2009. Április 21., Kedd, 14:30 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat sportkoncepciójának és sportrendeletének megalkotása.
2. - Sportlétesítmények felújításához pályázat benyújtása.
3. - Egy mappában letölthető anyag.
1. napirendi pont:
Az önkormányzat sportkoncepciójának és sportrendeletének megalkotása.

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
2009. április 21-i, rendkívüli ülésének
1. napirendi pontjához
Kőszeg Város Középtávú Sportfejlesztési Koncepciója


Kőszeg Város Középtávú Testnevelési és Sportfejlesztési Koncepciójának célja, hogy az abban rögzített irányelvekkel orientálja a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvényben rögzítettek szerint az önkormányzat, az oktatási intézmények, az egyesületek és egyéb sportszervezetek egymást kiegészítő tevékenységét.
A koncepció tartalmazza azokat a célkitűzéseket és a célkitűzésekhez tartozó azon feladatokat, amelyeket az Önkormányzat – mindenkori költségvetése adta lehetőségének függvényében – döntéseiben a testnevelés és a sport területén iránymutatónak tekint.
A koncepció egyik kiemelt célja, hogy a testnevelés és a sport területén működő szervezetek, egyesületek számára tervezhető környezet teremtődjön városunkban.
A koncepció elismeri, hogy a testkultúra az egyetemes kultúra része, az egészségvédelem, a rekreáció fontos eszköze, a szabadidő eltöltésének társadalmilag is hasznos módja. A sport jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi nevelésében, fizikai fejlesztésében, a jellem és személyiség formálásában.
Kőszeg Város Önkormányzata jelenleg a helyi sporttevékenység szervezésében ill. a sport-ágazati feladatok ellátásában az alábbi módon vesz részt:
- A képviselő-testület költségvetésében évente meghatározza a sportcélú támogatások ösz-szegét.
- A képviselő-testület létrehozta a Kulturális, idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottságot, melynek feladatai között szerepel a sporttal kapcsolatos előterjesztések megtárgyalása.
- A hatásköri jegyzék szerinti hivatali feladatokat, megosztott munkakörben a mindenkori sport ügyintéző látja el, munkaköri leírása szerint:
"Az ügyintéző feladata:
- diáksport városi koordinálása,
- városi sportesemények és kulturális programok szervezésében való közreműködés."
Jelen sportkoncepció elkészítésével Kőszeg Város Önkormányzata eleget tesz a sportról szó-ló 2004. évi I. törvényben megfogalmazott kötelező feladatok egyikének.

A koncepció célja, hogy:
- bemutassa Kőszeg testnevelési és sportmozgalmának helyzetét, érintve a múltat, az ered-ményeket, gondokat, problémákat,
- a város fejlődésével összhangban meghatározza a hosszú távú és érvényes alapelveket, célkitűzéseket, prioritásokat ill. az ezeket megvalósítandó feladatokat,
- meghatározza az önkormányzati támogatás forrásait, elveit, területeit és mértékét.

Kőszeg városban a sporttevékenység három ága működik, melyek az alábbiak:
1. Iskolai sport - diáksport
2. Versenysport (amatőr sportolókkal)
3. Szabadidő sport


Helyzetértékelés

Ma minden társadalmi fórum elismeri a testnevelés és a sport fontosságát, az ifjúság egészségmegőrzésében és nevelésében betöltött szerepét, azonban minderre egyre szűkülő anyagi források állnak rendelkezésre, az ágazat valamennyi szereplője, így az Önkormányzat számára is.
A gyermekek edzettségi, egészségi állapota az utóbbi időben tovább romlott, a rendszeresen sportoló fiatalok száma, az iskolai testnevelés presztízsével együtt csökkent, míg a mozgásszegény életmódot folytatók száma jelentős növekedést mutat.
A lakosság szabadidősportjában, a rekreációs tevékenység keretében rendszeres testedzést folytatók köre elsősorban gazdasági és társadalmi okokból szűkült, ugyanakkor megjelent egy viszonylag szűk réteg, amely felismerve a rendszeres sportolás jelentőségét, beépítette azt mindennapi programjába és anyagilag is kész áldozni rá.
A testedzést, az egészséges életmód megvalósítását kiszolgáló városi sportlétesítmények, sportpályák, játszóterek, parkok száma valamelyest növekedett, de a korábbi létesítmények állapota tovább romlott.
Kőszeg Város Önkormányzata rendelkezik a helyi sportfeladatok meghatározásáról és ellátá-sáról szóló önkormányzati rendelettel, amelynek célja a hogy megalapozza és létrehozza Kő-szeg Város Önkormányzata sport-koncepciójának megvalósításához szükséges feltételrend-szert.
A rendelet meghatározza a testnevelés, a szabadidő- és versenysport átfogó rendszerében érintett helyi lakosság különböző korosztályai, valamint a sporttevékenység folytatása célkitű-zésével működő helyi szervezetek igényeire figyelemmel az ellátandó sportfeladatokat.

1. DIÁKSPORT

A diáksport a közoktatásban tanuló fiatalok tanórán kívüli az intézmény pedagógiai prog-ramjával összhangban lévő, azt kiegészítő sporttevékenysége, melynek támogatása illetve fel-tételinek biztosítása kötelező önkormányzati feladat. A délelőtti testnevelési órák anyaga tan-tervben rögzített, mely órák száma a Nemzeti Alaptanterv illetve a kerettantervek bevezetésé-vel 47%-kal csökkent. Az ún. mindennapos testedzés tehát csak a nem kötelező tanórai fog-lalkozások egy részének bevonásával és a délutáni tömegsporttal valósítható meg. Ezek a tan-órán kívüli foglalkozások biztosítják még a tehetséggondozást, s teszik lehetővé az iskolák közötti versenyek megszervezését, ill. az azokra való felkészülést.

A diáksport célja az ifjúság egészséges életmódra nevelése, a rendszeres sportolás, testedzés elősegítése, az erre való igény kialakítása.
Sajnos el kell ismerni azonban, hogy a testnevelés, a sport presztizse csökkent. Látni kell azt is, hogy a tanulók fele alig, vagy egyáltalán nem sportol. Az okok között szerepel a tanulók túlzott iskolai terhelése, az ifjúság körében népszerű egyéb szórakozási lehetőségek széles kö-re (diszkó, videó, játékterem stb.) az igénytelenség, a sportpropaganda gyengeségei, a szülői ráhatás negatív példái.
Kőszeg város testnevelés oktatásának és diáksportjának személyi feltételei jók, az általános iskolák "felső tagozatában", valamint a középiskolákban 100%-os a szakos ellátottság. Tárgyi feltételekben elsősorban sportlétesítményben vannak különbségek az iskolák között, de a mi-nimális feltétel mindenütt adott, s a sportfelszereléseket ugyanúgy használják délután, mint délelőtt.

