Jegyzőkönyv: 2022. Január 13., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A polgármester illetményének megállapítása.
3. - Az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítása.
4. - Kőszeg Város Önkormányzata létszámemelése.
5. - A 2022. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
K/468-1/2022. szám.



J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2022. január 13-án, megtartott rendkívüli, nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester, Terplán Zoltán alpolgármester,
Gelencsér Attila, Kiss Péter, Rába Kálmán, Sas Norbert, Takácsné Varga Ágnes és Táncsics Péter képviselők (8 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző, Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető, valamint Kopácsiné Reményi Anita projektmenedzser, a fejlesztési iroda munkatársa.

Básthy Béla polgármester üdvözli a rendkívüli képviselő-testületi ülés résztvevőit. Köszöni a képviselőknek, hogy részt vesznek amunkában és ezzel teljesítik a kötelezettségeiket és ezzel biztosítják a város működését.
Mindenkinek boldog új évet kíván és minden képviselő számára átnyújt egy újonnan készült, kőszegi naptárat.
Megállapítja, hogy Harkai Norbert, Fekete-Pataki Edit és Velkyné Ball Andrea képviselő egészségügyi okok miatt van távol, de az ülés a jelenlévő 8 fővel határozatképes.

A napirend megtárgyalása előtt dr. Zalán Gábor technikai információként tudatja a képviselőkkel az alábbiakat: a zárt ülés anyagai közül a 2. sz. előterjesztés (Orvosi ügyelet ellátása Kőszegen” tárgyú közbeszerzési eljárás indítása) nem található meg a honlapon, mivel – egyéb okok miatt – két képviselő nem írta alá a titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozatot. Mivel a zárt ülések anyaga jelszóval érhető el, amennyiben a hivatal feltette volna a honlapra ezt az anyagot, a két érintett képviselő is beleláthatott volna abba, amit a törvény nem enged. Ezért a képviselők e-mailben kapták meg ezt az előterjesztést.

Ezután a képviselő-testület 8 igen szavazattal az alábbi napirendet hagyja jóvá:


N A P I R E N D:
1. A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
2. A polgármester illetményének megállapítása.
Előterjesztő: dr. Zalán Gábor jegyző.
3. Az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítása.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.
4. Kőszeg Város Önkormányzata létszámemelése.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.
5. A 2022. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.


Zárt ülés keretében:

1. „Kőszeg város belterületi védelmét szolgáló csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése” című projekt tárgyában közbeszerzési eljárás indítása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.
2. „Orvosi ügyelet ellátása Kőszegen” tárgyú közbeszerzési eljárás indítása.
Előadó a polgármester nevében: Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető.
3. „Kőszeg, Várkör Észak (Zsinagóga és Rajnis utca között) parkoló, járda- és útburkolat felújítás, valamint Zrínyi Miklós utca útburkolat és járda felújítás; Gyöngyös utca útburkolat felújítás; Malomárok utca útburkolat felújítás” tárgyban indított közbeszerzési eljárásban eredményhirdetés.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.



Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A fizető parkolók működésének és igény-bevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelettervezet csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Básthy Béla polgármester szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a parkolási rendelettel azért kellett sürgősen foglalkozni, mert év eleje van és az abban foglalt, a gépjárműadóval kapcsolatos, kedvezmény január 1-től már nem teljesülhet. A vonatkozó jogszabályok szerint a súlyadót már nem az önkormányzat szedi be, hanem a NAV, így ennek részleteitől nincs is a hivatalnak tudomása. Viszont most szembesültünk vele, hogy fentiek miatt nem is tudunk igazolást kiadni a bérletet vásárolni szándékozók számára, akik eddigi 30%-os kedvezményben részesültek. Ezt a részt tehát a parkolási rendeletből törölni kell. A lakossági bérlet árából eddig ez mintegy 2000 Ft kedvezményt jelentett, az egész évre szóló 7620 Ft-os árból. Mivel az egész évre szóló, teljes árú bérlet ára sem túl magas és mivel már több mint 100 lakos vásárolta meg a lakossági bérletet minden komolyabb reklamáció nélkül, azt gondolták, hogy a munka arányát kár lett volna őket visszahívni a kedvezmény megadása miatt.
Viszont a kedvezmény mértékét célszerű továbbra is fenntartani a kőszegi lakosok számára ezért módosító javaslatként indítványozza, hogy aki zónabérletet szeretne venni (bármelyik övezetben) és bemutatja a lakcímkártyáját, az – bár nem a súlyadó alapján – de szintén 30% kedvezményben részesüljön. Vizsgálták ennek a költségvetési hatását is, ennek a kedvezménynek a bevétele nem tenné ki az 1 millió Ft-ot, az érintetteknek viszont – akik nincsenek sokan – 10-20 ezer Ft-os többlet kiadást jelentene.

