Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Építészeti – Műszaki Tervtanácsának létrehozása

Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 6. § (7) bekezdésében kapott felhatalmazása, valamint a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) alapján az alábbi határozatot alkotja:

KIVONAT

Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása
2007. február 15-én megtartott ülésének
jegyzőkönyvéből


19/2007 (február 15.) TT Határozat
az Építészeti – Műszaki Tervtanács létrehozásáról, és annak működési rendjéről

Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 6. § (7) bekezdésében kapott felhatalmazása, valamint a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) alapján az alábbi határozatot alkotja:

A tervtanács

1.§
(1) Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása települései a helyi környezet, illetve építészeti értékek védelme szempontjából jelentős beépítési tervek, építészeti-műszaki tervek szakszerűségének elősegítése érdekében, valamint az erre vonatkozó jogszabályok összehangolt érvényre juttatása céljából Építészeti - Műszaki Tervtanácsot (továbbiakban: tervtanács) működtet.

(2) A tervtanács illetékessége Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása településeinek közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet hatálya kiterjed az e rendeletben meghatározott beépítési, és építészeti műszaki tervekre, illetve ezek készítőire (továbbiakban: tervezők).

(4) A tervtanács szakmai tanácsadó testület. A tervezők, illetőleg a tervezéssel megbízott szervezet vezetője a jelen rendeletben szabályozottak szerint kötelesek kikérni a tervtanács szakmai véleményét a rendelet 2. §. (2) bekezdésében foglalt tervek vonatkozásában.

A tervtanács feladata

2.§
(1) A tervtanács feladata Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása településeiben, a települési környezetekben, az épített környezet alakítását és védelmét szolgáló beépítési tervek, továbbá az építészeti-műszaki tervek szakszerűségének és magas színvonalának elősegítése. E körben különösen fontos a meglévő településkép értékeinek védelme, a településkép harmonikus alakításának elősegítése, a településrendezési és fejlesztési döntések megalapozása és hatékony érvényre juttatása, az ezekkel ellentétes hatások mérséklése.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott célok érdekében jóváhagyás, illetve hatósági engedélyezési eljárásra benyújtás előtt a tervtanács a Kormányrendelet 10. § (2) bekezdésében foglaltakon túl, ha azt a tervtanács elnöke szükségesnek tartja az alábbi terveket véleményezi:

a.) az önkormányzati területfejlesztési koncepciókat, területfejlesztési programokat,

b.) a kistérségi társulásban lévő önkormányzatok területét érintő
- beépítési,
- közterület-rendezési, fejlesztési
- közterületi park- és kertépítészeti valamint burkolati
- terveket.

c.) az önkormányzatok tulajdonában és/vagy beruházásában készülő valamennyi, építési engedélyhez kötött építmény engedélyezési terveit.

d.) építmények, épületek műszaki tervei közül
- műemléki jelentőségű területen műemléki környezetben lévő épületek terveit,
- helyi egyedi védelem alatt álló építményt érintő építési munka terveit,
- helyi területi védelem alatt álló meglévő épületek terve, amennyiben azok homlokzatát, magasságát, tetőformáját, fedési anyagát kívánják megváltoztatni, és az újonnan létesítendő épületek terveit,
- szobor, emlékmű, díszkút terveit,
- toronyjellegű építmények terveit,
- minden 300 m2 bruttó szintterületet meghaladó épület terveit.

(3) Amennyiben a (2) bekezdésben meghatározott építmények nagyságrendje eléri a Kormányrendelet 9.§-ában foglalt mértéket, úgy a terveket a központi, illetve területi építészeti műszaki tervtanácshoz is be kell nyújtani véleményezésre.

(4) A tervtanács megtárgyalhat minden olyan településképet meghatározó, befolyásoló építészeti-műszaki tervet, amelynek megvitatását
a.) a tervező,
b.) az építtető,
c.) az illetékes elsőfokú építési hatóság,
d.) az önkormányzatok valamelyik bizottsága,
e.) a polgármesterek
f.) a kistérségi társulás elnöke
megtárgyalni kérnek, amennyiben azzal a Tervtanács elnöke egyetért.

