2011. December 22., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A köztisztaság fenntartásáról szóló 14/1994. (VII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
3. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár 2012. évi szolgáltatási díjai.
4. - A 2012. évi rendezvénynaptár.
5. - Önkormányzati hozzájárulás a Mozsé Kft. pályázatában a várjátszótér szerepeltetéséhez.
6. - A pénzügyi-gazdasági tanácsadó 2012. évi megbízása.
7.a - Vagyonügyek: Az 505/1 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
7.b - Vagyonügyek: Üres lakások értékesítése.
7.c - Vagyonügyek: A Velemi u. 34/A. III. 11. alatti lakás értékesítése.
7.d - Vagyonügyek: A 484 és 485 hrsz-ú ingatlanok értékesítése.
8. - Egy mappában a 2011. december 22-i képviselő-testületi ülés anyagai.
9. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott döntésekről.
10. - Sürgősségi előterjesztés: A Jurisics-vár pótmunkákra kiírt közbeszerzési eljárás eredményhirdetése
2. napirendi pont:
Jelentés a város környezeti állapotáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az önkormányzatokról szóló törvény a helyi önkor-mányzatok részére környezetvédelmi feladatokat állapít meg, melyeknek megoldására önkormányzatunk is rendeleteket alkotott:
• 14/1994. (VI.1.) a köztisztaság fenntartásáról
• 18/1994. (IX.1.) a külterületi rendről
• 4/1999. (III.1.) a zaj- és rezgésvédelemről
• 1/2000. (II. 1.) a közterület-használatról és a városkép védelméről
• 5/2001. (IV.1.) a parkolási rendről
• 17/2001. (XII.1.) a települési folyékony hulla-dékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgál-tatásról
• 21/2001. (XI.1.) a települési szilárd hulladék-kal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltató kötelező igénybevételéről
• 27/2004. (XI.1.) a természeti értékek helyi vé-delméről és a természetvédelem helyi szabá-lyairól
• 35/2005. (XI.1.) a történelmi belváros gépjár-mű-közlekedésének szabályairól
• 46/2006. (XII. 22.) Kőszeg város helyi építési szabályzatáról és a város szabályozási tervéről
• 37/2007. (XII.22.) a mezei őrszolgálatról
• 28/2009. (IX. 14.) Kőszeg város helyi építési szabályzatáról és a város szabályozási tervéről szóló 46/2006.(XII. 22.) rendelet módosításá-ról

A törvény értelmében a város környezeti állapotáról évente tájékoztatni kell a lakosságot. Ez évi tájékozta-tást ezen előterjesztéssel teszem meg.

Közös érdekünk a környezet tisztaságának megőrzése, a talaj, a levegő, és a víz szennyezésének megakadá-lyozása, így biztosítva az egészséges, élhetőbb környe-zetet.

a) Települési környezet tisztasága
Az utcák, járdák, közterületek tisztántartását a 100% önkormányzati tulajdonú Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (továbbiakban: kft.) végzi. Gépi és kézi sepréssel végzik a munkát. A feladat elvégzésében segítséget nyújt a közhasznú fog-lalkoztatás (12 fő köztisztasági, parkfenntartási felada-tokat lát el). Problémát jelent az utcai hulladékgyűjtők állapota, sok helyen hiányoznak, pótolni és cserélni kell, főleg rongálásból erednek a hiányosságok. Az ut-cai hulladékgyűjtők állapotáról és helyeiről felmérést készítettünk (1. számú melléklet). Jelenleg 11 féle utcai szemetest használunk. A legtöbb nem felel meg a kí-vánt követelményeknek.
A volt posztógyár területe a tavalyihoz képest már nagy részben rendezett. Az olajjal szennyezett területre vonatkozóan a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a beruházó Innovációs Park Kőszeg Kft-t szennyezés-mentesítésre kötelezte. A határidő 2010. december volt. A társaság halasztást kért 2011. év végéig. Azonban ebben az év-ben sem kezdték meg a kármentesítést, ezért a Felügye-lőség visszavonta a határozatát és azonnali kármentesí-tést írt elő. A kötelezett a felügyelőség felettes szervé-hez, a kormányhivatalhoz fordult jogorvoslatért, ezért jelenleg másodfokon van a mentesítés ügye.
Sajnos vannak akik eldobják az utcán a szemetet, sőt, erdeinkben is gyakran látni elhagyott hulladékot. A jár-dákon, utakon, zöldfelületeken csikkek tömege hever. Hirdetésben kértük, hogy a szeméttartókat, kukákat használják, és a csikkeket a gyűjtőbe tegyék. Városunk modern hulladékudvarral rendelkezik, ott lerakhatják a szemetet, vegyék igénybe a szolgáltatásaikat. A kör-nyezettudatosság fejlesztésére felhívtuk az iskolák fi-gyelmét is.

