2023. December 14., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2024. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása, a polgármester idegennyelv-tudási pótlékának megállapítása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletet módosítása.
3. - A közterületek elnevezésének rendjéről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4.a - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a KSE beszámolója.
4.b - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Lóránt FC beszámolója.
4.c - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Kőszegfalvi SE beszámolója.
4.d - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a A Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület beszámolója.
4.e - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Kőszegi Triatlon és Úszó Klub beszámolója.
4.f - Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: A Vasi Jégkorongért Alapítvány beszámolója.
5. - A Kőszegfalvi Baráti Körrel kötendő együttműködési megállapodás.
6. - A Szombathelyi Egyházmegyével kötendő díjmentes közterület használat biztosításáról szóló megállapodás.
7. - A hulladékudvar (Kőszeg 0117/10 hrsz) területére vonatkozó bérleti szerződés.
8. - A „Lomi lottó” elnevezésű nyereményjáték 2024. évi szabályzatának a jóváhagyása.
9. - A 2. sz. házi gyermekorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó megállapodás meghosszabbítása.
10. - Új Helyi Esélyegyenlőségi program jóváhagyása.
11. - A 2024. évi rendezvénynaptár.
12. - Kőszeg Város Önkormányzata létszám módosítása. (rendkívüli előterjesztés, később küldjük)
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
16. - Rendkívüli előterjesztés: Házi gyermekorvosi ellátás helyettesítési szerződése.
4.c napirendi pont:
Beszámoló a kiemelt sportegyesületek tevékenységéről: a Kőszegfalvi SE beszámolója.

Beszámoló a Kőszegfalvi SE tevékenységéről


Tisztelt Képviselő-testület!

