Jelentés a város környezeti állapotáról 2023.

Jelentés a város környezeti állapotáról - 2023.

A 2023. évi munkatervnek megfelelően a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. (a továbbiakban: Tör-vény) törvény rendelkezéseit alapul véve el-készítettük a város környezeti állapotáról szóló jelentést.

A helyi önkormányzatok környezetvédelmi feladatai között a Törvényben nevesített alábbi pontokat érintettük a jelentés elkészí-tése során. Ezeknek a feladatoknak a jelen-tős részét közszolgáltatóként a Kőszegi Vá-rosüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Kőszegi Vá-rosüzemeltető Kft.) látja el.

a) zöldfelület-gazdálkodás, kertészet, parkfenntartás
b) települési környezet és közterületek tisztasága, hulladék-gazdálkodás, el-hagyott hulladék felszámolása
c) ivóvízellátás,
d) ásott és fúrt kutak,
e) települési csapadékvíz gazdálkodás, elvezetés
f) kommunális szennyvízkezelés, gyűj-tés, elvezetés, tisztítás
g) lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés
h) helyi közlekedésszervezés

a) Zöldterület gazdálkodás, kertészet, parkfenntartás

A Kőszegi Városüzemeltető Kft. kertészeti csoportja látja el az ebbe a tárgykörbe tartozó szerteágazó feladatokat, mint zöldfelületek, parkok kezelése, fasorok telepítése, fenntar-tása, közterületek virágosítása.

A tavalyi év végén a szokásos őszi munkák – lombgyűjtés, utak és a padka tisztítása, a fák metszése a szükséges helyeken, rózsák met-szése (2 000 db) – mellett kiültetésre került 3000 db árvácska. E mellett a virágágyások kapálása, gyomlálása folyamatos. Éves szin-ten 1 800 m2 virágágyás és 2 940 m2 rózsa ka-pálása és gyomtalanítása történt meg.

Tavasszal a fák metszése kezdődött meg, amely leginkább a gyors növekedésű celtiszek (ostorfák) és a mogyorók esetében szükséges gyakorlatilag minden évben. A fák gondozá-sához tartozik a fatörzsek tisztítása, kártevők-től való megszabadítása is. Összesen több mint 1 100 db fa metszése és 400 db fa törzs-tisztítása történt meg. Jelentős feladatot tesz ki még a sövények gondozása is.
A tavaszi kapálások, gyomlálások folyamato-sak. Májusban kiültetésre került 5 000 db egynyári növény. A szárazabb időszakokban természetesen folyamatos az öntözés. A nyár elején szükséges a rózsák lemosó permetezése (3 900 db), és a város megfelelő helyein (ka-vicsos utak, kockaköves utcák és terek, fo-lyókák, járdaszegélyek) a gyomirtózás. A vegyszeres gyomirtás 60 000 m2-t érint. A ját-szóterek gyomtalanítása természetesen csak mechanikai úton történhet.

Az elmúlt időszakban a fűnyírás az eddigi-eknél is jelentősebb feladatokat rótt a Kősze-gi Városüzemeltető Kft-re. Az intenzíven nyírt 20 ha zöldterület egyszeri rendbetétele az eddigi két hétről háromra, esetenként még hosszabb időre nyúlt a csapadékos tavaszi és nyári időjárás miatt. A külterületi részek gondozása évente néhány alkalommal, szük-ség szerint történik. Ilyen többek között a zártkerti mintaprogram keretében a Hideg-völgyben telepített 1 ha területű gyümölcsös és gesztenye ültetvény kezelése, amely terü-let gondozása a meredek terepviszonyok mi-att kézi erővel történik. A Szabó-szőlőkben lévő gyümölcsös kaszálása géppel megoldha-tó.

Az űrszelvények tisztítását szükség szerint végzi a Kőszegi Városüzemeltető Kft. a város különböző pontjain.

A kerékpárutak vonatkozásában a közútkeze-lői feladatok ellátásáért a Magyar Közút Zrt. a felelős a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, valamint az országos kerékpárút-törzshálózat egyes elemeinek és a főutakkal párhuzamos kerékpárutak lakott területen kí-vüli szakaszai kezelőjének kijelölésé-ről szóló 355/2017. (XI. 29.) Korm. rendelet alapján. A feladatot a Kőszegi Városüzemelte-tő Kft. végzi a Közút megbízása alapján, ezen szakaszok gyomirtózása a város feladata.

