Jegyzőkönyv: 2009. Október 8., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város 2009. évi út és járda felújítási munkáinak elvégzésére kiírt egyszerű közbeszerzési eljárás eredményének megállapítása.
2. - A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében belterületi vízrendezés pályázat önrészének a biztosítása
4. - Kőszeg város és a kőszegi kistérség intézményeiben étkeztetési feladatok ellátására vonatkozó közbeszerzési ajánlattételi felhívás elfogadása (együttes ülés keretében)
5. - Sürgősségi előterjesztés: Az Újvárosi Óvoda felújítására vonatkozó pályázat előkészítése
6. - Egy mappában a 2009. október 8-i ülés anyagai
598/16/2009. szám
J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által, 2009. október 8-án, 14 órai kezdettel, a Városháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli, nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Gyarmati Kálmán, Keszei Balázs, Kiss Péter, dr. Mátrai István, Preininger Ferenc, Racker Béla, Rába László, Schläffer József, Simonits Zsolt, Stampf Ferenc, dr. Sujbert Pál, Táncsics András képviselő (14 fő).

Igazoltan van távol:
Földesi Zoltán és dr. Őri-Horváth Andrea képviselő (2 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Tóth László jegyző, dr. Zalán Gábor aljegyző, Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető, Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető, Ujvári Csaba, a városfejlesztési és üzemeltetési osztály munkatársa.

Huber László polgármester üdvözli a rendkívüli ülésen megjelenteket és megállapítja, hogy az ülés határozatképes. Elsőként a meghívón kiküldött napirenddel kapcsolatban várja az észrevételeket. Javasolja, hogy egy sürgősségi indítványt is tárgyaljon meg ma a képviselő-testület, ez pedig az Újvárosi Óvoda felújítási munkáira vonatkozó pályázat előkészítése.

Sem a kiküldött napirenddel kapcsolatban, sem a sem a sürgősségi előterjesztéssel kapcsolatban észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a sürgősségi előterjesztéssel együtt a meghívón közölt napirendet, amit a képviselők 14 igen szavazattal el is fogadnak.

N A P I R E N D:

1. Kőszeg Város 2009. évi út és járda felújítási munkáinak elvégzésére kiírt egyszerű közbeszerzési eljárás eredményének megállapítása.
Előterjesztő: Preininger Ferenc, a Bíráló Bizottság elnöke.
2. A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében belterületi vízrendezés pályázat önrészének a biztosítása.
Előadó a polgármester nevében: Ujvári Csaba projektmenedzser.
3. Az Újvárosi Óvoda felújítására vonatkozó pályázat előkészítése.
Előadó a polgármester nevében: Ujvári Csaba projektmenedzser.
4. Egyebek.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A 2009. évi út és járda felújítási munkái elvégzésére kiírt egyszerű közbeszerzési eljárás eredményének megállapításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Preininger Ferenc a bíráló bizottság elnökeként szóbeli kiegészítésében elmondja: a bizottság sajnálattal vette tudomásul, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utca rekonstrukciója nem valósulhat meg forráshiány miatt. Viszont örömmel vették tudomásul, hogy a többi lehetőség igen. A bíráló lapokat a bizottság egyenként fogadta el. A bizottság tagjai a határozati javaslatban foglaltakkal egyetértettek és a képviselő-testületnek is elfogadásra ajánlják.

Kérdések és hozzászólások:

Dr. Mátrai István kérdezi, hogy akkor most mi lesz a Bajcsy-Zsilinszky utca járdájának a sorsa? Egyébként ő nem emlékszik arra, hogy ez a költségvetésben 1,5 M Ft-tal lett volna nevesítve.

Rimányi Krisztina tisztázza, hogy a költségvetésben az 1,5 M Ft-tal szerepelt ugyan, de ez csak a megépítendő útszakaszra vonatkozott, a közbeszerzési eljárás viszont az egész járdafelújításra és ez összességében sokkal nagyobb összeget tesz ki. Ez a felújítás végül is nem fog elmaradni, csak áttolódik a jövő évre, illetve meg fogja beszélni, mit lehet tenni átmeneti jelleggel.

Básthy Béla kérdezi az előterjesztésben szereplő részajánlatokkal kapcsolatban, hogy elvileg van-e arra lehetőség, hogy "válogasson" ezekből a képviselő-testület, vagy a megjelölt sorrendiséget tartani kell?

Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy nem jelent sorrendiséget a 4 tétel egy előterjesztésben való szerepeltetése. Végül is ez az összetett formát a pénzspórolás motiválta, ugyanis ez úgy működne, mintha 4 különböző közbeszerzési eljárást írt volna ki a képviselő-testület, csak éppen így egyszer kellett az elég komoly összeget (400-500 000 Ft-ot), kifizetni, amit a közbeszerzések honlapján való szerepeltetéshez állni kell. Tehát a képviselő-testület most ezekből nyugodtam választhat, melyiket valósítja meg, bár amikor erről tárgyalt korábban, akkor próbált bizonyos prioritást felállítani. Tulajdonképpen mind a 4-et is meg lehetne valósítani, ha a képviselő-testület hozzátenné a hiányzó összeget, ennek viszont pénzügyi fedezete nincs. A hiány terhére nem akarták ezt javasolni, így annyi utat és járdát kell rendbehozni, amennyire a pénz elegendő (kb. 20-22 M Ft), a többit pedig eredménytelennek kell minősíteni, mint ahogyan már ezt a lépést számtalanszor megtette a képviselő-testület, ha magasabb árajánlatot kapott a közbeszerzési eljárás során, mint amekkora fedezete volt.

