Jegyzőkönyv: 2019. Március 12., Kedd, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - „A regionális ipar és gazdaság felfedezése iskolai keretekben” című Erasmus+ projekthez történő csatlakozás.
2. - A Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft.-vel kötendő televíziós szerződés jóváhagyása (az anyagot később küldjük).
K/913-5/2019. szám.



J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2019. március 12-én, 14 órai kezdettel, a Városháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli, nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Kapy Ferenc, Keszei Balázs, Kiss Péter és Terplán Zoltán képviselő (6 fő).

Igazoltan van távol:
Kiss Zoltán, Plechl Tibor, Rába Kálmán, Sas Norbert, és Tóth Gábor képviselő (5 fő).

Tanácskozási joggal van jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző,
Németh Ildikó a városüzemeltetési osztály vezetője, Fekete Balázs a fejlesztési iroda vezetője, valamint dr. Abért Alíz jegyzői referens.

Huber László polgármester üdvözli a rendkívüli képviselő-testületi ülésén megjelenteket.
Megállapítja, hogy a képviselő-testületből 6 képviselő van jelen, így az ülés éppen határozatképes.
A napirenddel kapcsolatban jelzi, hogy az ülés előtt ki lett osztva a képviselők részére egy határozati javaslat, amelynek tárgya: a rendezési terv 7. sz. módosításában szereplő 7/32. módosítási javaslat törlése. Kéri, hogy ezt a napirendi pontot elsőként tárgyalja meg a képviselő-testület, a jegyző úr szóbeli előterjesztése alapján.

A napirenddel kapcsolatban észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra is bocsátja a szóbeli előterjesztés napirendre kerülését, amit a képviselők 6 igen szavazattal jóváhagynak, majd ugyancsak 6 igen szavazattal az alábbi napirendet fogadják el:

N A P I R E N D:

1. A rendezési terv 7. sz. módosításában szereplő 7/32. módosítási javaslat törlése.
Előterjesztő: Dr. Zalán Gábor jegyző.
2. „A regionális ipar és gazdaság felfedezése iskolai keretekben” című Erasmus+ projekthez történő csatlakozás.
Előterjesztő: Básthy Béla alpolgármester.

3. A Szombathelyi Médiaközpont Kft.-vel kötendő televíziós szolgáltatási szerződés jóváhagyása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.

Zárt ülés keretében:

1. A „Kőszeg várost és Kőszegfalva településrészt összekötő kerékpárforgalmi létesítmény fejlesztése” című TOP pályázat kivitelezési munkálataira vonatkozó közbeszerzési eljárással kapcsolatos döntés meghozatala.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
2. A „Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációja”” című TOP pályázat kivitelezési munkálataira vonatkozó közbeszerzési eljárással kapcsolatos döntések meghozatala.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
3. A „Kőszegi déli városrészének közlekedésfejlesztése” – Kiss János utca felújítása tárgyú TOP pályázat kivitelezési munkálataira vonatkozó közbeszerzési eljárással kapcsolatos döntés meghozatala.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
4. Az „Árpád tér – Sziget utca – Meskó utca Bajcsy-Zs. E. utcáig tartó szakaszának útburkolat felújítása” c. pályázat kivitelezési munkálataira vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A rendezési terv 7. sz. módosításában szereplő 7/32. módosítási javaslat törléséről szóló határozati javaslat csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Zalán Gábor szóbeli előterjesztésében visszautal a 2019. március 7-i ülésre, amikor a rendezési terv módosítás tárgyalásakor Plechl Tibor felvetette a volt Dreiszker területére vonatkozó módosítási javaslatot, mivel az a képviselő-testület döntése ellenére a dokumentációban szerepel. Ennek kapcsán visszakeresték az előzményeket és megállapították főépítész úrral együtt, hogy a 2018. májusi ülésen ez valóban nem kapott megerősítést a képviselő-testület részéről, ennek ellenére valahogy a többi javaslat között maradt és valóban ki lett dolgoztatva a rendezési terv készítőjével. Ezért kéri: a képviselő-testület módosítsa a múlt csütörtökön hozott, 27/2019. (III. 7.) határozatát úgy, hogy ez legyen törölve. Ezzel a 7/32. sz. módosítási javaslat már kimaradna a további egyeztetésből. A képviselő-testület kivehetne még bármit a végső jóváhagyásnál is, de ez így egyszerűbb. Szerencsére Plechl Tibor felhívta rá a figyelmet.