A játszóterek javítási és karbantartási munkái jellemzően tavasszal, igény és szükség szerint év közben zajlik.
Kőszeg Város regisztrált játszótereinek biz-tonságossági felülvizsgálata a törvényi elő-írásoknak megfelelően 2023-ban megtörtént. A Vas Vármegyei Kormányhivatal Szombat-helyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztá-lya a játszótereinket megvizsgálta, a feltárt – szerencsére elenyésző mennyiségű - hiá-nyosságot pótoltuk.

A régi köztemető karbantartása a temető üze-meltetőjével közösen történik. A zöldhulladék elszállítását és a száraz fák (jellemzően tuják) kivágását együtt végzik. Sajnos az általánosan szárazabbá váló időjárás a gyantás fák (fe-nyők, tuják) folyamatos pusztulását hozza, így ezek eltávolítása is egész évben napirenden van.
Az idei évtől plusz feladatot rótt a kertészeti csoportra az új köztemető területének karban-tartása, gondozása, folyamatos fűnyírás, faap-rítékkal borított felületek kézi munkával törté-nő kezelése. Eredményes közbeszerzési eljá-rás keretében kiválasztott új közszolgáltatóval szerződve 2024. január 1-jétől ez a kötelezett-ség már nem terheli a Kőszegi Városüzemelte-tő Kft-t.

Az elhanyagolt, gondozatlan, a művelési ág-nak nem megfelelően használt területek tu-lajdonosainak felszólítása a helyszíni ellen-őrzések alapján történik. Az elmúlt időszak-ban kevesebb volt a zártkerti ingatlanokat érintő bejelentés.

Az elmúlt időszakban 45 db fa került kivágás-ra, a legtöbb esetben elszáradt fenyőfák. Két darab nagy méretű fa csonkolását kellett elvé-gezni a Kőszegi Meseváros Óvodával szem-ben (Várkör), mert a száraz ágak veszélyt je-lentettek a gyalogos forgalomra és a parkoló autókra.
Nagyobb volumenű munka volt a Lakótelepi óvoda fagyöngy mentesítése. Fagyönggyel fertőzött fák metszését kell még elvégezni a Petőfi téren és környékén is. A fagyöngy fer-tőzés terjedésének megakadályozása a város teljes faállománya szempontjából fontos, mi-vel a fertőzés néhány év alatt a fa száradás-hoz, pusztulásához vezethet.
Jelenleg további fakivágási igények érkeztek a hivatal részére, amelyek vizsgálatát követően indokolt esetben megtörténik a kivágásuk.

Tavalyi évben lezárult a MOL Új-Európa Ala-pítvány VárosFa Program keretében meghirde-tett és a város által sikeresen elnyert 70 db nagyméretű fa kiültetése. A fák telepítése er-dészeti szakember segítségével zajlott, öntözé-süket, gondozásukat a Kőszegi Városüzemel-tető Kft. folyamatosan végzi.
Ezen programon felül elültetésre került továb-bi 42 db facsemete.

Védett fa, vagy védett természeti területen tör-ténő fakivágás a fás szárú növények védelmé-ről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdése alapján jegyzői hatáskör, ilyen fakivágások csak különösen indokolt esetekben, az eljárás során hozott határozat-ban foglaltak szerint lehetséges.
Határozat kiadására egyetlen esetben került sor, a volt MÁV Nevelőotthon területén az új Campus építéséhez kapcsolódóan. A csapa-dékvíz elvezető rendszer építése során egy száradófélben lévő zöld juhar kivágása lett engedélyezve.

A szociális tűzifa kiszállítása az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan évente kétszer tör-ténik, a döntés alapján kivágásra kerülő fák felhasználásával.

Az idei évtől a lombgyűjtést egy lombszívó berendezés fogja segíteni, amely az élő munka igényt nagy mértékben csökkenti.