A Kőszegen található három általános iskolában és két középiskolában közel 2000 diák ta-nul, és sportol. Az intézményekben iskolai sportkörök (ISK) működnek. Az iskolák elvileg minden tanulónak biztosítják a lehetőséget a mozgásra, játékra, bajnokságokra, végzik a ver-senyekre való felkészítést, illetve szervezetten biztosítják a versenyeken való részvételt.

A Városi Diáksport Bizottság:
A bizottság minden tanév elején összeállítja az éves versenynaptárt, szervezi és bonyolítja a versenyeket. A bizottság működéséhez szükséges segítséget a hivatalban a titkár adja meg, aki a mindenkori sport ügyintéző.
Az iskolák minden tanévben osztálybajnokságokat, házibajnokságokat rendeznek, váloga-tottjaikkal neveznek a város-városkörnyéki alapfokú és diákolimpiai felmenőrendszerű verse-nyekre.
A bizottság kiadásai a hivatal költségvetésében a "diáksport" szakfeladaton kerülnek meg-tervezésre.
A bizottság illeszkedik a diáksport mozgalom felmenőrendszerű szervezetébe, így együtt-működik a Megyei Diáksport Tanáccsal (MDST tagjai a VDSB-k elnökei, tikárai) majd leg-magasabb szinten a Magyar Diáksport Szövetséggel.
A diáksportban fenntartótól függetlenül a területi elv alapján szerepelnek, dolgoznak együtt iskoláink.
Így az Árpád-házi Szt. Margit Óvoda és Általános Iskolai tanulói is bekapcsolódtak a városi diáksport versenyrendszerébe. Fő programjaik az atlétika és a labdarúgás. Alapfeltételeik az iskolai és diáksporthoz jók, hisz rendelkeznek egy 18x36 m-es műanyag borítású tornaterem-mel és öltözőrendszerrel. Az iskolának szép udvara van, bitumenes kézilabda- és kosárpályá-val.
A tornatermet bérbe is adja az intézmény, de a szigorú feltételek miatt sajnos egyre keve-sebben tudják azt bérbe venni. Ez azért sajnálatos, mert a városban kevés a "termi" lehetőség, s szükség lenne minden használható intézményre fenntartótól függetlenül.
Az uszoda használatát Kőszeg Város Önkormányzata ugyanúgy biztosítja az iskolának, mint a többi önkormányzati alapítású intézménynek.
Legjobb létesítményi és szakmai feltételekkel a Béri Balog Ádám Általános Iskola rendelke-zik.
Az iskola 1989-ben épült, s 2. ütemként 1992-ben a sportcsarnok és öltözőrendszer. A 24x46 m-es sportcsarnok rendkívüli igénybevételnek van kitéve, hisz saját célokon túl városi feladatokat is ellát, s nem csak sport, hanem kulturális rendezvények esetén is (pl. bálok, elő-adások, városi nagyrendezvények stb.). A terem erősen használódik, a parketta megóvása mi-att vásárolt szőnyeg teljesen tönkre ment, s a kiszolgáló vizes helyiségek sem igazán alkalma-sak a városi méretű rendezvények kiszolgálására.
A délelőtti és délutáni iskolai feladatokat tökéletesen szolgálja ez az intézményegység, s a tanításhoz szükséges felszerelések is mind rendelkezésre állnak, melyeket az iskolai sportkör-rel közösen használnak.
Az iskola udvarát két éve sikerült bekeríteni, a sportudvar kialakítása is megtörtént. Elké-szült a bitumenes kézilabda pálya, valamint az atlétika pálya távolugró hellyel.
Az intézményben öt különböző szakmai érdeklődésű testnevelő tanár dolgozik, mely a haté-kony és eredményes munkavégzés feltételeinek maximálisan megfelel. A sportcsarnok és az új épület átadása előtt az iskola kimondottan hátrányos körülmények között dolgozott, mára azonban elmondható, hogy Vas megye legsikeresebb iskolái között szerepelnek, sőt több or-szágos diákolimpián is előkelő helyezést szereztek. A város életében is hagyományos sport-ágak - elsősorban atlétika és labdarúgás - mellett kimagasló eredményeket érnek el az intéz-mény tanulói a táncban is. Évente szerveznek olyan kupákat, versenyeket, melyek az iskola, sőt a város határain is túlnőnek, (Balog Kupa; Mikulás Kupa ...), de itt bonyolódik pl. a felnőtt terem futball bajnokság is, évente kétszer, 30 csapat részvételével. Itt tartják délutáni, esti edzéseiket az atléták, kosarasok, röplabdások, de sok alkalmi bérlő is van.
A Bersek József KIKI Általános Iskola EPSZ valaha testnevelés tagozatos intézmény volt. A "mai Bersek" jogutódja - sok-sok változás után, más profillal, - annak az iskolának, a sport szeretete ma is jellemző az iskolára. A tárgyi feltételek a sportoláshoz átlagosak.
A tornaterem 18x36 m-es, parkettás, felújítása megtörtént, így a jelenlegi igényeket kielégíti. Az iskolai udvar is megfelelő, a szakmai felszereltség jó, csak kisebb hiányosságok vannak.
A személyi feltételek a szakmai munkához biztosítottak. Az integrált intézmény a jogelődök sikereit még nem tudja reprodukálni, de idővel, a körülmények javulásával ez biztos bekövet-kezik. Labdarúgásban, úszásban jó színvonalon versenyeznek, s e sportágakban széles körben kupákat is rendeznek. Ez az iskola is örömmel használja ki az uszoda lehetőségeit.
Az Evangélikus Mezőgazdasági és Kereskedelmi és Informatikai Szakképző Iskola és Kol-légium, bár már régóta nem önkormányzati fenntartású, de a város diáksportjában szerepe és részvétele változatlan. Az iskolában két szakosztály az atlétika és a torna hosszú évek óta a legfontosabb szerepet tölti be. Ezekben a sportágakban rendszeresen és jó eredményekkel sze-repelnek a diákolimpián. Természetesen alapfokú és kuparendszerű versenyeken más sport-ágakban is részt vesznek.
Lehetőségeik adottak a felkészülésre, sportolásra, bár tornatermük kis méretű, s saját atlétika pályájuk sincs, de a KSE létesítményeit használják. Kondicionáló termük sajnos nagyon el-használódott. A testnevelés és diáksport személyi feltételei 100%-ban biztosítottak.

