2022. Október 20., Csütörtök, 12:30 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató a megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások csökkentése érdekében megtett intézkedésekről, valamint döntés intézményi költségvetések kiemelt előirányzatainak átcsoportosításáról.
1. napirendi pont:
Tájékoztató a megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások csökkentése érdekében megtett intézkedésekről, valamint döntés intézményi költségvetések kiemelt előirányzatainak átcsoportosításáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata a Miniszterelnökség felkérése az energiaválság következtében megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások csökkentése érdekében megtett és megtenni kívánt intézkedéseiről a következőkről tájékoztatta Balla György Miniszteri biztost:

-A város hivatalában és intézményeiben a munkahelyeket összecsoportosítjuk, az ülő munkahelyek fűtési hőmérsékletét 21 0C, a többi helyiségét 17 0C értékben maximalizáljuk.
-Az óvodák fűtési hőmérsékletét 22 C0-ban maximalizáljuk, az üres csoportszobákat nem fűtjük.
-Közgyűjteményeink hőmérséklet-érzékeny tárgyait a Könyvtár épületébe visszük, a múzeumi és a levéltári épületek fűtését minimálisra csökkentjük. A kiállítások rögzített időpontokban, csoportosan, „téli vezetéssel” lesznek látogathatók.
-Közösségeink a KÖSZHÁZ és a Könyvtár termeit egyeztetett időbeosztás szerint használhatják, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház főépületét nem fűtjük fel, a Királyi Városnapot a Jurisics Miklós Gimnázium Dísztermében szervezzük meg.
-A Szociális Gondozási Központ munkatársai a fűtési idényben az új építésű főépület helyiségeiben fognak dolgozni. A régi korszerűtlen épületrészt lezárjuk.
-Szüneteltetjük a közterületek és középületek, illetve majd az ádventi díszek díszvilágítását, a Fő téri fenyőfa kivételével.
-A város hivatalában, intézményeiben, cégében új munkavállalót alkalmazni csak polgármesteri jóváhagyással lehet.
-A Kőszegfalvi Klubot a téli időszakban pályázati forrásból felújítjuk, a felújítás időtartama alatt zárva tartjuk.
-Az intézkedések a városban állami vagy uniós támogatásból zajló felújításokat, fejlesztéseket nem érintik. A város saját finanszírozású fejlesztéseiről a takarékossági szempontok figyelembevételével döntünk.

A tájékoztatóban megjelölt intézkedésekhez kapcsolódóan az Intézmények költségvetésében előirányzat átcsoportosítást kell kezdeményezni.

Kőszeg Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.16.) számú Önkormányzati rendeletének 6.§ (8) bekezdése alapján a költségvetési szerv kiemelt előirányzatainak módosításáról szóló döntés a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

Kőszeg Város Önkormányzata a fenntartója a Kőszegi Szociális Gondozási Központ és a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár Intézményeknek. Ezek alapján, a fenntartó részéről kérem, hogy a Kőszegi Szociális Gondozási Központ személyi és munkaadói járulékok kiadásaiból a dologi kiadásokra 11 459 260 Ft átvezetéséhez valamint a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár személyi és munkaadói járulékok kiadásaiból a dologi kiadásokra 2 034 000 Ft átvezetéséhez járuljon hozzá.


A kérelem indoka:

A Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2022. évi költségvetésében a Család és Gyermekjóléti Központ egységén a be nem töltött álláshelyek személyi és munkáltatói járulékok fel nem használt előirányzatait az energiaválság következtében megemelkedő többletköltségek fedezetére lehetne fordítani, a 2022. költségvetési évre eső személyi juttatás és munkáltatói járulékok összegét, 11 459 260 Ft-ot a dologi kiadásokra indokolt átcsoportosítani.

A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár 2022. évi költségvetésében a személyi kiadások között tervezve lett 2 fő teremőri állás, amit szeptembertől nem töltünk be. Az energiaválság következtében megteendő intézkedések végrehajtásához lehetne a 2 fő teremőri állás 2022. költségvetési évre eső személyi juttatás és munkáltatói járulékok összegét, 2 034 000 Ft-ot a dologi kiadásokra átcsoportosítani.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az Intézmények előirányzat átcsoportosításaihoz a határozati javaslatokban feltüntetettek szerint járuljon hozzá.

A fenti előirányzat átcsoportosítások Kőszeg Város Önkormányzatának többletkiadást nem jelent.

Kőszeg, 2022. október 17.

Básthy Béla s.k.
polgármester




I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások csökkentése érdekében Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában lévő intézményeknél elrendelt intézkedésekről szóló tájékoztatót tudomásul veszi.


II. HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2022. évi intézményi költségvetésében a személyi juttatások kiadási előirányzatát 10 250 000 Ft-tal és a munkáltatói járulékok kiadásainak előirányzatát 1 209 260 Ft-tal lecsökkenti, a dologi kiadások előirányzatát 11 459 260 Ft-tal megemeli.

Felelős: Raposa Helga Erzsébet intézményvezető
Határidő: azonnal



III. HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár 2022. évi intézményi költségvetésében a személyi juttatások kiadási előirányzatát 1 800 000 Ft-tal és a munkáltatói járulékok kiadásainak előirányzatát 234 000 Ft-tal lecsökkenti, a dologi kiadások előirányzatát 2 034 000 Ft-tal megemeli.

Felelős: Révész József intézményvezető
Határidő: azonnal