Jegyzőkönyv: 2022. Augusztus 1., Hétfő, 08:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ intézményi térítési díjainak megállapítása.
2. - A gyermekétkeztetés nyersanyagnormáinak megállapítása, valamint a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó szerződés megkötése.
5. - Egy mappában a 2022. augusztus 1-jei rendkívüli ülés anyagai.
K/468-11/2022. szám.


J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2022. augusztus 1-jén, a 8 órai kezdettel megtartott, rendkívüli, nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester, Terplán Zoltán alpolgármester,
Csiki István, Fekete-Pataki Edit, Gelencsér Attila, Harkai Norbert, Kiss Zoltán Miksa, Sas Norbert, Takácsné Varga Ágnes képviselő (9 fő).

Távolmaradását előzetesen bejelentette:
Kiss Péter, Rába Kálmán és Velkyné Ball Andrea képviselő (3 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző,
Cserpánné dr. Dömötör Ramóna igazgatási osztályvezető-helyettes, Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető, valamint Raposa Helga a Kőszegi Szociális Gondozási Központ vezetője.

Básthy Béla polgármester köszönti a képviselő-testületi ülésen megjelenteket, dr. Zalán Gábort jegyzőt, hivatalvezetőt, a hivatal jelenlévő munkatársait. Megállapítja, hogy a képviselő-testület ülése a megjelent 9 fővel határozatképes. A távollévő képviselők igazoltan vannak távol. Köszöni a megjelent képviselőknek, hogy jelenlétükkel biztosítják az önkormányzat működőképeségét, hiszen különböző döntéseket kell ma hozni.

Ezután szavazásra bocsátja meghívón szereplő napirendet, amit a képviselők 9 igen szavazattal el is fogadnak.


N A P I R E N D:

1. A Kőszegi Szociális Gondozási Központ intézményi térítési díjainak megállapítása.
Előterjesztő: Raposa Helga intézményvezető.
2. A gyermekétkeztetés nyersanyagnormáinak megállapítása, valamint a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető.
3. A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető.
4. Házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó szerződés megkötése.
Előadó a polgármester nevében: Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszegi Szociális Gondozási Központ intézményi térítési díjainak tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Raposa Helga előterjesztő szóbeli kiegészítést tesz. A díjak változtatását az előterjesztésben részletesen indokolta. Amennyiben a képviselő-testület elfogadja az intézményi térítési díjak megemelését szeptember 1-től, a Justfood Kft. kérése őket is érinteni fogja un. „vásárolt élelmezésként”, de az emelés különbözete biztosított lesz.

Básthy Béla hozzáfűzi: nyilván nem öröm díjat emelni, de azt is tudni kell, hogy a különböző önkormányzati szövetségek fórumain 30%-os emelésről szoktak beszámolni. A kőszegi ezt a mértéket nem éri el, de az induló alaphoz képest valóban nem jelentéktelen emelésről van szó.

A képviselő-testület kérdés, hozzászólás nélkül, az alábbi határozatot hozza:


134/2022. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Szociális Gondozási Központ intézményi térítési díjait 2022. 09. 01-től az alábbiak szerint határozza meg:
a) Idősek otthona
a) intézményi étkezéssel: 4.050 Ft/ellátási nap
b) intézményi étkezés nélkül: 3.100 Ft/ellátási nap
b) Hajléktalanok Átmeneti Szállása: 1.200 Ft/ellátási nap.
c) A Hajléktalanok Átmeneti Szállásán az ellátásért fizetendő személyi térítési díj, amennyiben az egy főre jutó havi jövedelem
a) nem haladja meg a 30.000 Ft-ot:
aa) május 1-október 31. között 250 Ft/fő/nap,
ab) november 1-április 30. között 300 Ft/fő/nap.
b) meghaladja a 30.000 Ft-ot:
ba) május 1-október 31. között a havi jövedelem 30%-a,
bb) november 1-április 30. között a havi jövedelem 35%-a.
d) Idősek klubja Kőszeg: 96 Ft/ellátási nap, Idősek klubja Horvátzsidány: 0 Ft/ellátási nap. Ezen szolgáltatás igénybevételéért személyi térítési díjat nem kell fizetni.