Rimányi Krisztina tisztázza, hogy 21 231 M Ft van összesen az útfelújításra, levonva azt a részt, amire a Colas céggel ők már szerződést kötöttek.

Básthy Béla kérdezi, hogy a Bajcsy-Zs. utca melyik szakaszára vonatkozott volna a járdaépítés?

Ujvári Csaba szerint a Felsővárosi Óvodától a Felső körúton az un. 40 bérlakásig.

Racker Béla kérdezi: azt meg lehetne-e tenni, hogy pld. a Hegyalja utca útburkolat felújítása elmarad, helyette pedig a Bajcsy-Zs. utca valósul meg. Így ki lehet-e hirdetni az eredményt?

Rába László viszont nem ért egyet ezzel, és szerinte örülni kell annak, hogy legalább azok az utcák rendbe lesznek hozva, amikre a pénz futja. Ha elkezd a képviselő-testület valamit variálni, akkor annak az lesz a vége, hogy minden félbe marad. Jövőre viszont egyértelműen a Bajcsy-Zsilinszky utcával kell kezdeni.

Básthy Béla kihangsúlyozza, hogy a Hegyalja utca ugyan az ő körzetében van, mégis azt tartja fontosnak, hogy az intézmények megközelíthetősége, a lakossági érdek és főleg a balesetveszély elhárítása legyen a legfőbb szempont. Ezért a 2. és 3. részajánlati kört elhagyását ő is jó szívvel tudná támogatni, ha a viszonylag nem magas különbséget – 1 M – 960 000 Ft-ot – kipótolja a képviselő-testület.

Gyarmati Kálmán kérdezi, hogy miért kellene az Erdészház utca felújítását elhagyni? Az nem indok, hogy nem elég a pénz rá, mert közlekedni kell.

Básthy Béla szerint nem lehet közlekedni sem az Arborétum utcában, sem a Bajcsy-Zs. utcában, de a Csó-tó felé sem és lehetne tovább folytatni a sort. Ő nem vonja kétségbe az Erdészház utcát sem, mert mindegyik jogos igény.

Gyarmati Kálmán szerint nem most kellene erről vitatkozni, hanem akkor kellett volna, amikor a tervek össze lettek állítva. Ráadásul a költségvetésben az Erdészház utca 3 M Ft-tal szerepel.

Básthy Béla úgy látja, hogy mindenképpen tervet kell majd borítani, mivel az erre elkülönített pénz nem lesz elég.

Huber László kiemeli, hogy a Hegyalja utca esetében nem maga az utca felújításáról lenne szó, hanem annak a Mélyút felé vezető szakaszáról, ami teljesen járhatatlan és rendkívül balesetveszélyes. Az Erdészház utcában volt már sérülés is az utca állapota miatt, meg bíróság előtt is volt. Amit Rába László elmondott, azt szerinte nagyon megszívlelendő. Az idén el lehetne végezni a 3 utcát, aztán jövőre kompletten meg lehetni kezdeni a Bajcsy-Zsilinszky utcát. Mivel előtte már nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, az év elején, akár április tájékán neki is lehetne állni a munkáknak, ez csak elhatározás kérdése lenne. A Velemi út az, ami szerinte fontos, mert az a TEUT-as rész.

Racker Béla egyáltalán nem bízik a jövő évi költségvetésben és abban, hogy egyáltalán 1 Ft is lesz fejlesztésre a költségvetésben. Az óvoda és a bölcsőde megközelíthetősége szerinte minden más útvonalnál fontosabb, hiszen már komplex intézmény és nem vezet hozzá járda, ezért ezt külön kell kezelni. Az anyukák a babakocsikat az úttesten kénytelenek tolni, a gépjárműforgalom közepette. Neki tehát ez nem is kérdés, hogy a járdaépítés ne maradjon el. Javasolja a határozati javaslat módosítását úgy, hogy hagyja el a képviselő-testület a 2. és a 3. részajánlati kört, tegye hozzá az 1 M – 900 000 Ft-ot a hiány terhére és hirdessen nyertest a Bajcsy-Zs. utcára nézve.

Dr. Mátrai István maximálisan meghajlik ugyan az érvek előtt, de szerinte a Felső körutat és a Bajcsy-Zs. utcát a járda szempontjából egynek kell tekinteni. A Felső körúton ott a sok szociális bérlakás, ezért sok gyerek lakik arra. Az úttest az mindenhol valóban borzasztó állapotban van, az Erdészház utcában, meg a Hegyalja utcában is, de itt most járda építésről lenne szó, amin a szülőknek meg a gyerekeknek fontos. Ha egy mód van arra, szerinte is ezt meg kell oldani. Nem tudni, hogy a csapadékcsatorna rendbehozatala mennyire érinti majd a területet, ez is egy szempont és ebben a Hegyalja utca is érintett.

