Jegyzőkönyv: 2010. Szeptember 14., Kedd, 14:30 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az ISES Alapítvány támogatási kérelme.
2. - A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium infokommunikációs technológia fejlesztésére vonatkozó ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
3. - A Vasivíz Zrt. vezérigazgatói pályázatának jóváhagyása.
4. - Egy mappában a 2010. szeptember 14-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai
939/16/2010. szám
J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által, 2010. szeptember 14-én, 14.30 órai kezdettel, a Városháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli, nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Gyarmati Kálmán, Keszei Balázs, Kiss Péter, dr. Mátrai István, Preininger Ferenc, Racker Béla, Raposa Helga, Rába László, dr. Sujbert Pál, Táncsics András képviselő (12 fő).

Igazoltan van távol:
Földesi Zoltán, dr. Őri-Horváth Andrea, Schläffer József, Simonits Zsolt és Stampf Ferenc (15 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Tóth László jegyző, dr. Zalán Gábor aljegyző, Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető, Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető, Ujvári Csaba közbeszerzési ügyintéző valamint Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc az ISES alapítvány kuratóriumi elnöke, programfelelős.

Huber László polgármester üdvözli a rendkívüli ülésen megjelent képviselőket és megköszöni, hogy ilyen szép számmal megjelentek. Megállapítja, hogy az ülés határozatképes. Javasolja, hogy a képviselő-testület cserélje fel a meghívón szereplő napirendek közül és elsőt és a harmadikat.
Racker Béla jelzi, hogy a Kőszeg és Vidéke újság egy kiadvány megjelentetését tervezi, ami a választások előtt fog megjelenni és ő ezzel kapcsolatban szeretne kérdezni.

Dr. Tóth László szerint rendkívüli ülésen kérdést lehet feltenni (nyilván az „Egyebek”-ben), csupán rendkívüli előterjesztést nem lehet megtárgyalni.

Racker Béla meglepődve hallotta a jegyző úr szavait, mivel ő egészen biztos benne, hogy rendkívüli ülésen is terjesztettek elő már sürgősségi előterjesztést, amelyet a képviselő-testület meg is tárgyalt.

Végül a polgármester szavazásra bocsátja a felcserélt sorrenddel együtt a meghívón szereplő napirendet, amit a képviselők 12 igen szavazattal egyet is értenek.

N A P I R E N D:

1. A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium infokommunikációs technológia fejlesztésére vonatkozó ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
Előterjesztő: Preininger Ferenc, a Bíráló Bizottság elnöke.
2. A Vasivíz Zrt. vezérigazgatói pályázatának jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető.
3. Az ISES Alapítvány támogatási kérelme.
Előterjesztő: Huber László polgármester.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium infokommunikációs technológia fejlesztésére vonatkozó ajánlattételi felhívás tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Preininger Ferenc szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság megtárgyalta az előterjesztést. A beruházás az írásos anyagban részletesen bemutatásra került. A beruházás összköltsége meghaladta a nemzeti közbeszerzési értékhatárt, ezért egyszerű, nyílt közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. A Bíráló Bizottság 5 cégnek javasolja megküldeni az ajánlattételi felhívást. Az ülésen módosító javaslat hangzott el arra nézve, hogy legyen kihagyva a budapesti cég az ajánlatok megkereséséből, de ez az indítvány 3:1 arányban nem kapott bizalmat.
Néhány határidőre szeretné a figyelmet felhívni. Az ajánlattételi felhívások holnap fel lesznek adva, ajánlattételi határidő: október 5-e, az ajánlatok ugyanezen a napon lesznek felbontva, 11 órakor. A tervezett munkakezdés: október 25-e, a teljesítés határideje: november 25. Előleg fizetése nem lehetséges, a finanszírozás 100%-ban a pályázaton elnyert forrásból történik. Ismerteti a megállapított súlyszámokat is. A pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság szavazati aránya az előterjesztésről: 2 igen, 1 nem, 1 tartózkodás. A képviselő-testületnek van joga tehát dönteni az ajánlattételi felhívásról.