b) Zöldterület gazdálkodás, kertészet, parkfenn-tartás
A dolgozók létszámát a minimálisra csökkentették, a működőképességet csak megfelelő színvonalúnak mondható, részben elöregedett géppark biztosítja. A munkát a kft végzi 1 fő kertészmérnök csoportvezető és 6 fő állandó fizikai dolgozóval. A közhasznú foglal-koztatottak alkalmazása itt is segítséget ad. A karban-tartandó zöldterületekről felmérést készítettünk (2. számú melléklet).
A város zöldterülete, a hangulatos és árnyékot adó idő-sebb fák száma csökkent. A zöldterület gazdálkodási tevékenységet tovább kell fejleszteni, jobb feltételeket kell biztosítani a feladat elvégzéséhez. A parkosítottság aránya jó.
Az idei év második felétől a fakivágási engedélyeket minimum 50%-os-, de legtöbb esetben 100%-os visz-szapótlási kötelezettséggel adtuk meg. Idén a kötele-zettségek-, a felújítások és a Városüzemeltető által ~90db fa került elültetésre Kőszeg közterületein.

c) Csapadékvíz-elvezetés
A városban 90%-os a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítettsége, ez felszíni vagy felszín alatti. A hálózat nagy része elavult. A felszín alattiak sok esetben több mint száz éves falazott csatornák, és betoncsatornák. A rendszer nincsen megfelelően kialakítva ill. karbantart-va, funkcióját nem igazán tölti be. Intenzív esőzések esetén a csatornák hamar megtelnek, a rendszer nem bírja elvezetni a csapadékot.
Ellenőriztetjük a szennyvíz és csapadékvíz bekötéseket, a felszíni, nyílt vízelvezető árkok állapotát.
A város csapadékvíz elvezető rendszerének felülvizs-gálata befejeződött. A tervdokumentáció az 1985. évi vízjogi üzemeltetési engedély aktualizálására is alkal-mas. Az engedélyezési eljárás lefolytatása egyelőre nem feltétlen indokolt, az 1985. évi van hatályban. A Vízügyi Felügyelőség várhatóan a felújított Jurisics tér miatt kötelezést fog előírni, melynek során az új tervet is bevonva az egész város vonatkozásában a vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárást le lehet bonyolítani.
A Jurisics tér csapadékvíz elvezető hálózata teljesen megújult. A Vár csapadékvize eddig a szennyvízháló-zatot terhelte. A jelenleg is folyó beruházások kapcsán kiépítésre kerül az új elvezetés, és a csapadékvíz háló-zatra lesz bekötve. Kőszegfalván vízelvezető árok lett átadva. A 178/2011.(X.27.) képviselő-testületi határo-zat alapján a „Kőszeg vízkárelhárítási rendszerének fej-lesztése” megnevezésű pályázat beadásra került, elbírá-lás alatt van. A pályázatban a Nyugat-Dunántúli Kör-nyezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság konzorciumi partner. A teljes beruházás költsége 331.764.705,- Ft. A pályázattal megvalósítandó beruházások nagyon idő-szerűek.

