Jegyzőkönyv: 2021. Január 14., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A település közterületein és nyilvános helyeken történő maszkviselésről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - A környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 25/2014. (VI. 25.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Egy mappában a 2021. január 14-i polgármesteri döntések tervezete.
Szám: K/223-3/2021.



FELJEGYZÉS


amely készült 2021. január 14-én, 9 órakor a kőszegi Városháza tanácskozó termében.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester, dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző valamint Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

Tárgy: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása.

Dr. Zalán Gábor jegyző tájékoztatást ad arról, hogy a Kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki 2020. november 4-i hatállyal, amely jelenleg is érvényben van. Ezzel életbe lépett a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, mely szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Fenti jogkör alapján a polgármester jogosult az önkormányzat zökkenőmentes működése érdekében intézkedni.
Polgármester úrnak az alábbi előterjesztésekről kell ma döntenie:

1. A település közterületein és nyilvános helyeken történő maszkviselésről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
Előadó a polgármester nevében: dr. Nagy Edina aljegyző.

2. A környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

3. A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 25/2014. (VI. 25.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: dr. Nagy Edina aljegyző.

1. A település közterületein és nyilvános helyeken történő maszkviselésről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.

Dr. Nagy Edina aljegyző szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 1. alcíme a maszkviselési szabályokat megerősíti.
A Korm. rendelet 27. § a) pontja felhatalmazást ad a települési önkormányzat polgármestere, mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján gyakorlója számára, hogy önkormányzati rendeletben határozza meg a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén azon közterületeket, illetve nyilvános helyeket, ahol e rendeletben meghatározott módon kötelező maszkot viselni.
E felhatalmazással élve a rendelettervezet meghatározza a település belterületén azon közterületeket, illetve nyilvános helyeket, ahol a Korm. rendeletben meghatározott módon kötelező maszkot viselni. Ez a korábbai szabályozásokhoz hasonlóam került mfeghatározásra. A helyszínek meghatározásánál az a cél, hogy a forgalmasabb helyszíneken még fokozottabban védjük a lakosság egészségét, megelőzzük a koronavírus járvány terjedését.
A Korm. rendelet rendelkezéseit a védelmi intézkedések alkalmazhatóságának meghosszabbításáról szóló 3/2021. (I. 8.) Korm. rendelet alapján 2021. február 1-ig lehet alkalmazni. Ezért mivel az ugyanezen tárgyban hozott 37/2020. (XII. 11.) önkormányzati rendelet hatályát veszítette 2021. január 11-én, új önkormányzati rendelet megalkotása indokolt 2021. február 1. napjáig.

Básthy Béla polgármester az alábbi rendeletet alkotja:

Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
1/2021. (I. 14.) önkormányzati rendelete
a település közterületein és nyilvános
helyeken történő maszkviselésről

(A rendelet szövege jelen feljegyzés melléklete.)
A rendelet megalkotása után a polgármester kéri a rendeletnek még a mai napon történő kihirdetését az önkormányzat hivatalos honlapján és facebook oldalán.


2. A környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a magasabb jogszabályok értelmében eredetileg január 1-el mind a belterületen, mind a külterületen megszűnt volna az égetés lehetősége. Az erre vonatkozó hatályon kívül helyezést tartalmazó önkormányzati rendelettervezetet már elő is készítették.
Viszont a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Kormányrendelet alapján a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik az avar és kerti hulladék égetésének helyi rendeletben történő szabályozása. Erre a kormányhivatal törvényességi osztálya is felhívta az önkormányzatok figyelmét.
Ezzel párhuzamosan a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya 2020. november 5. napján növény-egészségügyi zárlatot rendelt el a szőlő fitoplazmás betegsége megjelenése miatt. A szőlők egyik legveszélyesebb kórokozójaként ismert betegség megjelenése kapcsán a kormányhivatal egy részletes tájékoztató anyagot készített, amely azon túl, hogy leírja annak veszélyeit, a terjedés megakadályozására is felhívja a figyelmet, amelyben a nyesedékek égetését javasolja. Ezért felvették a kapcsolatot a Kőszeg és Környéke - Vaskeresztes és Környéke Hegyközséggel, valamint a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezettel, mivel a szőlő betegsége, azaz a „vektor” Kőszeg környékén is jelen van.
Fentiekre való tekintettel indokolt a hatályos önkormányzati rendeletet úgy módosítani, hogy a hegyközség által nyilvántartott szőlőterületeken az égetés lehetősége megmaradjon, azonban más belterületi és külterületi ingatlanok esetében a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetés megtiltása javasolt. A hegyközség összesen 213 ingatlant tart nyilván szőlőültetvényként – illetve van olyan, amelyen más művelési ág is van. Ezeken a területeken tehát a szőlő tél végi nyesedékének az égetését célszerű megengedni – természetesen a katasztrófavédelemhez történő bejelentést követően.

