Jegyzőkönyv: 2019. Október 28., Hétfő, 16:00 óra, Jurisich-vár lovagterme: alakuló ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzati képviselők eskütétele.
2. - Kőszeg Város Polgármesterének eskütétele.
3. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Kőszeg város alpolgármesterének megválasztása, eskütétele.
5. - A leköszönő képviselő-testület munkájának elismerése.
6.a - A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása.
6.b - Az alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének megállapítása.
7. - A leköszönő polgármester juttatása.
8. - A bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztása (szóbeli előterjesztés).
9. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formákról szóló 7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
10. - A MEDIOCRITAS Humán Kft.-vel kötendő ingatlanhasználati szerződés jóváhagyása.
12. - Tradicionális szerszámtároló felajánlása.
13. - „Egyebek”: vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségre felhívás, összeférhetetlenségi szabályokról és képviselői méltatlanságról szóló tájékoztatás.
14. - Egy mappában a 2019. október 28-i, alakuló képviselő-testületi ülés anyagai.
Szám: K/913-16/2019. szám



J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, 2019. október 28-án, 16 órai kezdettel, a Jurisics-vár lovagtermében, a 2019. október 13-án megtartott önkormányzati választáson megválasztott polgármester, valamint települési önkormányzati képviselők ünnepélyes eskütételéről és a kőszegi képviselő-testület alakuló üléséről.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester,
Fekete-Pataki Edit, Gelencsér Attila, Harkai Norbert, Kiss Péter, Kiss Zoltán, Rába Kálmán, Sas Norbert, Takácsné Varga Ágnes, Táncsics Péter, Terplán Zoltán és Velkyné Ball Andrea képviselők (12 fő).

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága részéről:
Raposa Helga elnök és Révész József elnökhelyettes.

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző, a helyi választási iroda vezetője, dr. Nagy Edina aljegyző, Németh Ildikó a városüzemeltetési osztály vezetője, Mezei Virág az igazgatási és építéshatósági osztály vezetője, Cserkutiné Stipsics Edina a pénzügyi és gazdálkodási osztály vezetője, Fekete Balázs városfejlesztési irodavezető, dr. Abért Alíz jegyzői referens valamint Bertók Sándor városi főépítész.

Meghívottként jelen vannak még:
Dr. Kapiller Sarolta a kőszegi járási hivatal vezetője, dr. Bariska István és Básthy Tamás díszpolgárok, Stubán Tamás városi rendőrkapitány, Huber László leköszönő polgármester, Keszei Balázs és Plechl Tibor leköszönő képviselők, Pócza Zoltán a művelődési központ, Lajos Tiborné a városi könyvtár igazgatója, Guttmann Ferencné a Központi Óvoda, Gyuráczné Kiss Marietta az Újvárosi Óvoda vezetője, Kovács István a városüzemeltető kft. igazgatója, valamint Kőhalminé Major Judit könyvvizsgáló.
Horváth Ferenc, Schwahofer Péter, Németh Bálint, Solymosi Tamás, Harsányi Zsolt, Stampf Ervin, Bodorkós-Gelencsér Júlia és Molnár Zoltán.

A felsoroltakon kívül jelen van még a jelenléti íven szereplő számos érdeklődő állampolgár.

A Himnusz elhangzása után dr. Zalán Gábor jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetőjeként köszönti a megjelenteket, majd felkéri Raposa Helgát, Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága elnökét, hogy adjon tájékoztatást a választás lebonyolításáról és ismertesse azok eredményét.

Raposa Helga is tisztelettel köszönti a megjelenteket, majd röviden tájékoztatást ad a választás lebonyolításáról és eredményeiről.
Magyarország köztársasági elnöke 2019. október 13. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők és polgármesterek megválasztását. Ezen a napon két választás zajlott egyidőben, hiszen emellett sor került a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztására is.
A választással összefüggő feladatokat a Helyi Választási Bizottság, a Szavazatszámláló Bizottságok és a Helyi Választási Iroda végezte.
A választások előkészítése, szervezése dr. Zalán Gábor jegyző úr vezetésével működő Helyi Választási Iroda feladata volt.
A Helyi Választási Bizottság 3 választott tagból, 2 póttagból, valamint a jelölő szervezetek által delegált 2 tagból állt. A HVB döntött a polgármester-, az egyéni választókerületi jelöltek, a kompenzációs listák, valamint a nemzetiségi önkormányzati jelöltek nyilvántartásba vételéről. A bizottság sorsolás útján állapította meg a jelöltek szavazólapon megjelenő sorrendjét és adattartamát is jóváhagyta.
A bizottság feladatai közé tartozott a benyújtott választási kifogások elbírálása is. A kampány időszakában egy választási kifogást nyújtottak be, amelyet a bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasított. Egy másik kifogás pedig már a kampány időszaka után érkezett be, így a bizottság ezt is elutasította.
A választás hivatalos eredménye a következő:

Polgármester választás:
Kőszeg Város Polgármesteri tisztségének betöltésére 3 jelölt indult: Básthy Béla a FIDESZ-KDNP jelöltje, dr. Tóthné Dolgos Zsanett független jelölt, valamint Rába Kálmán, a Mindenki Magyországa Mozgalom jelöltje.
A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 9453 fő volt, szavazóként megjelent 5067 fő. A 4983 érvényes szavazat 46%-át, azaz 2312 szavazatot Básthy Béla, a FIDESZ KDNP jelöltje kapta, így Kőszeg Város megválasztott polgármestere Básthy Béla lett.

Az egyéni választókerületekben született hivatalos eredmények az alábbiak:

1. választókerület:
A választópolgárok közül legtöbben, 219-en (a szavazók 34%-a) Gelencsér Attilára, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így az 1. választókerületben képviselőnek Gelencsér Attila lett megválasztva.

2. választókerület:
A választópolgárok közül legtöbben, 280-an (a szavazók 44%-a) Kiss Zoltán Imre, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 2. választókerületben képviselőnek Kiss Zoltán Imre lett megválasztva.

3. választókerület:
A választópolgárok közül legtöbben, 216-an, (a szavazók 39 %-a) Takácsné Varga Ágnesre, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 3. választókerületben Takácsné Varga Ágnes lett képviselőnek megválasztva.

4. választókerület:
A választópolgárok közül legtöbben, 252-en (a szavazók 46%-a) Terplán Zoltánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 4. választókerületben képviselőnek Terplán Zoltán lett megválasztva.

5. választókerület:
A választópolgárok közül legtöbben, 303-an (a szavazók 53%-a) Fekete-Pataki Editre, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így az 5. választókerületben képviselőnek Fekete-Pataki Edit lett megválasztva.

6. választókerület:
A választópolgárok közül legtöbben, 419-en (a szavazók 54 %-a) Kiss Károly Péter, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 6. választókerületben képviselőnek Kiss Károly Péter lett megválasztva.

7. választókerület:
A választópolgárok közül legtöbben, 191-en (a szavazók 40%-a) Sas Norbertre, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 7. választókerületben képviselőnek Sas Norbert lett megválasztva.

8. választókerület:
A választópolgárok közül legtöbben, 301-en (a szavazók 48%-a) Velkyné Ball Andreára, az Összefogás Kőszegért Egyesület jelöltjére adta le a szavazatát, így a 8. választókerületben Velkyné Ball Andrea lett képviselőnek meg lett választva.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény értelmében kompenzációs listáról kapott három mandátumot az alábbi két szervezet három képviselője:
Összefogás Kőszegért Egyesület: Harkai Norbert,
Mindenki Magyarországa Mozgalom: Rába Kálmán,
Összefogás Kőszegért Egyesület: Táncsics Péter.

Végül köszönetét fejezi ki a választás sikeres és gördülékeny megvalósulását biztosító előkészítésért és lebonyolításért a Helyi Választási Iroda vezetőjének és valamennyi munkatársának, a Szavazatszámláló Bizottságok tagjainak, a Helyi Választási Bizottság tagjainak és mindazoknak, akik a választás lebonyolítása során tevékenyen közreműködtek.
Tisztelet illeti mindazon polgármester- és képviselőjelölteket, aki vállalták, hogy nyilvánosan megmérettetik magukat, akár megszerezték a többség bizalmát, akár nem.
A megválasztott képviselő hölgyeknek és uraknak valamint polgármester úrnak kívánja, hogy legjobb tudásuk szerint, felelősségteljesen végezzék feladatukat, pártállásuktól függetlenül, mindannyian Kőszeg Város fejlődését és gyarapodását tekintsék a legfontosabbnak! Ehhez kíván erőt, kitartást és jó egészséget. Gratulál mindnyájuknak.

A Helyi Választási Bizottság elnökének a tájékoztatója után dr. Zalán Gábor bejelenti, hogy megkezdődik a kőszegi képviselő-testület alakuló ülése.
Az ülést a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban Mötv.)
43. § (2) bekezdése értelmében a polgármester vezeti, így átadja a szót a polgármesternek.

Básthy Béla köszönti a jelenlévőket, külön kiemelve a jelenlévő két hivatali elődjét: Básthy Tamást Kőszeg Város Díszpolgárát valamint Huber Lászlót akik mindketten 3-3 önkormányzati cikluson keresztül töltötték be a polgármesteri tisztet Kőszegen. Köszönti dr. Bariska Istvánt, korábbi alpolgármestert, aki szintén Kőszeg Város Díszpolgára.
Minden önkormányzati képviselőnek szívből gratulál a megválasztásához, sok sikert, lelkesedést és jó egészséget kíván a munkájukhoz. Kéri, hogy valamennyien segítsék a város vezetését, személyesen az ő munkáját is.
Ezután megnyitja Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete alakuló ülését és megállapítja, hogy valamennyi képviselő jelen van, tehát az ülés határozatképes.
Tájékoztatja a képviselő-testületet arról, hogy a képviselő-testület létszáma 12 fő. Az ülés ezentúl 7 fő jelenlétével lesz határozatképes, a minősített többséghez pedig a megválasztott képviselők (11 fő + polgármester) többségének, azaz 7 főnek az egybehangzó szavazata szükséges.
Ismerteti a meghívón közölt napirendet. Mivel a munka nem várja meg míg „a tisztségek a helyükre kerülnek”, a mai ülésen nemcsak ünnepi, hanem már un. „munkás típusú” napirendek is szerepelnek, mert ezek megtárgyalása nem várhat. Az ülés anyagát megkapták a képviselők, de egy rendkívüli előterjesztés napirendre való felvételét is kéri. Ez pedig a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása. A rendkívüli előterjesztés indoka, hogy a bölcsődében, egyes nevelési-oktatási intézményekben, valamint a Szociális Gondozási Központban az étkeztetés ellátását végző JustFood Kft. a nyersanyagnorma emelésére tett javaslatot. Amennyiben ezt az önkormányzat most jóváhagyja, akkor az előfinanszírozás nem az önkormányzatot fogja terhelni.

Kérdezi, hogy van-e ezzel kapcsolatban a képviselőknek észrevétele vagy más javaslata. Mivel ilyen nem hangzik el, szavazásra bocsátja a rendkívüli előterjesztéssel együtt a meghívón közölt napirendet. A képviselő-testület 12 igen szavazattal a következő napirendet hagyja jóvá:


NAPIREND:

1. Az önkormányzati képviselők eskütétele.
Az esküt kiveszi: Raposa Helga elnök.
2. Kőszeg Város Polgármesterének eskütétele.
Az esküt kiveszi: Raposa Helga elnök.
3. Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.
4. Kőszeg város alpolgármesterének megválasztása, eskütétele.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.
5. A leköszönő képviselő-testület munkájának elismerése.
Köszönetet mond: Básthy Béla valamint Huber László.
6/a. A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása.
Előterjesztő: Dr. Zalán Gábor jegyző.
6/b. Az alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének megállapítása.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.
7. A leköszönő polgármester juttatása.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.
8. A bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztása.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.
9. A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formákról szóló 7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Mezei Virág igazgatási és építéshatósági osztályvezető.
10. A MEDIOCRITAS Humán Kft.-vel kötendő ingatlanhasználati szerződés jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
11. Tradicionális szerszámtároló felajánlása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
12. A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Mezei Virág igazgatási és építéshatósági osztályvezető.


Az 1. napirendi pont keretében dr. Zalán Gábor jegyző felkéri Raposa Helgát, Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága elnökét, hogy a Mötv. 28. § (2) bekezdésének eleget téve vegye ki az önkormányzati képviselők esküjét, hiszen a képviselők csak ezt követően kezdhetik meg a munkájukat. Időrendben a képviselők esküjét követi majd polgármester úr esküje, aki a képviselő-testület előtt teszi le esküjét.

Fekete-Pataki Edit, Gelencsér Attila, Harkai Norbert, Kiss Péter, Kiss Zoltán, Rába Kálmán, Sas Norbert, Takácsné Varga Ágnes, Táncsics Péter, Terplán Zoltán és Velkyné Ball Andrea az alábbi esküt teszi:

„Én, ………………………. becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; önkormányzati képviselői tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg Város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.
(Az eskütevő meggyőződése szerint:)
Isten engem úgy segéljen!”

A képviselők az eskütétel után aláírják az erről szóló esküokmányukat (jegyzőkönyvhöz csatolva).


A 2. napirendi pont keretében Raposa Helga kéri, hogy a polgármester a képviselő-testület előtt tegye le hivatali esküjét.
Básthy Béla az alábbi esküt teszi:

„Én, Básthy Béla becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; polgármesteri tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg Város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.
Isten engem úgy segéljen!”

A polgármester az esküje után aláírja az erről szóló esküokmányt (jegyzőkönyvhöz csatolva).


A 3. napirendi pont tárgyalása:

Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Básthy Béla szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az alakuló ülés egyik legfontosabb eleme az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet felülvizsgálata. A kiküldött anyaghoz várja képviselői észrevételeket.

Kérdések és hozzászólások:

