37/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelete a helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról és kiegészítéséről

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi C. törvény 1.§. (1.) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi adókról szóló 19/1993.(XII.1.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Har.) alábbiak szerint módosítja, illetve egészíti ki:

1.§.

A Har. 7.§. (1.) bek. a.) pontjának szövege az alábbiakra változik:
"a) az akinek egy főre eső jövedelme mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 150%-át nem haladja meg,"


2.§.

A Har. 20.§. b.) pontja az alábbiakra módosul:
"b) az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után az adóátalány naptári naponként 5000 Ft, piaci és vásározó kiskereskedelmet folytató vállalkozók esetében naptári naponként 1000 Ft.


3.§.


A Har. 21.§. következő új rendelkezéssel egészül ki:
"21.§. Mentességet élveznek az ideiglenes iparűzési adó önkormányzat által rendezett vagy fenntartott vásárokon, rendezvényeken ideiglenes tevékenységet végző vállalkozók, továbbá a városi piacon a nem kőszegi székhellyel (telephellyel) rendelkező ipar,-képző,-és népművész vállalkozók. "

4.§.

A Har. a következő új fejezettel és rendelkezésekkel egészül ki, egyúttal a hatályos V. fejezet és az alá tartozó rendelkezések számozása értelemszerűen módosul:
"
VI. Fejezet

AZ ÉPÍTMÉNYADÓ

Az adókötelezettség, az adó alanya

25.§.

Építményadót köteles fizetni az önkormányzat illetékességi területén lévő, nem lakás céljára szolgáló építmény –az 5. § c) pontjában foglalt adótárgy kivételével – tulajdonosa, amennyiben az építmény hasznos alapterülete belterületen a 10m²-t, külterületen a 30 m²-t meghaladja.

Az adó alapja

26.§.

(1) Az adó alapja az építmény m²-ben számított hasznos alapterülete.
(2) Az építményadó alkalmazásában az építményhez tartozik az építmény rendeltetésszerű használatához szükséges – az épületnek minősülő építmény esetén annak hasznos alapterületével, épületnek nem minősülő építmény esetén az általa lefedett földrészlettel egyező nagyságú – földrészlet.
(3) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.
(4) A belterületen a 10 m²-t, külterületen a 30 m²-t meghaladó hasznos alapterületű építményeknél az adó alapjának kiszámításakor a teljes hasznos alapterületet kell figyelembe venni.


Az adó mértéke

27.§.

(1) Az építményadó évi mértéke belterületen 500 Ft, külterületen 250 Ft négyzetméterenként.
(2) Amennyiben az adóalany a tárgyévet megelőző évben az általa foglalkoztatottak után Kőszegen vállalkozók kommunális adóját fizetett, annak összegével az építményadót csökkenteni kell.
(3) Külterületi építmény után az építményadót csökkenteni kell a tárgyévet megelőző évben befizetett mezőőri járulék összegével.
(4) Amennyiben az adóalany a tárgyévet megelőző évben vendégéjszakák után idegenforgalmi adót szedett be, a beszedett és befizetett adó összegével az építményadó összegét csökkenteni kell.

5.§.

A Har. 24.§. (3.) bekezdése az alábbi új francia bekezdéssel egészül ki:
"50%-ának megfelelő kedvezményben részesül, amennyiben a tulajdonát képező építési telek megközelítésére szolgáló közforgalmú köz, - vagy magánúton az elektromos, - és az ivóvízvezeték nincs kiépítve."

6.§.

(1) Jelen rendelet 2010. január 1. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a Har. 5.§. b.) pontja, a 9. § b) pontja, a 11.§. b) pontja, a 13.§. (1) bekezdés b.) pontja valamint (2) bekezdése és a 14 §. b.) pontja hatályát veszti.
(2) Az építményadó megfizetésének első részlete 2010. évben 2010. május 31. napjáig esedékes.



Kőszeg, 2009. december 17.




Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző