2022. Január 13., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A polgármester illetményének megállapítása.
3. - Az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítása.
4. - Kőszeg Város Önkormányzata létszámemelése.
5. - A 2022. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
2. napirendi pont:
A polgármester illetményének megállapítása.

Tisztelt Képviselő-testület!


A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban Mötv.) 43. § (3) bekezdése értelmében az alakuló ülésen kötelező napirendként megállapításra került a polgármester illetménye és költségtérítése.
A Mötv. pontosan meghatározza a polgármester díjazásának szabályait, attól eltérni nem lehet. Az Mötv. 71. §-a 2022. január 1-től a megyei jogú város polgármesterének illetményét 1.300.000- Ft-ban állapítja meg, melyhez viszonyítva kell a polgármesterek illetményét meghatározni a lakosságszám figyelembevételével.
A polgármester illetménye a 10.001 feletti lakosságszámú település esetében a fenti összeg 75%-a, azaz 975.000.- Ft.
A Mötv. 71. § (6) bekezdése értelmében a polgármester havonta az illetményének 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre is jogosult. A képviselő-testületnek ebben sincsen mérlegelési joga.

A főállású polgármester foglalkoztatási jogviszonya választással létrejövő, sajátos közszolgálati jogviszony, munkáltatói jogkörének gyakorlója a képviselő-testület. Ezért foglalkoztatására a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) rendelkezéseit is alkalmazni kell. Mivel Básthy Béla polgármester úr német nyelv- és irodalom szakos tanári diplomája felsőfokú C típusú nyelvvizsgának minősül, azzal egyenértékű, ezért a Kttv. 141.§ (1)-(9) bekezdései értelmében idegennyelv-tudási pótlékra jogosult, amelyet a munkáltatói jogkör gyakorlója állapít meg. Ennek összege: havi 50.200.- Ft.
Fentiek alapján kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a polgármester úr illetménye, költségtérítése, valamint idegennyelv-tudási pótléka megállapítása tárgyában hozza meg a törvényes döntését.

Kőszeg, 2022. január 5.

Dr. Zalán Gábor s.k.
jegyző


HATÁROZATI JAVASLAT


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Básthy Béla polgármester illetményét 2022. január 1. napjától havonta 975.000 Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület a polgármester részére 2022. január 1. napjától havi 146.250 Ft költségtérítést állapít meg.
3. A képviselő-testület a polgármester részére 2022. január 1. napjától havi 50.200 Ft idegennyelv-tudási pótlékot állapít meg.


Felelős a bejelentésért: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.