A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégiumban jó személyi és tárgyi feltéte-lekkel biztosított a sportolás lehetősége. Az iskolában nagy nehézséget jelent ugyan még egy tornaterem hiánya, hisz a meglévő terem 10x20 m, így alkalmatlan labdajátékok versenyszerű használatára, ugyanakkor megyei összehasonlításban is a legjobb sportudvarral rendelkezik az intézmény. Kondicionáló terem működik a gimnázium alagsorában és a leánykollégiumban is. A létesítmények kihasználtsága jó, az iskolai foglalkozások mellett van itt felnőtt kondicioná-ló torna, óvodás torna, tanári kosárlabda. Rendszeresen rendeznek körzeti bajnokságokat, évek óta eredményes résztvevői az atlétika és torna diákolimpiának. A gimnázium diákjai és tanárai részt vesznek az iskolát közvetlenül nem érintő sportesemények rendezésében, szerve-zésében is. (Natúrpark sportnap, Autómentes világnap, História futás ...)
Az uszoda használatának lehetősége élvezetesebbé, változatosabbá teszi az oktatást, besegít a gyógytestnevelési feladatok megoldásában. A városban egyedülálló módon szakképzett gyógytestnevelő foglalkozik a segítségre szoruló tanulókkal.
A szép eredmények mellett azt is elismerik, hogy a speciális tantervű osztályoknál hiú áb-ránd a mindennapos testnevelés, s a délutáni lehetőségeket is csak kevesen, s mindig ugyan-azok használják ki. Ennek ellenére vagy éppen ezért folyamatos céljuk a sportágak minél szé-lesebb körű megismertetése, minél nagyobb tömegek bevonása, rekreációs sportágak beépíté-se a tananyagba.

Összegzés:
Az elért sikerek és eredmények reálisak, mert következetes, kitartó munka következményei, ez magyarázza a kiemelkedő diákolimpiai sikereket is, ugyanakkor az is igaz, hogy a városi- vá-roskörnyéki versenyeken a résztvevők száma csökken.
Az óvodák és az iskolák mindent megtesznek azért, hogy az egészséges életmódra nevelés legfontosabb színtereként megfeleljenek az elvárásoknak.

2. VERSENYSPORT

A versenyszerű sportolói jogállás a törvény szerint két kategóriából áll: az amatőr és a hiva-tásos sportoló. Kőszegen hivatásos sportoló nincs. Az amatőr sportoló, az aki sportegyesület tagjaként ill. sportvállalkozáson belül folytat sporttevékenységet, szervezett formában vesz részt "hivatalos" versenyeken, bajnokságokon.
A versenysport funkciója az is, hogy hozzájáruljon a lakosság kulturált szórakoztatásához, hogy elvigye a város hírnevét az ország minden részébe, azon is túl.
Kőszegen a versenysportot két, az önkormányzat által is támogatott sportegyesület képviseli:
- Kőszegi SE
- Kőszegfalvi SE

Kőszegen régi hagyományai vannak a sportolásnak, az első társadalmi sportegyesület 1912-ben alakult meg, mely azóta is működik, s neve mára ugyanúgy KŐSZEGI SE (KSE), mint a régi időkben.
Az egyesületben régen és ma is a labdarúgás volt a legnépszerűbb sportág, s az egyesület olimpikonjainak egyike - Lóránt Gyula - is labdarúgó volt, s ez azért is említésre méltó, mert a sporttelep az ő nevét viselve emléket is állít személyének. Sportolóként a KSE-ben nevelke-dett további olimpikonjaink: Bechtold Jakab (lövészet), Dvorák László (birkózás) Horváth Attila (diszkoszvetés). A kezdetben megalakult további szakosztályok, vívás, atlétika mellett, a 20-as 30-as években volt úszó, asztalitenisz, birkózó, kosárlabda és tenisz szakosztály is, a 40-es években sí, ökölvívó, és tenisz, céllövő és súlyemelő.
Jelenleg az egyesület 9 szakosztályának közel 200 igazolt sportolója van.

KSE sportlétesítményei önkormányzati tulajdonban vannak, de ingyenes használattal az egyesület kezelésében:
- füves és salakos labdarúgópálya, öltözőkkel,
- 4 sávos salakos atlétikapálya távolugró hellyel, melynek rekortán nekifutója van,
- 4 sávos automata tekepálya
- 4 db salakos teniszpálya, öltözővel
- síugró pálya

A létesítményekhez tartozik egy szolgálati lakás is a sporttelep területén.

- Atlétika szakosztály
A legrégebbi szakosztályok egyike a pár évvel ezelőtti kimagasló eredmények után jelenleg csak vegetál. A sportok királynőjének ma nincs elkötelezett vezetője, utánpótlása.
Az atléták öltözője nagyon elhanyagolt állapotban van, a pálya salakozása is elkerülhetetle-nül szükséges.

Kosárlabda szakosztály
Hosszú megszakítás után kb. a rendszerv-áltozással egyidőben újjá alakuló szakosztályban, heti kétszeri edzéssel kb. 30 fiatal foglalkozik e népszerű labdajátékkal.
A megyei bajnokság szombathelyi A csoportjában versenyeznek, ahol az utóbbi években 2.-4. helyezést érnek el. Edzéseiknek és a bajnoki mérkőzéseknek a Balog tornacsarnoka ad ott-hont.
25 év után felélesztették a Jurisich Kupát, amely ismét nemzetközivé vált. Ők is részt vesz-nek különböző kupákon nemcsak itthon, hanem pl. Ausztriában (Pünkösdi Kupa), Horvátor-szágban (Farsangi Kupa) is.

Legnagyobb létszámmal és legnagyobb múlttal a Labdarúgó szakosztály rendelkezik, a vá-ros polgárai számára a hétvégi labdarúgó mérkőzés még ma is fontos esemény. Az utóbbi években a szakosztályon belül gyakoriak a személyi cserék, szakosztályvezetők, edzők, játé-kosok tekintetében egyaránt. A szakosztályi munka tárgyi feltételei a pálya állapota jó, az öl-tözőket a közelmúltban sikerült felújítani, megoldódott a szigetelés, korszerűsödött a fűtés- és vízrendszer. A lelátó a kerítés állapota a kisebb javítások ellenére sem megfelelő. Nagyon hi-ányzik a jó minőségű hangosítás a hétvégi rendezvényeken. Sportfelszereléseik is nagyon el-használódottak.
Nagy anyagi terhet jelent a csapatok utaztatása főleg a gyermekek esetében, hisz ott még kí-sérőkről is gondoskodni kell. Legnagyobb gondként mégis azt fogalmazhatjuk meg, hogy szinte lehetetlen a saját nevelésű tehetséges és eredményes játékosok megtartása, mert azt a réteget ma már meg kellene fizetni.