Kérdések és hozzászólások:

Ujvári Csaba annyi kiegészítést tesz még, hogy ismételten módosult a közbeszerzési törvény, ennek a figyelembe vételével állapították meg az ajánlattételi felhívás elemeit. Az ajánlattételi felhívás megjelenésétől számított 15 napon belül lehet ajánlatot tenni. A szerződéskötésre az eredmény kihirdetésétől számítva szintén 15 nap áll rendelkezésre. Igyekeztek a teljességre törekedni az anyag összeállításánál. 3-5 év garanciát írtak elő a számítástechnikai eszközökre és azt is, hogy a nyertesnek a pedagógusok és a foglalkoztatottak számára a gimnáziumban kötelező az oktatás tartása.

Keszei Balázs felveti, hogy október 5-én, az ajánlatok felbontásakor – tekintettel az október 3-i választásokra – még nem lesz új képviselő-testület és annak még nyilván nem lesznek bizottságai sem. Számoltak-e ezzel az anyag összeállítói?

Ujvári Csaba szerint igen, de az ajánlatok felbontásánál amúgy is a hivatal munkatársai, az Előkészítő Munkacsoport tagjai vannak mindig jelen.

Keszei Balázs kérdezi még, hogy mi okozta a pénzügyi bizottság tagjainál elutasítást, hiszen 2 tag nem szavazta meg az előterjesztést?

Preininger Ferenc szerint főleg a garanciáról volt szó a bizottsági vitában. Dr. Zalán Gábor tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a Kbt. szeptember 1-től visszavezette azt a szabály, mely szerint ha a 25 M Ft-ot nem éri el a beszerzés összege, akkor nem kell meghirdetni a Közbeszerzési Értesítőben a hirdetményt. Elegendő csak 3 ajánlattevőnek kiküldeni a felhívást, ezzel szemben ők 5 ajánlattevőt javasolnak megkeresni. A pénzügyi bizottság ülésén érkezett az a módosító indítvány, mely szerint maradjon a város a régión belül az ajánlatok kiküldésénél, felesleges a budapesti céget is megkeresni. Ő javasolta, hogy végül is maradjon benne a körben ez a cég is. Hiába hívná meg pld. egy írószer beszerzésével kapcsolatos pályázaton a képviselő-testület a kőszegi papírboltot, mindenki előtt ismert, hogy 2 nagy cég lefedi az írószer tekintetében az egész országot. A nagy távolság ellenére egyébként mindent vállalnia kell a budapesti cégnek is, a garanciákat, az esetleges csere gépek biztosítását, az oktatást, tehát mindent. Ő benne hagyná ezt a lehetőséget is.

Racker Béla kérdezi, hogy a tervezett munkakezdés október 25-i határideje reális-e és tartható-e? Tekintettel arra is, hogy 2%-os kötbért számít fel az önkormányzat, késedelmes munkakezdés esetén.

Rimányi Krisztina szerint igen, a határidőknél reális időpontokat állapítottak meg és figyelembe vették a pályázat elszámolási határidejét is.

Huber László szerint a választást követő 15 napon belül kell megtartani az alakuló ülést. Az nincsen kizárva, hogy azon más érdemi döntést hozzon a képviselő-testület a kötelező elemein kívül.

Rába László visszatér a pénzügyi bizottság ülésére, ahol éppen ő érvelt az mellett, hogy a budapesti cég maradjon ki az ajánlat megkeresésével, legyen csak a régión belül ez a lehetőség. Mindig is azt hangoztatták és sérelmezték a helyi iparosok és vállalkozók, hogy az önkormányzat nem kőszegiekkel végezteti el a munkáit. Szerinte az aljegyző úr által elmondott indok a budapesti cég mellett való lobbizásnak tekinthető, ez annak a megmagyarázása volt. Kiemeli Keszei Balázsnak, hogy ő csak ezt akarta elérni, a szándéka természetesen nem az iskola ellen irányult.

Básthy Béla kérdezi, hogy mi történik, ha a pályázatban elnyert összegnél kevesebb pénzből történhet meg az informatikai eszközök beszerzése? A maradék összeget fel lehet–e más feladatra használni, ami esetleg elszámolható, vagy vissza kell fizetni?

Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy a pályázatíró kollégákkal együtt megnézték a pályázati felhívást és kiderült, hogy csak azokkal a paraméterekkel valósítható meg a beruházás, ami abban szerepelt. Tehát hiába tesz egy cég olyan ajánlatot, hogy alacsonyabb áron tud nagyobb teljesítményű gépeket rendelkezésre bocsátani, a pályázat nem engedi ezt meg. Ha kevesebb pénzből valósul meg a beruházás, sajnos azt vélhetően vissza kell fizetni.