A vaddisznók általi károkozás az elmúlt idő-szakban lényegesen kevesebbszer fordult elő, feltehetően az állomány ritkítás hatása-ként. Az ősz közeledtével két bejelentés ér-kezett, amelyben a vadak a város belterületi részein okoztak károkat. Sajnos az ilyen jel-legű esetek kezelésére nincs lehetőség, a vad kilövése még a zártkerti részeken sem lehet-séges.
A külterületi, vadászterületnek minősülő me-zőgazdasági területeken keletkezett vadkár bejelentése az idén nem volt, eljárás lefolyta-tására nem került sor.

A vizsgált időszakban több helyszínen is fel-tűntek a rókák. Itt a Kőszegi Városüzemelte-tő Kft. csapdák kihelyezésével próbálta be-fogni az állatokat.

b) Települési környezet és közterületek tisztasága, hulladék-gazdálkodás, elha-gyott hulladék felszámolása

Közterületek tisztasága
A településtisztasági feladatok közé tartozik a közterületek, utak tisztítása, a rendszeres településtakarítás, nyilvános illemhelyek tisz-tán tartása, játszóterek felügyelete, takarítása, karbantartása, a csapadékelvezető rendsze-rek tisztítása, mosatás, dugulás elhárítás, víz-nyelők, folyókák tisztítása, a településtakarí-tásból származó hulladék, valamint a gyűjtő-szigeteknél illegálisan kirakott hulladék el-szállítása, és egyéb köztisztasági feladatok.

Az úttisztítás, a közterek takarítása az elmúlt évekhez hasonlóan történik most is, a belvá-rosban naponta a hét minden napján, a lakó-telepen hétfőtől szombatig. A városmajor, valamint a virágpiac területén a takarítás a piaci napokhoz igazodva zajlik. A nyilvános illemhelyek higiénikusan tartása szintén a hét minden napjára biztosít feladatot.

Az utak, útpadkák tisztítása, rendbetétele gya-korlatilag folyamatosan történik, de hangsú-lyosan ősszel és tavasszal. A tavalyi év során beszerzésre került egy traktorra szerelhető seprő adapter, ami jelentős mértékben segíti a Kőszegi Városüzemeltető Kft. munkáját.

A szökőkutakat – az elmúlt évekhez hason-lóan - évente többször takarítják, a folyóká-kat folyamatosan, a víznyelőket tavasszal és ősszel tisztítják.
Télen a hóeltakarítás élőmunka szükségletét a kertészeti és a köztisztasági csoport bizto-sítja azokon a helyeken, amelyeket a közte-rület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokról szóló 14/2023. (IX.8.) önkor-mányzati rendelet 1. sz. melléklete nevesít.
Tavaly év végén a síkosság mentesítést több munkagép 8 órai munkavégzésével oldották meg. A 2023-as év január és február hónap-jában az ilyen jellegű munkák 144 munka-órát vettek igénybe, a géppark jelentős rész-ének a használatával.

Az allergén pollenek (pl. parlagfű, kanadai aranyvessző) jelentős környezetegészségügyi problémát okozhatnak.
A Vas Vármegyei Kormányhivatal évente felmérést végez a parlagfű-mentesítési köz-foglalkoztatási feladatok I. – V. ütemének elvégzéséről. A vonatkozó feladatok ellátá-sával megbízott, közfoglalkoztatást végző Kőszegi Városüzemeltető Kft. adatközlése alapján parlagfű irtására nem került sor – te-kintettel arra, hogy parlagfűvel fertőzött je-lentősebb önkormányzati terület nem volt.

Az idei évben is – a tavalyihoz hasonlóan - egy alkalommal érkezett jelzés a hivatalhoz parlagfűvel fertőzött területről. A parlagfű bejelentő rendszeren (PBR) keresztül koor-dináta megadásával tették meg a bejelentést, ami a volt MÁV Nevelőotthon területén léte-sülő új Campus építési övezetére esett. A ki-vitelezővel történt helyszíni bejáráson kide-rült, hogy a terület nem parlagfűvel fertőzött. Az építési terület egyes részeit egyéb gyo-mok borították, melynek rendbetételét a kivi-telező megoldotta.

