is jó kapcsolatokat ápolunk, amiből a szakosztály, a KSE illetve tágabb értelemben Kőszeg városa is profitál. Ezt a következő ciklusban is szeretnénk megőrizni.
Az idei évtől a teniszklub új logót készített, melyet nagyon sokrétűen tudunk felhasználni.
Célként fogalmazhatunk meg egy imázs film készítését a kőszegi tenisszel kapcsolatban.
A 2023 as évben három nagy beruházást sikerült megvalósítanunk:
1 Három pályás sátor beszerzése és üzembe helyezése. Ehhez tartozóként a teljes befúvórendszer és fűtésrendszer megújítása.
2 A villanyhálózat bővítése a jelenlegi 3x32 ről 3x64 amperre.
3 Az egyik lelátó teljes felújítása.
4 A sátor világításának átalakítása LED es rendszerre.
Koltay Árpád
szakosztályvezető

Éves beszámoló birkózás

A kőszegi birkózás egy újabb sikeres évet tudhat maga mögött 2023-ban. A megannyi nehézség ellenére (pl.: a birkózó terem továbbra sincs átadva) igyekeztünk minél inkább megragadni a lehetőségeinket, hogy a gyerekek fejlődését minél szélesebb körben tudjuk támogatni. Ennek megfelelően így alakult az évünk:
Az év első versenyén január 21.-én vettünk részt, az utolsón pedig november 11.-én. Ez alatt az idő alatt a kőszegi birkózók összesen több mint 60 érmet gyűjtöttek. Versenyen vettünk részt többek között: Kassán, Steinbrunnban, Tatabányán, Püspökladányban, Hajdúszoboszlón, Nagykanizsán, Penzbergben, Södingben, Kiskunfélegyházán vagy éppen Kaposváron. Ezek során nemcsak értékes pontokat, hanem fontos kapcsolati rendszert is kitudtunk építeni, aminek köszönhetően együtt edző táboroztunk a körmendi és a győri birkózócsapattal. Ez természetesen a versenyzők fejlődéséhez is jelentősen hozzájárult. Továbbá igyekeztünk minél szélesebb körben az országhatáron túl is új kapcsolatokat kialakítani, a korábbiakat pedig ápolni. Ezzel is új lehetőségeket nyitottunk a sportolóink felé a fejlődésben és a minél szélesebb körű edzés- és versenytapasztalat megszerzésében.
A korábbi évekkel ellentétben az óvodai képességfejlesztésre sajnos nem jutott elég humánerőforrás egyesületünk részéről, így azt ebben az évben nem tudtuk fenntartani. Ezzel szemben nyitottunk Horvátzsidány irányába, ahol edzéseket tartunk az általános iskolások számára.
A kőszegi tréningeken a gyermek, a diák, a serdülő, a kadet és a senior versenyzőink vesznek részt. Az edzéseket a nagy létszám miatt (+40fő) csoportbontásokban szerveztük meg, így a gyermekek és Diák-2-es korosztály korábban, az idősebbek pedig később tudnak részt venni a heti három edzésen. Ezúton is szeretném kiemelten megköszönni az éves odaadó munkájukat: Ficsor András, Karner Péter, Pusztai Szilveszter, Pusztai Tamás edzőknek. Ettől az évtől kezdve heti rendszerességgel külön erősítő edzésen is részt vesznek legjobbjaink, melyet a Jimmy Gym tart a számukra. Ezen edzés alkalmak alapvető fontosságúak, hiszen jelentős erő, illetve erőállóképesség növekedést értünk el, illetve érünk el versenyzőiknél, ami a birkózásban rendkívül fontos.
A következőkben az eredményekről szeretnék részletesebben értekezni. A területi és a meghívásos versenyekre most nem térek ki, mivel azok kevésbé hangsúlyosak, mint az országos és a nemzetközi eredményeink.
Az év végi összessített eredmények alapján a kőszegi birkózó szakosztály várhatóan a 42. helyen végez majd. Ez az eredmény nagyságrendileg megegyezik a tavalyi év eredményével. Az eredménnyel összességében elégedettek lehetünk, hiszen egy 12 ezer fős városnak megvannak a maga korlátai. Mindazonáltal az edzőkkel egyeztetve levontuk az év során szerzett tapasztalatokat, hogy a következő évben még sikeresebbek lehessünk.
Az idén egy csapatbajnokságon indultunk diák korosztályban, ahol a 20. helyezést értük el. Egyéniben a veteránok, azaz a 35 évnél idősebb korosztály is részt vett országos, sőt nemzetközi versenyen is. Az országos versenyen több bajnokot is avathattunk: Pusztai Szilveszter, Tímár Imre, Németh Roland és Bíró Antal révén. Tímár Imre pedig ismét képviselte csapatunkat és nemzetünket a Görögországban megrendezett veterán világbajnokságon, ahová idén Pusztai Szilveszter is követte.
Kadet korosztályban Málovits Noel 3. helyezést ért el a korosztályos válogató versenyen. A serdülő országos döntőn szintén eredményesen szerepelt, hiszen a harmadik helyen zárt. Tóth Ábel 5. helyezést ért el az országos megmérettetésen. Pusztai Dominik az U15-s diákolimpián a második helyen zárt. Dominik a kőszegi versenyzők egyik ígérete, hiszen a korosztályos keretnek is a tagja és csak kevéssel maradt le arról, hogy részt vegyen az idei Európa-bajnokságon. A diák II. korosztály diákolimpiai döntőjén Róth Ármin szerzett III. helyet és Rémai Zétény 5. helyet. A diák I. koroszályban Pusztai Dániel 3. helyezést ért el.
Egyesületünk ezenfelül fontosnak tartja, hogy növendékeit a megfelelő szorgalomra és kitartásra nevelje az élet minden területén, így a tanulásban is. Ennek megfelelően több városi elismerést is kaptak sportólóink a kiemelkedő tanulmányi és sport eredmények okán. Ilyen díjban részesültek: Pusztai Szilveszter, Pusztai Dominik, Pusztai Dániel, Rémai Zétény, Rémai Csongor. A városi rendezvényeket jelenlétünkkel is igyekszünk színesíteni. Idén az Orsolya-napi vásárra települtünk ki.
Köszönetünket szeretnénk kifejezni továbbá a szülők felé, akik segítették szakosztályunk munkáját, amiben csak lehetett. A város és a Magyar Birkózó Szövetség felé is szeretnénk kifejezni hálánkat a támogatások miatt és a jövedelmező együttműködés okán. Bízunk benne, hogy jövőre egy megújult teremben, egy még eredményesebb évet tudunk zárni.