Örömmel tölt el bennünket, hogy bemutathatjuk a Kőszegfalvi Sportegyesület múltját, jelenét és jövőjét.
Sajnos írásos anyag a sporttal kapcsolatosan nem maradt fenn, csak beszélgetésekből és visszaemlékezésekből tudjuk, hogy kb. 1954. óta működött focicsapat illetve sportélet Kőszegfalván. Az akkori sport és ifjúsági munkát a kántor-tanító irányította. Rendelkeztünk kispuska lőtérrel, valamint ott volt a jelenlegi pálya területe. Ezen a helyen kezdték el építeni a sportpályát. Sajnos a háború közbeszólt, így rövid ideig nem működött a sportélet. Gondolom, ennek az is oka volt, hogy elhelyezték a kántor-tanítót. Talán ennyit a régi idők focijáról.
A fiataloknak hiányzott a sportélet, megunták a használhatatlan pályát. Az akkori ifjúsági szervezet vezetőjeként idősebb sportszerető lakosokkal együtt 1958-ban megalakítottuk a Kőszegfalvi Sportegyesületet. Földcserével sikerült új helyszínen megépíteni az új sportpályát, ami jelenleg is működik. A falu apraja-nagyja lelkesen látott hozzá a pálya építéséhez. A következő évben máris indult a csapat a bajnokságban. Sajnos az 1960-as években a faluból 6 fő bevonult katonának, ami nagy érvágást jelentett a csapatnak. Az akkori vezetőknek sok munka árán egy darabig még sikerült működtetni a csapatot, végül a létszám gondok miatt felfüggesztettük a bajnokságba való nevezést. Kisebb-nagyobb rendezvények voltak a pályán, de hivatalosan nem működött a csapat.
De a fiataloknak és a lakosságnak is hiányzott a sportélet. Egy alkalommal a helyi fiatalok és a tűzoltó egyesület a helyi tűzoltó szertárban gyűlést tartott, ahol felvetődött, hogy újra kellene indítani a csapatot. Rábai Gábor állt a csapatépítés élére. 1992. márciusában így újra megalakult a Kőszegfalvi Sportegyesület. Az egyesület elnökévé Rábai Gábort választották, a két alelnök Tengeri Zoltán és Tangl József lett, a gazdasági vezető pedig Freiberger József. A csapat edzője Varga Ignác lett.
Az egyesület fő feladatának tekintette a pálya újbóli rendbetételét annak érdekében, hogy újra alkalmas legyen a játékra.
Ezek a következők voltak:
- a terület bozótoktól való megtisztítása,
- a kapufák cseréje,
- labdafogó háló készítése,
- a pálya körüli korlát megépítése,
- öltöző építése,
- bejárat elkésztése,
- gyepesítés és gyepszőnyeggel való borítás,
- a gyep öntözésének a megszervezése.
- a pályára vízvezeték bevezetése,
- büfé létrehozása a nézők kiszolgálása érdekében.
Ezeknek a feladatoknak a végrehajtásához a játékosok, a szurkolók és a lakosság is folyamatosan, nagy lelkesedéssel fogott hozzá.
Varga Ignác a csapat edzője nagy odaadással és szakmai felkészültséggel kezdte meg az akkor induló bajnokságon a csapat felkészítését.
A kitűzött feladatokat sikerült lépésről lépésre végrehajtani. Az első bajnoki mérkőzésünk 1992. augusztus 16-án volt, amelynek eredménye: Vasasszonyfa-Kőszegfalva 6:1 lett. Ekkor látszott a csapaton, hogy még nincs jó formában. De aztán a csapat egyre jobban játékba lendült és az első győzelmet Lukácsháza ellen arattuk (Kőszegfalva- Lukácsháza: 2:1).
A legnagyobb feladatot is meg kellett oldani, amihez pénz nem igazán volt. 1997. decemberében elkezdődött az öltöző tervezése és a szükséges anyag beszerzése. Az építési munkákkal nem volt gond, mert minden szakmának voltak lelkes kivitelezői. 1998. januárjában megtörtént az alapkő letétele és az épület kitűzése, majd megkezdődött a falazás. Az anyagi lehetőségeinkhez mérten folytattuk a munkálatokat. 2003-ra teljesen elkészült az öltöző építése.
Közben a pályagondozás és egyéb munkák is folyamatosan el lettek végezve.
Sajnos az év végén éppen december 24-én reggel jött a fájdalmas hír, a futballcsapatot nagy veszteség érte: tragikusan fiatalon elhunyt Rábai Gábor a Kőszegfalvi SE elnöke. A megdöbbentő hírtől nem tudtunk megszólalni. Néztünk magunk elé és csak azt hajtogattuk, hogy ez nem lehet igaz. De a hír sajnos igaz volt. A temetésen engem bíztak meg azzal a feladattal, hogy az elhunyt elnököt elbúcsúztassam. Ott a sírnál, megígértem az elhunyt elnöknek, hogy a munkát folytatjuk és nem hagyjuk az eddigi eredményeket elveszni.
Sajnos egy korszak lezárult, de elkezdődött az új. Megtörtént az elnök választás, az új elnök Gyarmati Kálmán lett. Az elnökség áttekintette az elvégzett feladatokat. Megállapítottuk, hogy egy jó alapon könnyű a folytatást tovább vinni.
Az új vezetőség megfogalmazta a további feladatokat:
- a futballcsapat további működtetése,
- a pályához tartozó feladatok elvégzése,
- labdafogóháló építése,
- villanyvezeték készítése.
Ezeket sikerült is megoldani, majd újabb célokat tűztünk ki magunk elé.
- a bejárati kapu megépítése,
- pályavilágítás,
- a rendezvények jobb lebonyolítása érdekében kemencét építettünk.
Mivel a pálya öntözése ivóvízzel sokba került, ezért egy 25 m mély kutat fúrattunk, hozzá szivattyút, az öntözéshez szükséges eszközöket vásároltunk.
Közben folyamatosan részt vettünk a megye III. labdarúgó osztályban. Polgár Tibor vezetésével megnyertük a bajnokságot, és indulhattunk volna a megye II. osztályban. Ehhez viszont indítani kellett volna egy ifi csapatot. De mivel a faluban kevés fiatal játékos volt, nem tudtuk vállalni a magasabb osztályt. Ennek ellenére sikerült több helyi fiatalt beszervezni a csapatba, akik aztán jól teljesítettek: Kogler Máté, Karacs László, Nagy Milán vagy Horvát Dávid. Volt olyan elképzelés is, hogy fúzió lesz a kőszegi futball csapattal, de ez végül nem jött létre.
Így az MLSZ megyei III. osztályban vagyunk, jelenleg is itt játszik a csapat. Az idei őszi szezonban vezetjük a bajnokságot. A csapat jelenlegi edzője: Lackner László.
Az alábbi fejlesztéseket is sikerült elvégezni:
- elkészült az öltöző bővítése,
- raktár építése,
- büfé előtti tér lefedése,
- büfé átépítése,
- gépek vásárlása,
- a kapu automatikus működést kapott,
- annak érdekében, hogy az őszi idényben is lehessen használni a pályát, megoldódott a pálya világítása is.

A fenti fejlesztésekhez kihasználtuk a Magyar Labdarúgó Szövetség TAO pályázatait, amelyhez Kőszeg Város Önkormányzata minden alkalommal saját erőt biztosított, amit ezúton is köszönünk. Ez nélkül a fenti fejlesztések nem tudtak volna megvalósulni.

Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegfalvi Sportegyesület között 2016-ban Feladatátvállalási Megállapodás, valamint az ahhoz kapcsolódó Ingatlanhasználati Szerződés jött létre.
Ezek alapján a képviselő-testület minden évben a költségvetési rendeletben támogatást biztosít a számunkra, amely a működésünket biztosítja. A sportegyesület mobilitását segíti a városi önkormányzattól ingyenesen átvett kisbusz, amit szintén köszönünk.

A Rábai Gáborról elnevezett kőszegfalvi sporttelepet a lakosság, a sportolók, a civil szervezetek szabadon használhatják. Számos rendezvény helyszíne, legutóbb Kőszegfalva alapításának a napját ünnepelte ott a falu népe.

A beszámolót a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és a képviselő-testületnek egyhangúlag elfogadásra ajánlotta.


Kőszeg, 2023. november 27.



A beszámolót készítette Kogler Gábor elnök megbízásából:

Gyarmati Kálmán s. k.
szakmai felelős



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegfalvi Sportegyesület tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.