Hulladékgazdálkodás
2023. július 1-jétől megváltoztak a hulladék-gazdálkodás szabályai, a hulladékgazdálko-dási tevékenység kizárólagos állami feladattá vált, a helyi önkormányzatok feladat- és ha-tásköre a kizárólag a köztisztasági közfelada-tok (elhagyott hulladék felszámolása, közte-rület tisztántartása) ellátására terjed ki.
Az országos hulladékkoncesszió által kijelölt feladatra a MOL Nyrt. megalapította a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-t. Kő-szegen ugyanúgy az STKH Kft. a MOHU Zrt. alvállalkozójaként látja el a hulladékgaz-dálkodási feladatokat, a változást a lakosság ebből a szempontból nem érzékelhette.

Lomtalanításra az elmúlt évben is az őszi hónapokban került sor, amely idén is októ-ber 28-tól kezdődik házhoz menő közterületi lomtalanítás keretében. Tavalyi évhez képest változás, hogy az idei tájékoztató alapján a kihelyezett lomhulladék mennyisége nem ha-ladhatja meg az 1m3/háztartás mennyiséget, ez tavaly 10 kg/fő mennyiségben volt korlá-tozva. Ezen mennyiségi korláton felüli hul-ladék elszállításának a költsége korábban a várost terhelte.

Hulladéklerakók
A Wienerberger Téglaipari Zrt-vel létrejött te-rületarányos csere következtében a Kőszegi Városüzemeltető Kft. tulajdonába került a Kőszeg, 0118/10 hrsz-ú ingatlan, ahol inert hulladéklerakó működtetése a cél. Az erre vonatkozó engedélyezési eljárás lezárult, az engedélyek rendelkezésre állnak. Jelenleg folyamatban van a terület kimérése, a pontos telekhatárok kitűzése, a 3 db új talajvízfigye-lő kút geodéziai bemérése. A lerakó működ-tetéséhez majd 1 fő munkavállaló felvétele válik szükségessé.
A terület feltöltése majd a szükséges beméré-sek elvégzését követően kezdődhet meg, ami várhatóan jelentősebb bevételi forrást fog biztosítani a Kőszegi Városüzemeltető Kft-nek.

A 2019. december 31-én bezárt Kőszeg-hegyaljai települési szilárd hulladéklerakó-nak a környezetvédelmi hatóság előírásai szerinti folyamatos gondozása a Kőszegi Vá-rosüzemeltető Kft. feladata és költsége. A Gyöngyös-patak revitalizációja kapcsán ke-letkezett nagy mennyiségű föld felhasználá-sával a lerakó átmeneti zárórétege felhordás-ra került, a rekultiváció első üteme lezárult. A hatóság előírásai alapján un. süllyedésmé-rő pontokat kellett kialakítani, melyek meg-történtek. Az ezeken a pontokon történő vál-tozásokról a hatóságot folyamatosan tájékoz-tatni kell. A süllyedésmérő pontok mellett természetesen a talajvíz figyelő monitoring kutak állapotát is rendszeresen nyomon kell követni. A lerakó rekultivációjának követke-ző lépése az előírt záró rétegsorrend kialakí-tása, a tervekben foglaltak szerint.

Települési hulladék, elhagyott hulladék el-szállítása
A belterületi köztéri hulladékgyűjtők ürítése rendszeres, a külső területeken a szemét ösz-szegyűjtése hetente történik.
A Kőszegi Városüzemeltető Kft. takarítja a szelektív gyűjtőszigetek, illetve a társasházas környezetben lévő konténerek környezetét, végzi az edények mellé illegálisan kihelye-zett hulladék elszállítását. A szelektív gyűjtő-szigetek megszüntetését kezdeményeztük az STKH Kft. és a MOHU Zrt. felé, annál is in-kább, mivel a háztartások a hulladékgazdál-kodási közszolgáltatási díj megfizetésével további díjfizetés nélkül jogosultak szelektív zsákot igényelni, így számukra a szelektív gyűjtés lehetősége biztosított. 2024. január 1-jétől pedig elindul az országos kötelező visz-szaváltási rendszer, amely a fém, üveg és italcsomagolások visszaváltását teszi lehető-vé az elsősorban élelmiszert forgalmazó kis-kereskedelmi egységekben.
A szigetek felszámolásának hiányában azok környezetének tisztán tartását, az illegálisan kihelyezett hulladék elszállításának költség-viselését a közszolgáltatóra szeretnénk ter-helni.
Korábban ugyancsak kezdeményeztük a belvárosi hulladékgyűjtés szállítási időpont-jainak módosítását, hiszen ez mind a kom-munális, mind pedig a szelektív hulladék esetében jelenleg a hétfői napokon történik. A módosítási igény oka, hogy egyes helye-ken (üzletek, irodák környezetében) már péntek, szombati napokon kikerültek az edények, zsákok a közterületekre. Az STKH Kft. a kérést indokoltnak tartja, azonban az év közbeni módosítást már nem tudta eszkö-zölni, jövő évtől igyekeznek ezt figyelembe véve tervezni a gyűjtési naptárat.