Táncsics Péter hozzászólásában elsőként köszönetet mond a kőszegi választópolgároknak azért, mert magas arányban részt vettek részt az önkormányzati választásokon, továbbá gratulál a polgármester úr és valamennyi képviselőtársa megválasztásához. Az SZMSZ felülvizsgálatáról szóló rendelettervezetet áttekintve megállapítható, hogy a módosítások többsége összefüggő javaslatot tartalmaz ugyan, de néhány pontatlanságra és hiányosságra felhívja a figyelmet.
– Hiányolja, hogy az SZMSZ nem szabályozza Kőszeg Városának a közösségi oldalakon történő megjelenését.
– Ugyanígy hiányzik a nyilatkozat és a közlemény kiadásának a szabályozása is.
– Javasolja a képviselő-testületi és a bizottsági ülések nyilvánossága érdekében a televíziós közvetítések esteleges bevezetését illetve a televíziós összefoglalók készítésének lehetőségét.
– Javasolja a városüzemeltetés területének fajsúlyosabb megjelenését a bizottsági munkában.
– Jelzi, hogy az SZMSZ 3. § (3) bekezdésében utalás történik a 7. mellékletre (azon önszerveződő közösségek és civil szervezetek jegyzéke, amelyeket tanácskozási joggal a képviselő-testületi ülésekre meg kell hívni), jóllehet az előterjesztő a 7. mellékletet javasolja hatályon kívül helyezni, azaz egy üres mellékletre történik hivatkozás.
– Kérné, hogy az SZMSZ tartalmazza a kihelyezett ülések lehetőségét, külön nevesítve a kőszegfalvi városrészt. Ezenkívül ő azt is szeretné, ha a város legsűrűbben lakott városrészén, azaz a lakótelepen is lenne kihelyezett képviselő-testületi ülés annak érdekében, hogy a kőszegi polgárokkal minél gyakrabban találkozhassanak a képviselők, megismerhessék a problémáikat.
– A rendkívüliséggel – mind az ülésekkel, mind az előterjesztésekkel kapcsolatban – már most, az alakuló ülésen kéri, hogy lehetőleg ne történjen meg az, hogy az ülés előtt 1-2 perccel kapnak meg olyan előterjesztést, amely sok információt tartalmaz, több dokumentummal csatolva és ezt az ülés alatt, más tevékenység közben kell átnézni – ahogy ma is. Ilyenkor nincs arra mód, hogy ezeknek utána járjanak és így nem lehet felelős döntést hozni,
– Kéri, hogy az SZMSZ elfogadása után lehetőség szerint a kőszegi önkormányzat váljon papírmentes önkormányzattá és a képviselők csak elektronikusan kapják meg a különböző dokumentumokat.
Fentiek figyelembe vételével az SZMSZ módosítását elfogadásra ajánlják.

Básthy Béla válaszában elsőként a képviselő úr utolsó kérésére utal, hiszen a kőszegi képviselő-testület már régóta papírmentesen végzi a munkáját. Az alakuló ülésre az új képviselők azért kapták meg papíron a meghívót és az előterjesztéseket, mert nem tudhatták, hogy kinek van ehhez elektronikus eszköze.

Dr. Zalán Gábor jegyző a 7. melléklettel kapcsolatban jelzi, hogy ez valóban kikerülne, de az erre való utalás bent maradt a rendelettervezetben. Ezt korrigálni fogják úgy, hogy a 3. § (4) bekezdés e) pontja helyébe a következő bekezdés fog lépni:
„e) a 62. § (2) bekezdésében meghatározott önszervezető közösségektől”.
A képviselő úr további felvetéseire az alábbi válaszokat adja:
A közösségi oldalakon való megjelenés nem kötelező tartalma az önkormányzat SZMSZ-ének, de ez nyilván döntés kérdése, hogy benne legyen-e, vagy sem. Ők azt gondolták, hogy erre nincsen szükség.
Kihelyezett ülés tartásának eddig sem volt akadálya, az SZMSZ ezt nem is tiltja meg.
A városüzemeltetéssel, azaz az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő kft.-vel kapcsolatos konkrét javaslatról a képviselő-testület fog dönteni.
A rendkívüli üléseket és előterjesztéseket a hivatal sem szereti, de sajnos az élet hoz ilyent. A Justfood Kft. kérelmét a nyersanyagnorma emelésre pénteken kapta meg a hivatal a szerződéses partnerétől. November 4-ig van arra lehetőség, hogy normatíva emelést kérjen erre vonatkozóan az önkormányzat a MÁK-tól. Ugyan májusban is meg lehetne ezt tenni, de addig meg kellene előlegezni. Közbeszerzési ügyekben a törvényi határidőkhöz kell igazodni. Amikor ki van írva egy közbeszerzési eljárás, akkor a különböző döntéseket nem biztos, hogy a hónap utolsó csütörtökén lehet meghozni. A hivatal természetesen próbálja elkerülni a rendkívüli ülések összehívását, ezek leredukálásra törekszik, de nem biztos, hogy ez sikerül.

Básthy Béla úgy véli, hogy ha valaki megnézi az SZMSZ módosítását, akkor a felülvizsgálat során főleg a törvényi változásokat igyekeztek lekövetni, továbbá praktikus változtatásokat vezetnének be. Utóbbiak időszerűsége már az elmúlt időszakban is felmerült. Természetesen lesz majd még arra alkalom, hogy a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatához hozzányúljon, akár polgármesteri, akár képviselői indítványra is. Ez esetben lehetőség lesz majd a bizottsági véleményezésre is.

Rába Kálmán szerint az 51. §-ba foglalt új szabályozás szerint a képviselő-testületi és bizottsági üléseken való hiányzás szankciói alól csak alapos indoklást tartalmazó bejelentéssel lehet felmentést adni.
Ennek eldöntése törvényen alapul vagy a polgármester úr szubjektív megítélésén múlik? Ha előfordul munkahelyi elfoglaltság miatti hiányzás, akkor ez minek fog minősülni?
Az ülések esetleges megzavarása esetén a polgármester szünetet rendelhet el. Ennek időtartama viszont nincsen szabályozva.
Arra nem gondolt-e az előterjesztő, hogy a képviselők által benyújtott előterjesztések megtárgyalását az előző ciklusban meghatározott és jelenleg is érvényes 3 hónapos határidőnél rövidebb időben állapítsák meg?

Dr. Zalán Gábor tisztázza, hogy az ülésekről való hiányzások alapos indoklásának az elfogadása nem törvényi szabályozáson, hanem a polgármester úr mérlegelési jogkörében alapul. Ezek természetesen csak a rendes ülésekre vonatkoznak majd. A képviselőt ugyanis a munkahelye az ülések idejére el kell, hogy engedje, és a képviselőnek az így kieső bérét – ha igényli – meg is kell, hogy térítse az önkormányzat. Tehát a munkahelyi elfoglaltságra való hivatkozás a rendes üléseknél nem lehet alapos indok.
A képviselő által benyújtott előterjesztésre vonatkozóan a jelenlegi, 3 hónapos határidő a maximális időtartam, erre vonatkozóan nem érkezett módosító indítvány.
Az ülés rendzavarásáról szóló szabályok inkább pontosításra kerültek a felülvizsgálat során. Az elmúlt időszakban egy esetben fordult elő, hogy egy érdeklődő állampolgár nem kapott szót az ülésen, ennek ellenére többszöri felszólítás után sem hagyta el az üléstermet, nem hagyta abba hozzászólását és ezzel megsértette a képviselő-testületi ülés méltóságát. Szerinte mindenképpen szükség van erre a szabályozásra és arra is, hogy ezt mindenki tartsa tiszteletben. Ha a polgármester úr félbeszakítja az ülést rendzavarás miatt, akkor nyilván az az ő kompetenciája lesz, hogy eldöntse, mikor folytatódjon az ülés: mindez természetesen a helyzettől, a szituációtól függ.

Básthy Béla hozzáfűzi még: a képviselő-testületi és a bizottsági üléseken való hiányzásról eddig is volt szabályozás, 50-100%-ban volt csökkenthető ezzel az indokkal a tiszteletdíj. Az elvonás az új szabályozás szerint éppen a fordított lesz, azaz a tiszteletdíj akkor illeti meg a képviselőt vagy a bizottsági tagot, ha a rendes ülésen részt vett, illetve a polgármester dönthet arról, hogy nem járul hozzá az elvonáshoz.
Az elmúlt ciklusban is gyakran voltak hiányzások, és ennek volt a városban társadalmi visszhangja is. Egy korábbi képviselő hiányázásait pld. 5 évre visszamenőleg kikérte egy külső adatigénylő. A hivatalnak a válasz elkészítése sok munkájába telt, míg végül a kérelmező nem is vette át a postai küldeményt.

Táncsics Péter jelzi, hogy még a Kőszeg Város Önkormányzata nevében tett nyilatkozatokkal és közleményekkel kapcsolatos felvetésére nem kapott választ.