Dorner Ágoston
szakosztályvezető 
BESZÁMOLÓ
Kőszegi SE Síugrószakosztály
2023.

Szakosztályvezető: Szilágyi János
Technikai vezető: Molnár László

Az edzéseket Szilágyi János tartotta. A gyerekek szülei jelentős mértékben vették ki részüket a pálya karbantartási munkáiból. Továbbá a sáncok felújítási munkáiban is számíthatott a szakosztályvezetése a szülőkre. Vörös Virág bekapcsolódott az edzések alkalmankénti megtartásával a munkába. Az edzőtáborok során is segítette a munkát.
Sportágunkat mobilsáncunkkal is népszerűsítettük iskolai programon, a Magyar Sí Szövetség Családi napján.
Az év során részt vettünk a FIS és a Corporation Group által szervezett edzőtáborban.
Januárban négy sportolóval havas táborban voltunk az olaszországi Predazzoban. Nyáron a szlovéniai Planicán voltunk szintén négy ugróval edzőtáborozni. A téli és a nyári időszakban többször tudtunk Mürzzuschlagban, Eisenerzben és Planicán edzeni. Gyerek sportolóink fejlődése az egész év folyamán megfigyelhető volt. Hárman közülük a nyár végi edzőtáborokban olyan teljesítményt nyújtottak, mellyel úgy éreztem résztvehetnek a Steiermarki tartományi bajnokság nyári versenysorozatának őszi fordulóin. Stabilan, nagy örömmel versenyeztek.

2023.09.02. Landescup – Mürzzuschlag
B-Klasse – K-8 m 1. Csenár Levente 5,5 m, 5 m
Youngstars 3. Pungor Marcell 3,5 m, 4,5 m
Kinder I K-18 m 11. Török Dominik 6 m, 6 m
Allgeneine Klasse K-55 m 2. Kelemen Dávid 46 m, 47 m
3. Pónácz-Tóth Dárius 35,5 m, 35,5 m

2023.10.07. Landescup – Eisenerz
Kinder I. K-15 m 9. Csenár Levente 10,5 m, 11 m
11. Török Dominik 12,5 m, 11,5 m
14. . Pungor Marcell 8,5 m, 8 m
Allgeneine Klasse K-55 m 2. Pónácz-Tóth Dárius 40,5 m, 40,5 m

Kőszegen a tél folyamán tudtunk a gyerekek részére Magyar Bajnokságot szervezni a K-5-ös trepnin és a K-10-es sáncon. Igaz nem havas csak télies körülmények között.

2023.02.26. Síugró Magyar Bajnokság – Kőszeg
Kezdő lány K-5 m 1. Pungor Mira 1 m, 1 m
2. Pungor Lili 1 m, 0,5 m
Kezdő K-5 m 1. Csenár Levente 2 m, 2,5 m
2. Török Zente 1,5 m, 2 m
3. Török Dominik 1,5 m, 1,5 m
4. Pungor Marcell 1 m, 1 m
5. Csukovics Kolin 1 m, 1 m
6. Csukovics Konor 1 m ,1 m
Gyerek I. lány K-5 m 1. Török Hanna 1 m, 1,5 m
Gyerek II. K-10 m 1. Kelemen Barnabás 6,5 m, 6 m
2. Török Noel 5 m, 5 m