Az Ökölvívás Kőszeg sporttörténetében s a város életében jelentős szerepet töltött be, aztán évtizedekre eltűnt a város sportjából. Többen, többféle módon próbálták újjáéleszteni, s ez végül sikerrel járt, de eleinte az egyesületen kívül, hivatalos jogi keretek nélkül, nagy szpon-zori háttérrel s biztos anyagi alapokkal. Ezért döntött úgy a KSE elnöksége az ökölvívók kéré-sére, hogy bővíti szakosztályainak számát, hisz anyagi nehézségek miatt egyébként nem volt ilyen elképzelés.
Mára az ökölvívók a Kiemelt "A" osztályban kerültek, sok-sok országos bajnoki helyezés, kupa győzelem után. Egy-egy tehetséges ökölvívónk jelentős nemzetközi eredményt is elért már. Az ökölvívás ma városunkban ismét népszerű siker sportág, jelentős tömegeket vonza-nak rendezvényeik, mint az Énekes-Kelemen Emlékverseny, de 2001-benmár országos baj-nokság megrendezését is elvállalták. A nagyvonalú egyéni támogatók, vállalkozók, a Magyar Ökölvívó Szövetség segítése ellenére e sikerek egyre több pénzébe kerülnek az egyesületnek is.

Ebben az egyesületben működik az ország egyetlen Síugró szakosztálya, így abban a sze-rencsétlen helyzetben vannak, hogy már tizenöt éve nincs Magyarországon sem gyermek, sem felnőtt verseny. A kenyér-hegyi síugró pályánk is csak 10-13 éves korig biztosítja a gyerme-kek fejlődését, így a felnőtteknek nagyobb külföldi pályákat kell keresniük.
Több külföldi versenyen vesznek, vettek részt egyre javuló eredménnyel, a felnőttek eseté-ben folyamatosan nő a lemaradásunk, de a gyermekek eredményei és sok önzetlen támogató/ szülő életben tudja tartani a sportágat.
Előrelépés is történt hisz versenyeket is szerveznek és jó színvonalon bonyolítanak a szak-osztály lelkes vezetői.



A Teke szakosztály.régi hagyományaihoz hűen ma is működik és népszerű.
Az Önkormányzati tulajdonú, egyesületi kezelésben lévő 4 sávos automata teke-pályát, az épületben található büfével együtt bérlő üzemelteti.
A szakosztály tárgyi körülményei tehát jók, az utazások, a versenyeken való részvétel azon-ban jelentős költséget jelent. A szakosztályban, a sportágban kiegyensúlyozott, hagyományo-san jó munka folyik.

1926 óta különféle szinten és nagyságrendekkel, de a város sportjának palettáján mindig je-len van a tenisz .
A sportág "újkori" történetének tárgyi feltételeit az 1981-ben átadott teniszpályák biztosít-ják. A 80-as évek sikeres minőségi munkáját 89-től sikerült visszahozni, s 1996-tól a csapat ismét szerepel a nemzeti bajnokságban. Edző foglalkozik a felnőttekkel és az utánpótlással is nagyon jó eredménnyel. A tenisz az a sportág, ahol az utánpótlás biztosított talán épp azért, mert az edző azt is felismerte, hogy a mai világ más hozzáállást, nevelési- és egyéb módszere-ket igényel. Az alulról építkezés biztosított.
Országos verseny mellett (Prince Kupa), megyei és városi korcsoportos versenyeket, kupá-kat rendeznek. Több mint 10 éve szerepelnek a burgenlandi bajnokságban így korukat meg-előzve az "EU-ba léptek."
A tekepályához hasonlóan ezt a létesítményt is bérlő üzemelteti nagy gonddal és odafigye-léssel.

A legfiatalabb szakosztály a Birkózó Szakosztály, amely nagy múlttal rendelkező hagyo-mányt ápol városunkban, hisz az olimpikont is adó sportág a legrégebbiek közé tartozik vá-rosunkban, a hetvenes években még válogatottunk volt, de mára a versenysport megszűnt.
2000-től először csak klub keretben de újra elkezdték működésüket, s mára már egyre jobb eredményekkel büszkélkedhetnek.

Az egyesületnek egyetlen olyan szakosztálya van, amelyik nem vesz részt a versenysport-ban, tevékenysége inkább szabadidősport jellegű, s ez a természetjáró szakosztály.
A természetjárás egyébként sem eredménysport, itt nincsenek érmek, trófeák. Teljesítmény-túrákon természetesen vesznek részt, melynek jutalma a részvételt tanúsító oklevél, kitűző.

KŐSZEGFALVI SPORTEGYESÜLET

Egy szakosztályos (labdarúgás), s a kőszegfalvi városrész igényeit elégíti ki mint tevékeny-ségben, mind sportszórakoztatásban.
Kőszegfalván 1958-ban építették a futball-pályát, azóta van a városrésznek kisebb-nagyobb megszakításokkal "foci-csapata".
A 90-es évek elején alakítottak hivatalosan is egyesületet, melynek az említett egy szakosz-tálya s kb. 60 tagja van. Hobbi szinten, alkalmanként látható a pályán női foci, s sokan asztali-teniszeznek szabad idejükben.
A pálya mellé felépítették az öltözőt, s a létesítményt nagy odafigyeléssel gondozzák. Sze-retnének még építeni egy kézilabda-pályát is, hogy a hölgyek számára is legyen sportolási le-hetőség.

Összegzés:
A 90-es évek legjellemzőbb változását a régi struktúrák megszűnése, átalakulása, újak ki-épülése jelentette. A sportszervezetek működésére ellentétes folyamatok hatottak. A finanszí-rozási lehetőségek beszűkültek, az állami támogatás jelentősen csökkent. A vállalkozások ki-vonultak a sportból, az önkormányzatok szerepvállalása jelentősen megnőtt. Így volt ez Kő-szegen is és az akkori képviselőknek el kellett dönteni, hogy felvállalják-e a jövőben a sport finanszírozását, s a döntés pozitív volt. Szponzorokra egyre inkább szükség lenne, mert jelen-leg ez a kör nagyon szűk, s igazi nagy támogatók nincsenek.
A nyugati határ közelsége rossz hatással van a város sportéletére, hisz a kinevelt utánpótlás egy része inkább Ausztriában próbálkozik.
A városban lévő sportlétesítmények állapota nagyrészt elavult, így nem mondhatunk le fel-újításukról.
Vékony alapokon nyugszik és súlyos anyagi gondokkal küzd utánpótlás-nevelésünk.
Az elért sikerek mellett is látni kell, hogy a megfeszített munka mellett is a mindennapos túl-élésért folyik a harc.

