Jegyzőkönyv: 2014. November 13., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A „Kőszeg Jurisics-vár turisztikai fejlesztése I. ütem kiegészítő munkák elvégzése III.” 1-es számú pótmunkák elvégzése tárgyban a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése.
2. - Egy mappában a 2014. november 13-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai
665-18/2014. szám.


J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2014. november 13-án, 14 órai kezdettel, a kőszegi Városháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli, nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Kapy Ferenc, Keszei Balázs, Kiss Péter, Kiss Zoltán, Plechl Tibor, Rába Kálmán, Sas Norbert és Terplán Zoltán képviselő (10 fő).

Igazoltan van távol:
Tóth Gábor képviselő (1 fő).

Tanácskozási joggal van jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző, Bognár-Varga Szilvia pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető-helyettes, Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető, továbbá az osztály részéről Németh Ildikó és Krizmanich István.

Huber László üdvözli a rendkívüli ülés résztvevőit és megállapítja, hogy a képviselő-testület ülése határozatképes.

A meghívón szereplő napirenddel kapcsolatban a képviselők nem tesznek semmilyen észrevételt, így a polgármester szavazásra bocsátja. A képviselők 9 igen, 1 nem szavazattal az alábbi napirendet fogadják el:

N A P I R E N D:

1. A „Kőszeg Jurisics-vár turisztikai fejlesztése I. ütem kiegészítő munkák elvégzése III.” 1-es számú pótmunkák elvégzése tárgyban a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése.
Előterjesztő: Ujvári Csaba, az előkészítő munkacsoport vezetője.


A napirend megtárgyalása előtt Sas Norbert, a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság – mint a vagyonnyilatkozatokat nyilvántartó és ellenőrző bizottság – elnöke tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a polgármester, az alpolgármester és valamennyi képviselő eleget tett a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségének, tehát a mai ülésen érdemben már részt vehet.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A „Kőszeg Jurisics-vár turisztikai fejlesztése I. ütem kiegészítő munkák elvégzése III.” 1-es számú pótmunkák elvégzése tárgyban a közbeszerzési eljárás eredményhirdetéséről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.
Huber László jelzi, hogy Ujvári Csaba, az előkészítő munkacsoport vezetője kórházban van, így helyette az osztályról Németh Ildikó és Krizmanich István tud az esetleges kérdésekre válaszolni.

Rimányi Krisztina osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az október 2-i ülésén fogadta el a képviselő-testület a „Kőszeg Jurisics-vár turisztikai fejlesztése I. ütem kiegészítő munkák elvégzése III.” 1-es számú pótmunkák elvégzése tárgyban a közbeszerzési felhívást. Tulajdonképpen a szolgáltatóház (volt turistaszálló) felújításának, a külső és belső udvarok és hidak felújításának pótmunkáiról van szó. A felhívást megküldték a kivitelezőnek. Közben a munkálatok előre haladtak és a műszaki tartalomban változások következtek be. Olyan plusz munkák jöttek elő, amelyeket a közbeszerzési tárgyalás folyamán rendezni lehetett, de amelyek miatt a szükséges összeg 3,5 M + áfa összegről 6,5 M Ft + áfa összegre változott.
Kéri, hogy a képviselő-testület szíveskedjék a szükséges összeget biztosítani, a Swietelsky Vasúttechnika
Kft.-t nyertesnek kihirdetni és a szerződéskötésre felhatalmazást adni annak érdekében, hogy a hátralévő munkákat mihamarabb be lehessen fejezni.