(5) Amennyiben a tervtanács elnöke a (2) bekezdésben felsorolt építészeti-műszaki tervek közül egyes terveket előzetesen véleményezi, úgy a döntési javaslatát utólag - tudomásul vétel céljából - terjeszti a tervtanács elé.

A tervtanács összetétele

3.§
(1) A tervtanács elnökből, tagokból álló 11 tagú testület, melynek munkáját az elnök irányítja. A tervtanács elnöke az kistérségi társulás főépítésze.
(2) A tervtanács munkájának előkészítése és szervezése, a tervtanács szakmai véleményének, állásfoglalásának rögzítése a Kormányrendelet 4. § (3) bek. alapján a szakmai titkár feladata. A szakmai titkári feladatokat a testület azon megválasztott tagja látja el, aki megfelel a Kormányrendelet 4. § (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek.

(3) A tervtanács a szakmai kamarák által kijelölt és további tagjait a tervtanács elnökének javaslatára a kistérségi társulás elnöke nevezi ki négy éves időtartamra, amely meghosszabbítható.

(4) A tervtanács feladatai ellátásához szükséges tárgyi és személyi feltételeket a Kőszeg Város Polgármesteri Hivatal biztosítja.

(5) Tanácskozási joggal – szavazati jog nélkül – meg kell meghívni a tervtanács üléseire:
- az építészeti-műszaki tervdokumentáció tervezőjét,
- az érintett polgármestert vagy megbízottját,
- a területi főépítészt vagy megbízottját,
- az illetékes I. fokú építéshatóság képviselőjét,
- a tervezés tárgya szerinti települési képviselő(ke)t,
- az építtetőt (beruházót) vagy képviselőjét,
- védett terület vagy tárgy (objektum) esetében a szakterületileg illetékes szervezet képviselőjét,
- akiknek megívását a tervtanács elnöke szükségesnek tartja.

(7) A tervtanács ülése nyilvános. A tervtanács üléseinek időpontjának és napirendjének a Kőszegi Polgármesteri Hivatalban található hirdető táblán történő kifüggesztéséről az ülést megelőzően 8 nappal a tervtanács titkára gondoskodik, egyúttal az ülés időpontjáról és napirendjéről írásban értesíti a tagokat, illetve a meghívottakat.

A tervtanács működése

4.§
(1) A tervtanács a tárgyalandó dokumentáció tartalmától függően az Ügyrendjében meghatározott eltérő számban és összetételben, de legalább 4 fővel ülésezik. Az Ügyrendben meghatározott létszám az eljáró tervtanács határozatképességének feltétele.

(2) Bírálóként, illetve elnökként, tagként, valamint titkárként nem vehet részt a tervtanácsi eljárásban a tárgyalandó tervdokumentáció tervezője, valamint annak
a) a közigazgatási és hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 172. § g) pontja alapján hozzátartozója,
b) a tervdokumentáció benyújtását megelőző egy éven belül szerzői jogi védelem alá eső alkotás tekintetében szerzőtársa vagy munkatársa volt,
c) munkatársa, illetve gazdasági társaságban tulajdonostársa, a tulajdonában álló gazdasági társaságnak alkalmazottja vagy azzal megbízási jogviszonyban áll, illetve
d) tulajdonában levő gazdasági társaság alkalmazásában vagy azzal megbízási jogviszonyban álló tervező.

(3) A tervtanácsban nem vehet részt az, akitől nem várható el az ügy tárgyilagos megítélése.

(4) Az összeférhetetlenség elbírálásának részletes szabályairól a tervtanács Ügyrendje rendelkezik.

(5) A bíráló, az elnök, a tag, valamint a titkár a kistérségi társulás elnökének haladéktalanul, de legkésőbb az ok felmerülésétől számított 3 napon belül köteles bejelenteni, ha vele szemben összeférhetetlenségi ok áll fenn. Az összeférhetetlenségi okot az összeférhetetlenségi okról való tudomásszerzéstől számított nyolc napon, de legkésőbb a tervtanácsi eljárás megindulásától számított hat hónapon belül a tervtanácsi tárgyaláson részt vevő, valamint a tervtanácsi állásfoglalással érintett személy is bejelentheti.
(6) Szavazati joggal az elnök, és a tagok rendelkeznek.