Básthy Béla tisztázza, hogy Kőszeg Város Önkormányzatát mindenkor a megválasztott polgármester képviseli, ez a legfontosabb feladata. Ő nem hallott még olyanról – de a képviselő-testület lelke rajta – hogy egy polgármester nyilatkozattételi jogát szabályoznák. A saját mozgáskörét nem szeretné szűkíteni. Erről ő komoly vitákat fog folytatni azzal, aki ilyen szabályt szeretne bevezetni.
A benyújtott rendelettervezetre vonatkozóan további módosító indítványt tesz. Indítványozza a három bizottság közül két bizottság létszámát megemelni. A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság valamint a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság létszámát 5+4 főben javasolja megállapítani. Változatlan maradna a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság létszáma, azaz 4+3 fős lenne.

Mivel további észrevétel a rendelettervezettel kapcsolatban nem hangzik el, így a polgármester lezárja a napirend feletti vitát.
Dr. Zalán Gábor jelzi, hogy a 3. § (1) bekezdés e) pontjával kapcsolatban Táncsics Péter képviselő felvetését elfogadják, a módosítását – az elhangzottak szerint – át fogják vezetni a rendelet szövegén.

Ennek értelmében csupán a polgármester által tett módosító javaslatról kell dönteni, amely a két említett bizottság létszámának a felemeléséről szól. A polgármester ezt szavazásra is bocsátja, a képviselő-testület pedig 11 igen, 1 nem szavazattal el is fogadja, azt hogy a pénzügyi valamint a városfejlesztési bizottság 5+4 létszámú legyen.

Ezután a polgármester szavazásra bocsátja a rendelettervezetet, a képviselő-testület pedig 11 igen, 1 nem szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:


Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
17/2019. (X. 28.) önkormányzati rendelete
az Önkormányzat
Szervezeti és Működési Szabályzatáról
szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)

A rendelet megalkotása után dr. Zalán Gábor jelzi, hogy a mai SZMSZ módosítás csak akkor léphet hatályba az ülés további részében, ha a jogalkotásról szóló törvény előírásának megfelelően óra, perc megjelöléssel együtt kihirdetésre kerül. Enélkül nem lehet lebonyolítani sem az alpolgármester választást, sem a bizottságok tagjait sem lehet megválasztani.
Az ülést tehát meg kell szakítani egy rövid szünet miatt, majd a szokott rend szerint a rendeletet ki kell hirdetni, melynek időpontja: 16 óra 43 perc lesz.

Fentiek értelmében a polgármester 16.43 órakor technikai szünetet rendel el. Ez alatt a polgármester és a jegyző aláírja a 17/2019. (X. 28.) önkormányzati rendeletet, majd az SZMSZ előírásának megfelelően kihirdetésre kerül. (A szünetben Básthy Béla polgármester virágcsokorral köszöni meg Raposa Helga, HVB elnök munkáját, Harkai Norbert képviselő pedig az Összefogás Kőszegért Egyesület nevében szintén virágcsokorral köszönti a megválasztott képviselő hölgyeket.)

16.50 órakor folytatódik az ülés.


A 4. napirendi pont tárgyalása:

Az alpolgármester megválasztásáról szóló előterjesztés a jegyzőkönyvhöz csatolva.

Básthy Béla szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a most elfogadott SZMSZ-nek megfelelően és azzal összhangban javaslatot tesz az alpolgármester megválasztására. Alapos megfontolás után hozta meg döntését. Ennek során mérlegelte a jelölt eddigi képviselői munkáját, a választáson a körzetében elért eredményét – amit az előző választáshoz képest növelni is tudott %-os arányban – ami azt jelenti, hogy az elismertsége növekedett a körzetében, továbbá „az ő csapatuk tagja”.
Alpolgármesternek Terplán Zoltán képviselőt javasolja megválasztani, aki társadalmi megbízatású lesz a következő 5 évben.
Kérdezi Terplán Zoltánt, hogy elfogadja-e a jelölést, melyre Terplán Zoltán igennel felel.

Básthy Béla tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a törvény értelmében az alpolgármestert titkos szavazással, minősített többséggel kell megválasztani.
Megkérdezi még a jelöltet arról is, hogy beleegyezik-e a nyilvános ülésen való tárgyalásba, vagy zárt ülés elrendelését kéri? Nyilatkoznia kell arról is, hogy részt kíván-e venni a szavazásban, ugyanis a törvény rendelkezése szerint nem kell az érintettségről szóló szabályokat alkalmazni, ha a képviselő-testület döntéshozatala saját tagjának a választására irányul.

Terplán Zoltán jelzi, hogy nem kéri a zárt ülés keretében történő választást, továbbá azt is jelzi, hogy részt kíván venni az alpolgármester választásban.

Básthy Béla tájékoztatja a jelenlévőket, hogy az alpolgármester megválasztásának lebonyolítására 3 tagú szavazatszámláló bizottságot kell alakítani. A bizottságba javasolja Kiss Péter képviselőt elnöknek, Harkai Norbert és Táncsics Péter képviselőket tagoknak megválasztani.

A szavazatszámláló bizottságba javasolt képviselők a jelölést elfogadják. Más javaslat a bizottsági tagokat illetően nem hangzik el, ezért a polgármester kéri, hogy a szavazatszámláló bizottságot hozza létre a képviselő-testület. 12 igen szavazattal az alábbi határozat születik:


195/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alpolgármester megválasztásának levezetésére szavazatszámláló bizottságot hoz létre az alábbiak szerint:
Elnök: Kiss Péter képviselő.
Tagok: Harkai Norbert és Táncsics Péter képviselők.


Ezután dr. Zalán Gábor ismerteti a szavazás rendjét. Felkéri a bizottság tagjait, foglalják el helyüket, és az előre elkészített szavazólapokat osszák ki, valamint ellenőrizzék a teremben felállított urnát.

A képviselők kitöltik a szavazólapokat és a szavazatszámláló bizottság előtt lévő asztalon, az elnök és a tagok által ellenőrzött urnába dobják. A szavazás után a bizottság elnöke és tagjai együttesen felbontják az urnát, megszámolják a szavazólapokat, kitöltik az erről készült külön jegyzőkönyvet, majd az elnök ismerteti eredményt.
Kiss Péter tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai az urnában 12 szavazólapot találtak, ezek közül 1 érvénytelen volt. A jelöltre leadott szavazatok száma: 10 igen 1 nem szavazat volt.
A bizottság megállapította, hogy a Terplán Zoltánra leadott igen szavazatok száma a minősített többséget elérte és ezzel alpolgármesternek meg lett választva.
(A titkos szavazásról készült külön jegyzőkönyv jelen jegyzőkönyvhöz csatolva.)


196/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 74. § (1) bekezdésében foglaltak értelmében Kőszeg város alpolgármesterének a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére a képviselő-testület tagjai közül 2019. október 28-i napjával megválasztja Terplán Zoltán képviselőt.
Az alpolgármester tisztségét társadalmi megbízatásban tölti be.

Felelős a bejelentésért: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.

A határozat meghozatala után Básthy Béla kéri, hogy az alpolgármester e minőségében is tegye le esküjét a képviselő-testület előtt.

Terplán Zoltán a következő esküt teszi:

„Én, Terplán Zoltán becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; alpolgármesteri tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg Város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.
Isten engem úgy segéljen!”

Az alpolgármester az esküje után aláírja az erről szóló esküokmányt.