Kérdések és hozzászólás:

Rába Kálmán úgy látja, hogy a Jurisics-vár turisztikai célú fejlesztése az elmúlt 4 évi városvezetés és képviselő-testület nettó kudarcaként vonult be a kőszegi történelemkönyvekbe. Ha ez a projekt majd a visszakövetési fázisba kerül, akkor bizonyára az lesz az eredménye, hogy több éves csúszás után „végre befejeződött”, pedig az eredeti célkitűzése a látogatószám növelése volt.
A vár felújításával kapcsolatban szinte minden pótmunka rendkívüli előterjesztésként került a képviselő-testület elé. Ezeket soha nem tárgyalták a bizottságok: egyszerűen „vezényszóra” elfogadta a képviselő-testület. Ő kíváncsi lenne arra, hogy az I. ütemre vonatkozó közbeszerzési adatlapon lévő munkák hogyan csúsztak el ennyire. Azt is szeretné tudni, hogy a pótmunkák összege egy hónap alatt hogyan duplázódott meg: lett bruttó 4 M Ft helyett 8 M Ft. Érdekes, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vette észre, hogy melyek azok a munkák amelyet el kell végezni. Sokkal jobb lett volna, ha ezek a projekt kezdetén, egyeztetés során derültek volna ki. Ezekre a kérdésekre biztosan nincs megfelelő, racionális válasz. Arról is mélyen hallgat mindenki, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság egyszer már elmarasztalta Kőszeget a közbeszerzési törvény megsértése miatt. Ezen információk birtokában nem tudja támogatni az előterjesztést.
Együttérzéséről biztosítja azokat a képviselő-társait, akiknek majd ezt az előterjesztést – esküjük ellenére – el kell fogadniuk, hiszen abban lelkiismeretükre és legjobb tudásukra esküdtek. Ő az esküje szellemében szeretne erről az előterjesztésről szavazni.

Huber László nagyon harciasnak érzi a képviselő úr megnyilatkozásait. A „nettó kudarc” azért túlzó kijelentés. Az bizonyos, hogy a vár felújítás nagyon nehéz, ugyanakkor kiemelkedő projekt is a város számára, valóban évek óta húzódik. A kőszegi vár több évszázados, nemzeti érték. A felújításáról számtalan hatósággal kellett egyeztetni, korrekciókat végezni, köztük természetesen a kulturális örökségvédelmi hivatallal is. Sajnos rengeteg, előre nem látható probléma került elő. A rendelkezésre álló pénzügyi keretek már régen ki lettek használva. Pótmunkák minden nagyobb volumenű munkánál közbe jöhetnek. De ez nem jelenti azt, hogy slendrián, felelőtlen lett volna a tervezés. Ha a kivitelező pótmunkát jelez, akkor a közbeszerzési eljárás szabályait kell alkalmazni. Sajnálja, hogy a mai Vas Népe is furcsán írta meg ezt, mert úgy tűnt ki a cikkből, hogy ez a pótmunka miatt csúszik a vár befejezése. Egyáltalán nem csúszik a vár, mert éppen a város kérte, hogy a nyári programok (Ostromnapok, várszínház) miatt használható is legyen.
Ezért ezt a mai előterjesztést bátran el lehet fogadni. Ahhoz, hogy teljes értékű legyen a felújítás, még több száz millió Ft kellene. A felújításba sok minden nem fért bele, vannak olyan részek, amelyről messziről látszik, hogy pénzt igényel, pld. a várfalak. Ő ez ügyben meg is fogja keresni a tulajdonos magyar államot és jelezni fogja a MNV.Zrt. felé, hogy támogassák, mert az önkormányzat saját maga erre nem képes. Egyébként a vár felújítás szinte teljes összegét az állam fedezte, nagyon kevés a saját erő benne. Még a keret 15%-os megemelését is el tudta érni a város.

Rába Kálmán pontosítja a kérdését: a közbeszerzési eljárás I. üteméből több rész is átkerült a III. részébe. Ő járt az ügynökségnél is, de sajnos még a megvalósíthatósági tanulmányt is üzleti titokká minősítették, így nem nézhette át. De ügyvédek útján ki fognak kérni minden dokumentumot és utána fognak járnak, hol csúszott el az egész. Pld. a volt turistaszálló felújítása már az I. ütem költségvetésében is benne volt-e vagy sem. Véleménye szerint maga a fejlesztési terv is tele volt szakmai hibákkal.

