FELHÍVÁS VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK ÜZEMELTETŐINEK

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatiról szóló 2016. évi CLVI. törvény, valamint a végrehajtására kiadott 235/2019. (X.15.) Korm. rendelet szabályozza a vendéglátóhelyek Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK-hoz) való csatlakozását.

Az ezzel kapcsolatos szabályok a következők:

- A vendéglátó üzlet üzemeltetője a tevékenysége megkezdésétől számított 5 napon belül az NTAK-ban elektronikus úton regisztrál.
- A vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-ba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával köteles megkezdeni, az adatok szolgáltatására és továbbítására 2022. július 1. napjától köteles.
- A regisztrációs kötelezettséget a vendéglátó üzlet üzemeltetője vonatkozásában a vendéglátó üzlet üzemeltetői tevékenységet 2021. november 1. napján már ellátókra, illetve azt követően megkezdő szolgáltatókra kell alkalmazni.
- Az NTAK üzemeltetője a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a vendéglátás jellegű kereskedelmi tevékenysége befejezéséig kezeli a vendéglátó üzlet üzemeltetője nevét, elérhetőségét, adószámát.
- Az NTAK-nak a vendéglátó üzlet üzemeltetője által nyújtott adataihoz hozzáférési jogosultsággal rendelkezik a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., az állami adóhatóság, a helyi önkormányzat, valamint a KSH.
- A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a jogszabályi követelményeknek megfelelő szoftvert térítésmentesen biztosítja.

Kérem a Tisztelt vendéglátó üzletet üzemeltetőket a fenti határidők betartására!

Dr. Zalán Gábor s.k.
jegyző