Az 5. napirendi pont tárgyalása keretében Básthy Béla arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentős változások történtek a képviselő-testület összetételében, ezért ő úgy gondolja, hogy a mai, alakuló ülésen néhány percet az előző önkormányzati ciklus képviselő-testületére kell szentelni és egy emléklap átadásával valamint a gesztus értéke miatt is mindenképpen köszönetet kell mondania az elődöknek.
Elsőként Huber László leköszönő polgármester úrnak mond köszönetet, megköszöni Kőszeg Város Önkormányzata érdekében végzett lelkiismeretes, fáradhatatlan munkáját. Sokat dolgoztak együtt, sok fejlesztést indítottak el, sok olyan szalagot fognak még átvágni, amelynek a „megszövését” Huber László kezdte el. Huber László számára egy emléklapot ad át. Természetesen a három önkormányzati cikluson át végzett polgármesteri munka okán egy emléklapnál jóval magasabb elismerés jár. Felkéri, hogy ő maga mondjon néhány szót a képviselő-testületnek.

Huber László megköszöni polgármester úrnak ezt a gesztust, ezt a megtiszteltetést, mert ezen a helyen is elköszönhet és megköszönheti az előző képviselő-testület munkáját. Korábban, a médián keresztül ezt már megtette.
Hálásan köszöni mindenkinek a munkáját, elsősorban Básthy Béláét, aki 3 cikluson át volt alpolgármester mellette, és aki őt nagyon sokat segítette – azt is lehet mondani, hogy kreativitásával, fiatalos lendületével őt kiegészítette. Ezért szerencsésen alakulhatott ki az, hogy ők ketten lettek egy egésszé, azaz egy mindenre alkalmas városvezetéssé válhattak.
Minden képviselőnek köszönetet mond, aki őt a három cikluson át képviselőként segítette és mellette állt. Elsőként Kiss Péter képviselő urat – mint korelnököt is – emeli ki, aki a városfejlesztési bizottság elnökeként nagy szakértelemmel végezte a munkáját, amit a választópolgárok a választási eredmények alapján el is ismertek.
Keszei Balázs úr szintén három cikluson át segítette az önkormányzatot. A humán területet fogta át bizottsági elnökként – iskolaigazgatói munkája mellett. Hálásan köszöni a munkáját.
Kiss Zoltán képviselő úrral két cikluson keresztül dolgozott együtt, akinek a bölcsességére is sokszor szükség volt ahhoz, hogy túljussanak néhány nehézségen.
Sas Norbert képviselő úr az elmúlt ciklusban a pénzügyi bizottságot vezette, aki e tisztségében sokat tett azért, hogy a pénzügyek jól menjenek.
Köszöni Terplán Zoltán képviselői munkáját is, egyúttal gratulál is alpolgármesterré választáshoz.
Köszöni még Rába Kálmán képviselő úr, valamint Plechl Tibor és Tóth Gábor volt képviselők munkáját is.
Köszönetet mond a polgármesteri hivatal vezetőinek, dolgozóinak is a munkájukért, mert az ő segítségük nélkül nem tudta volna a képviselő-testület elvégezni a feladatait, hiszen rengeteg változás történt az elmúlt három önkormányzati ciklus alatt.
2006-tól egy nehéz időszak kezdődött Kőszeg életében, mert egy teljesen lecsupaszított, kiürített kasszát kellett átvenni és azzal kellett elindulni. Azokban a nehéz időkben is a hivatal odaadása, hozzáállása segítette ebben. Aztán 2008-ban kezdődött a gazdasági válság, amely több éven át éreztette a hatását. Ezekben az években is a hivatali szakemberekre támaszkodhatott a képviselő-testület.
A 2010-ben kezdődött önkormányzati ciklusban is rengeteg változás következett be, pld. kistérségi társulással kapcsolatban, az iskolák átkerültek a tankerületekhez, a közigazgatás átszervezése stb.
Dr. Zalán Gábor jegyző úr 2013-tól történő kinevezésével nagyon fontos személyiséggé vált Kőszegen és az ő szakértelme kellett ahhoz, hogy ezeket a változásokat az önkormányzat le tudja követni és le lehessen ezeket vezényelni. Hálásan köszöni a jegyző úr munkáját is.
Sajnos máig fájó pont a számára az önkormányzati köztisztviselők bérhelyzete, mert ez évek óta nem változott. Az apparátus dolgozói nincsenek kellőképpen megfizetve, de ez természetesen az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Kéri, hogy az új képviselő-testület is tisztelettel legyen a hivatal dolgozói felé, ismerje el a munkájukat és ne legyen irányukba esetlegesen előítélettel.
Köszöni továbbá mindenkinek a támogatását, aki az önkormányzatot bármiben segítette, így pld. a volt külső bizottsági tagok munkáját is.
Végül emléklapot ad át Básthy Béla, Kiss Péter, Keszei Balázs, Terplán Zoltán, Sas Norbert, Kiss Zoltán, Rába Kálmán és Plechl Tibor számára (Tóth Gábor volt képviselő számára is, de ő nincs jelen.)
Sok sikert, jó egészséget kíván az új képviselő-testületnek.


Az 6/a. napirendi pont tárgyalása:

A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Zalán Gábor jegyző szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy törvényi kötelezettségnek kell eleget tennie a képviselő-testületnek, mert bár a jogszabály pontosan meghatározza a polgármester illetményének a mértékét, azt a képviselő-testületnek határozattal kell megállapítania. A polgármester illetménye a 10.000 fő feletti lakosságszámú település esetében az államtitkári illetmény 70%-a, azaz 698.000.- Ft. A polgármester továbbá illetményének 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre is jogosult.
A főállású polgármester foglalkoztatási jogviszonya választással létrejövő, sajátos közszolgálati jogviszony, munkáltatói jogkörének gyakorlója a képviselő-testület. Ezért foglalkoztatására a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény rendelkezéseit is alkalmazni kell. Básthy Béla polgármester úr német nyelv- és irodalom szakos tanári diplomája miatt a Kttv. alapján idegennyelv-tudási pótlékra is jogosult, melynek összege: havi 46.380.- Ft.
Kéri, hogy a határozati javaslat elfogadásával a képviselő-testület hozza meg a törvényes döntését.

Básthy Béla polgármester jelzi, hogy érintettsége miatt nem kíván részt venni a szavazásban.

A képviselő-testület 12 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

197/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása” c. napirendi pont vonatkozásában Básthy Béla polgármester érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és úgy határoz, hogy a polgármestert a döntéshozatalból kizárja.

Ezután a képviselő-testület 11 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


198/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Básthy Béla polgármester illetményét 2019. október 13. napjától havonta 698.000.- Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület a polgármester részére 2019. október 13. napjától havi 104.700.-Ft költségtérítést állapít meg.
3. A képviselő-testület a polgármester részére 2019. október 13. napjától havi 46.380.- Ft idegennyelv-tudási pótlékot állapít meg.

Felelős a bejelentésért: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.


A 6/b. napirendi pont tárgyalása:

Az alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének megállapításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Básthy Béla szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének a tekintetében is hasonló döntést kell hozni. Annyi a különbség, hogy itt a képviselő-testületnek van mozgástere. A tiszteletdíj megállapítása a társadalmi megbízatású polgármester tiszteletdíjának összegéhez van kötve, amely a 10.000 főt meghaladó lakosságszám esetén
349 010 Ft. A képviselő-testület ezen összeg legfeljebb 90%-ában állapíthatja meg az alpolgármester tiszteletdíját. Javasolja Terplán Zoltán alpolgármester tiszteletdíját 314.100 Ft-ban megállapítani. Az alpolgármester továbbá ennek 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre is jogosult.

Terplán Zoltán bejelenti, hogy érintettsége miatt nem kíván részt venni ebben a szavazásban.