d) Kommunális szennyvízkezelés, gyűjtés, elveze-tés, tisztítás
A szennyvíz tisztítása a szombathelyi szennyvíz tisztí-tóban történik. A szennyvíztisztító a környező települé-sek közös beruházásában valósult meg.
A szennyvíz rákötések felülvizsgálata folyamatos (a csapadékcsatornába való bekötés miatt).
Kérésünknek megfelelően a Vas Megyei Víz- és Csa-tornamű ZRt. elkészítette a 2011-es évre vonatkozó „Kőszeg város szennyvízelvezetése” megnevezésű tá-jékoztatóját (3. számú melléklet). A kőszegi végáteme-lőre ~220,000, m3/év idegenvíz többlet érkezik. Ez a többlet az átemelőket és a szennyvíztisztító telepet ter-heli. A társaság folyamatosan végez füstgázgenerátoros csatorna vizsgálatot az egész város területén. Voltak olyan utcák, ahol az ingatlanok ~1/3-ának csapadékvíz elvezetése a szennyvízcsatornába volt vezetve. Esőzé-sek esetén ez lökésszerű többlet terhelést okoz. Ezért több esetben a szennyvíz a mélyebben fekvő ingatla-noknál a felszínre került.
A város belterületét figyelembe véve majdnem teljes a csatornázottság. Az elmúlt években, és 2011-ben is újabb utcák lettek bevonva a hálózatba. A Szőlőskert -, és a Csőszház utcában a kivitelezés idén befejeződött. A Jurisics tér szennyvízhálózata teljes felújításon esett át. A Hegyalja utca szennyvízelvezetésének rendezése (jelenleg csak részben, és a csapadékvízelvezetéssel együtt van) engedélyezési szakaszban van. Több he-lyen bekötésekhez kértek engedélyt (Dózsa Gy. utca 17., Hunyadi utca 37., Rohonci utca, Ambró Gy. ut-ca…).
Nagyon fontos, hogy a szennyvízcsatorna kiépítése megelőzze a vízhálózatét („zárt” derítők, szennyezett kutak)!