Az elmúlt időszakban önkormányzati terüle-tet érintő illegális hulladék elhelyezéssel kapcsolatos eljárás nem indult. A hivatal egy esetben kereste meg az illetékes hatóságot je-lentősebb mennyiségű hulladék magánterüle-ten való felhalmozása miatt, ez az eljárás még nem fejeződött be.

Továbbra is sikeresen működik a Lomilottó nyereményjáték, amely játékban a Kőszegi Hulladékudvar szolgáltatásait igénybe vevők vehetnek részt és nyerhetnek vásárlási utal-ványt.
A kiadott szelvények alapján elmondható, hogy a téli időszakban a Hulladékudvart igénybevevők száma általában havi szinten a 200 főt nem éri el, viszont tavasztól emelke-dik és a nyári időszakra esetenként az 500 főt is meghaladja. A nyereményjáték sikeres-sége vitathatatlan.

Közterületről elszállított járművek, szabályta-lanságok észlelése
A közterület-használati rendelet korábbi mó-dosításának eredményeként az önkormány-zat külső közreműködő bevonásával egy őr-zött telephelyre szállíttatja el az üzemképte-len járműveket. A vizsgált időszakban 35 üzemképtelen járműre került felszólítás és ebből 2 jármű elszállítására került sor a szombathelyi telephelyre.
A KRESZ szabályainak megszegésével kap-csolatos intézkedés - szabálysértési figyel-meztetés - 34 esetben történt. Szabálysértési távolléti bírság kiszabására sor került, hely-színi bírsággal összefüggő feljelentés nem történt, helyszíni és közigazgatási bírság ki-szabása nem volt.

c) Ivóvízellátás

A város belterületén és az üdülőövezetekben 95%-ban megoldott a vezetékes ivóvízellá-tás.

Az ivóvízellátás biztosításában az elmúlt évekhez mérten változás nem történt. Kőszeg ivóvizét a szolgáltató Vasivíz Zrt. két vízbá-zisról biztosítja; egyrészt a Kőszeg Rőtivölgyi vízbázisról (kapacitása 300 m3/nap), más-részt pedig Perenyéről (kapacitása 1400 – 1600 m3/nap).
A Rőtivölgyi vízbázis a Gyöngyös-patak par-ti szűrésű vizét használja. Kapacitása és sérü-lékenysége – árvízi elöntéskor elszennyező-dik - miatt megszüntetése, pontosabban ki-váltása már évek óta napirenden van. Kivál-tása egy Szombathely irányából érkező, a Pe-renyei vezetékkel párhuzamos és hasonló kapacitású vízellátó rendszer kiépítésével lenne megoldható.
A város területén 2 db gépház üzemel: a központi telepen és a Rőtivölgyben. A rend-szerbe 3 db nyomásfokozó van beépítve: a Szabóhegyen, a Királyvölgyben és a Hosszú nemes dűlőben lévő Hunyadi medencénél.

Ivóvízhálózat kiépítésére vonatkozó terv ké-szült az SOS Gyermekfalu mögötti területek ellátására, amelynek már vízjogi engedélye is rendelkezésre áll. Az ottani tulajdonosok magánberuházás keretében kívánják a kivite-lezést megoldani, majd a rendszert a Vasivíz Zrt. üzemeltetésével az önkormányzat tulaj-donába átadni.

d) Ásott és fúrt kutak

A vizsgált időszakban a város közigazgatási területén fúrt talajvízkút tekintetében 1 eset-ben került kiadásra létesítési, 2 esetben üze-meltetési, 5 esetben fennmaradási engedély, ásott kútra 2 fennmaradási engedély.