Felelős: Básthy Béla polgármester és Raposa Helga Erzsébet intézményvezető.
Határidő: 2022. szeptember 1.


Az 2. napirendi pont tárgyalása:

A gyermekjóléti ellátási formák szabályairól és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelettervezet csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Zalán Gábor jegyző szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a közétkeztetést végző Justfood Kft. júliusban azzal kereste meg valamennyi érintett önkormányzatot, hogy a szolgáltatás biztonságának zavartalan ellátása érdekében szeptember 1-től 15%-os nyersanyag norma emelést szeretne érvényesíteni, hiszen az utóbbi időben minden élelmiszernek jelentősen felment az ára.
Ennek előzménye az, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével, a legutóbbi, június 30-i ülésén döntött a képviselő-testület az intézményi térítési díjakról, szintén szeptember 1-jei hatállyal. Korábban – január 1-től – ugyanis elkülönült egymástól a nyersanyagnorma és az intézményi térítési díj. Ez azt jelentette, hogy a szolgáltató érvényesíthette a nyersanyagnormát, a lakosság pedig nem fizetett többet az étkezésért, a különbséget pedig az önkormányzat magára vállalta. A június 30-i ülésen a központi jogszabály változások értelmében ismét „egységesítette” volna a díjakat a képviselő-testület, azaz szeptember 1-el, azaz kikerült a nyersanyagnorma a rendeletből.
Ezután érkezett meg a Justfood Kft. kérése a jelenlegi áremelésre vonatkozóan, amely a korábbi, 8,5%-os emeléssel együtt 31,5%-os emelést jelentett volna a lakosságnak szeptember 1-től.
Az előterjesztés a következőket tartalmazza: ahhoz, hogy a szolgáltató elérje az általa kért emelést, az eddigi 72%-os rezsikulcsot módosítani kellene 87%-ra, így 15%-os emelés lenne a lakosság számára, a különbözetet pedig az önkormányzat átvállalja magára. Ezzel a szolgáltató is megkapja a kért emelést, és a lakosságra sem hárulna akkora teher.
Tájékoztatást ad még arról is, hogy Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a alapján a fizetési kötelezettség terhét növelő jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Emiatt ezt a rendelet-módosítást még a mai napon ki kell hirdetni ahhoz, hogy szeptember 1-jén hatályba léphessen.
Tekintettel arra, hogy a szolgáltató közbeszerzési eljárás során lett kiválasztva, hozzá kell nyúlni a szolgáltatási szerződéshez is, ezért van erre vonatkozóan egy olyan határozati javaslat, mely felhatalmazást adna ennek a folyamatnak a megkezdésére, továbbá polgármester úr számára a módosított szerződés aláírására.

Kérdések és hozzászólások:

Harkai Norbert arra lenne kíváncsi, hogy mikor íródott a szolgáltató levele, mert egészen friss hír, hogy a cégek már nem a hatósági áron vehetnek üzemanyagot, és ez újabb emelést jelent majd a szállítási költségek miatt. El kellene gondolkodni, hogy nem kellene-e szolgáltatót váltani.

Dr. Zalán Gábor szerint azt nem tudni, hogy az idén még további áremelést kér-e majd a szolgáltató. Azt majd akkor mérlegelni kell, hogy elfogadja-e a képviselő-testület, hiszen ehhez joga van. Nyilván mindenki tapasztalja, hogy megy fel az ára mindennek. Azt sem szeretnék, ha a szolgáltatás színvonala lecsökkenne. Egyébként megnézték az interneten más városok közétkeztetését, és azt látni, hogy máshol még jelentősebb emelések történtek a nyáron. Ő bízik benne, hogy egyelőre nem lesz további emelés.
A Justfoddal kötött szerződés – közbeszerzési eljárás lefolytatása után – 2017. januárjában lett megkötve, 2024. december 31-én jár le, tehát még erős 2 év van hátra.

Harkai Norbert felveti, hogy esetleg helyben kellene keresni olyan céget, helyi vállalkozókat, akik vállalnák a közétkeztetést. Pld. tudomása szerint a Bécsikapu Étterem a lukácsházi gyárba is szállít meleg ételt a dolgozóknak. Esetleg még a költségeket is le tudná faragni. Van-e menekülési lehetőségre elképzelése a városnak, mert az nem történhet meg, hogy ne legyen közékeztetés.

Básthy Béla szerint ez nem csupán kőszegi probléma. Annyit tudunk, hogy a TÖOSZ is 30%-os emelést javasol elfogadásra. A cégek már nem tudják az alapvető élelmiszereket lakossági áron beszerezni. Nagy kihívás előtt áll mindenki.
Itt Kőszegen az a javaslat, hogy vissza kell vonni a tavaly elfogadott 8,5%-os nyersanyagnormát, és felemeljük 15%-al. Tehát a város próbálja a kiadásokat kigazdálkodni abból a normatívából, amit a kormány ad, azaz megtesz mindent annak érdekében, hogy ne legyen elviselhetetlen az emelés mértéke a lakosság számára. Így is 15%-al fog nőni az általuk fizetendő térítési díj.
Természetesen az önkormányzatnak megvan a lehetősége arra, hogy a szolgáltató további emelési kérelmét ne fogadja el.
Harkai Norbert javaslatára vonatkozóan az a véleménye, hogy a közétkeztetés azért nem olyan terület, amelyet egy étterem el tud látni. Van egyébként egy másik cég is, aki végez még közétkeztetést a városban a Justfood Kft.-n kívül, az önkormányzat vele is kapcsolatban van.
Egyelőre a megkötött szolgáltatási szerződés hatályban van, jegyző úr által említett időpontig. Nyilván, ha olyan drasztikus igényt jeleznének, ami elfogadhatatlan, akkor a szerződés felmondásának is megvannak a szabályai, akár ez is napirendre kerülhet.
A mostani szándék az, hogy a lakosság számára csökkentett emelés lépjen életbe, de a szolgáltató is el tudja látni a feladatát.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester elsőként a rendelettervezetet bocsátja szavazásra.

A képviselő-testület 9 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:


Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
10/2022. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete
a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló
8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet szövege jelen jegyzőkönyv melléklete.)

Ezután a képviselők 9 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


135/2022. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 73/2021. (X. 28.) képviselő-testületi határozatát 2022. augusztus 31. napjával visszavonja.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. szeptember 1. napjától alkalmazandó nyersanyagnormákat a melléklet szerint elfogadja és ennek alapján elrendeli Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendeletének módosítását.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: értelemszerűen.


Végül a képviselő-testület 9 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


136/2022. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a JustFood Kft.-vel a „Kőszeg Város Önkormányzata, valamint Bozsok, Horvátzsidány, Kőszegszerdahely, Peresznye és Velem községek önkormányzata közétkeztetési feladatainak ellátása” tárgyában Kőszegen, 2016. november 15-én létrejött szolgáltatási szerződés IX.2. pontjában meghatározott 72 %-os rezsikulcsot 87 %-ra emeli. Egyidejűleg felhatalmazza a polgármestert Dr. Biró Judit ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó által elkészített szerződés-módosítás aláírására.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri Dr. Biró Judit ügyvédet, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót [lajstromszám: 00270], hogy az 1. pont szerinti szolgáltatási szerződés módosítását készítse elő és a közbeszerzési eljárással kapcsolatos kötelezettségeknek tegyen eleget.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A 3. napirendi pont tárgyalása:

A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelettervezet csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Zalán Gábor szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a napirend sorrendje azért lett így összeállítva, mert az 1. napirendi pont keretében elfogadott, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ intézményi térítési díjai már be is lettek építve a szociális rendeletbe.
A másik változtatás a gyermekétkeztetési támogatás összegének felemelése 30 ezer Ft-ról 60 ezer Ft-ra. Ennek a fedezete az állam által adott szociális normatívába bele fog férni. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény feltételrendszere nem változott – amely jegyzői hatáskör – , viszont a minimálbér emelésével többen kiestek, ezért mindenképpen jó döntés lenne, a támogatás összegének a felemelése. A támogatást a szülők nem pénzben, hanem természetbeni juttatásként kapják meg, azaz ezzel megtakarításuk keletkezik.
E rendelettervezet esetében is érvényes a gazdasági stabilitásáról szóló törvény előírása, azaz ezen rendelet kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie, azaz a mai nap ki kell hirdetni, ahhoz, hogy szeptember 1-jén hatályba léphessen.

Básthy Béla köszöni az előterjesztést. Láűtható, hogy a kiadás emelkedések minden családot elérnek, de van, ahol egészen komoly gondokat okoznak. A cél az, hogy kifejezetten azt a réteget segítse az önkormányzat, ahol nagy rászorultság van, és főleg a legártatlanabbakat: a gyermekeket. Ő arra is kérte a jegyzőt, hogy vizsgálják meg annak a lehetsőégét, hogy ha a gyerek nem eszi meg az ebédet az iskolában, óvodában, akkor valamilyen módon azt lehessen hazavinni – ahogy az éttermekben is megszokott. Tudja, hogy ez nem egyszerű dolog, felmerülhet csomagolási díj, de azért azt saját tapasztalatból tudja, hogy sok étel megy kárba.
Úgy érzi, hogy jó irányba megy a segítés ennek az előterjesztésnek az elfogadásával.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a rendelettervezetet. A képviselők 9 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotják:


Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
11/2022. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete
a szociális ellátásokról szóló
21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet szövege jelen jegyzőkönyv melléklete.)


A 4. napirendi pont tárgyalása:

Házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó szerződés tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Zalán Gábor jegyző szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy augusztus 31-i időponttal jár le a jelenleg hatályos szerződés dr. Izer Ildikó és dr. Szalados Katalin gyermek háziorvosokkal kötött szerződés a gyermekorvosi feladatok ellátásának helyettesítésére.
Mivel az önkormányzat számos helyen hirdeti a gyermekorvosi állásokat, az egyik ilyen felhívásra reagált egy 10 fős praxisközösség, melynek vezetője Dr. Gábriel András János szombathelyi gyermekorvos, amely a helyettesítést vállalná a jelenleg helyettesítő gyermekorvosokkal együtt. A tárgyalás eredménye az csatolt megállapodás tervezet. Előrelépés, hogy a szerződést sikerül 2022. december 31-ig megkötni.
A praxisközösség bevállalta a teljes rendelkezésre állást is, valamint a helyettesítést is, amely a lakosság számára nyilván nagyon megnyugtató. Egyébként dr. Ágoston Zsuzsanna is felajánlotta, hogy ha szükséges, 1-2 hétre belépne helyettesítőként, de erre nincsen szükség, mert a praxisközösség tagjai egymást helyettesítik betegség vagy szabadság idején.
A díjazásban a felek a korábbi 35 ezer Ft/óra helyett 40 ezer Ft/órában állapodtak meg. Remélhetőleg a NEAK finanszírozás ebben az évben biztosítja a fedezetet a kiadásokhoz.

Básthy Béla hozzáfűzi: ebben a praxisközösségben 10 gyermekorvos praktizál, ami azt jelenti, hogy velük kapcsolatban lesz a jövőben az önkormányzat. Ez már önmagában is hordoz lehetőséget arra, hogy talán tudnak segíteni a végleges házi gyermekorvosi ellátásban.