e) Ivóvízellátás
„Magyarország egyik legfontosabb és pótolhatatlan kincse a talajban lévő víz.”
A város belterületén, és az üdülőövezetekben 95%-ban megoldott az ivóvízellátás.
Kőszeg ivóvizét a legnagyobb mennyiségtől haladva a legkevesebb felé a Rőti völgyi-, Perenyei-, Regionális rendszer-, Kövi dűlő 3-as kút- és a József forrás víz-művei adják.
Az ivóvizet acél és azbesztcement csövek szállítják a felhasználóhoz. Európában, hazánkban és Kőszegen is az 50-es évektől a vízellátó hálózatokban egyre na-gyobb mértékben használtak azbesztcement csöveket. Magyarországi vízhálózatokban jelen pillanatban is 40% körüli az említett csőtípus részesedése, jelentős részük 40 évnél öregebb, így lassan megközelítik ter-vezési élettartamuk végét.
A Jurisics tér rekonstrukció vízvezetékcserét igényelt, melyet a Vasivíz 2010-ben az egész téren elvégzett.
Közterületen összesen 7 helyen volt csőtörés (bontási kérelmek alapján).
Kérésünkre a Vas Megyei Víz- és Csatornamű ZRt. el-készítette a 2011-es évre vonatkozó „Kőszeg város víz-ellátása” című tájékoztatóját (4. számú melléklet). A tá-jékoztatóban a hálózat állapotára-, és a víz minőségére vonatkozó, a szolgáltatási pontig mért adatok fel van-nak tüntetve.
Az emberi fogyasztásra szolgáló víz minőségére vo-natkozóan előírásokat fogalmaz meg az EU. A joghar-monizációs program értelmében az emberi fogyasztásra szolgáló víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelv átvé-telének teljesítése érdekében szükséges a nitrát-eltávolítás, valamint a vízfertőtlenítés hatékonyságának növelése, az arzénre vonatkozó határérték 50-ről 10 µg/l-re való csökkentése. Ezt csak fokozatosan, illetve hosszú távú koncepció alapján lehet megvalósítani. A legnagyobb feladatot az ivóvíz arzén-, ammónium- és nitrát-tartalmának szigorítása jelenti. Az Ötv. 8. § (4) bekezdése az önk-ok kötelező feladatává tette az egész-séges ivóvízellátásról történő gondoskodást. Országo-san a szolgáltatott ivóvíz minősége egyes településeken néhány paraméterben elmarad az Európai Unió által el-fogadott határértékektől. Fontos a 98/83/EK irányelv azon lényeges eleme, amely szerint az ivóvíz megfelelő minőségét a fogyasztói csapon kell biztosítani (eddig a szolgáltatási pontig kellett a minőséget garantálni), ami érzékenyen érinti az önk-i tulajdonban és üzemeltetés-ben működő vízműveket! Az emberi fogyasztásra szol-gáló víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelv hazai jogrendbe illesztésével összefüggő feladatokat a 2060/2001. (IV. 2.) Korm. határozat tartalmazza, amely előírja az ivóvízminőség- javító program végrehajtásá-nak részletes előkészítését és finanszírozási rendszeré-nek kidolgozását; az ivóvízminőség-javító program végrehajtását; a közüzemi vízszolgáltatás feltételeinek szabályozását. Az ivóvízminőség-javító feladatok vég-rehajtása önk-i feladatként jelentkezik. Sok kis lélek-számú településen kellett a szolgáltatott ivóvíz minősé-gének javítását elvégezni. Az önk-ok átfogó projekt ke-retei között társulási formában jelentős európai uniós támogatás felhasználásával próbáltak meg eleget tenni e kötelezettségeiknek. A programot eredetileg 2009. december 31-ei határidőre kellett volna befejezni, azonban Magyarország három év hosszabbítást, derogációt kért, mivel erre az időpontra nem tudta tel-jesíteni, hogy például az egész ország területén literen-ként 10 mikrogramm alá csökkentse az ivóvíz arzéntar-talmát.

f) Kommunális hulladékkezelés
2001-ben átadásra került a Kőszeg-hegyaljai Regioná-lis Hulladéklerakó, üzemeltetője a Városgondnokság.
A szolgáltatási terület két település kivételével (Gyöngyösfalu, Lukácsháza) a teljes Kőszegi Kistér-ség, és a PARKOM Kft. szolgáltatási területéről is be-fogadja a települési hulladékot. Az ellátott lakosság száma kb.: 16000 fő.
A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. alapján a hulladékgyűjtési közszolgáltatást kötelező igénybe venni. (Akik nem veszik igénybe a szolgálta-tást, bírságra számíthatnak.)
A hulladéklerakó teljes körű környezetvédelmi felül-vizsgálata megtörtént, új Egységes Környezethasználati Engedély került kiadásra, amely 5 évig érvényes, azaz 2015-ig. Előzőek alapján a jelenleg működő lerakó to-vábbi üzemeltetése a regionális rendszer kialakításáig megfelelő támfalak megépítésével, dombépítéses tech-nológia alkalmazásával, a jelenleg rendelkezésre álló infrastruktúra felhasználásával megvalósítható.
A telepen hulladékudvar is működik: szelektív hulla-dékgyűjtés, komposztáló, építési törmelékdaráló. Sze-lektív hulladékgyűjtésre alkalmas szigetek vannak ki-alakítva a város több pontján (20db). (A régi szemétle-rakó rekultivációja 2010-ben befejeződött.)
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztiszta-sági közszolgáltató kötelező igénybevételéről szóló 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítva lett a 11/2011. (VI. 1.) önkormányzati rendelettel. A hulladékudvar és szeméttelep szolgáltatásai drágultak, de a helyi lakosoknak így is kedvezményt biztosít.
A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás pályázati források bevonásá-val kívánja kiépíteni, fenntartani és üzemeltetni a regi-onális szilárd hulladékgazdálkodási rendszert, valamint a társult tagönkormányzatok területén a bezárt települé-si szilárdhulladék lerakók rekultivációját. 2015 után a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Program ad majd megoldást a hulladék kezelésére. A program célja a társult településeken a hulladékgazdál-kodás egyes feladatainak ellátása, ezen belül kiemelten a szelektív hulladékgyűjtés továbbfejlesztése, illetve a hulladékok jogszabályi előírásoknak megfelelő arányú, anyagában történő hasznosításának elősegítése. Többek között egyik eleme a kőszegi hulladékudvar felújítása és bővítése. A projekt az előkészítési szakaszban van, tervezett befejezése 2012 tavasza. A beruházások 2014. első félévében befejeződhetnek. A rendszer üzemelte-tése várhatóan 2014-ben indul.

g) Lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés elleni védelem
A 80/1999. (VI. 11.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően 61 telepengedéllyel működő vállalkozás található.
Zaj- és légszennyezés szempontjából az érintett szakha-tóságok megvizsgálták a telephelyeket és azokat mű-ködésre alkalmasnak találták.
Továbbra is néhány ipari- és vendéglátóhelyen idősza-kosan problémát jelent a zajterhelés. A vendéglátóhe-lyeknél ez abból is adódik, hogy a hatósági osztályon bejelentett nyitvatartási időn túl is nyitva vannak, ill. esetenként a vendégek a bejárat előtt hangoskodnak.
A 284/2007.(X.29.) Korm. rendelet 10.§(1) alapján két esetben folyik környezeti zajkibocsátási határérték megállapítása. (Mindegyik eljárás lakossági bejelentés alapján indult.)
Bejelentéskötelezett légszennyező forrás kevés van, és mindenhol határértéken belüli az emisszió.
Nagyobb gond a lakosság által okozott légszennyezés, a háztartási hulladékok, műanyagok és a „kábel” égeté-se. Elviselhetetlen és az egészségre ártalmas a mű-anyagok égetésével okozott füst. A 306/2010.(XII.23.) Korm rendelet 36.§ (2) bekezdés alapján az 500kWth névleges bemenő hőteljesítmény esetén a jegyző ren-delkezik hatáskörrel. (Hatósági intézkedésre van lehe-tőség. Az eljárás hosszadalmas, de a cselekmény bírsá-golható. A közigazgatási eljárásban a hatóság köteles a döntéshozatalhoz szükséges tényállást tisztázni…)

h) Helyi közlekedésszervezés
A város jó színvonalú közlekedéséhez jó állapotú utak-ra, megfelelő számú parkolóra, jó tömegközlekedésre, és a megváltozott igényekhez igazodó forgalmi rendre van szükség.
Az utak állapotának javítása folyamatosan, a lehetősé-gek szerint, az elnyert pályázatokból finanszírozható. A 2009-es özönvíz szerű esőzés okozta károk helyreállí-tása megtörtént.
A belvárosban fizetőparkoló rendszer működik, bővíté-se folyamatos. Kisebb fennakadásokkal, de jól üzemel. A jelenlegi helyi járatos buszok a legtöbb esetben üre-sen közlekednek. Ez a szolgáltatás minőségének, ill. annak köszönhető, hogy a távolsági járatok körbemen-nek a városban! Kisebb, és „zöld” buszokkal kell meg-oldani a helyi közlekedést. A szolgáltatás minőségének javításával más útvonalak is bekapcsolhatóak lesznek.
Megvizsgáltuk egy városszéli parkoló és buszpályaud-var létrehozásának lehetőségét. Célszerű a vasútállo-más közelében kialakítani. Rövid távon nem megoldha-tó a probléma. Mai elvárásoknak megfelelő, stratégiai-lag tervezett közlekedési csomópont kialakítása indo-kolt. A tervezésnél figyelembe kell venni a GYESEV tapasztalatait ill. szándékát is. Városfejlesztési koncep-ciót kell felállítani, és részévé kell tenni a lehetséges megoldást. A Petőfi térre tervezett buszpályaudvar te-rülete, és a volt bútorszövetgyár területe alkalmas busz-pályaudvar, parkoló, és egyéb közszolgáltatás céljára is (5. számú melléklet). Megközelítés szempontjából na-gyon ideális a terület, mert közel van a vonatpályaud-var, és a 87-es számú főútról közvetlenül elérhető. A távolsági buszok és személyautók forgalma így csök-kenthető a városban.
Kerékpárutakkal a környező lakott területekkel az ösz-szeköttetés még nem megoldott. Jelenlegi pályázatok-ban főszabályként a támogatás mértéke 85-90%-os.

