Jegyzőkönyv: 2011. November 14., Hétfő, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
1013-20/2011. szám

J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2011. november 14-én, 14 órai kezdettel, a Városháza tanácskozó termében megtartott nyilvános, rendkívüli ülésről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Giczy József, Gyarmati Kálmán, Kiss Péter, Dr. Mátrai István, Rába László, Táncsics András Váradi Szilárd képviselő (9 fő).

Igazoltan van távol:
Keszei Balázs, Kiss Zoltán és Simonits Zsolt képviselő (3 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor aljegyző, Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető valamint Ujvári Csaba közbeszerzési ügyintéző.
Az ülésen jelen van még a két ajánlattevő: Kaltenecker Lajos, a Kőszegi Forrás Építőipari és Szolgáltató Kft. ügyvezetője valamint Szárnyas János, a Szárnyasép Építő és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Huber László üdvözli a rendkívüli képviselő-testületi ülés résztvevőit, köszöni is a megjelenést. Megállapítja, hogy a képviselő-testület ülése határozatképes. Elmondja, hogy az Ötv. 35. § (3) bekezdése, valamint az SZMSZ 85. § (1) bekezdés 7. francia bekezdése alapján hívta össze az ülést – tekintettel arra, hogy a november 10-én tartott rendkívüli képviselő-testületi ülés eredménytelenül zárult. Ezért gondolta úgy, hogy a pályázati támogatásra vonatkozó megállapodás létrejötte érdekében a képviselő-testület a döntését meghozhassa és a sportpálya felújítás ügyében hirdetett közbeszerzési eljárást is kell zárni.

A képviselő-testület kérdés, hozzászólás és más javaslat nélkül, 9 igen szavazattal az alábbi napirendet fogadja el:

N A P I R E N D:

1. A Lóránt Gyula Sporttelep sportöltöző és edzőterem felújítására kiírt pályázat eredményhirdetése.
Előterjesztő: Huber László polgármester.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:
A Lóránt Gyula Sporttelep sportöltöző és edzőterem felújítására kiírt pályázat eredményhirdetéséről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az előterjesztés tartamában ugyanaz, mint a november 10-i ülés előterjesztése volt, hiszen a paraméterek nem változtak, más ajánlatot már nem is lehet tenni. Kéri, hogy ez alapján a képviselő-testület válassza ki a közbeszerzési pályázat nyertesét.

Kérdések és hozzászólások:

Ujvári Csaba hozzáfűzi még, hogy a tárgyalások után az ajánlattevők megtették az ajánlataikat, így az ajánlati kötöttség beállt. A határozati javaslat elfogadását ajánlja a képviselő-testület számára.

Kiss Péter jelzi, hogy a képviselő-testület, mint Bíráló Bizottság munkájában nem kíván részt venni érintettség miatt, mivel vállalkozóként mindkét ajánlattevőnek adott ajánlatot részmunkákra.

Dr. Zalán Gábor megjegyzi, hogy ez esetben Kiss Péter képviselő úr tanácskozási joggal jelen lehet az ülésen, a határozatképesség szempontjából jelenlévőnek kell számolni, de a döntéshozatalban nem vehet részt.

Giczy József kérdezi: ezek szerint az előterjesztésben szereplő két ajánlat érvényes és ezen már változatni nem lehet? Az a kérdés, hogy elfogadja-e a képviselő-testület a kedvezőbb ajánlatot.

Huber László meglátása szerint először a pályázat megvalósulása érdekében a saját erőről kell szavaznia a képviselő-testületnek. Ha ezt az összeget biztosítja, akkor lehet automatikusan kiválasztani a legjobb ajánlatot tett, nyertes vállalkozót.

Básthy Béla fontosnak tartja azt is, hogy miből fogja biztosítani a képviselő-testület a hiányzó összeget.

Huber László szerint van ugyan egy javaslat, mely szerint a kötvénykibocsátás terhére, de ő ezt ismét nem ajánlja forrásként megjelölni, mert nagyon szűkre szabott keret. Jövőre ugyanis nagy szükség lesz erre a pénzre, várhatóan az önkormányzatok hitelfelvételi lehetőségei is sokkal korlátozottabbá válnak.

Giczy Józsefnek információja van arról, hogy Hatvani Szabó János vállalkozónak szándékában áll megvásárolni egy önkormányzati üzlethelyiséget. Ez esetben ő kivételt tenne a korábbi elvi álláspontja alól és ezt az adásvételt támogatná azért, hogy a befolyt pénzzel ki lehessen pótolni a sportpálya felújítását.

