2019. Március 12., Kedd, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - „A regionális ipar és gazdaság felfedezése iskolai keretekben” című Erasmus+ projekthez történő csatlakozás.
2. - A Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft.-vel kötendő televíziós szerződés jóváhagyása (az anyagot később küldjük).
1. napirendi pont:
„A regionális ipar és gazdaság felfedezése iskolai keretekben” című Erasmus+ projekthez történő csatlakozás.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Kőszegi Testvérvárosi Egyesület és osztrák Douzelage partnervárosunk Judenburg (Stájerország) közvetítésével Önkormányzatunkhoz megkeresés érkezett a Felső-Stájerországban működő IDEUM e.U. projektfejlesztő és menedzsment szervezettől egy nemzetközi (Erasmus+) projektben való részvételre, melynek tárgya a korai életszakaszban kezdődő, a térségi gazdaság megismerését és helyben maradást ösztönző pályaorientáció.
A projekt indokoltsága: a gazdasági ismeretek oktatása az iskolákban többnyire a nemzeti és európai szintű gazdasági ismeretek és összefüggések oktatására szorítkozik, és nem tér ki a helyi gazdaság bemutatására.
A projekt hálózatba szervezi az iskolákat és a regionális vállalkozásokat, és biztosítja a diákok és a vállalkozások számára a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét. Megismerhetik egymás tevékenységeit, folyamatait, ágazatát, munka- és képzési helyeit, körülményeit, termékeit és szolgáltatásait, valamint a folyamatokat mozgató személyeket is.
A projekt célcsoportjai egyrészt az általános iskolák 3-4. osztályos diákjai, másrészt a vállalkozások ügyvezetői és személyügyi vezetői.
A projekt kínálta lehetőségek: az iskolák számára a gazdaság megismerését szolgáló önálló iskolai projektek megvalósítása, egyszerű és direkt kapcsolatfelvétel a helyben működő vállalkozásokkal; a vállalkozások részéről pedig költségtakarékos hálózatépítés az iskolák felé, figyelemkeltés a helyi szakmunkaerő piacon, foglalkoztatói márkaépítés és PR lehetőségek.
A projektben való részvétel alapja a már működő paktum-pályázat személyi bázisa és kapcsolatrendszere. A finanszírozott partner Kőszeg Város Önkormányzata partnerek a megvalósításba bevont partnerek a város és a járás általános iskolái, valamint meghatározó vállalkozásai.
A projekt futamideje 2 év, vezető partnere az IDEUM, partnerei: Iskolaszék Niederbayern és a foglalkoztatási paktum okán Kőszeg Város Önkormányzata.
A támogatás saját teljesítésű feladatok esetében 100% intenzitású, külső szakértők bevonása esetén 25% önrész biztosítása szükséges, mely saját teljesítéssel kiváltható.
A pályázat beadásának határideje: 2019. március 21., pozitív elbírálás esetén a megvalósítás akár 2019. szeptemberében elindulhat.
Az egyes partnerek előzetesen osztrák viszonyok alapján becsült költségvetése ca. 40 ezer euró nagyságrendű.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat elfogadására.
Kőszeg, 2019. március 8.

Básthy Béla s. k.
alpolgármester



HATÁROZATI JAVASLAT
Kőszeg Város Önkormányzata partnerként csatlakozik az osztrák IDEUM e.U. mint vezető partner által „A regionális ipar és gazdaság felfedezése iskolai keretekben” címmel benyújtandó Erasmus+ projektjéhez, és megbízza a paktumirodát a projekt előkészítésével. Egyben felhatalmazza a polgármestert a pályázathoz szükséges dokumentumok aláírásával.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.