A korábban létesített kutak (ásott és fúrt ku-tak) bejelentésére vonatkozó jogszabályok módosultak.
Az engedélytől eltérően, vagy engedély nél-kül létesített kutak bejelentésére, engedélye-zésére vonatkozó jogszabályok a követkő-képpen változtak:
A 2024. január elseje előtt engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően fúrt vagy ásott ku-takat 2023. december 31-ig továbbra is be lehet jelenteni, engedélyeztetni lehet. Fontos megjegyezni, hogy lehet, de nem kötelező. Ha ez nem történik meg, akkor a vízgazdál-kodásról szóló 1995. évi LVII. törvény mó-dosításáról szóló 2023. évi LI. törvény 2024. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a jogkövetkezmények alól felmenti az ügyfe-let. Sem engedélyeztetni, sem bejelenteni nem kell ezeket a kutakat, és bírság fizetésé-re sem kötelezhető az ügyfél.
Fontos megjegyeznünk, hogy a fenti szabá-lyok az 500 m3/év mennyiségű vízigénybe-vételt meg nem meghaladó és kizárólag talaj-vízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet fel-használásával, háztartási vízigény kielégítését szolgáló talajvízkutakra vonatkoznak (ásott vagy fúrt).
A fenti módosítás még egy nagyon fontos ki-tételt tesz, mely szerint „nem szükséges víz-jogi engedély és bejelentés a vízkészletvé-delmi országtérképen vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatá-rozott területeken a háztartási kút létesítésé-hez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez”.
A Vízügyi Igazgatóság által elkészített víz-készletvédelmi országtérkép az interneten el-érhető. Kőszeg Város közigazgatási területén egyetlen vízkészletvédelmi terület érintett, a Rőti-völgyi vízbázis területe. A vízbázis terü-lete a Gyöngyös-patak mellett, árterületen, parti-szűrésű víz kitermelésére lett kijelölve. Belterületet, külterületi zártkertet, semmilyen lakott területet nem foglal magába, tehát a város területén létesített kutakat bejelentési és engedélyezési kötelezettség nem érinti.

e) Csapadékvíz-elvezetés

A nyílt csapadékvíz-elvezető árkok, átere-szek karbantartása, takarítása gyakorlatilag egész évben folyamatos. Nagyobb esőzések után sok helyen azonnal lépni kell és el kell végezni az összegyűlt nagy mennyiségű hor-dalék eltávolítását. Önkormányzati illetékes-ségű területeken ezt a munkát is a Kőszegi Városüzemeltető Kft. végzi.
Kőszeg város csapadékvizeinek befogadói a Malomárok, a Tamás árok és a Gyöngyös-patak.
A Tamás-árok Károlyi Mihály utcai végpont-jánál a magasabb fekvésű területekről az út-javításra használt zúzalék apróbb, finomabb szemű részét a betorkolló vízelvezetőárok le-rakta. Ennek a kb. 20 méter hosszú torlasz-nak a tisztítását – az esetleges kiöntések elke-rülése végett – a közeljövőben meg kell ol-dani.

TOP-2.1.3-16-VS1-2021-00024 - Kőszeg vá-ros belterületi védelmét szolgáló csapadék-víz-elvezető hálózat fejlesztése című projekt átfogó célja volt Kőszeg Város belterületi csapadékvíz elvezetési rendszerének kialakí-tása, fejlesztése, a település környezetbizton-ságának növelése, a helyi vízkár veszélyezte-tettségének csökkentése, a további vízkár-események megelőzése érdekében. Közvet-len cél a belterületi vízelvezetés rendezése Kőszeg város vízkár elleni védelmére, illetve a település vízkár elleni biztonságának meg-teremtése.
Befejeződött a belterület védelmét szolgáló vízelvezető hálózat fejlesztése, rekonstrukci-ója. Ez a beruházás a következő helyszínek csapadékvíz-elvezetési problémáját oldotta meg: a Kálvária u. stációk, Kálvária u. Hi-degvölgy alja, Erdő utca, Puskapor utca, Gesztenyefa utca, Hadik A. utca, Csőszház utca és a Sobak árok.