Huber László szerint ez sajnos nem így működik. Ha az üzlethelyiség eladásra kerülne, akkor a vagyonhasznosítási bevételek közé folyna be a vételár, amire jelenleg 46 M Ft van tervezve – a módosítás után. Eddig kb. 10-12 M Ft vagyonhasznosítási bevétel folyt be. Ha ez az üzlethelyiség eladásra kerülne – amire szerinte az idén nem sok esély van – akkor ez is a vagyonhasznosítási keretbe folyna be. Viszont ennek meg van tervezve a kiadási oldala is, ami reális lehetőséget biztosíthatna ugyan, de akkor azt is meg kell mondani, mi maradjon el.

Rába László visszautal a november 10-i rendkívüli ülésre. Akkor másfél órát vitatkoztak a képviselők arról, hogy az ajánlattevők tegyenek ismét ajánlatot. Arról volt szó, hogy másnap, pénteken ismét megkeresik őket. Most itt van mindkét vállalkozó személyesen, miért nem lehet újabb ajánlatot kérni tőlük?

Huber László szerint azért, mert a közbeszerzési szakértők szerint ez fizikai lehetetlenség és a közbeszerzési szabályok szerint kivitelezhetetlen is.

Kaltenecker Lajos ismerteti az álláspontját. Háromszor adtak ajánlatot, ebből kétszer ő volt a jobb ajánlattevő, 1,5-2 M Ft-tal, a 3. ajánlat után pedig Szárnyas János 400 000 Ft-tal. A 3. ajánlat szerinte nem volt tiszta. Megkérdezték tőle, hogy tud-e olyant ajánlani, ami olcsóbbá teszi a beruházást. Ő már ez előtt 3 héttel is azt mondta, hogy az edzőteremmel nem kell foglalkozni, meg ezen kívül még egy csomó dolgot is írt – ezeket bizonytani is tudja.
Amikor ő elment, a Szárnyas János döntésekor, utána „megrövidítették a programot”. A 6-7 M Ft-os programból 1,5 M Ft-os program lett, és erről ő csak a legvégén, utána szerzett tudomást, miután vette a kalapját – tehát a program nem volt mindkét ajánlattevő számára egyforma! Az 5 M Ft-os tételből őt kihagyták’ Ez a jelenlévők szerint törvényes? Mert szerinte bárhogyan is jogászkodnak, nem az. Mindezt leírta egy levélben a csütörtöki képviselő-testületi ülésre is. Le lehetett volna ülni negyedszerre is és ismét ajánlatot tenni, ő ezt nem látta volna problémásnak, csak legyen felújítva a sportpálya. De azt, hogy őt az 5 M Ft-os programból kihagyják – ezt nem tudja elviselni.
Előzőleg, amikor leültek tárgyalni, megbeszélték, mit lehet tenni, hogy beleférjenek az összegbe. Akkor lehetett volna, ha jelentős munkák maradtak volna el. A bérből, a haszonból lehet elvenni, de az anyagból nem, mert azt meg kell venni. Építészeti szempontból meg amit lehet, meg kell javítani. A csaptelepeket Mosonmagyaróváron vennék meg, ez maga 993 000 Ft. Sajnos a „tervtanácsban” a 3 tervező összeült, de ők sem tudtak mit levenni a programból, mert az sajnos „luxusprogram” volt. A hőszigetelés fontos, a gépészet is. Érthetetlen számára, hogyan lett a tervezői költségbecslés beárazva, mert állítólag 24 óra alatt készült el.

Huber László elmondja, hogy amikor összehívta ezt a mai ülést, akkor őt az is motiválta, hogy Kaltenecker Lajosban ne maradjon kétség. Tudja, hogy a vállalkozó ez ügyben őt kereste pénteken. Ha Kaltenecker Lajos megtámadja a döntést, akkor a sporttelep felújításból semmi sem lesz. Ő egy egyszerű döntést gondolt mára. Vagy elkészül ekkora összegből a sportpálya, vagy egyáltalán nem valósul meg.