Racker Béla megjegyzi, hogy mivel közpénzről van szó, ez nem tragédia.

Dr. Zalán Gábor szerint minden ajánlattevő áttekinti majd, hogy a rendelkezésre álló anyagi fedezetből megvalósítható-e a fejlesztés. Ők több forrást is megnéztek, a piacot megtekintették a „tól-ig” határon belül. Elektronikus táblánál pld. találtak eltérést 100-200.000 Ft-os eltérést.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester változatás nélkül bocsátja szavazásra a határozati javaslatot, a képviselők pedig 12 igen szavazattal elfogadják.

156/2010. (IX. 14.)
képviselő-testületi határozat


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a „Kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium info-kommunikációs technológiai fejlesztése.” tárgyában elkészített ajánlattételi felhívást elfogadja, egyben elrendeli annak megküldését az alábbi vállalkozásoknak:

1. Pencom Technika Kft.
9700 Szombathely, Szily J. u. 26.
2. Albacomp Zrt.
9023.Győr, Szabolcska M.u.1/B.
3. ICT Systems Zrt.
1116 Budapest, Barázda u. 42.
4. CEO Számítástechnikai Kft.
9700 Szombathely, Széchenyi u. 4-6.
5. Varga György
9730 Kőszeg, Munkácsy M u. 11.

Felelős : Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Ujvári Csaba az előkészítési munkacsoport vezetője.
Határidő: azonnal.



A 3. napirendi pont tárgyalása:

A Vasivíz Zrt. vezérigazgatói pályázatának tervezetéről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Rimányi Krisztina szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy ma délelőttre hívták össze a Vasivíz Zrt. közgyűlését a vezérigazgatói munkakör betöltésére vonatkozó pályázat jóváhagyása miatt. A kőszegi önkormányzatot Ujvári Csaba kollégája képviselte. Végül is eredménytelen volt a közgyűlés, mert a tulajdonos önkormányzatok egyike sem hozott még a pályázati felhívás ügyében döntést, még Szombathely sem. Tehát az eljárást meg kell ismételni, így nem lesz okafogyott a kőszegi képviselő-testület mostani döntése sem.

Kérdések és hozzászólások:

Racker Béla javasolja, hogy a pályázati felhívás szövegében a „pályázat elbírálásánál előnyt jelent” c. részből legyen kiemelve a „szakmai gyakorlat a közműves szolgáltatások, illetve önkormányzati gazdálkodás területén” c. rész és ez legyen áttéve a „munkakör betöltésének feltételei” c. részhez. Ő azért elvárta volna, hogy egy olyan cégnél, mint a Vasivíz Zrt., a vezérigazgatói beosztásnál a szakmai szempont kerüljön előtérbe, ne a politikai. Ilyen alapon akár egy földrajztanár is pályázhat a vezérigazgatói posztra. Tehet-e egyáltalán javaslatot ebben a kőszegi képviselő-testület? Nehezményezi azt is, hogy az a személy, aki évek óta Kőszeget képviseli a Vasivíz Zrt. Igazgató Tanácsában, az nincs itt és nem mondja el a véleményét.

Huber László szerint természetesen lehet a javaslatról más indítványt tenni, bár a város tulajdonrésze a zrt.-ben kisebbségben van. Dr. Tóth László is egyetért ezzel, de pályáztató a jogszabályi feltételeken túl is állapíthat meg további pályázati feltételeket. Huber László elmondja még, hogy az igazgató tanács kőszegi delegáltja pedig éppen az ország másik végén tartózkodik, ezért nem tud jelen lenni.

Básthy Béla szerint azért nem földrajztanároknak szólna ez a dolog, mert egy gazdasági társaságról van szó, és annak a vezetője elsősorban a gazdálkodásért, a működésért felel. Egyébként „a munkakör betöltésének a feltételei között” szerepel a legalább 3 éves gazdasági társaság vezetésében szerzett vezetői gyakorlat, tehát ezzel kell rendelkeznie a vezérigazgatónak. Ha ő tovább folytatná Racker Béla gondolatmenetét, akkor az a szakmai gyakorlat, amelyet át akar emelni, az lehet akár vízvezeték szerelői is. Tehát szerinte több egyezetési problémát okozna ezzel a kőszegi képviselő-testület, mint amennyi hasznot hozna a társaságnak.