Ujvári Csaba jelzi, hogy a Hegyalja utcában a csapadékvíz, a szennyvízcsatorna is megvan és a gáz is. A Szőlőskert utca felé viszont van még néhány méter, amit el kellene végezni.

Rába László természetesen egyetért dr. Mátrai Istvánnal és Racker Bélával is. Ő nem tartja ugyan magát szakértőnek, de szerinte a Felső körúton ennyi pénzből nem lehet megoldani mindezt. Annyira szűk az az út, pedig előírások vannak a járda szélességére is: tudomása szerint ennek 1,5 m-nek kell lennie, az út szélességének pedig + 3 m-nek, de ekkora hely biztosan nincs a Felső körúton. Nehogy elkezdjék a feltárást, aztán akkor derüljön ki, hogy mégis nagyobb beruházás lenne ez. Neki továbbra is az a véleménye, hogy a jövő évi keret terhére kellene elvégezni, de akkor rendesen. Minden képviselő tudna legalább 3 olyan utcát említeni a körzetéből, ahol felújításra lenne szükség.

Ujvári Csaba tisztázza, hogy a Bajcsy-Zs. utcára és a Felső körútra természetesen a magyar szabványoknak megfelelő, engedélyes tervek állnak rendelkezésre, ami a Bajcsy-Zs. utcán és a Felső körúton kívül a Gyöngyös-hídra is vonatkozik.

Schläffer József nehezményezi azt, hogy hogyan lehet ekkora különbség az egyes ajánlatok között. Van ahol majdnem a duplája az ajánlatok közötti különbség. Ezért szerinte igazság szerint semmisnek kellene nyilvánítani az eljárást. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a képviselő-testület az olcsóbb ajánlattevőt választja ki, aztán a munka elkezdése után derül ki, hogy kell még 3-4 M Ft a befejezéshez.

Racker Béla úgy véli, hogy valamennyi területen a Swietelsky Magyarország Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatokat. Szerinte ha bármilyen pótmunka merülne fel, azt a képviselő-testület köteles lesz majd megtárgyalni.

Schläffer József szerint azért az nem úgy van, hogy elkezdi egy vállalkozó a kivitelezést, a feléig eljut és akkor eszébe jut, hogy a rendelkezésre álló összegből nem tudja befejezni. A képviselő-testületnek pedig "tetszik-nem tetszik", jóvá kell hagynia.

Ujvári Csaba tisztázza, hogy ez nem fordulhat elő, mert egyösszegű átalányt adott minden ajánlattevő, a műszaki mennyiséget pedig az engedélyes terv határozza meg és attól nem lehet eltérni.

Rába László ennek ellentmondó példát említ, mert szerinte a bölcsőde azért került + 4 M Ft-ba, mert nem nézték meg rendesen az energetikai oldalt.

Racker Béla szerint azért az nem ugyanez az eset volt, mert a pluszpénz az óvoda fűtéskorszerűsítése miatt jelentkezett.

Huber László arra hívja fel a figyelmet, hogy már javában ősz dereka van és ha bejön egy csapadékos időszak, akkor az már nagyon megnehezíti a munkák elvégzését. Ő egyáltalán nem így képzelte az egész útépítést, de sajnos így sikerült. Jó lenne persze mindet megvalósítani, de azt sem tartaná elképzelhetetlennek, hogy rendesen legyen újra megpályázatva újra az egész.

Gyarmati Kálmán szerint az Erdészház utcában a kátyúzást mindenképpen most ősszel el kell végezni, mert nem lehet rajta közlekedni, a felületi zárást pedig a tavasszal. Eleve így egyeztek meg.

Racker Béla az elmondottak értelmében pontosítja a módosító indítványát úgy, hogy a II. és a III. részajánlati kör maradjon el, a IV. esetében hirdessen a képviselő-testület eredményt azzal, hogy az Erdészház utcában a kátyúzást az idén végezzék el.

Huber László szerint kérdéses, hogy ezt meg lehet-e tenni. Rimányi Krisztina szerint a kiírt munkák elvégzéséből még 1 Ft-nyit sem lehet ilyen módon elvégezni, mert még az is közbeszerzés köteles.

Dr. Mátrai István visszautal arra, hogy mindenki "szent ígéretet" tett a Bajcsy-Zs. utcai járda jövő évben való megvalósítására, gyakorlatilag viszont az Erdészház utca felújításának a jelentős része a jövő évre húzódik át. Mivel tényleg jó lenne ezt a járdát még az idén megvalósítani javasolja, hogy a képviselő-testület fogadja be a mind a 4 ajánlatot, mivel a költségvetésben úgysem jelent kiadást az idén, elindulna a munka a kátyúzással, de a kifizetés úgyis jövőre történne.

Dr. Zalán Gábor ismét kihangsúlyozza, hogy mind a 4 részajánlati kört eredményesnek lehet hirdetni, de akkor a biztosítani kell a különbözetet. Az csak egy dolog, hogy esetleg az idén már nem lesznek ezek a tételek kifizetve, de az idei év költségeit fogja terhelni, pontosabban a pénzmaradványban kell majd szerepeltetni.