Ujvári Csaba ismerteti a történteket, idézve a közbeszerzési eljárás során felvett jegyzőkönyvből. Ez szerint: az ajánlatkérő tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az önkormányzatnak a tervezett beruházáshoz 25 M áll rendelkezésére. A levezető elnök kérte, hogy tegyék meg ajánlataikat, hogyan lehetne a kiadásokat csökkenteni. Az első esetben a Szárnyasép Kft. ismertette az ajánlatát. Kaltenecker Lajos közbeszól: ő már 3 héttel ezelőtt ugyanezt megtette. Ujvári Csaba folytatja azzal, hogy az akkor egy konkrét ajánlati helyzet volt. A Szárnyasép Kft. által tett javaslatokra a tervező rábólintott és az egyeztetés azzal zárult, hogy a tervező a fenti munkákkal egyetértett , mert azokkal a pályázat eredeti célja megvalósíthatóak. A második esetben szintén kérte az levezető elnök, hogy az ajánlattevő tegye meg az ajánlatát a csökkentésre, amire az a válasz érkezett, hogy csak abban az esetben lát lehetőséget csökkentésre, ha jelentős munkák elmaradnak. A tervező nem tudta kifejteni, hogy ebből mi elhagyható és mi nem. Az ajánlatkérő kérte, hogy az ajánlattevő jelölje meg, milyen munkák maradhatnak el és milyen összegben, a lehetőség tehát biztosítva volt. Ezután kapták meg a felolvasó lapot, kaptak egy-egy borítékot és az volt neki a kérése, hogy tegyék meg az ajánlatukat. Mindketten megtehették az ajánlatukat, senki nem befolyásolt senkit.

Kaltenecker Lajos ismét kihangsúlyozza, hogy ő nem tudott az edzőterem elhagyásáról. Ő támogatja a sportot, de ő ebből kivonul, mert szerinte ezt az eljárást Ujvári Csaba elhibázta. Azért nem fog csak fellebbezni, mert akkor elúszik az egész sportpálya felújítás. Ő megmondta már az elején, 3 héttel korábban, hogy mit kell kihagyni, aztán a döntő pillanatban ezt nem vették figyelembe.

Ujvári Csaba ismét kihangsúlyozza, hogy neki a konkrét ajánlatot kell figyelembe vennie. Kaltenecker Lajos visszakérdez, hogy mi nem volt konkrét az ő ajánlatában? Az, hogy le lehet venni 5 M Ft-ot hiszen az önkormányzatnak kevés a forrása.

Huber László szerint nehéz ebben tisztán látni. Elnézést kér Kaltenecker Lajostól, ha esetleg nem volt korrekt az eljárás, de ezt hivatalon belül, az aljegyző úr segítségével mindenképpen tisztázni kell. Kéri a vállalkozót, hogy a sporttelep érdekében ne támadja meg a végeredményt.

Kaltenecker Lajos indulatosan jelzi, hogy egyáltalán nem volt korrekt az eljárás és fegyelmit fog adatni a jegyző úrral Ujvári Csabának, majd 14.45 órakor elhagyja az üléstermet.

Giczy József szerint elhangzott, hogy lehetne olcsóbban is megvalósítani a beruházást és ha ez igaz, akkor nyilván az önrész is lehetne alacsonyabb. Visszautal a november 10-i ülésre. Akkor is az volt az álláspontja, hogy tudja támogatni a beruházást, de ha van olcsóbb megoldás is, azt kell választani.

Dr. Zalán Gábor szerint az elmúlt időszakban több olyan közbeszerzési eset is volt, amikor látszólag belefértek ugyan az előirányzott összegbe az ajánlatot adók, a képviselő-testület kihirdette a nyertest, de aztán pótmunkában az önkormányzat kénytelen volt még hozzátenni. A félbehagyott munkát mindenképpen el kell kerülni.

Rába László szerint ezt kár felhozni, mert más esetek voltak. Tudomása szerint január 13-ig van határidő a sportpálya felújítási munkáinak az elvégzésére.

Giczy József ismét kérdezi, hogy miért nem lehet 4. forduló? Huber László emlékezteti a képviselőt, hogy a legutóbbi ülésen ez a javaslat nem kapott kellő számú megerősítést.