Dr. Zalán Gábor hozzáfűzi: információi szerint, amennyiben február 8. időponttal megszűnik a veszélyhelyzet, akkor a szőlőtermelők a minisztériumhoz fognak fordulni, mert ha azután sem lehet elégetni a venyigét, akkor nem fogják tudni megakadályozni a betegség terjedését. Állítólag Vas megye még szerencsésebb helyzetben van a szőlő betegsége tekintetében, mint a többi megye. Ez az önkormányzati szabályozás tehát addig maradhat érvényben, amíg a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet hatályban van.
A polgármester kérdésére tisztázza, hogy a környezetvédelmi törvény és a levegő védelméről szóló rendelet értelmében eddig is tilos volt az avar és kerti hulladék égetése – kivéve akkor, ha azt az önkormányzat rendeletében szabályozta: mikor, milyen feltételekkel lehet égetni.

Básthy Béla szerint összességében egyet lehet érteni azzal, hogy az avar és más kerti hulladék égetése tilos legyen és csak a szőlő venyigét lehessen elégetni, hiszen az a cél, hogy minél kevesebb „füstölgés” legyen. De mi lesz azokkal, akik már engedélyt kaptak az égetésre? Továbbá: akiknek szőlőjük van, azoknak be sem kell jelenteniük az égetést?

Németh Ildikó szerint a kiadott engedélyek ügyében még felveszik a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, illetve akik a jövőben venyigét akarnak égetni, azoknak természetesen be kell jelenteniük a katasztrófavédelemnél.

Dr. Zalán Gábor kéri, hogy a polgármester úr a képviselő-testület helyett hozza meg a döntését.

Básthy Béla az alábbi rendeletet alkotja:



Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
2/2021. (I. 15.) önkormányzati rendelete
a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014. (IV. 30.)
önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet szövege jelen feljegyzés melléklete.)

3. A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jog-következményeiről szóló 25/2014. (VI. 25.) önkormányzati rendelet módosítása.

Dr. Nagy Edina aljegyző szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény, azaz a Szankció törvény, 2021. január 1-jén lépett hatályba. Ez a törvény felsorolja a közigazgatási szankciókat, szabályozza többek között az elévülést, részletezi a közigazgatási bírság kiszabásának feltételeit, az önkormányzati rendelet alapján megállapítható közigazgatási bírság, valamint kiszabható helyszíni bírság felső határát.
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 25/2014. (VI. 25.) önkormányzati rendeletének általános rendelkezései is tartalmaznak az elévülésre, a bírságra vonatkozó rendelkezéseket. Önkormányzati rendelet nem lehet ellentétes törvénnyel, illetve nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.
Emiatt hatályon kívül kell helyezni a rendelet 3. §-át. Egyidejűleg a rendelet 1. § (2) bekezdésében, valamint a 2. § (1) bekezdésében átvezetésre kerül a Szankció törvény elnevezése, illetve fogalomhasználata.

A polgármester az alábbi rendeletet alkotja:

Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
3/2021. (I. 15.) önkormányzati rendelete
a közösségi együttélés alapvető
szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 25/2014. (VI. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról


(A rendelet szövege jelen feljegyzés melléklete.)

A rendeletek megalkotása után Básthy Béla polgármester megköszöni a hivatal munkatársainak az előkészítő munkát.

Kelt, mint az első oldalon.




Dr. Zalán Gábor Básthy Béla
jegyző polgármester



A feljegyzést készítette:



Ecker Eszter
jegyzőkönyvvezető



(A jegyzőkönyvet lsd. a letölthető formátumban.)