Rába László azért kéri a szavazást arról, hogy a 4. részajánlati kör mégiscsak a jövő évi prioritások között szerepeljen.

Básthy Béla kérdezi, hogy amit most esetleg kihagyna a képviselő-testület, azt utólag a Városüzemeltető Kft.-vel el lehet-e esetleg végeztetni?

Rimányi Krisztina szerint nem, mert egyrészt nekik nincsen erre technikai lehetőségük sem, meg a közbeszerzési eljárásban sem vettek részt.

Dr. Mátrai István kérdezi: ha most a Bajcsy-Zs. utca elmaradna, a jövő évben nem kellene újra közbeszerzést kiírni?

Dr. Zalán Gábor szerint nem, ezt említette a polgármester úr is, azért lehetne már az év elején nekiállni a munkának.

Sőbér Aurélia jelzi információként a képviselőknek, hogy a fejlesztési tartalék előirányzaton van még 4 064 e Ft tartalék.

Ennek értelmében a polgármester javasolja a képviselő-testületnek, hogy csoportosítsa át erre a feladatra a tartalékot és akkor a Bajcsy-Zs. utca járdaépítést is eredményes eljárásnak lehetne nyilvánítani.

Básthy Béla is egyetért ezzel és akkor javasolja ismét a Hegyalja utcát most eredménytelennek nyilvánítani, mivel azt érinti a csapadékcsatorna megépítése is. Egyúttal javasolja, hogy az eredménytelenség indoka legyen kicsit átfogalmazva, mert az szerinte nem egészen értelmes. Dr. Zalán Gábor és Ujvári Csaba viszont jelzi, hogy ez a szövegrész teljesen a törvény megfogalmazását veszi át.

Racker Béla az elhangzottak alapján visszavonja a módosító indítványát.

Dr. Mátrai István annyit kérdez még, hogy a felúíjítandó 3 utcát nem érinti-e még a csapadékvíz csatorna, amire nem a válasz.

Ezután a polgármester elsőként azt szavazásra bocsátja, hogy a képviselő-testület a 2009. évi út és járda felújítási munkák elvégzésére fordítandó keretösszeget 4 064 e Ft-tal megnöveli-e a fejlesztési tartalék terhére annak érdekében, hogy a 4. sz. részajánlati körben is nyertest lehessen hirdetni. A képviselők ezt 14 igen szavazattal elfogadják.
Ezután a határozati javaslat az 1. részajánlati körre (Velemi u. burkolat javítás) vonatkozó részét 14 igen szavazattal elfogadják.
A határozati javaslat 2. részajánlati körre vonatkozó részét (Erdészház u. 2x-i felületi zárása) 14 igen szavazattal elfogadják.
Azt, hogy a 3. részajánlati körre (Hegyalja u. burkolat felújítása) vonatkozóan az eljárás legyen eredménytelen forrás híján, szintén 14 igen szavazattal fogadják el a képviselők. Ennek indoka: mivel a Kbt. 92.§ c) pontja szerint egyik ajánlattevő sem vagy az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő sem tett – az ajánlatkérő rendelkezésére álló anyagi fedezet mértékére tekintettel – megfelelő ajánlatot.
Végül a polgármester javasolja, hogy a 4. sz. részajánlati körre vonatkozóan (Bajcsy-Zsilinszky u. járdaépítés) a Swietelsky Magyarország Kft. ajánlatát fogadja el a képviselő-testület, mint a legelőnyösebb ajánlatot, 7.196.240 -Ft összegben. Ezt a képviselők szintén 14 igen szavazattal fogadják el, majd a 3. pontot szintén.

A szavazásokat figyelembe véve, az alábbi határozat született:

206/2009. (X. 8.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2009. évi út és járda felújítási munkák elvégzésére fordítandó keretösszeget 4 064 e Ft-tal megnöveli a fejlesztési tartalék terhére.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a "Kőszeg Város 2009. évi út és járda felújítási munkáinak elvégzésére" kiírt egyszerű ajánlattételi felhívást eredményét részajánlatonként az alábbiak szerint kihirdeti:

1.sz. részajánlati kör :
1. Velemi u. burkolat javítása:
Ajánlattevő neve: Swietelsky Magyarország Kft.
Székhelye/címe: 1117 Budapest, Irinyi J. u. 4-20. B. ép. V. em / 9800 Vasvár, Csörnöc u. 5.
Az 1. számú részajánlati kör összesen bruttó: 14.996.355,-Ft.
Indoka: mert, a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tette.

2.sz. résszajánlati kör:
1. Erdészház u. 2x-i felületi zárása:
Ajánlattevő neve: Swietelsky Magyarország Kft.
Székhelye/címe: 1117 Budapest, Irinyi J. u. 4-20. B. ép. V. em / 9800 Vasvár, Csörnöc u. 5.
A 2. számú részajánlati kör összesen bruttó: 3.101.750-,-Ft.
Indoka: mert, a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tette.