Racker Béla az elhangzottakra reflektál. 3 év vezetői gyakorlat az is, ha valaki az akármilyen „Hipp-hopp” Bt. nevű, évi 1 M árbevételt produkáló gazdasági társaságnak az ügyvezetője 3 éven keresztül. Megismétli a módosító javaslatát és továbbra is fenntartja. Minden tisztességes állami vállalatnál előírják a szakmai gyakorlatot a vezetői előírás mellé. Bár ha Molnár Miklósnak akarják ezt a posztot, akkor úgyis az lesz.

Básthy Béla érthetetlennek érzi név emlegetését, meg egy kicsit stílustalannak is találja.

Ujvári Csaba jelzi még, hogy a délelőtti közgyűlésen elhangzott, hogy december 31-ig Wagner József látja el a vezérigazgatói feladatokat.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester lezárja a vitát és szavazásra bocsátja Racker Béla módosító indítványát, de azt a képviselő-testület 2 igen, 8 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elveti.
Ezután szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 11 igen, 1 nem szavazattal elfogadnak.

157/2010. (IX. 14.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Vasivíz Vas megyei Víz-és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság nyugdíjazás miatt megüresedő Vezérigazgatói munkakörének betöltésére elkészített pályázati felhívást elfogadja.

Felelős : Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető.
Határidő: azonnal.


A 3. napirendi pont tárgyalása:

Az ISES alapítvány támogatási kérelméről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László szóbeli kiegészítésében elmondja, az „Új iskola a határon” című, norvég finanszírozású projekt megvalósításához kér átmeneti segítséget az ISES Alapítvány. 7 M Ft kölcsönadásáról van szó. Ő nem szeretne ebbe részletesen belemenni, de kéri Prof. dr. Miszlivetz Ferencet, hogy ismertesse a részleteket.

Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc „litf-beszédként” röviden összefoglalja az „Új iskola a határon – Kőszegi Egyetemi Intézet” c. projekt lényegét. A program beruházási tevékenységeit kell megvalósítaniuk, azonban a projekt utófinanszírozású, ezért átmeneti pénzügyi nehézségük adódott. A képzésük között kiemeli a kulturális örökségmenedzsment képzést, amely immár a 3. félévben indult el. Ez távoktatás formájában (e-learning) fog működni. Elindult a tender kiírása egy új könyvtár kialakítására is, amely remélhetőleg a lehető legszínvonalasabb helyre tud kerülni Kőszegen. A fenntarthatóság miatt kéri az önkormányzat segítségét gyors, áthidaló támogatás formájában, amelynek a visszafizetésére természetesen garanciát vállalnak.

Kérdések és hozzászólások:

Preininger Ferenc tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság jelen ülés előtt tartott rendkívüli ülést az előterjesztés véleményezése céljából. Az ülésen felmerült, hogy a bérlakás eladás alap terhére finanszírozható-e ez a kölcsön. Kiderült, hogy minden további nélkül igen. Felmerültek a visszafizetés biztosítékai is, amire a professzor úr kimerítő választ adott. Ő a határozati javaslat „A” változatát bocsátotta szavazásra, de az eredmény alapján (2 igen, 1 nem, 1 tartózkodás) a képviselő-testületnek bizottsági megerősítés nélkül kell döntenie a kérdésben.

Kiss Péter a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság véleményét ismerteti. Az ő bizottsági ülésükön is hasonló felvetések hangzottak el, a finanszírozhatóság náluk is felmerült. A hiányt ezzel az összeggel nem kell növelni. A szerződés tervezetben elírás van, mert abban 2x3 M Ft-os összeg szerepel a 7 helyett. Az első részlet 4 M Ft lenne.
A bizottság véleménye szerint az ISES Alapítvány tevékenységével mintegy 250 M beruházási összeg érkezett a városba és Kőszeg egyetemi városi címe az alapítvány érdeme. A bizottság 3 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadásra ajánlja a kölcsön nyújtását.

Huber László elnézést kér a gépelési hibáért, ami a gyors munka következménye. Valóban, az első részlet 4 m Ft lenne, a második pedig 3 M Ft.

Dr. Tóth László megjegyzi még, hogy a kérelmező természetesen rendelkezésre bocsátotta a nyertes pályázat dokumentumait, amely projekt megvalósulására és az önkormányzat számára is biztosíték. Ezeket a dokumentumokat is megkapták a képviselők. Ha a képviselő-testület kívánja, további biztosítékokat is beleépíthet a kölcsönszerződésbe, de mivel maga a finanszírozás eldöntött tény, ezért nincs kockázata az önkormányzatnak.