i) Energiagazdálkodás
Az energiagazdálkodás környezetvédelmi szempontú fejlesztésének legfontosabb módja az energiahatékony-ság fejlesztése, valamint a megújuló energiaforrások használatának elterjesztése. Kétséget kizáróan ez glo-bális követelmény!
Kőszegen a megújuló energiafelhasználás elenyésző. Két példaértékű beruházás:
- A Béri Balog Ádám Általános Iskola felújítását a Kis-térségi Társulás pályázatból valósítja meg. A pályázat részeként síkkollektorokat fognak elhelyezni.
- A Táncsics Mihály utcában az új játszótéren a közvi-lágítást napelemek segítik.

j) Rendkívüli környezetszennyezés, környezet-károsítás, bírságok
Környezetvédelmi bírság kiszabására a tavalyi évvel el-lentétben 2011-ben eddig nem került sor.
Szennyezésekkel, elhagyott hulladékokkal kapcsolat-ban jelenleg is vannak folyamatban eljárások.

Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi szabályozást dol-gozott ki. Az uniós környezetvédelmi előírások a leg-szigorúbbak közé tartoznak a világon. Napjainkban a legfontosabb célt az éghajlatváltozás megfékezése, a biológiai sokféleség megőrzése, a környezetszennye-zésnek tulajdonítható egészségkárosodás mérséklése és a természetes erőforrások felelősségteljesebb fel-használása jelenti. Ezek a célok mindenekelőtt a kör-nyezet védelmére irányulnak, a megvalósításuk érde-kében tett erőfeszítések – az innováció és a vállalkozói tevékenység ösztönzése révén – a gazdasági növeke-dést is elősegítik!
A célok elérése érdekében folytatni kell a kijelölt fel-adatokat:
- A városi utcai hulladékgyűjtők cseréje, és számának növelése
- Zöldterületek fásítása és a gazdálkodás fejlesztése
- Csapadékvíz elvezető hálózat felújítása
- Szennyvízhálózat felújítása, bővítése
- Az ivóvíz minőségének javítása a nemzeti jogrendbe átültetett 98/83/EK irányelv alapján
- A levegőtisztaság védelmi előírások betartatása
- „Közlekedési csomópont” koncepció kidolgozása, megvalósítása
- Kerékpárutak kialakítása, kiépítése
- Megújuló energiák felhasználásának elősegítése

A további gazdasági és társadalmi fejlődés a kör-nyezet minőségétől, természeti erőforrásaitól, ezek racionális használatától és védelmétől függ!

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság megtárgyal-ta, és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.



Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló el-fogadására.

Kőszeg, 2011. december 1.

A polgármester nevében és megbízásából:

Schrott Tamás
környezetvédelmi ügyintéző





HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a „Jelentés a város környezeti állapotáról” című be-számolót.


(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)