Jegyzőkönyv: 2009. Január 15., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az egészségház megvalósíthatósági tanulmányára érkezett ajánlatok elbírálása.
598-1/2009. szám

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2009. január 15-én, 14.00 órai kezdettel, a Városháza tanácskozótermében megtartott rendkívüli képviselő-testületi üléséről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Keszei Balázs, Kiss Péter, Dr. Mátrai István, Simonits Zsolt, Preininger Ferenc, Raposa Helga, Dr. Őry-Horváth Andrea, Gyarmati Kálmán, Racker Béla, Schläffer József, Stampf Ferenc, Dr. Sujbert Pál, Rába László és Táncsics András képviselők (16 fő).

Igazoltan van távol:
Földesi Zoltán képviselő (1 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor aljegyző, Rimányi Krisztina városfejlesztési és településüzemeltetési osztályvezető, Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető, Dobos Róbert mb. gyámügyi és szociális osztályvezető, Ujvári Csaba, közbeszerzési ügyintéző, valamint meghívottént Tóth Viktor, a Nyugat-Pannon Regionális Zrt. ügyvezető igazgatója.

Huber László polgármester köszönti az ülés résztvevőit. Ismerteti, hogy a képviselő-testület 16 fővel van jelen, így az ülés határozatképes. A kiküldött napirenddel kapcsolatban várja a képviselői észrevételeket. Mivel javaslat nem hangzik el, szavazásra bocsátja a napirendet, melyet a képviselő-testület egyhangúlag 16 igen szavazattal jóváhagy és a következő napirendet fogadja el:


N A P I R E N D:

1. Az egészségház megvalósíthatósági tanulmányára érkezett ajánlatok elbírálása.
Előadó a polgármester nevében: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető.



1. napirendi pont tárgyalása:

Az 1. napirendi ponttal kapcsolatos iratok csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Preininger Ferenc röviden ismerteti a pénzügyi bizottság, mint közbeszerzési bíráló bizottság, ma reggeli ülésén meghozott döntési javaslatát. Eszerint a Kőszeg város és a Kőszegi Kistérség a "NYDOP keretében a 2009-2010-es akciótervi időszakban meghirdetett, 5.2.1. Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése / Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járó beteg szakellátás korszerűsítése" pályázat keretében kívánja megújítani és korszerűsíteni ellátó rendszerét. A feladat teljes körű meghatározásához az I. ütemben szükséges a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amelynek nyertesét egyszerű közbeszerzési eljárás keretében kellett kiválasztanunk. A felkért ajánlattevők közül kettő ajánlattevő nyújtott be ajánlatot.

Ajánlattevők:
1. Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.
9700 Szombathely, Kőszegi u. 23.
Az ajánlattevő az alábbi ajánlatot tette:
Ajánlat nettó összege: 9.000.000,- Ft
Ajánlat bruttó összege: 10.800.000,- Ft

2. Pannon Projekt Kft.
9700 Szombathely, Kőszegi u. 2.
Az ajánlattevő az alábbi ajánlatot tette:
Ajánlat nettó összege: 10.200.000,- Ft
Ajánlat bruttó összege: 12.240.000,- Ft.

Az ajánlatokat formai és tartalmi szempontból átvizsgálva a Bíráló Bizottság alábbiakat állapította meg:
Az érvénytelen ajánlattevő neve, címe és az érvénytelenség indoka:
Ajánlattevő neve:Pannon Projekt Kft.
Székhelye/címe:9700 Szombathely, Kőszegi u. 2.
Az érvénytelenség indoka: Az ajánlattevő a számlavezető bank nyilatkozatát nem csatolta, ezért a KBT.88.§.(f).pontja szerint egyéb módon nem felel meg az ajánlati felhívásban és a dokumentációban, valamint jogszabályokban meghatározott feltételeknek és a kiírás szerint hiánypótlás keretében nem pótolható.
Az egyes számú ajánlattevő ajánlata tartalmi és formai szempontból megfelelő.

A Bíráló Bizottság az ajánlattételi felhívás megküldésével induló egyszerű közbeszerzési eljárás nyertesének:
Ajánlattevő neve:
Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.
Székhelye/címe:
9700 Szombathely, Kőszegi u. 23.
Árajánlat összesen: Nettó 9.000.000,- Ft
Bruttó 10.800.000,- Ft javasolja kihirdetni.
Indoka: mert, a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tette.
Kéri a képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a döntését meghozni szíveskedjen.