3. SZABADIDŐSPORT

Szabadidős sportoló az a természetes személy, aki nem sportegyesület, illetve sportvállalko-zás keretében végez sporttevékenységet, vagy amennyiben szervezett formában sportol, nem vesz részt "hivatalos" versenyeken. Mindez azt jelenti, hogy szabadidős sportolónak minősül mindenki, aki kikapcsolódásként barátaival rendszeresen focizik, uszodába jár, kosarazik, ka-ratézik, kocog, tornára jár, vagy éppen túrázni megy.

A szabadidősport jelenléte a város életében pozitívan hat a város egészére, a hagyományok ápolására az értékek megőrzésére, a lakosság egyészségére, résztevői széles körből kerülnek ki, (fiatalok, közép korosztály, nők, férfiak, diákok, gyermekek) létszámuk is jelentős de elé-gedettek nem lehetünk.
Megmutatkozik egy profi segítő hiánya annak ellenére, hogy ezt a sporttevékenységet nem kell túlszabályozni, jogi keretek közé szorítani, de támogatni, segíteni szükséges lenne. Nagy múltú jelentős sportesemények szűntek meg, - "Legjobb Magyar Atlétacsalád", "Odonits Ist-ván Emlékverseny" - de régi fényében él a "História Futás", s egyre népesebb táború pld. a "Szilveszteri Kocogás".
A város szabadidős-sporttevékenysége változatos képet mutat, s biztosít szinte egész éven át sportolási lehetőséget. Ezek bemutatása rendhagyó módon kezdődjön az óvodai sporttal, hisz ez az "intézményi sport" nem sorolható sem a diáksporthoz, sem a versenysporthoz, de jelen-tősége éppolyan fontos, mint a magyar ÁBC "a" betűje.
Az óvodás korú gyermek lételeme a mozgás, nehezen képzelhető el tartós nyugalmi állapot-ban, mégis egyre többször tapasztalhatók a mozgásszegény életmódból adódó problémák. (tar-táshiba, lúdtalp, gyenge állóképesség ...) Mindezek miatt fontos feladat a rendszeres testedzés-sel kapcsolatos szokások kialakítása, hisz ezek a korai mozgásélmények megalapozói lehetnek a későbbi, felnőttkori életmódnak.
Minden óvodánk Helyi Nevelési Programja méltóképpen foglalkozik a sporttal, s minden óvodai csoportban van mozgásra inspiráló eszköz.
Minden óvodánkból járnak gyerekek "ovistornára" melynek a gimnázium ad helyet, az "ovis foci" foglalkozásait a Balog iskola szervezi.
Az uszodahasználat ezzel a korosztállyal, főleg csoportosan igazán sok gonddal jár, s pénz-be is kerül még intézményesen is, hisz az óvodákban nincs oktatást vállalni tudó szakember, mint az iskolákban.

Nem rendelkeznek nagy múlttal a kerékpárosok, de az idegenforgalommal és turizmussal karöltve ígéretes jövő áll előttük. Sok-sok fiatalt vonzanak a mountainbike kedvelők köréből.
Tevékenységüket először az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítette, támogatta. 2000-ben megfogalmazott tervük, egy elnyert pályázattal valóság lett, hisz megépült egy kerékpáros centrum (Csónakázó tónál) s megalakult kőszegi központtal a Kerékpáros Regionális Ernyő-szervezet.
Mára tevékenységük már országosan is elismert.

A kispályás labdarúgás sok kisebb közösségnek a legkedveltebb szabadidős programja, persze egyelőre Kőszegen csak a férfiak körében. Van olyan, hogy egy munkahelyi közösség, vagy egy szakma, vagy a barátság a csapat kovácsolója. Rendszeresen edzenek, tornákat szer-veznek, előfordul, hogy hasonló önszerveződő csoportokkal a megyén- vagy az országhatáron kívül is találkoznak.

1994-ben alakult meg a röplabda csapat volt régi röplabdásokkal ill. a sportágat, mozgást kedvelő feleségek, férjek vegyes részvételével.
Saját maguk kedvtelésére, heti rendszerességgel tartanak edzéseket, télen a sportcsarnokban.

A város természeti környezetéhez, alpesi jellegéhez kapcsolódhatnak a téli sportok, a síelés, szánkózás. Összefogással és a Városgondnokság segítségével a lesikló pálya újra elfogadható állapotba van, a szánkó-pálya állapota még mindig nem kielégítő.
A versenysport mellett amatőr szinten is nagyon kedvelt sportág a teke, mindkét szinten nagy hagyományokkal. A női és férfi városi teke bajnokságok, - a tekepálya bérlőjének köz-reműködésével - ma is rendszeresek és népszerűek.
Korhatár nélkül űzhető másik népszerű sportág a tenisz, mindkét nem számára, akár vegye-sen is remek szabadidős tevékenység. A pálya bérlője nem csak szép és rendezett környezetet biztosít, de segíti a kezdőket, a "haladóknak" házi versenyeket szervez. Egy színvonalas öltö-ző Klubház igénye ebben az esetben is felmerül.
A lehetőségek bővültek azzal, hogy a Dr. Nagy László EGYMI területén is felújították a te-nisz pályákat és azok is a sportkedvelők rendelkezésére állnak.


Formailag a KSE-hez tartozik a természetjáró szakosztály, mely gyakorlatilag beleolvad a természetjárást önszerveződő módon, kikapcsolódásként űzők csoportjába. A természetjárás egy olyan sport, melyet korhatár nélkül óvodás és nyugdíjas is végezhet, s ráadásul akár együtt is. A hétvégeken túrára indulók a munkahelyi és iskolai fáradságot "járhatják ki" magukból, s e közben ismerkednek környezetükkel, feltöltődnek élményekkel. A helyi túráknak nincs költ-ségigénye, a távolabbiakat a sportalapítvány segíti. Kőszegen 50-60 fő hódol e szenvedélynek.
A város életében, így sportéletében is jelentős esemény volt a Kőszegi Regionális Gyógyterápiás Uszoda átadása. Az uszodát először az "Akarat Gyógysportklub KHT" üze-meltette, jelenleg A Dr. Nagy László EGYMI intézményegységeként szolgálja az úszást ked-velőket és az iskolák tanulóit.
Sok kőszegi és Kőszeg környéki szülő viszi gyermekét úszásoktatásra, vagy gyógyúszó cso-portba.
Az iskolák szervezett úszásoktatása példamutató. Régi, kőszegi álom vált valóra, a lakossági érdeklődés ezt mégsem igazolja vissza. Egyre több vidéki vendég veszi igénybe ezt az ideális kikapcsolódási lehetőséget, s űzi az egészségmegőrzés szempontjából oly fontos sportot, az úszást.