Harkai Norbert kérdezi, hogy jelen szerződés tervezeten kívül van-e tárgyalásban az önkormányzat olyan gyermekorvossal, aki a végleges megoldást jelentené, azaz ne helyettesítésről kelljen döntenie a képviselő-testületnek? Kérdezi még, hogy a felhívásokban ki vannak-e emelve további juttatások: akár a lakáskérdés, ingyenes parkolás, fitnesz bérlet stb? Az is vonzó lehet, ha elővásárlási joga lenne a gyermekorvosnak a lakásra.

Básthy Béla szerint természetesen egy belvárosi, jó állapotú, jelentős alapterületű szolgálati lakás azonnali beköltözéssel rendelkezésére állna a gyermekorvosnak. Az ingyenes parkolást a rendelet jelenleg is szerepel a rendeletben.

Harkai Norbert az Összefogás Kőszegért Egyesület nevében egy 5 éves fitnesz bérletet, valamint egy 5 éves tenisz bérletet fel fog ajánlani a leendő kőszegi gyermekorvosnak.

Fekete-Pataki Edit kérdezi, hogy az önkormányzat alkalmazásában álló ápolók megmaradnak-e, tovább tudnak-e dolgozni az új felállásban?

Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy igen, mindhárom ápolónőről elismerően nyilatkoztak a jelenleg helyettesítő doktornők, nagyon elégedettek a szakmai munkájukkal. A praxisközösség is át fogja venni őket, nagyon számítanak rájuk, bár a három ápoló közül egy hamarosan nyugdíjba fog menni a 40 éves szolgálati jogviszonya révén.

Básthy Béla hozzáfűzi még, hogy a praxisközösség vezetője nagyon megdicsérte a rendelőt is és természetesen – többször – az ápolókat is.

Dr. Zalán Gábor a képviselő kérdésére válaszolva tájékoztatást ad még arról is, hogy több gyermekorvossal is tárgyalásban van az önkormányzat. Legutóbb egy olyan rezidens gyermekorvossal tárgyaltak, akinek még nincs szakvizsgája. Erről kikérték az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) véleményét is, mely szerint a rezidens háziorvos elfogadható akkor, ha egy mentor gyermekorvos átveszi a körzetet és ő fogja alkalmazni.
A gyermekorvos hiányt az indokolja, hogy volt egy időszak, amikor nem volt ilyen képzés és egyszerűen nincs utánpótlás, nincs olyan korosztály, amely beléphetne.
Összességben szerinte egy korrekt megállapodás van a képviselő-testület előtt.

Raposa Helga tájékoztatást ad még arról is, hogy úgy tűnik, sikerül iskolaorvost is találni Kőszegre, egyelőre heti 10 órában. Jelenleg zajlik a népegészségügyi hatóságnál az erre vonatkozó engedélyezési eljárás. A NEAK finanszírozást is igénybe lehet rá venni. A doktornő hosszabb távon gondolkodik Kőszegben, bár nem szeretne ideköltözni. Úgy tűnik, hogy a jövő tanév az iskolaorvosi ellátás szempontjából megoldott lesz.

Végül a polgármester lezárja a vitát és szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 9 igen szavazattal el is fogadnak.


137/2022. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata, valamint a „Dr. Izer és Társa” Kft., a BABY HELP Bt. és a SAVANEST Kft. között létrejött, a házi gyermekorvosi feladatok helyettesítéssel történő ellátásáról szóló szerződést a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A napirend megtárgyalása után Básthy Béla polgármester megköszöni mindenkinek az ülésen való részvételt. Felhívja a képviselők figyelmét, hogy a hétvégén lesznek az idei Ostromnapok fő rendezvényei, kéri, hogy vegyenek részt a programokban, majd 8.50 órakor bezárja a képviselő-testület mai, rendkívüli ülését.


Kelt, mint az első oldalon.





Dr. Zalán Gábor Básthy Béla
jegyző polgármester


(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)