Edzéseinket Kenyérhegyen a sáncainkon illetve tornateremben tartottuk. A „Teki” tornatermét tudtuk bérelni sportolóinknak. Sajnos csak heti 1 alkalommal jutottunk terembe. A Gimnázium termét Tankerületi döntés miatt nem adták ki. Az idősebb sporotlóinkkal a sáncon kialakított kis edzőszobában végezhettünk erőnléti és technikai edzéseket.
A tavaszi időszakban sajnálatos rongálással szembesültünk a sánc területén. Mindhárom sáncon nekifutó részén sérült a nyom. A pályák sajnos alkalmatlanok voltak ugrásra. Kőszeg város Önkormányzatának rendkívüli támogatása és síugróbarátok felajánlásai tették lehetővé, hogy az ősz végére kijavításra kerültek a megrongált pályarészek.
Az őszi időszakra tervezett Kis Sánc Magyar Bajnokságot nem tudtuk még megrendezni. Ezt pótoljuk majd a téli szezon során.
Sportolóink egész éves munkája, a hazai edzések, a külföldi edzőtáborok, síugrósáncaink fenntartása Magyar Sí Szövetség és Kőszeg város Önkormányzatának támogatásával valósulhatott meg. Sportolóink nevében köszönöm a támogatást.

2023. november 20.

Szilágyi János
szakosztályvezető
Kőszegi SE Síugrószakosztály 
SZAKMAI BESZÁMOLÓ
KŐSZEGI SE – KOSÁRLABDA SZAKOSZTÁLY
2023. november 19.

A Kőszegi Sportegyesület Kosárlabda Szakosztálya, valamint a kőszegi kosárlabda, továbbá a kosárlabda mint versenysport nehéz időszakát éli. 30 év munkája, kitartása után a folytatás rajtunk kívül álló okok miatt, illetve a tavalyi beszámolóban jelzett okok miatt veszélybe kerül.
A csapat sajnos nem nevezett be a 2023-24-es Szombathely városi-városkörnyéki bajnokságba, mint ahogy azt tette megszakítás nélkül 30 évig. Első és legfontosabb problémánk a terem kérdés, amiben a sportegyesület elnöksége segítségünkre próbált lenni, de sajnos ők sincsenek olyan pozícióban, hogy jobb belátásra bírják a terem (Béri Balog Ádám Általános Iskola, ahol 30 évig edzettünk) fenntartóját. Nevezetesen a termet nem kívánják állandó jelleggel bérbe adni, továbbá az alkalmi bérleti díja is irreális és a szakosztály költségvetésével nem összeegyeztethető. Több meghatározó játékosunk a nehézségek miatt, illetve játéklehetőség reményében ideiglenes jelleggel átigazolt más, a bajnokságban szereplő csapathoz.
Eszközeink, felszereléseink elavultak, cserére szorulnak. A rendelkezésünkre álló éves támogatás ezeket fedezi, de amíg nem tudjuk biztosítani sportolóink számára a heti minimum 2 állandó edzési lehetőséget, addig nem merünk beruházni. Így a 2023-as költségvetésünkből fennmaradt pénzösszeget más szakosztályok rendelkezésére bocsájtjuk. Mivel nem tudunk nevezni a bajnokságba, ezért a Kőszegi Sportegyesület TAO-s támogatásoktól esik el.
Problémáinkat szem előtt tartva és látva, hogy a kosárlabda sportra van igény Kőszegen, a csapat mellé állt több aktivista, továbbá Pusztai Tamás elnök, akik háttérbeli munkájukkal próbálják segíteni a szakosztályt. Általuk sikerült összehozni egy toborzó edzést az iskola igazgatónőjének jóvoltából, amin 25-30 lelkes kosárlabda szerető fiatal vett részt. Nekik eztán csak a szomorú tényeket tudtuk mondani.
Köztes megoldásként lehetőséget kaptunk, egyelőre próbajelleggel, hogy egy héten egyszer az Árpád-házi iskola tornacsarnokában Barabás Krisztián edzést tartson az ottani diákoknak, szakosztályunk megmaradt tagjainak, továbbá a szakosztály által évek óta támogatott speciális olimpiai csapat tagjainak és kőszegi partnerjátékosainak.
Terveink: nehézségeink ellenére további edzések beiktatása és visszakerülni, illetve, újra nevezni egy fiatal játékosokból álló kőszegi kosárlabda csapatot a fent említett bajnokságba. Erre reálisan egy-két év munkája után látunk lehetőséget.
Addig is részt veszünk meghívásos tornákon, edzőmeccseket játszunk környékbeli csapatokkal. A megyei szövetséggel ill. a speciális olimpiai szövetséggel jó kapcsolatot ápolunk, tájékozódunk az aktuális lehetőségeinkről ill. bajnokságról.
Továbbra is elengedhetetlenül fontosnak érezzük egy olyan kőszegi sportcsarnok építését, ahova bejutnak a sportolni akaró kőszegiek és amelynek használata, bérbeadása nem a kívülálló szervezetektől és intézményektől függ, akik messze állnak a sporttól.

Kőszeg, 2023. november 19.


Szakos András
szakosztályvezető