(7) Állásfoglalásait egyszerű szótöbbséggel hozza. A kisebbségi véleményt megfogalmazó tagok eltérő álláspontjait a tervtanácsi ülés jegyzőkönyvében röviden ismertetni kell.

(8) A tervtanács szükség szerint, de legalább kéthavonta ülésezik.

A tervtanácsi eljárás rendje

5.§
(1) A tervtanácsi eljárás a tervdokumentáció benyújtójának kérelmére indul. A tervtanács az állásfoglalását a kérelem előterjesztésétől számított 30 munkanapon belül hozza meg. A határidő indokolt esetben egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. Az ügyintézési határidőbe az állásfoglalás postára adásának napja is beszámít.

(2) Ha a tervtanács a számára előírt határidőben nem hozza meg az állásfoglalását, a véleményezési kötelezettség teljesítettnek, a terv ajánlottnak minősül.

(3) Nem rendelhető el a terv ismételt megtárgyalása határozatképtelen tervtanácsi ülésre hivatkozással. Ilyen esetben a tervező bemutatási kötelezettségét teljesítettnek kell tekinteni.

(4) Amennyiben a benyújtott tervdokumentáció nem felel meg a Korm. rendeletben előírt tartalmi követelményeknek a tervtanács titkára 3 munkanapon belül egy alkalommal legfeljebb 15 napos határidővel szólíthatja fel a benyújtót. A hiánypótlás ideje nem számít bele a véleményezési határidőbe.

(5) A tervtanács elnöke az egyes szakkérdések tisztázása, illetve a tervtanács megalapozottabb vélemény nyilvánítása érdekében bírálót kérhet fel. A bíráló feladata a tervtanácsra benyújtott tervdokumentáció írásos bírálatának elkészítése. A bírálat elkészítésére elegendő időt, de legfeljebb 10 munkanapot kell biztosítani.

(6) Amennyiben a tervező vagy megbízottja jelen van, számukra a tervismertetés lehetőségét, illetve a hozzászólásokra, kérdésekre a tervezői vélemény kifejtését az elnök biztosítja.

A tervtanács szakvéleménye

6.§
(1) Az építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményezés során vizsgálja, hogy a benyújtott építészeti-műszaki terv megfelel-e
a) az építészeti minőség, szakmai igényesség és szakszerűség, ezen belül különösen:
- a telepítés (a környezetbe illeszkedés, a beépítés),
- a tervezési program szerinti rendeltetés, a használhatóság és a gazdaságosság (rendeltetésszerű használat, gazdaságossági, épületfizikai, energetikai),
- az esztétikus megjelenés (tömegalakítás, színezés, anyaghasználat),
- a településképi és településszerkezeti hatásai kedvezőek-e, továbbá hogyan felel meg a rálátás és látványvédelem
követelményének,

b) a helyi építési szabályzatnak és a szabályozási tervnek, illetve ezek hiányában vagy nem teljes körű szabályozásuk esetén az illeszkedés követelményének.

(2) A tervtanács a tervező kérése, illetve az elnök minősítése alapján a rendelkezésére bocsátott dokumentációt
a.) konzultatív
b.) minősítő-értékelő jelleggel bírálja el.
A konzultatív véleményezés nem tekinthető a 6. § (3) bekezdésében előírt kötelezettség teljesítésének.

(3) A tervező köteles az építmény elvi építési, építési engedélyezési tervdokumentációjának benyújtásakor csatolni a tervtanács állásfoglalását, és a tervezői nyilatkozatban nyilatkozni arról, hogy az abban foglaltaknak milyen módon tett eleget, illetve megindokolni eltérő álláspontját.

7. §
(1) A tervtanács a bemutatott tervvel kapcsolatos szakmai véleményét és javaslatait (a továbbiakban együtt: állásfoglalását) írásban rögzíti. A titkár a Kormányrendelet 14. §-ában foglaltak szerint készített jegyzőkönyvben és annak mellékleteiben foglaltak alapján külön dokumentumban foglalja a tervtanács állásfoglalását, amely tartalmazza, hogy a tervdokumentációt
- ajánlja, vagy
- javasolt átdolgozás után ajánlja, vagy
- nem ajánlja
engedélyezésre.
Ezen túlmenően a titkár a dokumentumba foglalja az állásfoglalás számát, (sorszám és évszám), valamint az állásfoglalásnak a Kormányrendelet 16. § (3) bekezdés szerinti indokolását.