Az „Árvízbiztonság növelése a NYUDUVIZIG területén” (KEHOP -1,4,0 – 15-2021-00026) projekt keretében a Gyön-gyös-patak 11+940 – 16+030 km szelvények közötti szakaszának mederrendezése a SOLVEX Kft. tervei alapján megtörtént. A mederrendezéssel az árvízbiztonság jelentő-sen megnövekedett.

f) Kommunális szennyvízkezelés, gyűjtés, elvezetés, tisztítás

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és elszállítását végző Kőszegi Városüzemeltető Kft., mint Köz-szolgáltató éves beszámolójában ismertette, hogy a szolgáltatást igénybe vevők köre fo-lyamatosan bővül. A kezdeti 2015-ös évben elszállított 1227 m3 szennyvíz mennyisége már a tavalyi évben 2945 m3 volt. A szip-pantások száma a kezdeti 232 db-ról 652 db-ra nőtt.
A tavaly év februárjában lejárt közszolgálta-tási szerződést az Önkormányzat újabb 10 évre a Kőszegi Városüzemeltető Kft-vel kö-tötte meg. A közszolgáltatás minőségének ja-vítását szolgálta az Önkormányzat támogatá-sával beszerzett nagy sebességű erőgép, és egy új nagyobb teljesítményű szippantó ko-csi.
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és árta-lommentes elhelyezéséről szóló 12/2014. (III.28.) önkormányzati rendelete is módosí-tásra került. A szippantás megrendelésére vonatkozó időkorlát, valamint a szolgáltatás elvégzésére vonatkozó feltételek módosítása a Közszolgáltató megnövekedett terheinek csökkentését szolgálta.
Lukácsháza és Gyöngyösfalu települések nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizét is a Közszolgáltató szállítja el, sőt időközben a Katasztrófavédelmi Igazgat-óság Kőszegdoroszló ellátására is a Kőszegi Városüzemeltető Kft-t kötelezte, emiatt a vá-rakozási idők újra jelentősen megnöveked-tek. A leírtak alapján a rendelet jövőbeni fe-lülvizsgálata indokolt.

A szippantások számának jelentős növeke-dését okozta továbbá Kőszeg Város Önkor-mányzata Képviselő-testületének a települési adóról szóló 13/2022. (IX.30.) számú, 2023. január 1-től hatályos önkormányzati rendele-te (a továbbiakban: Rendelet). A Rendelet-ben meghatározott adó azokat az ingatlantu-lajdonosokat érinti, ahol az ingatlanon a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tárolására szolgáló egyedi, zárt vagy nem zárt szennyvíztároló található. A 180.000 Ft/év adó megfizetése akkor válik szükségessé, ha az ingatlantulajdonos az éves vízfogyasztása 60%-nak megfelelő szennyvizet a Közszol-gáltatóval nem szállíttatott el. Ha az elhasz-nált vízmennyiség 60%-ának megfelelő szennyvíz a Közszolgáltató nyilvántartása alapján elszállításra került, az adóalany 86%-os adókedvezményben részesül.
A Rendeletben meghatározott adóteher al-kalmas arra, hogy mindenkit ösztönözzön az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz megfelelő módon történő tárolására, kezelé-sére ill. elszállíttatására.
A Rendelet bevezetése nemcsak a szippantá-sok számát emelte meg jelentősen (az elvár-taknak megfelelően), hanem az egyedi szennyvízkezelési kisberendezések telepíté-sét, ill. a fennmaradási engedélyek kiadását is.
A tavalyi 67 db használatbavételi engedély mostanra 80-ra növekedett. De további 12 ingatlantulajdonos rendelkezik létesítési en-gedéllyel, melyek valószínűleg még az idei évben használatbavételi engedélyt fognak kérni.
Mindezek mellett még további 7 db eljárás vár lefolytatásra.