A képviselő-testület 12 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


199/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Az alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének megállapítása” c. napirendi pont vonatkozásában Terplán Zoltán alpolgármester érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és úgy határoz, hogy az alpolgármestert a döntéshozatalból kizárja.

Ezután a képviselő-testület 11 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


200/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Terplán Zoltán társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját 2019. október 28. napjától havonta 314.100.- Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület az alpolgármester részére 2019. október 28. napjától havi 47.100.- Ft költségtérítést állapít meg.

Felelős a bejelentésért: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.


A 7. napirendi pont tárgyalása:

A leköszönő polgármester juttatásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Básthy Béla polgármester szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy Huber László 2006. október 1-je óta, azaz 13 esztendőn át töltötte be a polgármesteri tisztséget Kőszegen.
A leköszönő polgármester foglalkoztatási jogviszonyát a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény rendelkezései alapján kell lezárni. A törvény értelmében a leköszönő polgármester háromhavi végkielégítésre jogosult, amelyet a képviselő-testület még további, legfeljebb háromhavi illetménynek megfelelő összeggel kiegészíthet.
Javasolja, hogy az önkormányzat anyagi helyzetére való tekintettel a képviselő-testület csak a törvényben előírt, kötelező juttatást állapítsa meg a leköszönő polgármester részére.

Mivel az elhangzottakkal kapcsolatban sem hozzászólás, sem más javaslat nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja javaslatát. A képviselő-testület 12 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


201/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Huber László polgármesteri foglalkoztatási jogviszonyának megszűnése miatt a 2011. évi CXCIX. törvény 225/D. § (1) bekezdése alapján megillető háromhavi illetményének megfelelő végkielégítésén túl, további juttatásban nem kívánja részesíteni.

Felelős: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.


A 8. napirendi pont tárgyalása:

A bizottságok elnökeinek és tagjainak a megválasztásával kapcsolatban Básthy Béla tájékoztatja jelenlévőket, hogy ezzel kapcsolatban már előzetesen megkereste írásban a képviselőket (egyúttal köszöni a válaszukat) és előzetes egyeztetést folytatott a leendő külső bizottság tagokkal is. Bár a meghívón ez a napirend szóbeli előterjesztésként szerepel, az ülés előtt készült egy határozati javaslat, a bizottsági elnökök és tagok megválasztásáról, amely az ülés előtt ki lett osztva.
Először is kérdezi, hogy a képviselők vagy a jelenlévő, leendő külső bizottság tagok közül a választás tekintetében kéri-e bárki is a zárt ülés tartását? Mivel erre senki nem felel igenlően, az ülés továbbra is nyilvános keretek között folytatódik.

Básthy Béla folytatja. A bizottságok összetételénél azt a korábbiakban is követett „logikát” követte, mely szerint a választókerületekben nyertes képviselők számára két bizottsági helyet, a kompenzációs listáról mandátumhoz jutott képviselők számára egy bizottsági helyet javasol.

Hozzászólások:

Rába Kálmán kérdezi, hogy lehet-e véleményt mondani polgármester úr által elmondottakhoz? Sajnálatos, hogy az alpolgármester választás napirendjének a tárgyalásakor sem engedett véleményt mondani, mert ő akkor megkérdezte volna, hogy miben tudja majd a megválasztott alpolgármester a polgármestert segíteni?
Meglepte a polgármester úrnak az a mondata is mely szerint „a mi csapatunk tagja”. Hány csapat van Kőszegen, van-e ezek között ellentét, vagy egyszínű mezben játszanak? Amikor 5 évvel ezelőtt Básthy Béla alpolgármesternek lett jelölve akkor neki magának is az volt a véleménye, hogy rendkívül alkalmas az alpolgármesteri pozíció betöltésére. Ma viszont megkérdezte volna szívesen polgármester urat, hogy az Mötv.-ben meghatározott feladatok ellátására (polgármester helyettesítése akadályoztatása esetén, polgármester munkájának segítése) alkalmasnak tartja-e Terplán Zoltánt? Milyen területen tudja az Ön munkáját Terplán Zoltán segíteni? Milyen gazdasági tapasztalatokkal bír, milyen gazdaságfejlesztési elképzelésekkel rendelkezik – akár iskolázottságának köszönhetően is? Ezekre mind kíváncsi lett volna, mert mindenki tudja, hogy Kőszeg Város gazdasági helyzete nem éppen rózsás, és ha elő kellene varázsolni 40-50 millió Ft-ot, akkor bajban lenne a képviselő-testület. Az egy érvénytelen szavazólap az övé volt, mert fentiek miatt nem tudta, hogy hogyan szavazzon.
E napirend keretében is kétkedve fogadta polgármester úr „elveit”, mert ő még soha nem hallott olyan jogszabályról, amely szerint aki választókerületben nyert, azt 2 bizottsági hely illeti meg, akik pedig kompenzációs listáról kaptak mandátumot, azoknak „csak egy hely jár”.
Nyilván ez politikai szokásjog lehet, de akkor azt kell mondani, hogy „a mi csapunkat helyezzük előtérbe, a többiek pedig ehhez adminisztráljanak”.

Básthy Béla szerint nincs annak akadálya, hogy utólag is indoklást adjon az alpolgármester jelölt kiválasztásáról.
Ahogy Rába Kálmán képviselő úr is elmondta, az alpolgármester legfőbb feladata a polgármester helyettesítése és a munkájának segítése. Amikor erre alkalmas személyt keresett, akkor a következők voltak számára a legfontosabb szempontok:
- családi és személyi körülményei alapján el tudja látni ezt a pozíciót,
- van már képviselői tapasztalata,
- nem szánt neki bizottsági elnöki tisztet,
- mindenképpen olyan legyen, aki felé neki bizalma van,
- felsőfokú végzettsége legyen.
Előzetes megbeszéléseik alapján ezt feltétlenül elvárja Terplán Zoltántól és ő ezeknek meg is felel. Alpolgármester úrnak egyébként matemetika-testnevelés-számítástechnika szakos tanári diplomája van. Azt nem hinné, hogy ha 30-40 millió Ft hirtelen előteremtése lenne a cél, akkor erre tudna hirtelen kompetens képviselőt találni.
Alpolgármester úrnak egyébként még nincsen minden feladata rögzítve, de elsősorban nem a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatosan fog rá számítani. Sokkal inkább pld. a szociális területen, mert Terplán Zoltán ezen a területen dolgozik. Neki az a tapasztalata, hogy a város vezetésének a jövőben kicsit nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a rászoruló rétegekre. Aki emlékszik még Hauer Tamás alpolgármesteri időszakára, az tudhatja, hogy ő is inkább a humán területet vitte, továbbá az intézményekkel való kapcsolattartás is az ő feladata volt.
Az teljesen jogos, hogy az alpolgármester jelöltséggel kapcsolatosan ezt az információt elvárták a képviselők tőle.
Visszatérve a napirendre, kéri, hogy a bizottsági struktúráról is mondják el a véleményüket.
Az előterjesztés szerint a városfejlesztési és a humánerőforrás bizottságban még 1-1 betöltetlen hely maradna. Ettől függetlenül novemberben már megindulhat a bizottsági munka.
Tudomása szerint 1-1 bizottsági helyet törvényileg minden képviselőnek biztosítani kell, „a többi az eddigi gyakorlatra építő polgármesteri önkény eredménye”. Reméli, hogy nem értik félre képviselőtársai ezt a kifejezést. Neki az a meglátása, hogy ebben a bizottsági összetételben a teljesítmény „díjazása” is benne van, mert azt szerinte két bizottsági hellyel kell elismerni, ha valaki megnyert egy választókerületet.
A külső, szakértő tagok közül már eddig is többen bizottsági tagok voltak. Ő e tekintetben egyeztett a bizottsági elnökökkel, továbbá a városfejlesztési bizottság tekintetében főépítész úrral is, hiszen ő is fontos együttműködő ebben a bizottságban. Vannak teljesen új tagok, vannak, akik egyesületekből vagy az élet különböző területéről ismertek és szerencsére olyan is van, aki nagyon fiatal.