3.sz. részajánlati kör:
1. Hegyalja u. burkolat felújítása: az eljárás eredménytelen.
Az eredménytelenség indoka: mivel Kbt. 92.§ c) pontja szerint egyik ajánlattevő sem vagy az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő sem tett – az ajánlatkérő rendelkezésére álló anyagi fedezet mértékére tekintettel – megfelelő ajánlatot.

4sz. részajánlati kör:
1.Bajcsy-Zsilinszky u. járdaépítés:
Ajánlattevő neve: Swietelsky Magyarország Kft.
Székhelye/címe: 1117 Budapest, Irinyi J. u. 4-20. B. ép. V. em / 9800 Vasvár, Csörnöc u. 5.
A 4. számú részajánlati kör összesen bruttó: 7.196.240,-Ft.
Indoka: mert, a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tette.

3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a "Kőszeg Város 2009. évi út és járda felújítási munkáinak elvégzésére" kiírt egyszerű eljárás nyerteseivel való szerződés megkötésére.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője,
Ujvári Csaba, az előkészítési munkacsoport vezetője.
Határidő: azonnal.


A 2. napirendi pont tárgyalása:
A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében belterületi vízrendezés pályázat önrészének a biztosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Ujvári Csaba szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a Mélyépterv – Infrastruktúra Műszaki Tervező és Szolgáltató Kft. ajánlatának és a képviselő-testület határozatának megfelelően elkészítette a rekonstrukció engedélyezési és megvalósíthatósági tanulmány terveit, valamint a tervezői költségbecslést. A projekt teljes költsége bruttó 276.404.618,-Ft. A pályázat benyújtásakor biztosítandó saját erő mértéke a tervezett beruházás 15%-a, 41.732.568,-Ft. A pályázatot a holnapi napon kell beadni, amin nagyon sokat dolgoztak, remélhetőleg sikeres lesz.

Kérdések és hozzászólások:

Preininger Ferenc a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság véleményét ismerteti. A bizottság tagjai egyhangúlag elfogadásra ajánlják az előterjesztést. Véleményük szerint belterületi vízrendezés címén ilyen nagy horderejű munka Kőszegen talán még soha nem volt, ezért elismerésüket fejezik ki.

Schläffer József kérdezi, hogy a Mohás útnál az a 150 m az út elejétől az elágazásig tartó részt tartalmazza-e? Ujvári Csaba szerint igen. Schläffer József felveti még, hogy a Panoráma körútnál azzal a résszel mi lesz, ahol a kalandparkhoz kapcsolódó parkoló, meg fogadó-rész lenne? Ha a Mohás út rendbe lesz hozva rendesen, akkor azt az alsó részt a jövőben még inkább el fogja önteni a víz, mint eddig. Pedig mind a két terület önkormányzati tulajdonban van. Amikor a nagy esőzés volt a nyáron, ott 2 méteres víz állt.

Dr. Mátrai István pedig aziránt érdeklődik, hogy a Kálvária utcának melyik részét érinti ez a vízrendezés, mert az alsó részén jelenleg is dolgoznak.

Ujvári Csaba szerint az utca felső részét, a Hidegvölgy irányába. Hozzáfűzi még, hogy kérné a képviselők segítségét is a pályázat további részleteit illetően. A pályázat el lett ugyan készítve, de van ahol nem lehetett kikerülni a magánszemélyek tulajdonát. Minden érintett terület esetében tisztázni kell, hogy kinek a tulajdonában van és meg kell szerezni a tulajdonosi hozzájárulást. Ha ez esetleg nem sikerül, akkor az egyes központi részeket (pld. a Királyvölgyi vízelvezető árkot) ki kell venni a pályázatból. Ebben kéri a képviselők segítségét, mert ezt "ki kell vinni a köztudatba".

További észrevétel nem hangzik el, így a képviselő-testület 14 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

207/2009. (X. 8.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett belterületi vízrendezés pályázat (NYDOP-2009.-4.1.1.B számú pályázat) megvalósításához szükséges saját erőt 41.732.568Ft-ot, azaz negyvenegymillió hétszázharminckettőezer-ötszázhatvannyolc forintot biztosítja a kötvényalap terhére.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Ujvári Csaba projektmenedzser.
Határidő: azonnal.


A 3. napirendi pont tárgyalása:

Az Újvárosi Óvoda felújítására vonatkozó pályázat előkészítéséről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Rimányi Krisztina szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy kistérségi társulás azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy az Újvárosi Óvoda felújítására vonatkozó pályázat előkészítését támogassa. Ennek a pályázatnak a maximális összege 60 M Ft, ezért is választották az Újvárosi Óvodát. Egyelőre a pályázathoz az önkormányzat elvi hozzájárulása kell, továbbá a tervezési költséget kell hozzá biztosítani. Ez az összeg 660 000 Ft + áfa és ami sikeres pályázat esetén elszámolható lesz.

Kérdések és hozzászólások:

Preininger Ferenc elmondja, hogy a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság elfogadásra ajánlotta a határozati javaslatot. Meglátásuk szerint lényegesen csökkenni fog az óvoda működési költsége, ha a mellékletben felsorolt, komoly volumenű felújítások megvalósulnak.