A települési adó bevezetésével ugyanakkor felszínre került egy megoldásra váró újabb probléma is, azon ingatlanok sorsa, ahol a Közszolgáltató nyilvántartása alapján külön-böző külső körülmények (terepviszonyok, megközelíthetőség stb.) miatt a szippantás nem lehetséges.
50 ingatlan esetében ez év júliusától helyszí-ni bejárásokat kezdeményeztünk, hogy a konkrét, szippantást megakadályozó okokat felmérjük, az ingatlantulajdonosok bevoná-sával keressük a lehetséges megoldásokat. A helyszíni szemlét minden esetben a Város-üzemeltetési Osztály ügyintézője és a Köz-szolgáltató szakembere együttesen végzi. A vizsgálat eredménye kiértékelés alatt van.
Összességében elmondható, hogy a szippan-tási problémák a szennyvízgyűjtő akna úttól való távolsága és a terepviszonyok miatt je-lentkezik. Több esetben megoldást jelenthet, ha az úthoz közelebb kerül elhelyezésre egy zárt szennyvízgyűjtő tartály, ezt a megoldást a legtöbb tulajdonos támogatja is. Van azon-ban több olyan eset is, ahol a telek megköze-líthetetlensége miatt már eleve nem lehet szippantani. Előfordul azonban az is, hogy az ingatlan beépítettsége nem teszi lehetővé, hogy a tartályt máshová telepítsék. Itt csak egy külsős vállalkozás nagyobb teljesítmé-nyű munkagépe lenne a megoldás, de ezt je-lenleg a rendelet nem teszi lehetővé.

g) Lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés elleni véde-lem

Zajkibocsátási ügyben a tavalyi évben lakos-sági panaszbejelentésre indult eljárás kereté-ben zajszint mérés történt, ami a megengedett decibel értékek jelentős túllépését mutatták.
A független szakértő által végzett mérés eredménye okán intézkedési terv benyújtása került előírásra, amelyet a vállalkozó határ-időre teljesített. Az intézkedési tervben fog-laltakat a teljesítésre előirányzott határidők jelentős módosításával (csökkentésével) a hivatal jóváhagyta.
A Vas Vármegyei Kormányhivatalt az eljárá-si cselekményekről folyamatosan tájékoztat-juk.

Zajkibocsátással kapcsolatos további beje-lentés 3 esetben érkezett, de a bejelentések egyik esetben sem voltak megalapozottak.

A légszennyezés csökkentése érdekében az önkormányzat a Kőszeg Város Önkormány-zata Képviselő-testületének a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014.(IV.30.) önkormányzati rendeleté-nek korábbi módosítása során a belterület és külterület vonatkozásában megtiltotta az avar és kerti hulladék égetéssel történő megsem-misítését. A szőlők fitoplazmás betegsége miatt, csak a Kőszeg és Környéke - Vaske-resztes és Környéke Hegyközsége által Kő-szeg közigazgatási területén nyilvántartott külterületi és zártkerti ingatlanokon van lehe-tőség a tél végi nyesedék égetésére hétfőn, 7.00-19.00 óra között szélcsendes időben, a tűzvédelmi szabályok betartása mellett, az il-letékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez történő írásbeli bejelentése alapján.

A levegővédelem tekintetében a Vas Várme-gyei Kormányhivatal Kőszegi Járási Hivatala illetékes eljárni. Szabálytalan fűtés, tüzelés problémájával kapcsolatos bejelentéseket fo-gadják. Három esetben indult eljárás a jog-szabályi előírások megsértése miatt, bírság kiszabására tettenérés hiányában nem került sor.

h) Helyi közlekedésszervezés

A KSZFO/644/2019-ITM_SZERZ azonosító számon született támogatási szerződésben Kőszeg Város Önkormányzata 355.000.000,- forint összegű támogatást ka-pott „Kőszeg közösségi közlekedés fejleszté-séhez kapcsolódó egyes feladatok” célra.
A komplex fejlesztés Kőszeg Város Önkor-mányzatához rendelt projektelemei – a Gyöngyös patak felett átívelő gyalogos- és kerékpáros híd, valamint a helyi autóbusz közlekedéshez kapcsolódó előkészítő tanul-mány elkészítése – már megvalósultak a 2023-as év folyamán.
A projekt eredetileg 2023. június 30-án zá-rult volna, de a konzorciumi partner projekt-részének megvalósítását átmenetileg felfüg-gesztették, ezért 2023. április 20-án kezde-ményeztük a szerződés módosítását a projekt befejezési határidejére vonatkozóan.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a be-számoló elfogadására.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegen-forgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta. A Bizottság a határo-zati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánl-ja.
Kőszeg, 2023. október 19.

A polgármester nevében és megbízásából:

Németh Ildikó s. k.
városüzemeltetési osztályvezető