Huber László szerint szó sincs arról, hogy át lett valami is csoportosítva, mert pld. az üveglépcső és üveglift fedezetét is külön megkapta a város. Eleve ennyi fért bele a keretbe, ami elkészült: 800 M Ft volt a támogatás, az önerővel együtt 960 M Ft.
Még ezzel sem lesz tejesen kész a turistaszálló, a tetőterére még kell szerezni pénzt egy következő szakaszban és ő meg is fog ennek érdekében mindent tenni. A civil szervezeteknek ugyanis szükségük lesz erre a közösségi térre.

Básthy Béla a tízparancsolatból a nyolcadikra hívja fel a Rába Kálmán képviselő úr figyelmét, mely szerint „más becsületében kárt ne tégy.” Ilyen felelősség is van a széles nyilvánosság előtt. Ha a képviselő úr nincsen tisztában egyes információkkal, akkor járjon utána. A Bálház esetében is ugyanez volt a helyzet: meghurcolta az egész várost és a városvezetést is. Kételkedni lehet, de ez bizonyos korlátokon túlmegy. Ha a képviselő úr tudomására jut valami, akkor hozakodjon elő vele konkrétan és akkor ők majd válaszolnak rá és védekeznek. De most ugyanaz a játszma folyik, mint a választási hadjárat alatt. A választási kiadványukban is ott volt az a bizonyos fénykép a várról, ami az bizonyítja szerintük, hogy el van rontva a vár felújítás. Szó sincs arról hogy el lenne rontva, de ha valami a pályázatban nincs benne, akkor nincs miről beszélni. Egymás becsületével, tisztességével is felelősséggel tartozunk.

Rába Kálmán azoknak az adatoknak a birtokában mondja – amit megnézhetett – , hogy a vár felújítás, ha nem is szándékosan, de tele van szakmai hibával tűzdelve. Csak meg kell nézni a vár falait, benövi őket a gaz.

Básthy Béla kihangsúlyozza: 1,5 milliárd volt a fejlesztési terv és 800 M Ft pályázati pénz lett belőle. Akkor most ki hibázott ebben Kőszegen? Vissza kellett volna adni a 800 M Ft-ot, hogy nem kérjük?

Huber László kéri, hogy a képviselő-estület térjen vissza közbeszerzési eljáráshoz és döntsön a határozati javaslat 3 pontjáról.

Plechl Tibor a jegyző úrtól kérdezi a következőket: mi indokolta a rendkívüli előterjesztést? Tudomása szerint ennek okát az anyagban szerepeltetni kell az SZMSZ szerint. Miért nem várhatott volna a jövő heti bizottsági ülésekig, majd miért nem a rendes képviselő-testületi ülésre került előterjesztésre? Ha már az önkormányzat meghirdette a közbeszerzést, akkor jót is kell érte állni. Esetleg a szerződés aláírása módosult volna.
Ha pedig módosult a belső tartalom, akkor annak okáról miért nem kaptak indoklást? Ha ez meg van indokolva, ő el tudja fogadni. Szerinte az október 2-i ajánlattételi felhívást is csatolni kellett volna az anyaghoz, mert vannak jó néhányan új képviselők a testületben. Továbbá a tárgyalásos eljárás eredményét is, ami megváltozatta az összeget. Az a közigazgatásra is igaz, hogy nem szabad olyant elvárni vagy kérni, amit a normál működés szerint nem lehet megtenni.

Huber László szerint a hivatal már a múlt heti, ünnepi ülésen javasolta ezt előterjeszteni, de azon ő nem akart ezzel előhozakodni. Ha nem muszáj, akkor úgysem hívnak össze rendkívüli ülést, de ha valami nem várhat, akkor igen.