Táncsics Péter jelzi, hogy az elmondottak alapján Velkyné Ball Andreát két bizottsági tagság illeti meg, hiszen ő megnyerte a körzetében a választást.

Básthy Béla egyetért a felvetéssel és mutatja is az ő eredeti táblázatát, ahol a pénzügyi és a humánerőforrás bizottság tagjaként is számolt vele. Az előterjesztés a hivatalban ennek alapján, de az utolsó pillanatban készült el, sajnos hibásra sikerült.

Táncsics Péter javasolja, hogy a mai napot követően a polgármester úr az előítéleteket félretéve tekintse őket munkatársainak, olyan külső szakértőknek, aktivistáknak, akik Kőszeg Város érdekében tevékenykednek.
Sokan a magyar társadalomban, sőt a magyar Parlamentben is úgy dolgozik, hogy nem „vesztesek és nyertesek”, nem a „mi csapatunk és ti”, hanem olyan emberek tevékenykednek együtt, akik közös érdekekért, közösen szállnak munkába és harcba. Ő azt gondolja, hogy rengeteg olyan szakember van még a városban, akik nagyon sokat tudnának tenni a városért és fejlődéséért. Ha ezeket a szakembereket meg akarjuk találni, akkor párbeszédre és együttműködésre van szükség – akár az alakuló ülést megelőzően is.
Ő most nem szeretne javaslatot tenni külső bizottsági, szakértő tagokra. Csak azt kéri a polgármester úrtól, hogy mától, ettől a perctől ne „egy másik csapatnak” tekintse őket – hanem kőszegi képviselőknek.

Básthy Béla szerint eddig sem történt ez másképp. Az imént ő Rába Kálmánnak adott válaszában valóban „csapatot” említett. Azért ne legyen senki sem álszent, mert mindenki csapatokkal indult a választásokon. Azt gondolja, hogy ha ő azt mondja, hogy „csapattal indultunk”, az nem annak az üzenete, hogy a listáról bekerült képviselőket ne tekintené ugyanolyan képviselőnek, mint másokat. Ilyen nem történt.
Ő ma szándékosan nem kérte a HVB elnökét, hogy számoljon be róla, kik tettek kifogást a HVB-nél és milyen ügyben. Ő azt gondolja, hogy nyílt kártyákkal játszanak. De talán ahogyan a képviselő-testületi ülésen kívül dolgoznak, azaz „segítő szándékú” kérdéseket, megkereséseket tesznek fel, úgy mutatkoznak be képviselő-testületi ülésen is. Ő olvasta a „Kőszeg és Vidékés” megnyilvánulásokat, eljutnak hozzá más információk is.
Ennek ellenére ő viszonozni szeretné Táncsics Péter képviselő úr megnyilvánulását és azt gondolja, hogy „ha nem csak ennél az asztalnál, de azon kívül is így teszünk” – akkor ez működni fog.

Harkai Norbert elsőként azt emeli ki, hogy mára már kiderült, hogy mi lett a választói akarat eredménye. Az Összefogás Kőszegért Egyesület írt is egy levelet polgármester úrnak, melyben jelezték, hogy az Ön munkáját szeretnék segíteni. Egyúttal azt is köszöni, hogy az Összefogás Kőszegért Egyesület 3 képviselője abba a bizottságba került, ahova előzetesen kérte magát.
Viszont a bizottsági külső szakértő tagokkal kapcsolatos javaslatról az hangzott el, hogy az „polgármesteri önkény eredménye”. Ő sokkal inkább azt szerette volna hallani, hogy ez egy szakmai grémium döntése volt. Egyesületük 3 olyan kiváló szakembert javasolt a bizottságokba megválasztani, akik minden bizonnyal segítették volna a bizottságok munkáját. Drescher Gábor és Kiss Zoltán Miksa szakértelmére egészen biztosan szükség lett volna a városnak és megállták volna a helyüket. Véleménye szerint ennek elfogadása egészen más polgármesteri antré lett volna, ráadásul ő úgy érzi, hogy a választói akarat kicsit ezzel nem teljesül. A javasolt külső bizottsági tagok közül néhányat ő egyáltalán nem is ismer.

Básthy Béla kihangsúlyozza, hogy a legjobb tudása szerint tette meg a javaslatait. A törvény neki adja azt a feladatot, hogy a beérkezett javaslatok közül saját felelősségére úgy válassza ki a jelölteket, hogy azok a legjobban segítsék Kőszeg Város Önkormányzata működését. A határozati javaslatban szereplő személyekről szerencsére az nem merült fel, hogy nem lennének alkalmasak a feladatra. Az biztos, hogy az elkövetkezendő években még sok kiváló szakemberrel tudnak majd együtt dolgozni, ráadásásul marad még két bizottságban üres hely is.

Mivel további észrevétel a tárgyban nem hangzik el, a polgármester lezárja a vitát és kéri, hogy kezdődjön el a szavazás.
A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnökének Sas Norbert képviselőt, tagjainak Kiss Zoltán, Takácsné Varga Ágnes, Táncsics Péter Velkyné Ball Andrea képviselőket valamint Horváth Ferencet, Schwahofer Pétert, Solymosi Tamást és Németh Bálintot külső szakértő tagként javasolja megválasztani.

Dr. Zalán Gábor – megkönnyítve a bizottsági elnökök és tagok választását – jelzi, hogy az Mötv. 49. § (1a) bekezdése értelmében nem kell az érintettségről szóló szabályokat alkalmazni, ha a képviselő-testület döntéshozatala saját tagjának a választására irányul.

A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnökének és tagjainak a megválasztásáról a képviselők az alábbiak szerint szavaznak:

Sas Norbert elnök: 12 igen,
Kiss Zoltán: 12 igen,
Takácsné Varga Ágnes: 12 igen,
Táncsics Péter: 12 igen,
Velkyné Ball Andrea: 12 igen,
Horváth Ferenc: 12 igen,
Schwahofer Péter: 11 igen, 1 nem,
Solymosi Tamás: 11 igen, 1 nem,
Németh Bálint: 12 igen.

Ezután a polgármester a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság elnökének és tagjainak megválasztására tesz javaslatot.
A bizottság elnökének Kiss Péter képviselőt, tagjainak Gelencsér Attila, Harkai Norbert, Rába Kálmán Takácsné Varga Ágnes képviselőket, valamint Bodorkós-Gelencsér Júliát, Harsányi Zsoltot valamint Stampf Ervint külső szakértő tagnak javasolja megválasztani:

Gelencsér Attila jelzi, hogy Bodorkós-Gelencsér Júlia esetében érintettséget jelent be.
Ezt a polgármester szavazásra is bocsátja. A képviselők 12 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:

202/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „A bizottságok elnökeinek és tagjainak a megválasztásával” c. napirendi pont vonatkozásában Gelencsér Attila képviselő érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és úgy határoz, hogy Bodorkós-Gelencsér Júlia bizottsági tag megválasztására vonatkozóan a képviselőt a döntéshozatalból kizárja.


Ezután a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság elnökének és tagjainak a megválasztásáról a képviselők az alábbiak szerint szavaznak:

Kiss Péter elnök: 12. igen szavazat,
Gelencsér Attila: 12 igen szavazat,
Harkai Norbert: 12 igen szavazat,
Rába Kálmán: 12 igen szavazat,
Takácsné Varga Ágnes: 12 igen szavazat,
Bodorkós-Gelencsér Júlia: 11 igen szavazat,
Harsányi Zsolt: 12 igen szavazat,
Stampf Ervin: 12 igen szavazat.