Összegzés:
Szabadidősportban megszűntek a munkahelyi versenyek, a sportot népszerűsítő sportnapok, bemutatók, ugyanakkor egyéni kezdeményezések már eredményeznek új versenyeket. Egyre népszerűbbek a küzdősportok, a kondicionáló tornák, de a szabadidős tevékenységi formák-ban részvetők száma még mindig elmarad a kívánatostól. Még mindig szűk az a réteg, amely szabadidejét, anyagi lehetőségét rendszeresen, saját egészsége megőrzésére áldozza.
Az előrelépéshez a jelenlegi életmód gyökeres megváltoztatása, a jövedelmi-, a munka- és táplálkozási-, életmódbeli viszonyok változása is szükséges.


Megvalósítandó feladatok


1.) Az irányító munka területén:

• A képviselőtestület éves költségvetésben állapítja meg, a sportcélú támogatás konkrét mértékét a rendelet szerint. A támogatási összeg az éves költségvetés keretein belül növelhető.
• A Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság évente ellenőrzi az önkormányzati sporttámogatás felhasználását.
• A Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság évente, a képviselő-testület legalább két évente napirendre tűzi a sportbeszámolót.
• A Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság évente felülvizsgálja és értékeli a sportkoncepciót, s ha szükséges módosítását kezdeményezi.
• A Polgármesteri Hivatal munkamegosztásában egyértelműen meg kell jeleníteni és konkretizálni a sporttörvényből adódó feladatokat, illetve azok ellátásának feltételeit.
• A versenyeken kiemelkedően teljesítő tanulók és a társadalmi sportaktívák jutalmazását minden év utolsó negyedévében meg kell oldani.

2.) A sport- és a testnevelés területeinek támogatása

Alapvető feladatként jelentkezik a sport- és testnevelés az alábbi területeinek Önkormányzat általi előnyben részesülése:
- gyermek- és ifjúsági tömegsport,
- szabadidősport,
- fogyatékossággal élők sportja,
- utánpótlás-nevelés,
- a versenysport feltételeinek támogatása




a) Gyermek- és ifjúsági tömegsport

Az iskolai sport magában foglalja az oktatási és nevelési intézmények tanulóinak testnevelési és sporttevékenységét, a tanórai és a tanórán kívüli, iskolában végzett sporttevékenységet éppúgy, mint az iskolán kívüli keretekben végzett testgyakorlást, testedzést és játékokat, túrákat, táborokat, moz-gásos alkalmakat. Fontos a tanulók egészségének megőrzése, biológiai fejlődésük elősegítése, ennek részeként sportos életmódra, rendszeres fizikai aktivitásra nevelésük, továbbá a rendszeres sportolás és versenyzés iránti igényük felkeltése.
• A Városi Diáksport Bizottság szervezi és bonyolítja továbbra is a város-, városkörnyéki verse-nyeket, az iskolák vezetésével és a testnevelő tanárokkal együttműködve.
• A városi- városkörnyéki versenyek lebonyolításának költségei tovább is az önkormányzat "diák-sport" szakfeladatán kerüljenek megtervezésre.
• Az oktatási intézmények sportfeladataik megoldásához az anyagi fedeztet, költségvetésükben irányozzák elő.
• Az iskolai sport elsődleges feladata továbbra is az egyesületekben nem sportoló, a versenysport-ba be nem kerülő tanulók testedzésének biztosítása és szervezése. Ezt a jövőben a testnevelési órák és tanórán kívüli foglalkozások keretében kell megoldani.
A mindennapos testnevelést úgy kell megvalósítani, hogy sport foglalkozás akkor legyen, amikor nincs testnevelési óra.
• Folytatni kell a tanulók úszásoktatását.
• A sportcsarnok, tornatermek használatánál elsőbbséget kell biztosítani a szervezett diáksport-nak, s városi versenysportnak. A teremhasználat feltételit (fenntartási költségek, terembérlet) felül kell vizsgálni, s az iskola költségvetésében biztosítani kell. A tehetséggondozás és az utánpótlás nevelés érdekében az iskolai versenyeken, a diáksport fel-menő rendszerű versenyein vegyenek részt az egyesületi sportszakemberek.
• A gyógytestneveléssel kapcsolatos teendőkről a közoktatási törvény rendelkezik ugyan, de álta-lános iskolai szinten nem megfelelő ennek ellátása, ezért az iskolák fordítsanak e területre na-gyobb figyelmet.

b) Szabadidősport

A szabadidősport területén gondoskodni kell a város lakossága egészséges életfeltételeinek biztosításáról, a közösségi tulajdon adta lehetőségek minél hatékonyabb kihasználásáról. Ehhez kapcsolódóan lehetővé kell tenni az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítmények, iskolai tornatermek, sportudvarok lakosság számára történő hétvégi, tanítási szünidei minél szélesebb körben történő igénybevételét.
• Meg kell vizsgálni a kőszegi szabadtéri strand működtetésének lehetőségeit.
• Segíteni kell az önszerveződő csoportok munkáját és minden olyan kezdeményezést, amelyek a lakosság közérzetét pozitívan befolyásolja.
• A sportélet szinten tartása, fellendítése érdekében, a már hagyománnyal rendelkező sportesemé-nyek folytatásához és bővítéséhez a lehetőséget biztosítani kell.
• A hagyományos rendezvényeket, História-futás, Szilveszteri Kocogás, kispályás labdarúgás, te-ke, tenisz sportágak kupáit folytatni kell.
• A nők még mindig alacsony részvétele miatt az iskolás korosztálynál kezdve, női sportágakban növelni kell a kupák, versenyek rendezvények számát.
• Az iskolák bérleti díj ellenében továbbra is adjanak helyet szabadidősport csoportoknak, baráti köröknek, szervezzenek önköltséges tanfolyamokat. A KSE jelenlegi és leendő pályái térítés-mentesen szolgálják a szabadidősportot.
• Az Írottkő Natúrpark kezdeményezéséhez csatlakozva, valósuljon meg a csónakázó-tó mellett egy szabadidőközpont felépítése. Ennek hatékony működtetése csak akkor megvalósítható, ha egy főállású szabadidő szervezőt is alkalmazunk. Ez a személy kapcsolt munkakörben a ver-senysportot is segíthetné.
• Meg kell vizsgálni egy új szánkó-, sífutó-, lesiklópálya útvonal kialakításának és üzemeltetésé-nek lehetőségeit.

c) Fogyatékossággal élők sportja

Külön figyelmet kell fordítani a fogyatékosok sportprogramjainak, sporteseményeinek szervezésére. Az önkormányzat célul tűzte ki valamennyi sportlétesítmény akadály-mentesítését.

