Összefoglaló a kőszegi vészhelyzeti intézkedésekről

Összefoglaló a kőszegi vészhelyzeti intézkedésekről

1. Ha betegnek érzi magát
Ha a betegség tüneteit (láz, száraz köhögés, fejfájás) érzékeli magán, ne menjen rendelőbe, se az ügyeletre, hanem hívja fel telefonon háziorvosát!
2. Vészhelyzeti Koordinációs Stáb
A Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a városi szociális, kulturális és nevelési intézmények bevonásával Veszélyhelyzeti Koordinációs Stábot állítottunk fel a koronavírus elleni védekezés összehangolása érdekében, melynek irányítása a polgármester feladata. Munkánk során folyamatosan kapcsolatot tartunk a Vas Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalával, valamint a Rendőrséggel és a járási tisztifőorvossal.
3. Városi intézmények működése
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal és a városi kulturális intézmények (Jurisics-vár, Városi Múzeum, Könyvtár) személyes ügyfélfogadása szünetel. Az ügyintézők és munkatársak ügyfélkapun, illetve a városi és intézményi honlapokon feltüntetett elektronikus és telefonos elérhetőségeken állnak rendelkezésre. Személyes ügyfélfogadás kizárólag nagyon indokolt esetben, előzetes telefonos egyeztetés után történik az arra kijelölt helyiségekben.
A lejárt határidős könyvtári kölcsöntárgyak visszajuttatására a normál üzemmód helyreállásával lesz lehetőség.
4. Iskolák működése
Az iskolák a Kormány által bejelentettek szerint iskolaépületen kívüli digitális munkarendre állnak át. Az iskolai gyermekfelügyelet vonatkozásában az iskolafenntartó által kiadott iránymutatás érvényes, kérjük erről az iskolában érdeklődjenek! Fontos, hogy a tanulási folyamat ne akadjon meg, ezért a szülőktől fokozott odafigyelést, az utasítások követését, együttműködést kérünk!
5. Óvodák és bölcsőde működése
A városi fenntartású óvodák, valamint a bölcsőde március 18. szerdától zárva tart, de a szülők munkavégzésének támogatása érdekében különösen indokolt esetben a nyári zárva tartási időszakhoz hasonlóan óvodai gyermekfelügyeletet biztosítunk a bölcsődében, illetve a Központi Óvodában. Szülők az intézmények tereibe nem léphetnek be, a gyermekeket az intézményi munkatársak kísérik be.
Az egyházi fenntartású Árpád-házi Óvodában érvényes működési rendről az intézmény honlapján www.arpadhazi.hu találnak tájékoztatást.
Kérjük, gyermekeik felügyeletét ne bízzák a 60 év feletti nagyszülőkre!
6. Idősek Otthona
Az idősek Otthonában összhangban a kormányzati intézkedésekkel teljes látogatási tilalmat rendeltünk el, az idősellátásban részt vevő dolgozók egyéb feladatokat nem látnak el.
7. Orvosi ellátás, gyógyszerkiváltás
A szakrendelőkben átmenetileg szünetel az ellátás. A gyermek és háziorvosi rendelők betegváróiba korlátozott a belépés, az egészségház udvarán alakítunk ki várakozási lehetőségeket. Kérjük, csak nagyon indokolt esetben forduljanak orvoshoz, és mindig tartsák be a rendelőknél kifüggesztett útmutatásokat!
A fogászati rendelőkben kizárólag elsősegély jellegű beavatkozásokat lehet igénybe venni!
A patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a RECEPTRE FELÍRT gyógyszereket.
8. Mit tegyek, ha idős vagyok?
Amennyiben elmúlt 60 éves, lehetőleg kerüljön minden személyes érintkezést, még legközelebbi hozzátartozóival is! Kérjen segítséget családtagjaitól, ismerőseitől a napi házon kívüli teendőkhöz (bevásárlás, ételhordás, gyógyszertár, posta) és ezeket is személyes érintkezés nélkül intézzék!
Ha nincs, aki segítene Önnek, akkor munkaidőben jelentkezzen munkatársainknál a következő számok egyikén: 94/561-510, 94/561-511, és 30/965 4074
9. Hogyan segíthetek?
Legfontosabb feladatunk idős embertársaink védelme. Kerüljük el a személyes találkozás minden formáját, de ne legyenek magányosak, gyakran hívjuk fel őket telefonon. Tegyünk meg mindent, hogy ne kelljen elhagyniuk otthonukat, segítsük bevásárlásukat, ügyintézésüket a személyes érintkezés kizárásával!
Keressük meg környezetünkben, hogy kin segíthetünk, az idősek ellátását, a kisgyermekek felügyeletét szélesebb rokoni körben gondoljuk át!
Ha lehet, ne rendszertelenül segítsünk mindenkinek, hanem állandó, tartós segítő kapcsolatokat állítsunk fel!
Amennyiben ismerőseinek már nem kell segítség, és ismeretleneknek is van ideje segíteni, jelentkezzen az onkentes@koszeg.hu email címen segítőnek. A segítők munkáját a Városházán koordináljuk.

A járvánnyal kapcsolatos aktuális információk a koronavirus.gov.hu oldalon folyamatosan elérhetők, kérjük, kövessék figyelemmel Kőszeg város Facebook oldalát is!
Kérem, hogy az átmeneti rendelkezéseket és a hatósági utasításokat mindenki a lehető legfegyelmezettebben tartsa be, mindannyiunknak nagy felelőssége van abban, hogy a betegséget a lehető legkevesebben kapják el!

Kőszeg, 2020. március 16.

Básthy Béla
polgármester s.k.