(2) A tervtanács titkára a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása iratkezelési szabályai szerint nyilvántartásba veszi és megőrzi a tervtanács üléséről készített jegyzőkönyvet és annak mellékleteit, valamint a tervtanács állásfoglalását, továbbá a tervdokumentáció egy példányát, vagy az azt tartalmazó digitális adathordozót.
8.§
(1) A tervtanácsi eljárás díj- és illetékmentes.

(2) A tervtanács kijelölt tagjait tiszteletdíj, szakbírálóit és a jegyzőkönyvvezetőt külön díjazás illeti meg. A tervtanács tagjainak díjazása a közgyűlés bizottságai külső szakértőinek mindenkori díjával azonos, azzal az eltéréssel, hogy a díj ülésenként a jelenléthez igazodóan illeti meg a tagokat. A szakmai bírálók, továbbá a jegyzőkönyvvezető díjazása az egyes feladatokhoz igazodóan egyedi megállapodás alapján történik.

(3) Nem jár tiszteletdíj a tervtanács elnökének és a titkárnak.

Záró rendelkezések
9.§

(1) A tervtanács ügyrendjét a jelen rendelet, illetve a tervtanács működésére vonatkozó hatályos jogszabály rendelkezések figyelembe vételével maga készíti el.

(2) E rendelet 2007. február 23. napjával lép hatályba.

(3) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Településrendezési és Építészeti – Műszaki Tervtanács létrehozásáról, működésének rendjéről szóló 60/2006 (augusztus 24.) TT határozat hatályát veszti.


Felelős: Huber László elnök
Határidő: azonnal

Huber László sk. Krizmanich István sk.
Társulási Tanács elnöke


Kőszeg, 2007. március 21.

KIVONAT

Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása
2007. február 15-én megtartott ülésének
jegyzőkönyvéből


31/2007 (február 15.) TT Határozat
Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Építészeti – Műszaki Tervtanácsának Ügyrendjéről

Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása a helyi környezet, illetve építészeti értékek védelme szempontjából jelentős településrendezési, építészeti-műszaki tervek szakszerűségének elősegítése érdekében, valamint az erre vonatkozó jogszabályok összehangolt érvényre juttatása céljából Településrendezési és Építészeti-műszaki Tervtanácsot (a továbbiakban: Tervtanács) működtet.

1./ A Tervtanács székhelye: Kőszeg, Városháza

2./ Jogállása: Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása szakmai véleményező testülete. Illetékességi területe a kistérség településeinek közigazgatási területére terjed ki. Feladatát és működésének rendjét a területrendezési, a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 40/1999.(IV.23.)FVM rendelet, a kistérségi társulás 19/2007 (02.26.) TT határozata határozza meg. Részletes működési rendjét a Tervtanács elnöke saját hatáskörben maga állapítja meg.

3./ Szervezete:
a./ Elnök: Németh István főépítész É-1 18-0041/04 okleveles építészmérnök, műemléki szakmérnök

b./ Szakmai titkár: Kutasi Józsefné, Polgármesteri Hivatal Kőszeg, Jurisics tér 8.

c./ Tagjai:
Vas megyei Mérnöki Kamara delegáltjai:

Godavszky Beáta É1 18-0019/04, TT1 18-0019/06
Lakcím: 9730 Kőszeg, Malomárok u. 29.

Rákóczy Péter É2 18-0046/04
Lakcím: 9730 Kőszeg, Hegyalja u. 32.

Szabó Gábor É2 18-0053/06
Lakcím: 9730 Kőszeg, Malomárok u. 29.

Gergye Péter TT1 18-0204/06
Lakcím: 9730 Kőszeg, Rohonci u. 32.


További tagok:
- Szendrőné Sopár Katalin
Lakcím: 9724 Lukácsháza, Nagycsömötei út 62.
- Ivisics Péter
Cím: 9400 Sopron, Kolostor u. 13.
- Szima Andrea
Lakcím: 9730 Kőszeg, Chernel u. 6.
- Hegedűsné Reinhofer Éva
Lakcím: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 9.