d) Utánpótlás-nevelés

Az Önkormányzat felelőssége, hogy költségvetésében az utánpótlás korosztály sporttevékenységének támogatására az általa biztosított anyagiak valóban e területen kerüljenek felhasználásra.
Az utánpótlás–nevelés szempontjai között kell szerepelnie annak a célkitűzésnek, hogy eszközrendszerével kiválassza a legtehetségesebbeket és eljuttassa őket az élsport, versenysport területére, a kevésbé tehetségeseknek pedig késztetést adjon az egész életen át tartó sportos, egészséges életmód folytatására.

e) A versenysport ( egyesületi sport) feltételeinek biztosítása

Kőszeg város önkormányzata tiszteletben tartja a sportegyesületi önállóságot és a feladatokat is annak csorbítása nélkül fogalmazza meg. A sportszervezeteket továbbra is kiemelten támogatja, és ezen belül a versenysportot. A támogatás megállapításánál előnyben részesülnek a város nevét vise-lő egyesületek, nem kaphatnak támogatást azok, akinek köztartozása van, a kapott összeget nem rendeltetés szerint használták, illetve azok a szervezetek, vállalkozások, akik tevékenységüket nem Kőszegen végzik.
• A nemzeti Atlétikai Programmal összhangban az atlétika – mint alapsportág – szerepeljen ki-emelten az egyesületi sportban és részesüljön nagyobb anyagi támogatásban. A közeljövőben meg kell oldani egy utánpótlás edző foglalkoztatását.
• Az iskolai és egyesületi sportlétesítmények kölcsönös használatára vonatkozóan kössenek meg-állapodást az érintett vezetők, ha szükséges kérjék ehhez az önkormányzat segítségét. (Ha ez nem lehetséges a költségvetésekben kell biztosítani a bérlés tényleges anyagi fedezetét.)
• A versenysportot elsősorban a létesítmény-feltételek további minőségi fejlesztésével kell előbbre juttatni.

3.) Sportvagyon

Az Önkormányzat felelős a tulajdonában lévő sportvagyon működtetéséért, fejlesztéséért. Korszerű létesítményháttér nélkül ma nem lehetséges sikeres versenysport, de nélküle az egészségmegőrzést biztosító szabadidősport sem éri el célját.

4.) Kapcsolatok

A sport különböző területei közötti – úgy mint az iskolai testnevelés, diáksport, szabadidősport és a versenysport, illetve az e területen dolgozó sportvezetők – kapcsolatok javítása érdekében szüksé-ges az illetékes szervezetek hatékonyabb bevonása, a feltételek javítása.
Fel kell tárni és ki kell használni a testvér- és partnervárosi kapcsolatokban a sport területén rejlő lehetőségeket (csereprogramok, sportszakmai konzultációk, stb.).
Elő kell segíteni az iskolás korú sportolók városi sportszervezetekbe történő folyamatos irányítását, valamint a tehetséges vidéki sportolók városi sportegyesületekhez történő orientálását.
- Kőszeg Város Önkormányzata, mint jelenleg is legfőbb támogató ezután is hatékonyan kíván részt venni a város sportéletében. (Elsősorban intézményei is sportszervei utján.)
- A hagyományosan jó sportkapcsolatok mellett, a testvérvárosokkal több sportágban sporttalál-kozót kell létrehozni.
- A sportorvosi ellátást továbbra is helyben kell biztosítani.
- A sport propagandája a helyi újságban jó, a megyei napilapban esetleges, a plakáton történő tá-jékoztatás megfelelő.


5.) Célok

Az oktatási intézmények vezetőit ösztönözni kell a meglévő sportcélú kapacitások maximális kihasználására, különös tekintettel a pihenő- és munkaszüneti napok, valamint az iskolai szünidők tekintetében.
Előnyben kell részesíteni:
- az általános iskolások úszás-oktatását. El kell érni, hogy az általános iskola 6. évfolyamá-nak elvégzéséig városunk valamennyi diákja tanuljon meg úszni, amelyhez ki kell alakítani a tantervi úszás-oktatást,
- a sportinfrastruktúra fejlesztését,
- a sportélet színesítését, szabadidősport bővítését.


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a sport fontosságát felismerve a fentiek szerint határozza meg a város sportéletének fejlődési irányait, s fogadja el a város sport-koncepcióját.


Kőszeg, 2009. április 21.


Huber László
polgármester






































Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
/2009. (IV.22.) rendelete a helyi sportélet támogatásáról





Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete tuda-tában van annak, hogy a sport része az egyetemes és nem-zeti kultúrának, kiemelkedően fontos szerepet tölt be a gyerekek és az ifjúság nevelésében, a személyiség formá-lásában, megalapozza a testi, a lelki és a tudati egészsé-get.
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete aktív részvétellel elősegíti a sportoláshoz, a mindennapi moz-gáshoz való alanyi jog érvényesülését, a rendszeres test-mozgás és az egészséges életmód szokássá válását, a gyermekek és az ifjúság mindennapos sportolását, a sza-badidő sporttal való eltöltését, az utánpótlás nevelését és a versenysportot, így az önkormányzatokról szóló, több-ször módosított 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) és a 16. § (1) bekezdésében, valamint a 2004. évi I. törvény 55.§ (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi ren-deletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed a Kőszeg Város Önkor-mányzata által kötelezően ellátandó és az önként vállalt feladatokra, illetve a sport támogatására rendelt pénzösz-szegek felhasználására.
(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá város közigazga-tási területén működő, valamennyi hivatalosan bejegyzett sporttevékenységet végző jogi személyiségű sportszerve-zetre, városi sportági szövetségre, városi szabadidősport szövetségre, nevelési- oktatási- és sportintézményre, isko-lai sportkörre.

A sportrendelet célja

2. §

A sportrendelet célja, hogy a helyi adottságoknak meg-felelően, a sportkoncepció megvalósításához megállapítsa Kőszeg Város Önkormányzatának (a továbbiakban: ön-kormányzat) sporttevékenységgel kapcsolatos feladatait és kötelezettségeit, valamint az önkormányzat költségve-téséből sportra fordítandó összeget, illetve annak felhasz-nálását.