Németh Ildikó hozzáfűzi: a rendelttervezetnek van egy másik része is. A Meseváros Óvoda vezetője kérte, hogy a Várkörön lévő székhely óvodájukban dolgozó munkatársak parkolási gondjaik megoldása céljából a Károly Róbert téren lévő nagy parkolóban (II. zóna) parkolhassanak kedvezményes bérlet megvásárlása esetén.

Básthy Béla szerint e tekintetben vizsgálták azt is, hogy minden kőszegi óvodának – beleértve az egyházi óvodát is – vagy saját parkolója van, vagy közvetlenül van az óvoda mellett ingyenesen használható parkoló vagy olyan közterület, amit parkolásra lehet használni. A Központi Óvodának ilyen nem áll rendelkezésére.

Kérdés:

Táncsics Péter emlékezete szerint a képviselő-testület úgy fejezte be a koronavírus előtti időszakot, hogy be volt tervezve a komplett kőszegi parkolási rendszer felülvizsgálata. Kérdezi, hogy ez rendelettervezet ennek tekinthető-e vagy az majd a munkatervben fog szerepelni?

Básthy Béla tisztázza, hogy ez a rendeletmódosítás nem a komplex felülvizsgálat, ennek a célja csupán a két konkrét felvetés rendezése. Az átfogó felülvizsgálatot célszerű megvárni a teljes útfelújítással, pld. a lakótelepi új parkolók sem készültek még el. Azt gondolja, hogy mindez várhatóan az őszre várható és a munkatervben is arra kell előirányozni.

Mivel a rendelettervezettel kapcsolatban további észrevétel nem hangzik el, a polgármester elsőként a módosító indítványát bocsátja szavazásra: azaz az éves zónabérletet szándékozni vásárló kőszegi lakosok – lakcímkártyájuk felmutatása esetén – a korábbi súlyadónak megfelelő 30%-os kedvezményt továbbra is igénybe vehessék.

A képviselők a módosító indítványt 8 igen szavazattal fogadják el.

Ezután a polgármester a rendelettervezetet bocsátja szavazásra. A képviselő-testület 8 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
1/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelete
a fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet jelen jegyzőkönyv melléklete.)


A 2. napirendi pont tárgyalása:

A polgármester illetményének megállapításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.
A napirend megtárgyalása előtt Básthy Béla bejelenti érintettségét, majd átadja az ülés vezetését Terplán Zoltán alpolgármesternek.

Terplán Zoltán szavazásra bocsátja a polgármester érintettségére vonatkozó bejelentését, amiről a képviselők 8 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


1/2022. (I. 13.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „A polgármester illetményének megállapítása” c. napirendi pont vonatkozásában Básthy Béla polgármester érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és úgy határoz, hogy a polgármestert a határozati javaslatra vonatkozóan a döntéshozatalból kizárja.

Dr. Zalán Gábor jegyző szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a Mötv. 71. §-a 2022. január 1-től a megyei jogú város polgármesterének illetményét 1.300.000- Ft-ban állapítja meg, melyhez viszonyítva kell a polgármesterek illetményét meghatározni a lakosságszám figyelembevételével.
A polgármester illetményének a megállapítására vonatkozóan a képviselő-testületnek nincs mérlegelési vagy eltérítési lehetősége, a jogszabálynak megfelelően azt meg kell állapítania.
Az illetményen felül a polgármester 15% költségtérítésre is jogosult, ahol szintén nincsen joga képviselő-testületnek a mérlegelése.
Fentieken kívül a polgármesternek sajátos köztisztviselőnek minősül, ezért a Kttv. szabályai is vonatkoznak rá. Mivel Básthy Béla polgármester úr diplomája felsőfokú felsőfokú C típusú nyelvvizsgának minősül, azzal egyenértékű, ezért a Kttv. 141.§ (1)-(9) bekezdései értelmében idegennyelv-tudási pótlékra jogosult, amelyet szintén a munkáltatói jogkör gyakorlójának – azaz a képviselő-testületnek kell megállapítania.
Kéri, hogy a fentieket tartalmazó, három pontból álló határozati javaslatot hagyja jóvá a képviselő-testület.

Fentiekkel kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el, így az alpolgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 7 igen szavazattal jóváhagynak.


2/2022. (I. 13.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Básthy Béla polgármester illetményét 2022. január 1. napjától havonta 975.000 Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület a polgármester részére 2022. január 1. napjától havi 146.250 Ft költségtérítést állapít meg.
3. A képviselő-testület a polgármester részére 2022. január 1. napjától havi 50.200 Ft idegennyelv-tudási pótlékot állapít meg.