Dr. Mátrai István kérdezi, hogy mekkora az önrésze ennek a pályázatnak?

Rimányi Krisztina válaszában elmondja, hogy 6-7 M Ft körül lesz, 90%-os támogatottságú, 10%-os önrészű pályázatról van szó.

Huber László hozzáfűzi még, hogy a Központi Óvoda korszerűsítését is tovább kellene folytatni, de annak legalább 100 M Ft-tal magasabb a költségigénye, mint ami itt sikeres pályázat esetén elérhető, ezért választották az Újvárosi Óvodát.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja, a képviselő-testület pedig 14 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

208/2009. (X. 8.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul ahhoz, hogy Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása az Újvárosi Óvoda felújítására az NYDOP-2009-5.3.1/B. kódszámú, Óvodák fejlesztése című pályázati felhívásra a pályázat előkészítését megkezdje. A tervezéshez szükséges 660.000,- Ft + áfa összeget (bruttó 825.000,- Ft-ot) a tervezési keret terhére pénzeszköz átadással biztosítja. A tervezési összeg nyertes pályázat esetén a saját erő részét képezi.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető.
Határidő: azonnal.


[A szavazás után Raposa Helga képviselő megérkezett, így a képviselő-testület létszáma 15 fő lett.]


A 4. napirendi pont tárgyalása:

Huber László polgármester tájékoztatja a jelenlévőket a június 24-én történt esőzések miatt keletkezett károk ügyében beadott, un. vis maior pályázatról. Az önkormányzat pályázatát a Regionális Fejlesztési Tanács támogatólag küldte tovább, a végleges döntést az Önkormányzati Miniszter fogja meghozni. A napokban a helyszínen voltak személyesen is ellenőrzést tartani, de tudomása szerint a jegyzőkönyvben nem kifogásoltak meg semmi hiányosságot.

Rimányi Krisztina ehhez hozzáfűzi még, hogy elsősorban a külterületi utak állapota érdekelte őket, meg az, hogy valóban lakott területekről van szó. Megállapították, hogy az önkormányzat igénye jogos, így várhatóan kedvezően bírálják el a pályázatot.

Keszei Balázs kérdezi, hogy ennek a pályázatnak az önrészét is megpályázta-e a város, de Huber László és Rimányi Krisztina tisztázza, hogy önrészre vonatkozó pályázatra csak a kistérségi társulásnak van lehetősége, amit meg is tettek pld. a bölcsőde esetében.

Dr. Mátrai István Rába László országgyűlési képviselőhöz fordulva kérdezi, hogy a lukácsházi víztározónak tényleg ez-e neve? (Rába László egyúttal a projekt miniszteri biztosa is.) Kéri, hogy ha lehet, a névhasználatban jelenjen meg Kőszeg neve is, illetve mit kell tenni ahhoz, hogy Kőszegről legyen elnevezve?

Rába László elmondja, hogy hivatalosan a projekt neve: Kőszeg-Lukácsháza közötti víztározó, de a "lukácsházi víztározó" közkedvelt elnevezés maradt benn a köztudatban, ezt használja mindenki.

Huber László viszont úgy tudja, hogy a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság elhunyt vezetőjéről, Abért Lászlóról kívánják elnevezni majd a tározót.
Básthy Béla a tó elnevezéséről már szót váltott személyesen is Horváth Jácinttal, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Kft. vezetőjével, aki szerint semmi akadálya nincsen annak, hogy Kőszeg városa bekapcsolódjon a tó névadásába, annál is inkább, mert pld. a képviselő-testület dönti el a legapróbb közterületek nevét is, a közigazgatási határárán belül. Szerinte a képviselő-testület akár meg is bízhatná a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat ez ügyben.

Racker Béla egyetértve ezzel, felveti, hogy akár a tó kezelői jogának a megszerzését is kezdeményezhetné a város.

A polgármester végül a 15.00 órára való tekintettel berekeszti az ülés, majd a képviselők a Társulási Tanáccsal együttes ülés keretében folytatják a munkát.



Kelt, mint az első oldalon.





Dr. Tóth László Huber László
jegyző polgármester






598/17/2009. szám
J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete valamint Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Társulási Tanácsa által, 2009. október 8-án, 15 órai kezdettel, Kőszegen a Városháza tanácskozó termében megtartott együttes üléséről.

Jelen vannak a kőszegi képviselő-testület tagjai közül:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Gyarmati Kálmán, Keszei Balázs, Kiss Péter, dr. Mátrai István, Preininger Ferenc, Racker Béla, Raposa Helga, Rába László, Schläffer József, Simonits Zsolt, Stampf Ferenc, dr. Sujbert Pál, Táncsics András képviselő (15 fő).
Igazoltan van távol:
Földesi Zoltán és dr. Őri-Horváth Andrea képviselő (2 fő).