A képviselő-testület kérdés, hozzászólás nélkül 6 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


35/2019. (III. 12.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 27/2019. (III. 7.) képviselő-testületi határozatának 1. pontjának 1. mellékletében jóváhagyott, a településszerkezeti terv, valamint a szabályozási tervlapok 7/32. számú módosítási javaslatát törli.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A 2. napirendi pont tárgyalása:

„A regionális ipar és gazdaság felfedezése iskolai keretekben” című Erasmus+ projekthez történő csatlakozásról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Básthy Béla szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület és osztrák Douzelage partnervárosunk Judenburg (Stájerország) közvetítésével az önkormányzathoz megkeresés érkezett a Felső-Stájerországban működő IDEUM e.U. projektfejlesztő és menedzsment szervezettől egy nemzetközi (Erasmus+) projektben való részvételre.
A projekt alapötlete az, hogy az iskoláskorú gyerekek – főleg az alsó tagozatosok – messze állnak szüleik munkahelyi világától, hiszen szülő és gyerek reggel elköszönnek egymástól és csak este találkoznak. A gyerekeknek nincs sok elképzelése a szüleik munkahelyéről. Viszont ilyen kis korban erős kötődéseket lehet kialakítani a helyi vállalkozások irányába is. Ezt a programot már 10 éve végzik Ausztriában, amely tulajdonképpen arról szól, hogy hogyan lehet bevonni a gyerekeket a „munkahely kóstolásba”. Az előkészítés szakaszában először számba veszik a téma iránt érdeklődő iskolákat, majd a vállalkozásokat. A projekt keretében a gyerekek üzemlátogatásokat tehetnek, megismerkedhetnek a cégvezetéssel, már az információszerzéskor kérdéseket tehetnek fel. Állítólag nagyon jó tapasztalatokat szereztek, a gyerekek szívesen vesznek ebben részt. Egy internetes platform kialakítását is tervezik, amelyről bármelyik iskola leszedhet információkat.
Ez a projekt két térségből: a német Niederbayern (Passau és térsége) valamint a kőszegi térségből állna össze.
Különös alkalmaságát az adja, hogy Kőszegen van foglalkoztatási paktum, ezért ennek személyi bázisa és kapcsolatrendszere adott. Elsőként a Kőszegi Béri Balog Ádám Iskolát vonták be az elképzelésbe, de szó van valamennyi kőszegi valamint a gyöngyösfalusi, csepregi általános iskola bevonásáról is. Ő már tájékoztatta az elképzelésről Rozmán László tankerületi igazgatót is, aki szerint semmi akadálya az együttműködésnek. Legfeljebb 5-7 iskola lenne a projektbe bevonva. Vállalkozói oldalról bekerülhet az idegenforgalom vagy pld. a borászat területe is.
A pályázat beadásának határideje: 2019. március 21., pozitív elbírálás esetén a megvalósítás akár 2019. szeptemberében elindulhat.
Az előterjesztésben a becsült költségvetés még 40 ezer euroban van meghatározva, de ez mára már tisztázódott, hogy 27 ezer euró támogatás érhető el, ami így is jelentős összeg. Ebben benne vannak a fordítási költségek, az egyeztetések lebonyolítása, a program nyomon követése stb. Ha az önkormányzat saját maga látja el a feladatokat, akkor 100% intenzitású a támogatás, külső szakértők bevonása esetén 25% önrész biztosítása szükséges.

Az elhangzottakkal kapcsolatban sem észrevétel, sem kérdés nem vetődik fel, így a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot.
A képviselők 6 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


36/2019. (III. 12.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzata partnerként csatlakozik az osztrák IDEUM e.U. mint vezető partner által „A regionális ipar és gazdaság felfedezése iskolai keretekben” címmel benyújtandó Erasmus+ projektjéhez, és megbízza a paktumirodát a projekt előkészítésével.
A képviselő-testület egyben felhatalmazza a polgármestert a pályázathoz szükséges dokumentumok aláírásával.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A 3. napirendi pont tárgyalása:

A Szombathelyi Médiaközpont Kft.-vel kötendő te-levíziós szolgáltatási szerződés megkötéséről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László szóbeli kiegészítésében arra utal vissza, hogy a televíziós szolgáltatásra vonatkozó szerződésről van szó, 2019. március 1-től, 2020. február 28-ig. Az év első két hónapjára vonatkozó szerződés a január 24-i, rendkívüli ülésen került elfogadásra. A szolgáltatás összege havi 70 ezer Ft+áfa. Ezt az összeget a költségvetés tartalmazza. A Szombathelyi Médiaközpont Kft. vezetőségében az elmúlt időszakban voltak változások. Az ajánlatuk szerint az önkormányzat által biztosított összeg fejében az eddig 8 helyett 4 megjelentést kaphatna a televízióban Kőszeg.

Básthy Béla hozzáfűzi még: tavaly még nagyon nyomott áron tudott ehhez a szolgáltatáshoz a város hozzájutni, tulajdonképpen az még bevezető ár volt. A médiában komoly tarifák vannak szolgáltatások terén. Szerencsére a város facebook oldalán is elérhetőek a Kőszegről szóló adások, így ez is megsokszorozza a látogatottságot.

A képviselők részéről sem további kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el. A polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 6 igen szavazattal el is fogadnak.


37/2019. (III. 12.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal (9700 Szombathely, Géfin Gyula utca 22., adószám: 18886607-2-18, képviseli: Lovass Tibor ügyvezető) kötendő Szerződést, és felhatalmazza Huber László polgármestert jelen határozat melléklete szerinti szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal


A határozat meghozatala után a polgármester bezárja a mai, rendkívüli ülés nyilvános részét, majd a képviselők zárt ülés keretében folytatják a munkát.


Kelt, mint az első oldalon.



Dr. Zalán Gábor s. k. Huber László s. k.
jegyző polgármester

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)