Póttag:
- Földesi Zoltán bizottsági elnök
Lakcím: 9730 Kőszeg, Szombathelyi út 1.

4./ Szavazati joga az elnöknek, a szakmai titkárnak és a jelen lévő tagoknak van. Az elnököt és a szakmai titkárt akadályoztatásuk esetén a helyettesítési feladatokkal megbízott tagok képviselhetik.

5./ A Tervtanács szavazati joggal rendelkező tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok a következők:

- A Tervtanács elnöke, illetve szavazati joggal rendelkező tagja nem lehet a véleményezendő terv tervezője, a magán- illetve jogi személy tervező alkalmazottja, vagy a tervező cég tulajdonosa, a tervező megbízója vagy a megbízó alkalmazottja, továbbá a tervező vagy megbízó közeli hozzátartozója és üzlettársa, továbbá akiktől elfogulatlan véleményalkotás az adott esetben nem várható.

- Az érintettséget a Tervtanács tagja a napirend ismeretében az ülést megelőzően köteles bejelenteni. Az elnök összeférhetetlensége esetén a megjelent tagok maguk közül választanak a napirend tárgyalása céljából elnököt.


6./ A Tervtanács szükség szerint, de legalább kéthavonta ülésezik.

7./ A Tervtanács ülését az elnök vezeti. A Tervtanács elnöke dönt arról, hogy
- az adott dokumentációt a Tervtanács tárgyalja-e, illetve mikor tárgyalja,
- a Tervtanács tagjai közül kik vesznek részt a bíráló bizottságban,
- a kötelezően meghívandók mellett kit kell meghívni tanácskozási joggal,
- a bírálat konzultációs jellegű, vagy minősítő - értékelő.

8./ A Tervtanács határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező jelenlévők száma 4 főnél nem kevesebb. Állásfoglalásait egyszerű szótöbbséggel hozza. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. A kisebbségi véleményt megfogalmazó tagok eltérő álláspontjait kérésükre a tervtanácsi ülés jegyzőkönyvében röviden ismertetni kell.

9./ A bírálatra benyújtandó dokumentációkat a Kőszeg Város Polgármesteri Hivatal titkárságánál kell előterjeszteni.

10./ Az előterjesztett anyagok (dokumentációk) tartalmi megfelelőségéről, részletezettségéről a szakmai titkár dönt. A benyújtandó tervek megkövetelt műszaki tartalma nem lehet több az építési engedélyezési eljáráshoz szükséges műszaki tartalomnál.

11./ Szükség esetén a szakmai titkár hiánypótlásra, kiegészítésre hívja fel a tervezőt 15 napos határidő megjelölésével. Amennyiben a dokumentáció kiegészítésére, hiánypótlására vonatkozó felhívásnak a megadott határidőre a tervező teljes körűen nem tesz eleget, a dokumentációt a Tervtanács nem tárgyalja.

12./ A bírálatra beérkező kérelmeket (dokumentációkat) 1 példányban kell benyújtani.

13./ A Tervtanács az állásfoglalásra, vagy konzultációra benyújtott tervet a benyújtástól, illetve hiánypótlásra felszólítás esetén annak teljesítésétől számított 30 napon belül megtárgyalja.

14./ A Tervtanács üléséről egyszerűsített jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyekben legalább a többségi véleményt, illetve a tagok esetleges külön véleményét kell rögzíteni. A jegyzőkönyvek elkészítéséről a szakmai titkár gondoskodik.

15./ A tárgyalt tervek munkarészeinek tartalomjegyzékét, a szakbírálatokat, a jelenléti ívet, a jegyzőkönyveket a Tervtanács állásfoglalásait, a meghívókat a nyilvántartásában a kistérségi munkaszervezet iratkezelési szabályai szerint meg kell őrizni.

16./ A Tervtanács tagjait alkalmakként bruttó 7000 Ft tiszteletdíj illeti meg.


Felelős: Huber László
Határidő : azonnal



Huber László sk. Krizmanich István sk.
Társulási Tanács elnöke


Kőszeg, 2007. március 21.