Jelen vannak a társulási tanács tagjai közül:
Horváth Miklós Velem község polgármestere, Sziklai Edéné Bozsok község polgármestere, Pontyos György Cák község polgármestere, Tar János Gyöngyösfalu község polgármestere, Krizmanich István Horvátzsidány község polgármestere, Bánó Zoltán Kiszsidány község polgármestere, Naisz Károlyné Kőszegdoroszló község polgármestere, Kendik Miklós Kőszegpaty község polgármestere, Acél Erzsébet Kőszegszerdahely község polgármestere, Kiss Sándor Nemescsó község polgármestere, Hergovich Vince Ólmod község polgármestere, Orbán Gyula Peresznye község polgármestere, Kollarits Kornél Pusztacsó község polgármestere.

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Tóth László jegyző, Rétiné Tóth Anikó munkaszervezet vezető, Tóth János körjegyző, dr. Zalán Gábor aljegyző dr. Unger István közbeszerzési szakértő, valamint Ujvári Csaba, a kőszegi polgármesteri hivatal közbeszerzésekkel foglalkozó ügyintézője.

Az ülést Huber László a Társulási Tanács elnöke, Kőszeg város polgármestere vezeti. Üdvözli a megjelenteket, majd megállapítja, hogy a kőszegi képviselő-testületből 15 képviselő van jelen, tehát az ülés határozatképes. A Társulási Tanács tagjai közül 9 (85,35 %) polgármester van jelen, tehát a tanács ülése is határozatképes.

Huber László ismerteti az együttes ülés összehívásának szükségességét. A többcélú kistérségi társulás, továbbá a kőszegi önkormányzat fenntartásában működő közoktatási intézmények, a bölcsőde és a Szociális Gondozási Központ szociális és intézményi étkeztetésének ellátására közösen kell közbeszerzési eljárást indítani. Az erre vonatkozó ajánlati felhívást a kőszegi képviselő-testület a 2009. szeptember 24-i ülésén változatás nélkül jóváhagyta. Az ülést követően tárgyalta ugyanezt az anyagot a Társulási Tanács, ahol módosító javaslatokkal fogadták el a felhívás szövegét. A célszerűség és az időtakarékosság miatt kezdeményezte az együttes ülést, hiszen ha bármelyik testület részéről újabb felvetés történik, akkor azonnal lehet benne dönteni.

Szavazásra bocsátja a meghívón közölt napirendet, amelyet a kőszegi képviselő-testület 15 igen szavazattal, a Társulási Tanács pedig 9 szavazattal elfogad.

N A P I R E N D együttes ülés keretében:

1. Kőszeg város és a kőszegi kistérség intézményeiben étkeztetési feladatok ellátására vonatkozó közbeszerzési ajánlattételi felhívás elfogadása.
Előterjesztő: Huber László elnök, polgármester.


Az együttes ülés 1. napirendi pontjának tárgyalása:
Az étkeztetés ellátásra vonatkozó ajánlattételi felhívásról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz. Az előterjesztő szóbeli kiegészítést nem tesz.

Kérdések és hozzászólások:

Krizmanich István kérdezi, hogy a módosított kiírás mennyire felel meg a törvényi előírásoknak?

Dr. Unger István válaszában elmondja, hogy a módosított kiírás végül is megfelel a törvényi előírásoknak. Szigorúan szakmai meglátása szerint bizonyos személyi feltételeket biztosítani kellene, de a munkaszervezet vezetőjének a tájékoztatása alapján a megkötendő szerződésben is szerepelnek személyi kérdések, illetve a továbbfoglalkozatás ügye. Ezek után ő azt gondolja, hogy ez így megnyugtató és nincsen különösebb probléma a felhívással.

Rétiné Tóth Anikó szerint valóban a szerződéses feltételek között szerepel, hogy a tovább foglalkoztatást köteles az biztosítani, aki a pályázat nyertese lesz, tehát azokat, akik 2005. óta – korábban az önkormányzati – alkalmazottak voltak. Összesen 24 fő továbbfoglalkozatását kell biztosítania a cégnek, ebből 21 fő kőszegi, 3 fő pedig a horvátzsidányi térségben dolgozik.

Huber László – elsősorban a kőszegi képviselők részére – kiemeli a tanács módosító javaslatait. Elmaradna tehát a III.2.3. pont "alkalmatlan az ajánlattevő" részéből a foglalkozatás nevesítésére vonatkozó rész (2. francia bekezdés). Ugyanitt, az 1. francia bekezdésben pedig a kőszegi képviselő-testület által jóváhagyott nettó 400 M Ft értékű referencia, 300 M Ft-ra csökkenne, egyúttal a "köz és/vagy"szavak kerülnének a gyermekétkeztetési referenciák elé. A szakértő úr által említettek szerint és a hivatal szakemberei által is ezek a változtatások az arányosság elvének megfelelnek.
A további módosítás az lenne, hogy a IV.3. "További információk" fejezet 22. pontjában szereplő nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt, hogy "rendelkezik, vagy szerződéses jogviszonyban áll más vállalkozással 50 km-es körzetben 1500 adag szabad főzőkapacitással havária esetére, szolgáltatás-kiesés nélkül". A korábbi Vas megyére vonatkozó rész helyére kerülne be tehát az 50 km-es körzet, és a mondat vége is új kiegészítés. A III.2.2. pontban pedig, az "alkalmasság minimumkövetelményei" c. résznél az utolsó francia bekezdésben elírás van, továbbá az utolsó szó helyett is a "bármelyikében" helyes. A mondat tehát helyesen: "Mérleg szerinti eredménye negatív az elmúlt három év (2006-2007-2008) bármelyikében.