K é r d é s e k é s h o z z á s z ó l á s o k:

Dr. Őri-Horváth Andrea véleménye szerint nem a megfelelő helyszín lett kiválasztva az új egészségház helyéül, mivel a sportpálya mellett található salakos pálya, bár most rossz állapotban van, szükséges a labdarúgó edzések lebonyolításához. Korábban pályázat is segítette volna a pálya felújítását, műfüves pályává alakítását, de az sajnos meghiúsult, mivel a szükséges önerőt nem kapta meg az egyesület. Amennyiben az egészségház ezen a helyen kerülne megépítésre, úgy a sporttelep feldarabolása kezdetét venné és amely végül a sportélet hanyatlását jelentené Kőszegen. Leszögezi, hogy nincs ellene az egészségház építésének, csupán a helyszín megválasztása nem megfelelő véleménye szerint.

Rába László kérdésére, miszerint valóban a salakos pálya helyén épülne fel a létesítmény, Huber László elmondja, hogy ez a helyszín tűnik a legmegfelelőbbnek, a tervtanács véleménye szerint is, azonban a kérdés még nem eldöntött. A pályázat beadásakor, várhatóan májusban dönt véglegesen a képviselő-testület egyebek közt a helyszínről is. Egyben visszautasítja Dr. Őry-Horváth Andrea feltevését, miszerint a beruházásnak a mostani salakos pálya helyén történő megvalósulása ellehetetlenítené a sportot Kőszegen.

Rába László véleménye szerint a megvalósíthatósági tanulmány egy adott helyszínre nézve kerül kidolgozásra, így úgymond már el is döntötte a képviselő-testület, hogy hol szeretné megépíteni. Egyben kifogásolja, hogy az önkormányzat vezetői miért nem egyeztettek a terület kezelőivel, a Kőszegi Sportegyesülettel.

Táncsics András kérdésére, miszerint milyen alternatív helyszíneket vizsgál a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésénél, Tóth Viktor elmondja, hogy a közbeszerzési kiírásban a salakospálya volt megadva, mint megvalósítási helyszín, így erre a helyszínre készítik el a tanulmányt.

Rába László véleménye szerint megint hazudozás folyik, hiszen látszik most már, hogy eldöntött tény, hogy hol valósul meg a projekt, hova tervezik az építményt.

Huber László elmondja, hogy a területről már két ízben is döntött a testület, így tudomása volt minden képviselőnek arról, hogy hol szándékozik megépíteni az egészségházat. A novemberi testületi ülésen a rendezési terv módosításakor is téma volt, hiszen a salakos pálya területét is vegyes területté módosította a testület éppen azért, hogy egy ilyen beruházás megvalósulhasson, majd a decemberi ülésén, a pályázati kiírásban is benn volt a helyszín. Mindkét esetben szerepelt a Kőszeg 2518 hrsz-ú ingatlan az előterjesztésben. Nincsen semmi eltitkolva senki elő. Azt sem érti, miért most bírál a képviselő úr, mikor már döntött erről a képviselő-testület, miért nem akkor. Elmondja, hogy a kérdésben lesz lakossági fórum is még, ahol elmondhatják véleményüket az érintettek.

Dr. Őry-Horváth Andrea kérdésére, elmondja Huber László, hogy az önkormányzat – amennyiben a sportegyesület ez irányú igényét benyújtja – tud csereterületet biztosítani a sportegyesület számára az un. V. ütem területén. De tudomása szerint az egyesület nem használja már évek óta a területet.

Dr. Őry-Horváth Andrea válaszában elmondja, hogy az egyesület igenis használja a területet a mai napig is.

Rába László szerint a képviselők állandóan csak helyrajzi számokat látnak az előterjesztésekben, nem csoda, hogy nem tájékozottak eléggé.

Básthy Béla sem érti Rába László képviselő felháborodását, mivel a területről már két alkalommal tárgyalt a testület, és az állításával ellenkezően a salakos pálya megnevezés is szerepelt az írásos anyagban a helyrajzi szám mögött. Ellent kell mondjon dr. Őry-Horváth Andreának, hiszen nem tölti be funkcióját már a salakos pálya, az egész egy gazos terület. Nem is alkalmas már sportolásra. Ilyen színvonalú területet az önkormányzat könnyen tud adni. Nem ért egyet azzal sem, hogy a jelenlegi egészségügyi funkciót betöltő épületek felújítása is elérné a kívánt célt. A jelenlegi egészségügyi intézményrendszer széttagolt, az épületek nem alkalmasak fejlesztésre, akadálymentesítésre, a fenntartási költségeik is magasak.

Táncsics András véleménye szerint nem volt kellően átgondolt a helyszín kiválasztása. A közeli MOL benzinkút és a MÉH telep is komoly egészségkárosító hatású lehet. Javasolja, hogy az önkormányzat jelöljön ki új helyszínt, adjon alternatívákat is.

Racker Béla szerint túl magas az ajánlatban szereplő összeg. Hasonló eseteket vizsgált meg, ahol lényegesen olcsóbb ajánlatok alapján készültek el a tanulmányok. Szerinte 3-3.5 millió forint a reális ár ezért a munkáért.