Básthy Béla egyetért a jegyző úr véleményével. Szerinte az ISES alapítvány olyan, mint az őszi vetés: lassan indul, de aztán gyorsan nő. Nagyon sok munka van abban, hogy egyáltalán eddig eljutottak. Véleménye szerint sincs az önkormányzatnak kockázata, ha ezt a támogatást kölcsönként biztosítja, de az ISES alapítványnak sincs félnivalója. Éppen a két fél közötti szerződés garantálja azt, hogy a pénz átadásra kerülhet. Egyébiránt mindkét fél számára megnyugtató lenne, ha a jegybanki alapkamat nem egyszerese, hanem kétszerese lenne nekik felszámolva a határidőn túl való visszafizetés esetén. Ezt szerinte az ISES alapítvány is el tudná fogadni, az önkormányzatról pedig nem lehetne azt mondani, hogy az esetleges nemfizetés esetén jobb feltételeket biztosít, mint egy bank.
Ő reméli, hogy ez a projekt és a következők is még sok-sok örömet szereznek majd a városnak.

Táncsics András támogatja az alpolgármester úr módosító javaslatát. Egyébiránt ő megkérdezte korábban a professzor úrtól, hogy eddig mennyi támogatást hívtak le és azzal mi valósult meg? A professzor úr azt a választ adta, hogy 50 M Ft, ami utazásokra, professzorok itt tartózkodására ment el. Arra lenne kíváncsi, hogy mennyi az az érték, ami ebből a projektből kézzelfogható lesz, ha megvalósul. Mert ő csak ennek ismeretében tudja támogatni az előterjesztést. Ezért is tartózkodott a bizottsági szavazásnál. Kérdés, hogy pld. az 1500 kötetes könyvtár megvan-e de ez sincs meg. Viszont, ha nem stimmel valami a 220 M Ft-os támogatásnál, akkor egészen biztosan visszatarthatnak pénzeket. A professzor úr elmondása szerint több projekt is folyamatban van. Neki mindenképpen a biztosíték hiányzik ahhoz, hogy az önkormányzat visszakapja a pénzét. Felveti a következőket módosító javaslatként: ha az ISES alapítvány nem tudja visszafizetni határidőre a támogatást, akkor az Európa Háznak az ingyenes használata elveszik.

Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc szerint kizárt, hogy ne tudnák visszafizetni. Sajnos máskor is előfordult már, hogy ki akarták „ebrudalni” őket ebből a házból. Ez szerinte elképesztő, pedig ő nem akarja taglalni az általuk elért eredményeket, amiért a város igazán hálás lehet nekik. Ilyen a világon nincs: ha valaki csak ad, és vissza nem kap semmit cserébe. Ők már annyit költöttek ebbe a házba, annyi értéket építettek bele, hogy a képviselő úr felvetése értelmetlen gondolat. A könyvtár gyűjtögetése folyamatos, ennek a megvalósulása a projekt kötelező eleme. Ő nem kívánja ezt a módosító feltételt a támogatási szerződésbe beletenni.

Racker Béla arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a képviselő-testület megszavazza a kölcsönt, a 7 M Ft-ot olyan alapból veszi el, ami kamatot hoz a város számára. Számításai szerint 7-800 000 Ft-ot kiesést okoz ez a kasszának, de ha csak 3-400 000 Ft-ot, akkor is számít. És ezt ő támogatásnak fogja fel. Maximálisan egyetért azzal, hogy a jegybanki alapkamat kétszeresével legyen a késedelmes összeg visszafizetve, visszamenőlegesen is.

Básthy Béla először megijedt, hogy a képviselő úr a futamidőre akar kamatot kérni, mert erre azért nincs lehetősége a városnak. Megérti Táncsics András képviselő aggodalmát, hogy garanciát szeretne, de arra is gondolni kell, hogy az ISES Alapítvány ingyenes használati joga olyan hatályos szerződésen alapul, ami szerint még legalább 20 évig az együttműködés biztosítva van. Ez szerinte az alapítvány több pályázatában is biztosan meg van jelenítve. Ezért szerinte nem az a kérdés, hogy mennyire lenne elegáns ez a felvetés, hanem nem is járható út. Ha további garanciát akar a képviselő-testület, akkor szerinte keressen mást, mert ez arra nem lesz jó.