Ezután a polgármester a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnökének és tagjainak megválasztására tesz javaslatot.
Elnöknek Fekete Pataki Edit képviselőt, Gelencsér Attila, Kiss Zoltán, Velkyné Ball Andrea képviselőket, valamint Keszei Balázs és Molnár Zoltán külső szakértő javasolja megválasztani.

A Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnökének és tagjainak a megválasztásáról a képviselők az alábbiak szerint szavaznak:

Fekete Pataki Edit elnök: 12 igen szavazat,
Gelencsér Attila: 12 igen szavazat,
Kiss Zoltán: 12 igen szavazat,
Velkyné Ball Andrea: 12 igen szavazat,
Keszei Balázs: 12 igen szavazat,
Molnár Zoltán: 12 igen szavazat.

A szavazásokat figyelembe véve az alábbi határozat született:
203/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete bizottságaiba elnöknek és tagjainak az alábbi képviselőket illetve személyeket választja meg:

Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság (Pénzügyi Bizottság)
Elnöke: Sas Norbert képviselő.
Tagjai: Kiss Zoltán képviselő,
Takácsné Varga Ágnes képviselő,
Táncsics Péter képviselő,
Velkyné Ball Andrea képviselő,
Horváth Ferenc,
Schwahofer Péter,
Solymosi Tamás,
Németh Bálint.

Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság (Városfejlesztési Bizottság)
Elnöke: Kiss Péter képviselő.
Tagjai: Gelencsér Attila képviselő,
Harkai Norbert képviselő,
Rába Kálmán képviselő,
Takácsné Varga Ágnes képviselő,
Bodorkós-Gelencsér Júlia,
Harsányi Zsolt,
Stampf Ervin.

Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság (Humánerőforrás Bizottság)
Elnöke: Fekete-Pataki Edit képviselő.
Tagjai: Gelencsér Attila képviselő,
Kiss Zoltán képviselő,
Velkyné Ball Andrea képviselő,
Keszei Balázs,
Molnár Zoltán.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után Básthy Béla kéri, hogy a megválasztott külső bizottsági tagok is tegyék le esküjüket.
Horváth Ferenc, Schwahofer Péter, Németh Bálint, Solymosi Tamás, Harsányi Zsolt, Stampf Ervin, Bodorkós-Gelencsér Júlia, Keszei Balázs és Molnár Zoltán az alábbi esküt teszi:

„Én, ………………………. becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; önkormányzati külső bizottsági tag tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg Város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.
(Az eskütevő meggyőződése szerint:)
Isten engem úgy segéljen!”

Az eskütevők az eskü után aláírják az erről szóló esküokmányukat (jegyzőkönyvhöz csatolva.).


A 9. napirendi pont tárgyalása:

A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formákról szóló 7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkőkönyvhöz.

Mezei Virág igazgatási és építéshatósági osztályvezető örömmel tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy Kőszeg Város Önkormányzata egy belügyminisztériumi pályázat eredményeként 9.423.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatás rendkívüli települési támogatásként 2019. december 31-ig használható fel csak olyan célokra, amely az önkormányzat hatályos szociális rendeletében szerepel.
A kidolgozott rendelet-tervezetben azt javasolják, hogy ebből a támogatásból rendkívüli téli települési támogatást az az ügyfél kapjon aki, vagy akinek a családja 2019. január 1. és 2019. október 27. között az önkormányzati rendelet alapján általános települési támogatásban, rendkívüli települési támogatásban, gyógyszertámogatásban vagy lakásfenntartási támogatásban részesült. Ez az elképzelés az ügyfelek számára kényelmes lenne, hiszen nem kellene új kérelmet beadniuk, továbbá a korábbi igénylésükhöz már a jövedelmi viszonyaikat is igazolták.
Az előterjesztés kiküldését követően is állapítottak meg települési támogatást, így nőtt a kedvezményben részesíthető családok száma, mert az 363-ra nőtt, így a felhasználható összeg 25.960 Ft-ra módosulna. Ezt a rendelet szövegében is módosítani kell.

Mivel az előterjesztéssel kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el, a polgármester is kihangsúlyozza, hogy pályázat útján elnyert támogatásról van szó. Szavazásra bocsátja a rendelettervezetet, a képviselők pedig 12 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotják:

Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
18/2019. (X. 28.) önkormányzati rendelete
a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló
7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet
módosításáról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)

A 10. napirendi pont tárgyalása:

A MEDIOCRITAS Humán Kft.-vel kötendő ingat-lanhasználati szerződés tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy 2019. november 1.-i hatállyal határozatlan időre Feladat-ellátási szerződés jött létre Kőszeg Város Önkormányzata és a MEDIOCRITAS Humán Kft. (képviseli: Dr. Prugberger-Németh Lilla) között, amely során a jövőben a doktornő látja el Kőszeg város 4. sz. felnőtt háziorvosi körzetében az egészségügyi alapellátást. Az Egészségház „A” épületrészének használatára vonatkozó szerződés tervezetet előkészítették, amely értelmében a helyiségek használata ingyenesen biztosított, míg a rezsiköltségek megfizetése továbbá a közös helyiségek fenntartása a használókat terhelik.

Az elhangzottakkal kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el. Básthy Béla polgármester megjegyzi, hogy a többi háziorvossal analóg módon, ugyanilyen tartalmú szerződés van hatályban. Szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 12 igen szavazattal hagynak jóvá.

204/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg, Gábor Á. u. 1. szám, 2975/92 hrsz alatti Egészségház „A” épületére vonatkozó, az MEDIOCRITAS Humán Kft.-vel (képviseli: Dr. Prugberger-Németh Lilla) kötendő Ingatlanhasználati szerződést jelen határozat melléklete szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A 11. napirendi pont tárgyalása:

A tradicionális szerszámtároló felajánlásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az idei évben valósult meg pályázati és saját forrás felhasználásával az un. zártkerti pályázat. Ennek keretében elsőként megtisztításra került két ingatlan, majd a város létrehozta a Hideg-völgyben a Ciszterci gyümölcs- és szőlőskertet a nagyobb, valamint a városi gesztenyeligetet a kisebb területen. Ezzel párhuzamosan az ott található közút felújítása is megtörtént. A projekt keretében az önkormányzat célul tűzte ki a fenti fejlesztések révén a tradicionális kőszegi mezőgazdasági kultúra bemutatását. Ennek részeként egy eredeti szerszámtároló elhelyezése is megtörtént a nagyobb ingatlanon. A Szulejmán-kilátóval szomszédos ingatlan tulajdonosa (Juhász Gergő) a területén álló faszerkezetű szerszámtárolót és a benne található eszközöket ingyenesen felajánlotta a fenti cél megvalósítása érdekében és ez a „lusztház” már áthelyezésre is került. A vagyonrendelet értelmében az ajándékozást a képviselő-testületnek el kell fogadnia.

Kérdés:

Táncsics Péter kérdezi, hogy mennyibe került a felajánlott „lusztház” áttelepítése a városnak?

Németh Ildikó válaszában tisztázza, hogy semmibe, a szerszámtároló a városüzemeltető kft. és a GesztenyeKék Egyesület felajánlása és önkéntes munkája révén került át az új helyére.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot. 12 igen szavazattal az alábbi határozat születik:


205/2019. (X. 28.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 7571 hrsz-ú ingatlan tulajdonosa faszerkezetű szerszámtárolóra vonatkozó ingyenes f