Szárnyas János visszautal Kaltenecker Lajos szavaira. Ő elmondta az álláspontját, most pedig ő is szeretné a sajátját ismertetni. Elsőként kihangsúlyozza: ahogy Kaltenecker Lajos, ő is nagyon a szívén viseli a sportpálya sorsát, ráadásul maga focizik is a pályán. Nemrég körbenéztek Földesi Jánossal is, a foci szakosztály vezetőjével. Szerinte teljesen mindegy, hogy ki lesz az eljárás nyertese, az a lényeg, hogy valósuljon meg a beruházással a sporttelep felújítása. Bár Kaltenecker Lajos egy kicsit jobban a szívén viseli, ha nem kap munkát, mint ő.
Azzal kezdődött, hogy mindketten adtak be ajánlatot, melynek összege nála 40 M Ft volt, Kaltenecker Lajosé pedig 38,5 M Ft. Ez arra a műszaki tartalomra vonatkozott, ami a terv leírásra és ezek beárazásával alakult ki. Az ajánlatok után egy órával ismét egy újabb tárgyalás kezdődött, mert kiderült, hogy a műszaki tartalmat nem lehet megváltoztatni, továbbá 60%-ot sem lehet adni. Ezért Bodovics László a városfejlesztési osztályról ismét ajánlatokat kért tőlük. Ekkor Kaltenecker Lajost Tompeck Ágnes képviselte. Felhívták az építésztervezőt, Sz. Sopár Katalint is és felvették a kapcsolatot Kiss Istvánnal is. Megbeszélték, hogy találkoznak vele személyesen is, így is történt, de itt Kaltenecker Lajos képviselője nem tudott részt venni. Átnézték az összes tervet, és kiderült, hogy hatalmas összeg, mintegy 13 M Ft van tervezve, csak a gépészetre. Általában az ilyen beruházásoknál az az általános, ha 20-30% a szakipari munka, a többi meg az építőmesteri, de itt majdnem egálban volt. A Kiss Istvánnal jó pár dolgot felvetettek, amibe bele lehetett nyúlni, de az többször elhangzott, hogy a beadott pályázat műszaki tartalmát nem lehet csökkenteni, mert elveszhet az egész támogatás.
Sok mindent megbeszéltek, aztán jött a levél a hivataltól milyen legyen ismét a műszaki tartalom, ezeket aztán ő is, meg Kaltenecker Lajos is beárazott. Majd a tárgyalások egy órával később tovább folytatódtak. Ez a költségcsökkentés töredéke volt csupán a szükségesnek. Olyanokon változtatott, mint pld. egy zuhanypanel helyett 3-4 zuhanyrózsát tenne fel. Igaz, hogy így nem lesz energiatakarékos, de az csak ötödébe kerül.
Amit Kaltenecker Lajos említett, mely szerint az edzőteremnél van a nagy tétel – 5 M Ft – ez badarság. Nem itt van a nagy tétel, hanem a szakipari munkáknál. Belső nyílászárók esetében van 26 db, ezek csak a vizesblokknál lennének cserélve, a többi megfelelő lesz festéssel felújítva. A burkolatot nem törnék fel mindenhol, csak ott, ahol a vezetékek mennek alatta. Csak aljzatkiegyenlítés van a tervben. Tehát vannak olyan tételek, ahol lehet a tartalmat úgy csökkenteni, hogy a pályázat nem kerül veszélybe. Ő erre 4,5 M Ft-ot számolt, Kaltenecker Lajos 3,5 M Ft-ot, persze azt nem tudni, hogy mennyi árrése volt benne, meg elvileg műszaki tartalmat se csökkentett.
Ő ezt tudja elmondani az eljárással kapcsolatban. Megismétli: az a lényeg, hogy a sportkör vezetőinek, a szakosztályoknak az épületek legyenek felújítva. 18 M Ft-ot nyert a város a pályázaton, még egyszer ilyen lehetőség biztosan nem adódik. A szakipari része az biztosan jó lesz, mert ott lesz a 80 kW-os kazán, az 1000 literes tartály, a sportolók tudnak zuhanyozni, nem fogy el a melegvíz, nem ázik be a tető, fel lesz újítva a homlokzat. Nem tudja, hogy a képviselők mikor jártak utoljára az épületekben, de van egy olyan öltöző is, ahol nincsen ablak. Az öltözők nagyon kicsik, van olyan, amelyik 15 m2-es, és 13-14 embernek kell ott elférnie. Az egész létesítmény olyan, mint az 1970-es években, hiszen 1976-ban építette – éppen Kaltenecker Lajos. Kiemeli: őt nem érdekli, hogy ha lesz meg egy forduló és a Kaltenecker Lajos nyeri is meg, de ezt a pályázati pénzt nem szabad elveszni hagyni.

Huber László úgy véli, hogy jó volt meghallgatni a másik vállalkozót is, mert így tiszta képet kaphatott a képviselő-testület az eljárás menetéről és arról, hogy ok- és jogszerű volt az eljárás.

Váradi Szilárd jelzi a polgármesternek, hogy nem szabadott volna megengednie ezt a hangnemet a mai ülésen, mint amilyent Kaltenecker Lajos megengedett magának.

Básthy Béla jelzi, hogy sporttémakörben van még egy tétel a város költségvetésében. Ez pedig a teniszszakosztály új öltözőjének az építése, amelyre 12 M Ft van tervezve céltartalékban. Kérdezi, hogy ez rendelkezésre áll-e? Továbbá: ha és amennyiben a tenisz szakosztály be tudja mutatni az engedélyes tervet, akkor tudja-e ezt a építést támogatni a képviselő-testület teljes összegben?

Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy a fejlesztések között, céltartalékként van meghatározva ez a tétel a költségvetésben, amelyre a vagyonhasznosítási bevételek terhére lett betervezve. Ahogy a polgármester úr is említette, eddig 10-12 M Ft bevétel folyt be, tehát valójában nem áll rendelkezésre ez a pénz. Meg lehet ugyan jelölni ezt előirányzatként – akár osztottan is, mert engedélyes tervvel nem rendelkezik a tenisz szakosztály, így ez évben már biztosan nem kerülne kifizetésre. A közbeszerzési szerződést november 30-ig kell megkötni. A következő évi költségvetésbe pedig természetesen újra be kell tervezni, a 12,6 M Ft-ot megcimkézve. Ha a teljes összeget átcsoportosítaná a képviselő-testület, akkor a korábban megítélt mintegy 5 M Ft is felszabadulna, amit saját erőként a kötvénykibocsátás terhére különített el a képviselő-testület.

Huber László szerint jobb, ha meg van osztva a sporttelephez szükséges összeg. A 7,1 M Ft mehetne innen, az 5 M Ft pedig maradhatna a kötvényen. A tenisz öltözőről amúgy is új megállapodást kell kötni, mert sok minden megváltozott.

Rába László úgy látja, hogy a képviselő-testület határozottan megígérte, nyíltan közölte a szakosztállyal, hogy biztosítja majd ezt a pénzt. Ha át lesz máshova csoportosítva, akkor nagyon nehéz lesz máshonnan pótolni.

Huber László szerint az ügyek a lehetőségek szerint működnek.

Dr. Mátrai István is úgy látja: talán ez az egy tétel mentheti meg a sportpálya helyzetét, ő is úgy látja, hogy a teniszöltözőhöz lehet csak hozzányúlni. Ami ennek építését illeti, nagyon nehezen megy a terv engedélyeztetése. Sajnos el kell, hogy mondja, Ivicsics Péter műemléki felügyelő olyan elvárásokat támaszt a civil szervezettel szemben, ami milliókat húz ki a zsebükből.

Bár Básthy Béla csak kérdezte, adhat-e fedezetet a céltartalékban szereplő összeg felhasználása, a polgármester ezt módosító indítványként szavazásra is bocsátja.
Azzal, hogy a teniszöltöző építésére tervezett céltartalék terhére kerüljön átcsoportosítva a sportpálya felújításához 7,6 M Ft 6 képviselő ért egyet, 1 ellenzi, 1 pedig tartózkodik.

Ezután a polgármester azt bocsátja szavazásra, mely szerint a képviselő-testület a legjobb ajánlattevőt, a Szárnyasép Kft.-t. hirdesse ki nyertesnek. A képviselő-testület 6 igen, 1 nem, 1 tartózkodás mellett el is fogadja ezt a javaslatot.

188/2011. (XI. 14.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Lóránt Gyula Sporttelep sportöltöző és edzőterem felújítása” tárgyában a megvalósításhoz korábban jóváhagyott – 4.999. 807,- Ft – önrészen felül további 7. 601. 193,- Ft önerőt biztosít a 2011. évi költségvetés fejlesztési kiadások VII. Céltartalék: teniszpálya, klubhelyiség előirányzat terhére.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a „Lóránt Gyula Sporttelep sportöltöző és edzőterem felújítása ” tárgyában kiírt egyszerű ajánlattételi felhívás nyertesét kihirdeti:
Ajánlattevő neve: Szárnyasép Építő és Szolgáltató Kft.

Ajánlattevő székhelye/címe: 9730 Kőszeg, Várkör 61. 2/4.
Vállalkozási díj nettó összege (Ft): 24.480.000,-Ft
Vállalkozási díj bruttó összege (Ft) : 30.600.000,-Ft
Indoka: mert a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tette.

3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Kőszeg Város Polgármesterét a „Lóránt Gyula Sporttelep sportöltöző és edzőterem felújítása ” tárgyában a vállalkozói szerződés aláírására.

Felelős : Huber László polgármester
Hivatali felelős: Ujvári Csaba az előkészítési munkacsoport vezetője.
Határidő: azonnal


További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester 14.43 órakor bezárja a képviselő-testület mai, rendkívüli ülését.


Kelt, mint az első oldalon.




Dr. Zalán Gábor Huber László
aljegyző polgármester