Dr. Tóth László is egyetért az alpolgármesterrel, mert valóban él az ingyenes használati jogról szóló megállapodás, amelyet nem lehet csak egy „sima” határozattal felülbírálni, csak a felek kölcsönös akaratú módosításával. Jogilag ez biztosan nem járható út. Megismétli: az dokumentálva van, hogy az alapítvány az említett összeget megnyerte. Ha nem adná vissza a kölcsönt a városnak, akkor egy erre vonatkozó, esetleges peres eljárás biztosan leállítaná az egész finanszírozást és ez az ISES alapítványnak lenne a legrosszabb. Mégegyer kihangsúlyozza: ő nem lát veszélyt az önkormányzat részéről. Az az ISES alapítvány tevékenysége és vele az egyetemi oktatás húzóágazat a városban, értelmiséget hozhat Kőszegre és további kultúrát jelent. Talán megbocsátja a professzor úr, ha azt mondja, hogy nyilván soha nem lesz egy Cambridge, de az a világhírű oktatási intézmény is úgy kezdte valamikor, hogy néhány professzor maga köré gyűjtötte a tehetséges tanítványait. Végül is ne akadályozza meg a mag kisarjadását a város.

Rába László kérdezi a jegyző úrtól, hogy hivatalos-e a lakásalapból az összeg kölcsönadása? Kéri, hogy ezt a bizottsági ülésen elhangzottak után a jegyzőkönyv számára is erősítse meg.

Dr. Tóth László ismét megerősíti, hogy a lakásalap végső felhasználása az, ami törvényileg szabályozott. Ha úgy döntene a képviselő-testület, hogy az alapítvány ne fizesse vissza a 7 M Ft-ot, vagy a képviselő-testület nem szabna határidőt a visszafizetésre, az lenne a törvénysértő.

Rába László további ellenvetéseit nem mondja, el, mert azokat a bizottsági ülésen úgyis tudatta a professzor úrral.

Dr. Mátrai István is nagy örömmel venné, ha sikerülne ezt a segítséget az alapítványnak megadni. Szerinte ennek az „őszi vetésnek” már most látszanak a jelei a város irányába. Ilyen a norvég nagykövet asszony vagy Bogyai Katalin segítsége, az „egyetemi város” tábla kitétele vagy Kőszeg brüsszeli bemutatkozása. Ő örül neki és támogatja a segítségnyújtást.

Racker Béla ismét egy konkrét nevet említ várható kedvezményezettként. Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc válaszként elmondja, hogy ő mindig is harcol azért, hogy a kőszegi programjaikon ne csak egyetemi professzorok oktassanak, hanem a gyakorlati tapasztalatokat vállalatvezetők, diplomaták, akár önkormányzati képviselők is, illetve bárki, akinek – különösen a kulturális örökségmenedzsment területén – van átadnivalója. De azért egy egyetemnek nem lehet a tagja bárki.

Básthy Béla ismét kéri, hogy Racker Béla képviselő úr a névsorolvasást hagyja abba, majd mivel további érdemi észrevétel nem hangzik el, a polgármester lezárja a vitát.

Elsőként Básthy Béla módosító indítványát bocsátja szavazásra, mely szerint a megállapodás 6. pontjában a „mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese” szerepeljen. Ezt a képviselők 12 igen szavazattal elfogadják.
Racker Béla azon javaslatát, mely szerint ez a kétszeres jegybanki alap „visszamenőlegesen” legyen felszámítva a támogatottnak, 4 igen, 6 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elveti a képviselő-testület.
Táncsics András a jegyző úr szavait figyelembe visszavonja a módosító indítványát az ingyenes használati jog esetleges megszüntetésével – mint garanciával – kapcsolatban.

Végül Huber László elsőként a határozati javaslat „A” változatát bocsátja szavazásra, amit a képviselők 10 igen, 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett el is fogadnak és az alábbi határozatot hozzák:

158/2010. (IX. 14.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 millió forint visszatérítendő támogatást nyújt az ISES Alapítvány részére a határozat mellékletében szereplő megállapodásban rögzített feltételekkel a bérlakás értékesítési alap terhére.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető.
Határidő: folyamatos.