[Stampf Ferenc elhagyta az üléstermet, így a kőszegi képviselő-testület létszáma 14 főre csökkent.]

Ujvári Csaba javasolja még a II.2.1. (Teljes mennyiség) pontban a "napi" szót kivenni, hiszen a mennyisségek éves időszakra vonatkoznak.

Dr. Unger István felhívja a figyelmet arra, hogy a III.2.3. pontban szereplő műszaki és egyéb alkalmasságról szóló részek egymással összefüggenek. Ha az ajánlati felhívásból kikerül egy minimum követelmény, (az alkalmazottakról szóló francia bekezdés) akkor az erről szóló igazolásnak a kérését is javasolja elhagyni. (2 francia bekezdése: "A szolgáltatás teljesítésébe bevonni kívánt szakemberek bemutatása, szakirányú képesítést igazoló okiratok másolata.")

További észrevétel sem a képviselő-testület, sem a társulási tanács részéről nem hangzik el. Így a polgármester szavazásra bocsátja a kőszegi képviselők részére az elhangzott módosításokat. A III. 2.3. pont módosításait a képviselők 13 igen, 1 nem szavazattal fogadják el, a többi javaslatot pedig 14 igen szavazattal.

Ezután Huber László elnök a társulási tanács tagjaitól várja a szavazatokat az Ujvári Csaba által említett "napi" szó, valamint a dr. Unger István által említett igazolás kérés elhagyásáról. A Társulási Tanács tagjai ezt a két módosítást egyhangúlag, azaz 9 szavazattal fogadják el.

Ezután Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 14 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

209/2009. (X. 8.) képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása fenntartásában, valamint Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő közoktatási intézmények, bölcsőde és Szociális Gondozási Központ szociális és intézményi étkeztetésének ellátására irányuló ajánlati felhívás módosítását az alábbiak szerint elfogadja:
• a II.2.1. Teljes mennyiség pontban a "napi" szó legyen törölve,
• a III. 2.2. Az alkalmasság minimumkövetelménye(i) pont utolsó bekezdése az alábbiak szerint módosuljon:
• "Mérleg szerinti eredménye negatív az elmúlt három év (2006-2007-2008) bármelyikében"
• a III.2.3) Műszaki, illetve szakmai alkalmasság pont "alkalmatlan az ajánlattevő" részének 1. francia bekezdése az alábbiak szerint módosuljon:
• "– Ha nem rendelkezik az elmúlt 3 évben összesen (2006-2007-2008) egy szerződésből származó, minimum nettó 300 millió Ft nagyságrendű köz- és/vagy gyermekétkeztetési referenciával, melyhez diétás étkeztetés is kapcsolódik."
• a III.2.3) Műszaki, illetve szakmai alkalmasság pont "az alkalmasság megítéléshez szükséges adatok és megkövetelt igazolási mód" rész közül a 2. francia bekezdés, valamint az "alkalmatlan az ajánlattevő" részéből a 2. francia bekezdés legyen törölve
• a VI.3) További Információk 22. pontja az alábbiak szerint módosul:
• "22. Érvénytelen az ajánlat, amennyiben az ajánlattevő nem csatolja az ÁNTSZ által leigazoltatott nyilatkozatát arról, hogy rendelkezik, vagy szerződéses jogviszonyban áll más vállalkozással 50 km-es körzetben 1500 adag szabad főzőkapacitással havária esetére, szolgáltatás kiesés nélkül".

A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az ajánlati felhívás ellenjegyzésére. Egyebekben a 199/2009 (IX. 24.) képviselő-testületi határozatot hatályban tartja.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Újvári Csaba az előkészítési munkacsoport vezetője.
Határidő: azonnal.

Ezután Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Társulási Tanácsa 9 (85,35%) szavazattal az alábbi határozatot hozza:

112./2009 (október 8.) TT Határozat

Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Társulási Tanácsa Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása fenntartásában, valamint Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő közoktatási intézmények, bölcsőde és Szociális Gondozási Központ szociális és intézményi étkeztetésének ellátására irányuló ajánlati felhívás módosítását elfogadja.
Felhatalmazza a Társulási tanács elnökét az ajánlati felhívás ellenjegyzésére.
Egyebekben a 109/2009 (szeptember 28.) TT határozatot hatályban tartja.


Felelős: Huber László elnök
Kaposiné dr. Reményi Viola pályázati és közbeszerzési előadó
Határidő: azonnal


A határozatok meghozása után további észrevétel nem hangzik el, így Huber László az együttes ülés napirendjét bezárja, majd a társulási tanács folytatja az ülését.


Kelt, mint az első oldalon.



Huber László
elnök, polgármester


Albert Csaba
elnökhelyettes



Dr. Tóth László
jegyző



Rétiné Tóth Anikó
munkaszervezet vezető


Krizmanich István
polgármester