Krizmanich István is köszönti az új képviselő-testület tagjait. Az osztály részéről ő most kapcsolódott be a közbeszerzés ebbe a szakaszába. Annyit tud a képviselő úr felvetésére válaszolni, hogy a közbeszerzési törvény nem igazodik a kőszegi képviselő-testület ülésnapjaihoz. Megvannak azok a napok, amiket pontosan be kell tartani, ilyen a bírálatra vonatkozó határidő is. Ezen kívül még egy fontos dolog miatt kérték a rendkívüli ülést: mert szeretnék a zárást december 31-én elvégezni, ehhez pedig december 15-én be kell fejezni a projektet. A Kbt. alapján a kihirdetést követően amúgy sem lehet 10 napig aláírni a szerződést, csak november 23-án.

Dr. Zalán Gábor szerint a napirend sem volt rendkívüli, a polgármesternek pedig joga van rendkívüli ülést összehívni. Tehát mindkettő SZMSZ szerinti volt.
Annyi bizonyos, hogy a hivatal lehetett volna figyelmesebb és csatolhatta volna az október 2-i előterjesztést, erre a jövőben figyelni fognak.

Huber László jelzi még, hogy a közbeszerzési ügyeket a bizottságok a jövőben sem fogják előzetesen megtárgyalni, mert erre van egy külön bizottság: a Bíráló Bizottság, amely csak ezeket az ügyeket véleményezi.

Rába Kálmán kérdezi: akkor kiküldi-e a hivatal azokat a dokumentumokat, amelyek indokolják, hogy a szükséges összeg a duplájára nőtt? A vis maior összeg sem igazán ez a funkciója.

Krizmanich István szerint lehet ugyan így fogalmazni a megnőtt összegről de az is igaz, hogy ez az összeg a milliárdos költségvetés csupán 3 ezreléke.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester lezárja a napirend tárgyalását, majd szavazásra bocsátja a határozati javaslat mindhárom pontját, külön-külön.
A képviselő-testület mindhárom pontot 9 igen, 1 nem szavazattal hagyja jóvá, így az alábbi határozat született:


189/2014. (XI. 13.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a „Kőszeg Jurisics vár turisztikai fejlesztése I. ütem kiegészítő munkák elvégzése III.” 1-es számú pótmunkák elvégzése tárgyú hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyertesét az alábbiak szerint kihirdeti:
Ajánlattevő neve: Swietelsky Vasúttechnika Kft.
Ajánlattevő székhelye/címe: 9500 Celldömölk, Nagy Sándor tér 14.
a. Ajánlati ár nettó összege: 6.737.058,- Ft
b. Jótállási idő hónapokban: 12 hónap
Indoka: mert a nyertes ajánlattevő tette az összességében legelőnyösebb ajánlatot.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a munka fedezetének biztosítására elrendeli 953 EFt összeg átcsoportosítását a vis maior keret terhére.

3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Kőszeg Város Polgármesterét a „Kőszeg Jurisics vár turisztikai fejlesztése I. ütem kiegészítő munkák elvégzése III.” 1-es számú pótmunkák elvégzése tárgyában a vállalkozási szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után Huber László jelzi, hogy a jövő héten az új bizottságok megkezdik a munkájukat: kedden a városfejlesztési, csütörtökön délelőtt a pénzügyi, délután pedig a humánerőforrás bizottság ülésezik.

Végül dr. Zalán Gábor a képviselők NAV-os rendszerébe való bejelentkezés visszaigazolását kéri a képviselőktől. Keszei Balázs szerint aki még októberben bejelentkezett a rendszerbe, az november 10-ig tud igazolást nyomtatni, aki csak novemberben, az természetesen egy hónappal később.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester 14.40 órakor mindenkinek megköszöni a megjelenést, majd bezárja a képviselő-testület mai, rendkívüli ülését.



Kelt, mint az első oldalon.





Dr. Zalán Gábor Huber László
jegyző polgármester