Felelős a bejelentésért: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után az alpolgármester visszaadja az ülés vezetését Básthy Béla polgármesternek.


A 3. napirendi pont tárgyalása:

Az alpolgármester tiszteletdíjáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Terplán Zoltán alpolgármester szintén bejelenti érintettségét, amit a polgármester azonnal szavazásra is bocsát.

A képviselő-testület 8 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

3/2022. (I. 13.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítása” c. napirendi pont vonatkozásában Terplán Zoltán alpolgármester érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és úgy határoz, hogy az alpolgármestert a határozati javaslatra vonatkozóan a döntéshozatalból kizárja.


Básthy Béla szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíjának a megállapítását – az Mötv. a társadalmi megbízatású polgármester tiszteletdíjának összegéhez köti, amely a 10.000 főt meghaladó lakosságszám esetén 2022. január 1-től 487.500 Ft.
Terplán Zoltánnal történt egyeztetés alapján az alpolgármester tiszteletdíját fenti összeg 75 százalékában, azaz 365.625 Ft-ban javasolja megállapítani.
Fentieken kívül az alpolgármestert tiszteletdíjának 15%-ában meghatározott összegű költségtérítés is megilleti.

A polgármester által elmondottakkal kapcsolatban a képviselők részéről sem kérdés, sem észrevétel nem hangzik el, így 7 igen szavazattal az alábbi határozat születik:


4/2022. (I. 13.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Terplán Zoltán társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját 2022. január 1. napjától havonta 365.625,- Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület az alpolgármester részére 2022. január 1. napjától havi 54.844,- Ft költségtérítést állapít meg.


Felelős a bejelentésért: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.


A 4. napirendi pont tárgyalása:

Kőszeg Város Önkormányzata létszám emeléséről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Az igazgatási osztályvezető távollétében dr. Zalán Gábor tesz szóbeli kiegészítést. 2022. január 1-től a házi gyermekorvosi körzetek megüresedtek, így Kőszeg Város Önkormányzata lett a két körzet működtetője, működési engedéllyel is rendelkezik az önkormányzat. Eddig a két háziorvos 2-2 órában foglalkoztatott egy takarítónőt az egészségház „C” épületrészének a takarítására, a védőnők tekintetében pedig a másik 4 órában a Szociális Gondozási Központ foglalkoztatta. Mivel 2022. január 1-től önkormányzati feladat lett a házi gyermekorvosi ellátás, az önkormányzat a NEAK finanszírozás jogosultja és a működési engedély birtokosa is, az a javaslat, hogy 0,5 fővel legyen felemelve az önkormányzat létszáma annak érdekében, hogy a feladat továbbra is legyen ellátva. A másik 0,5 létszámban maradna a Szociális Gondozási Központnál továbbra is – ennek nincs akadálya.

A képviselők kérdés, hozzászólás nélkül, 8 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


5/2022. (I. 13.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli Kőszeg Város Önkormányzata létszámkeretének 1 fő 4 órás munkaviszonyban foglalkoztatottal történő emelését – takarító munkakörre – 2022. január 1-től határozatlan időre. A szükséges fedezetet Kőszeg Város Önkormányzata a 2022. évi költségvetésében biztosítja.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


Az 5. napirendi pont tárgyalása:

A 2022. évi közbeszerzési terv tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.

A fejlesztési irodavezető távollétében dr. Zalán Gábor jegyző tesz szóbeli kiegészítést. Minden évben legkésőbb március 31-ig kell elfogadni a közbeszerzési tervet, mivel ennek hiányában közbeszerzési eljárás nem indítható.
A tartalma „nincsen kőbe vésve”, tavaly többször is módosult a közbeszerzési terv, hiszen ahogyan az önkormányzatnak anyagi lehetősége van rá, bővíteni lehet. Az idei első változatban az orvosi ügyelet, az intermodális csomóponthoz kapcsolódó gyalogos- kerékpáros híd és kerékpárút építése, 2 db környezetbarát midibusz beszerzése, valamint a belterületi védelmet szolgáló csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztése szerepel.

A képviselők 8 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


6/2022. (I. 13.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat 2022. évi közbeszerzési tervét a melléklet szerinti tartalommal elfogadja, és egyben elrendeli annak közzétételét a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR), valamint az Önkormányzat hivatalos honlapján.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után Básthy Béla polgármester 9.30 órakor bezárja a képviselő-testület mai ülésének nyilvános részét, majd a képviselők zárt ülés keretében folytatják a munkát.


Kelt, mint az első oldalon.



Dr. Zalán Gábor Básthy Béla
jegyző polgármester

(A jegyzőkönyvet lsd. a letölthető formátumban.)