A határozat meghozatala után Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc elmondja, hogy szeptember 24-én, 16 órakor kerül megrendezésre az ISES Alapítvány és a Budapesti Corvinus Egyetem képzési programjainak közös tanévnyitójára, amelyre szeretettel várja a képviselőket is. A Corvinus Egyetem az egyik legfeltörekvőbb egyetem Magyarországon. Szeptember 25-én már a Jean Monnet Kiválósági Központ megnyitója lesz és megtartják az első előadásokat is, pld. Kerekes Sándor a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese is itt lesz.
A szüreti rendezvények vasárnapján pedig ünnepélyesen lesz felavatva az „egyetemi város” tábla.


Képviselői kérdések, felvetések:

Dr. Mátrai István már minden képviselőnek jelezte e-mailben, hogy a KSE Labdarúgó Szakosztálya 6000 Ft-os éves bérletet bocsátott ki, amelynek a megvásárlását ajánlja a képviselőknek. Akárhogyan segített is az önkormányzat a KSK-nak, minden forintra szükségük van. A bérleteket ő le fogja adni a titkárságon, ott lehet őket megvásárolni. Hálásan köszöni előre is a labdarúgók nevében ezt a fajta támogatást.

Racker Béla ismét a Kőszeg és Vidéke tervezett választási számát hozza szóba, amelyben a jelöltek fognak bemutatkozni. Kérdezi, hogy lektorálja-e valaki a kiadványt, átnézi-e, hogy közpénzen mi jelenik meg benne vagy a mocskolódásokat engedik-e megjelenni?

Dr. Tóth László a lap felelős kiadója, soha nem szokta cenzúrázni a lapot, mert neki ez nem feladata, sokkal inkább az újság biztonságos megjelentetése. De a főszerkesztővel megegyeztek abban, hogy az újságban olyant nem fognak leírni, amellyel később bárkit bűncselekménnyel lehet vádolni. Ha nincs alátámasztva tényekkel egy állítás, az már hamis vád. Aki ilyent észlel, az tegyen hivatalos feljelentést (erre volt Kőszegen példa az utóbbi időben bőven) és majd ki lesz vizsgálva. De bűncselekménnyel vádolni alaptalanul senkit nem lehet és ők ilyent a lapban nem fognak engedni megjelenni. A kritikai hangvétel természetesen egészen más, azt le lehet írni, meg lehet fogalmazni, ez a politikába és a jelölteknek a választópolgárok felé történő meggyőzésébe belefér.

Racker Béla felveti még a TV2 tegnap esti híradóját, amely szerint a kőszegi Chernel-kertben gereblyével ütik agyon a naposcsibéket és ezt filmfelvétel is bemutatta. Levágott lábú állatokat lehetett látni és azt, hogy döglött naposcsibéket ettek élő társaik. Lehet-e erről tudni valamit?

Huber László nem tud semmit az ügyről. Keszei Balázs óva int mindenkit attól, hogy tovább tupírozza ezt az ügyet. Valóban látni lehetett a filmen egy csonkolt testű madarat, amely egy vörös vércse volt. A vörös vércsék populációját éppen Bechtold István kőszegi ornitológus mentette meg a tevékenységével. Gyakran visznek a Chernel kertbe egyébként vörös vércsét, amelyek megsérültek vagy megütötte őket az áram. Az állatok etetéséhez ő nem fűz hozzá semmit. Sajnos azt el kell mondani, hogy minden fajta vágóhíd iszonyatosan brutális látvány. Ő volt marha és csirkevágóhídon is. A videó őt is meglepte, de azt is tudni kell, hogy ezt a média tupírozta fel a TV2 szájízének megfelelően.

Huber László tájékoztatja még a képviselőket, hogy szeptember 30-án lesz a ciklus utolsó képviselő-testületi ülése. Szól még a tervezett szüreti programokról, amelyekre természetesen a képviselőket is várja.

Básthy Béla pedig a hét végi Alpannónia projekt keretében megrendezendő programokat ajánlja a képviselők figyelmébe, ahol több fajta turistautat is végig lehet járni: Vasárnap csúcstalálkozó lesz az Írottkő kilátónál, ami egyben a felújított kilátó ünnepélyes átadása is lesz.

Ezután további észrevétel nem hangzik el, majd Huber László 15.40 órakor bezárja a képviselő-testület mai, rendkívüli ülését.


Kelt, mint az első oldalon.






Dr. Tóth László Huber László
jegyző polgármester