Az önkormányzat kötelező feladatai

3. §

(1) Az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatként
– felülvizsgálja kétévenként a helyi sportkoncepciót, módosítja, értékeli megvalósulását,
– fenntartja, működteti – önmaga vagy harmadik sze-mély által - a tulajdonában lévő játszótereket, sport-létesítményeket, sportolásra alkalmas közterülete-ket,
– támogatja a helyi sporttevékenységet, amelynek formái: diáksport, szabadidő sport, versenysport és utánpótlás nevelés,
– együttműködik a sportkoncepció szerinti célok megvalósítása érdekében a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel
– megteremti az önkormányzati alapítású nevelési-oktatási intézmények sporttevékenységéhez szüksé-ges feltételeket.
(2) Az önkormányzat sportfeladatait Kőszeg Város Pol-gármesteri Hivatala, a Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatá-si és Sport Bizottság, a Városi Diáksport Bizottság, vala-mint az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmé-nyeket üzemeltető intézmények, egyesületek, vállalkozók, társaságok útján látja el.


A sporttámogatás területei

Gyermek és ifjúsági sport (diáksport)

4. §

(1) A városi diáksport versenyeket a Városi Diáksport Bizottság rendezi.
(2) A nevelési-oktatási intézmények költségvetésükben kezelik a sportfeladataik megoldására fordítandó össze-geket.
(3) Az önkormányzat a Kőszegi Regionális Gyógyte-rápiás Uszodábanl biztosítja a kőszegi tanulók uszoda használatát testnevelés órákon, tömegsport keretében és lehetőség szerint a tanítási szünetek idején.
(4) Az önkormányzat minden évben a Királynapon el-ismerésben részesíti a sportban megyei első, az országos 1-10. helyet és bármely nemzetközi eredményt elért kő-szegi és Kőszegen tanuló diákokat.


Szabadidő sport

5.§

(1) Az önkormányzat segíti téli szánkópálya és sípálya működtetését.
(2) Az önkormányzat segíti a sportkoncepció szerinti célok megvalósítása érdekében tevékenykedő önszerve-ződő sportcsoportok munkáját, a családok, a nők, a fogya-tékkal élők sportolási lehetőségeit.


Versenysport, utánpótlás-nevelés

6. §

(1) Az önkormányzat tiszteletben tartja a sportegyesüle-tek szakmai önállóságát.
(2) A támogatások odaítélésében előnyben részesülnek a Kőszeg közigazgatási területén működő és a város illet-ve valamely városrész nevét viselő egyesületek.
(3) Az önkormányzat külön megbízás alapján biztosítja a városi sportorvosi ellátást.


Az önkormányzati nevelési-oktatási intézményi
sporttevékenységhez szükséges feltételek
megteremtése

7. §

(1) Az önkormányzat biztosítja az önkormányzat által alapított nevelési-oktatási intézményekben a mindennapos testedzéshez szükséges tornatermi és egyéb tárgyi feltéte-leket.
(2) A Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bi-zottság minden évben figyelemmel kíséri a nevelési-oktatási intézmények sporttevékenységét, különös tekin-tettel a gyógytestnevelési tevékenységségre és a tömeg-sportra, amelyről évente tájékoztatja a képviselő-testületet.

Sportlétesítmények működtetése
8. §

(1) Az önkormányzat rendszeres karbantartással bizto-sítja a tulajdonában lévő játszóterek, játszóudvarok, sportpályák biztonságos működését, elősegíti állaguk megóvását.
(2) Az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények ál-lagmegóvása a használó kötelessége, amelynek feltételei-ről külön megállapodást kell kötni.
(3) Az önkormányzat a sportlétesítmények működtetői-vel közösen felülvizsgálja a közigazgatási területén lévő sportlétesítmények kölcsönös használatának feltételeit és elősegíti az érintettek közötti megállapodások létrejöttét.
(4) A sportlétesítmények működtetői biztosítják a ren-dezvények szervezésénél a szervezett diáksport és a ver-senysport elsőbbségét.
(5) A sportlétesítmények működtetői gondoskodnak a létesítmények megfelelő őrzéséről, a rongálók felelősség-re vonásáról, a károk megtérítéséről


Együttműködés helyi szervezetekkel

9. §

(1) Az önkormányzat és a sporttal foglalkozó szerveze-tek kölcsönösen tájékoztatják egymást az általuk szerve-zett sporteseményekről.
(2) Az önkormányzat és a sporttal foglalkozó szerveze-tek minden naptári év végén egyeztetnek a városi rendez-vénynaptár megfelelő összeállítása érdekében.
(3) Az önkormányzat és a sporttal foglalkozó szerveze-tek kölcsönösen segítik egymást a sportkoncepció szerinti célok megvalósítása érdekében létrejött rendezvényeken.
(4) A Kőszegi Sportegyesület illetékes szakosztálya képviselőt küldhet az azonos sportágbeli városi diáksport versenyekre.


Nemzetközi sportkapcsolatok

10. §

Az önkormányzat elősegíti a diáksport, a szabadidő sport és a versenysport területén kialakuló nemzetközi kapcsolatokat.


A sporttámogatás mértéke, formái

11. §

(1) Az önkormányzat a sportfeladatokat központi költ-ségvetési támogatásból, pályázati forrásból, saját költség-vetéséből, valamint szponzorok segítségével látja el.
(2) Az önkormányzat a helyi sportfeladatok ellátásában résztvevőket, az önkormányzat tulajdonában lévő sportlé-tesítményeket működtető intézményeket, egyesületeket, gazdasági társaságokat, vállalkozókat az ellátandó sport-feladataik arányában támogatásban részesítheti.
(3) A város élsportjában és az utánpótlás-nevelésben ki-emelkedő teljesítményt nyújtó sportszervezetekkel hosszú távú működőképességük biztosítása érdekében középtávú támogatási megállapodást köt. A sportszervezetekre a Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sportbizottság tesz javaslatot.
(4) Az önkormányzat biztosítja a Városi Diáksport Bi-zottság javaslata alapján a városi szintű diáksport verse-nyek rendezési költségeit (terem- és pályadíj, versenybírói díjak, oklevelek, kupák, érmek, jutalmak).
(5) Az önkormányzat támogathatja az egyes sportren-dezvényeket a város sportlétesítményeinek ingyenes, il-letve kedvezményes használatával.


Záró rendelkezések

12. §

(1) A Kulturális, Idegenforgalmi Oktatási és Sport Bi-zottság minden évben a sportbeszámolókkal együtt vizs-gálja a sportrendelet végrehajtását.
(2) A Kulturális, Idegenforgalmi Oktatási és Sportbi-zottság a sportrendeletet érintő hatályos jogszabályok változásakor, a sportkoncepció módosításakor fekülvizsgálja a sportrendeletet, szükség esetén kezdemé-nyezi módosítását
(3) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, s ezzel egyidejűleg a helyi sportélet támogatásáról szóló 27/2003. (XII.9.) számú rendelet hatályát veszti.


Kőszeg, 2009. április 21.


Huber László s. k. Dr. Tóth László s. k.
polgármester jegyző