Tóth Viktor válaszában elmondja, hogy a közbeszerzési törvény szerint is a bekerülési költség maximum 6 %-a lehetne, ami 25 millió forint ez esetben, így nem érzi ezt túlzottnak. Speciális költségelemek is jelentkeznek az ilyen egészségügyi témájú pályázatok esetén. Az OEP-nek is közel 1 millió forintot kell majd fizetni különböző adatok, véleményezések miatt, és alvállalkozót is be kell vonni, akik a pályázat szakmai részét képezik.

Dr. Bokányiné Boda Gyöngyi elmondja a pontosság kedvéért, hogy a nyertes pályázó nemcsak a megvalósíthatósági tanulmányt készíti el, hanem a benyújtandó teljes pályázati anyagot, illetve a pályázat nyomon követését is vállalja az év végéig, esetleges hiánypótlások miatt is.

Dr. Mátrai István elmondja, hogy a KIOS bizottság korábban foglalkozott az egész sportlétesítménynek az V. ütem területére való áthelyezésével, azonban kiderült akkor is, hogy egy új labdarúgó pálya kialakítása 3-4 évet vesz igénybe, míg eléri azt a színvonalat, melyet a mai pálya nyújt. Emellett a bizottság azt is határozottan kihangsúlyozta, hogy addig nem támogatja a sportegyesület elköltöztetését, míg az új létesítmény el nem készült teljesen. A salakos pálya esetében viszont nem lát akadályt, hiszen azt a pályát nagyon könnyen lehet pótolni, amennyiben szükség van rá. Jelenlegi állapotában nem alkalmas sporttevékenységre, nem befolyásolja az egyesület munkáját, annak színvonalát.

Dr. Mátrai István kérdésére, miszerint mennyire volt nyilvános a pályázat, Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy a jelen közbeszerzési eljárás esetében meghívásos és egyszerű nyílt eljárást választhatott a testület. A meghívásos eljárás esetében 3 ajánlattevőt keres meg az önkormányzat, míg a másik esetben a közbeszerzési értesítőben jelentethette volna meg a pályázati kiírást, akire bárki jelentkezhetett volna, adhatott volna be ajánlatot. A pályázat beadására szűkös a határidő, így készített a hivatal egy ütemtervet, ami szerint csak a meghívásos eljárás a járható út a szoros határidők miatt.

Stampf Ferenc kérdésére, miszerint a tanulmány foglalkozik-e a környék közlekedési feltételeinek megváltozásával, esetleges hatásaival, Tóth Viktor elmondja, hogy a megvalósíthatósági tanulmány része a környező infrastruktúra, így az utak, egyéb közlekedési tényezők vizsgálata is.

Mivel több kérdés és hozzászólás nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot, melyet a képviselő-testület 13 igen szavazattal 1 nem és 2 tartózkodás mellett elfogad és az alábbi határozatot hozza:


1/2009. (I. 15.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg város és a Kőszegi kistérség a "NYDOP keretében a 2009-2010-es akciótervi időszakban meghirdetett, 5.2.1. Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése / Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járó beteg szakellátás korszerűsítése" pályázat megvalósíthatósági tanulmány tervének elkészítésére kiírt egyszerű közbeszerzési eljárásból érvénytelen ajánlata alapján:
Ajánlattevő neve:Pannon Projekt Kft, Székhelye/címe:9700 Szombathely, Kőszegi u. 2., – kizárta.
Az érvénytelenség indoka: Az ajánlattevő a számlavezető bank nyilatkozatát nem csatolta, ezért a KBT.88.§.(f).pontja szerint egyéb módon nem felel meg az ajánlati felhívásban és a dokumentációban, valamint jogszabályokban meghatározott feltételeknek és a kiírás szerint hiánypótlás keretében nem pótolható.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg város és a Kőszegi kistérség a "NYDOP keretében a 2009-2010-es akciótervi időszakban meghirdetett, 5.2.1. Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése /Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járó beteg szakellátás korszerűsítése" pályázat megvalósíthatósági tanulmány tervének elkészítésére kiírt egyszerű közbeszerzési eljárás nyertesének:
– Ajánlattevő neve: Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.
Székhelye/címe: 9700 Szombathely, Kőszegi u. 23.
Árajánlat összesen: Nettó 9.000.000,- Ft
Bruttó 10.800.000,- Ft
kihirdeti.
Indoka: mert, a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tette.

3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a tanulmányterv készítés szerződésének aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Dr. Bokányiné Boda Gyöngyi pályázati és turisztikai koordinátor
Ujvári Csaba előkészítési munkacsoport vezetője
Határidő: azonnal.


Mivel több hozzászólás, kérdés nem hangzik el, az ülést a polgármester 15 óra 03 perckor berekeszti.


Kelt, mint az első oldalon.





Dr. Zalán Gábor Huber László
aljegyző polgármester