Jegyzőkönyv: 2021. Február 4., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A település közterületein és nyilvános helyeken történő maszkviselésről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - A „VELOREGIO” Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban című projekt meghosszabbítása és költségvetés növelése.
Szám: K/223-6/2021.



FELJEGYZÉS


amely készült 2021. február 4-én, 9 órakor a kőszegi Városháza tanácskozó termében.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester, dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző, Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető valamint Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.

Tárgy: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása.

Dr. Zalán Gábor jegyző tájékoztatást ad arról, hogy a Kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki 2020. november 4-i hatállyal, amely jelenleg is érvényben van. Ezzel életbe lépett a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, mely szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Fenti jogkör alapján a polgármester jogosult az önkormányzat zökkenőmentes működése érdekében intézkedni.
Polgármester úrnak az alábbi előterjesztésekről kell ma döntenie:

1. A település közterületein és nyilvános helyeken történő maszkviselésről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
Előadó a polgármester nevében: Dr. Nagy Edina aljegyző.

2. A „VELOREGIO” Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban című projekt meghosszabbítása és költségvetés növelése.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.


A nyilvánosság korlátozásával, azaz a „zárt ülés” szabályai szerint:


1. A Kőszeg, Bezerédy Imre utca 3. 2. em. 37. szám alatti komfortos lakás bérlőjének kijelölése.
Előadó a polgármester nevében: Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető.

2. Kőszeg Város Önkormányzata TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00568 azonosítószámú, „Zöld városka” - Közösségi tervezés alapon kialakított kis léptékű közterületi zöld-felületi beavatkozások című projektjéhez kapcsolódó közbeszerzési eljárásban eredményhirdetés.
Előadó a polgármester nevében: Fekete
Balázs fejlesztési irodavezető.


1. A település közterületein és nyilvános helyeken történő maszkviselésről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.

Dr. Nagy Edina aljegyző szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 1. alcíme a maszkviselési szabályokat megerősíti.
A Korm. rendelet rendelkezéseit a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet és más kormányrendeletek veszélyhelyzeti módosításáról szóló 28/2021. (I. 29.) Korm. rendelet alapján 2021. március 1-ig lehet alkalmazni. Ezért mivel az ugyanezen tárgyban hozott 1/2021. (I. 14.) önkormányzati rendelet hatályát veszítette 2021. február 1-jén, új önkormányzati rendelet megalkotása indokolt 2021. március 1. napjáig.

A polgármester az alábbi rendeletet alkotja:

Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
5/2021. (II. 4.) önkormányzati rendelete
a település közterületein és nyilvános
helyeken történő maszkviselésről

(A rendelet szövege jelen feljegyzés melléklete.)




2. A „VELOREGIO Közös határon át-nyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban” című projekt meghosszabbítása és költségvetés növelése.

Fekete Balázs szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az önkormányzat az INTERREG V-A Ausztria – Magyarország Program ATHU-064 VELOREGIO azonosítószámú, Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban című projekt résztvevő partnere. A projekt lényegi tartalma a bilaterális kerékpáros infrastruktúra optimalizálása, a bilaterális kerékpáros turizmus környezeti szemléletformálása, a bilaterális kerékpáros ajánlatok népszerűsítése és a kerékpáros turizmus fenntarthatóságának biztosítása.
A projekt megvalósításának részletes elemzése során felmerült néhány, a bilaterális kerékpáros turizmus megerősítését támogató kiegészítő követelmény, mely projektcélokat az újonnan meghatározott munkacsomag végrehajtása során lenne lehetőség eszközölni.
A 12 hónapos (2021. július - 2022. június) projekthosszabbítás lehetőségével valamennyi jelenlegi partner élne, operatív, tartalmi és pénzügyi szempontból egyaránt.
Pozitív elbírálás esetében Kőszeg városának a saját projekt költségvetése várhatóan 38.000,- Euro lenne, az önrész mértéke 2.260,- Euro, melyet a projekt előkészítési soron biztosítani szükséges.

A polgármester az alábbi határozatot hozza:

16/2021. (II. 4.)
polgármesteri határozat

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 44. § ca) pontja alapján a 46. § (4) bekezdése értelmében veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.

Alulírott, Básthy Béla polgármester, mint Kőszeg Város Önkormányzata
INTERREG V-A Ausztria – Magyarország Program ATHU-064 VELOREGIO azonosítószámú, Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban című projektben partnerként támogatom a projekt 12 hónappal történő meghosszabbítását és a megvalósításhoz szükséges 2.260,- Euro önrészt Kőszeg Város Önkormányzata 2021. évi költségvetése terhére biztosítom.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után a polgármester a nyilvánosság korlátozásával, azaz a zárt ülés szabályai szerint hozott döntéseket, amelyről külön feljegyzés készült.


Kelt, mint az első oldalon.




Dr. Zalán Gábor Básthy Béla
jegyző polgármester



A feljegyzést készítette:



Ecker Eszter
jegyzőkönyvvezető

(A jegyzőkönyvet a mellékletekkel együtt lsd. a letölthető formátumban.)