2014. December 18., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata új közbeszerzési szabályzatának a jóváhagyása.
2. - A Kőszegi Testvérvárosi Egyesülettel feladatátvállalási megállapodás.
3. - Kőszeg Város és Térsége Társulás társulási megállapodásának módosítása.
4. - Velem község településrendezési eszközeinek véleményezése.
5. - Az ISES Alapítvánnyal kötött támogatási megállapodás módosítása.
6. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház pótelőirányzati kérelme.
7. - A 2015. évi rendezvénynaptár.
8. - A Városüzemeltető Nonprofit Kft. folyószámla hitel szerződése.
9. - Vérszállítási szolgáltatás igénybe vétele.
10. - A Kőszegfalvi Sportegyesület támogatási szerződésének módosítása.
11. - Krizmanich István megbízási szerződése.
12. - Az alpolgármester illetményének újbóli megállapítása. (rendkívüli előterjesztés)
13. - A kőszegi egészségház eszközbeszerzés I. közbeszerzési eljárás eredményhirdetése.
14. - Megüresedett önkormányzati bérlakások további hasznosítása.
15. - Vagyonügy: A Rákóczi F. u. 10. fsz. 5. alatti lakás átminősítése.
16. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott döntésekről
17. - Egy mappában a 2014. december 18-i képviselő-testületi ülés anyagai.
2. napirendi pont:
A Kőszegi Testvérvárosi Egyesülettel feladatátvállalási megállapodás.

Tisztelt Képviselő-testület!


A Képviselő-testület 2014. október 2-i ülésén beszámolót hallgatott meg a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület működéséről és Kőszeg város külkapcsolatairól az egyesület elnökének, dr. Mátrai Istvánnak előterjesztésében.
Városunk kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik úgy hivatalos, mint nem hivatalos szinten. Szervezeti és Működési Szabályzatunk az önként vállalt feladataink között rögzíti a testvér–és partner települési kapcsolatok ápolását. Ennek jegyében szerződésbe foglalt testvérvárosi kapcsolatban állunk a németországi Vaihingen an der Enz (1989), az ausztriai Mödling bei Wien (1989), a horvátországi Senj (2010), a szlovákiai Szenc (2014) városokkal. Szintén hivatalos dokumentum rögzíti azt, hogy tagjai vagyunk a „Jumelage” elnevezésű nemzetközi partnervárosi szövetségnek (1995), valamint a „Douzelage” elnevezésű Európai Uniós kisvárosi partneri szövetségnek (2004). Emellett baráti kapcsolatokat ápolunk a szlovákiai Nyitragerencsér községgel, de tagja vagyunk a debreceni székhelyű, több hazai és külföldi településre kiterjedő „Városok, Falvak Szövetsége Kulturális Régió Közhasznú Egyesületnek is (2013). Kapcsolatokat ápolunk több kőszegi intézményen, illetve egyesületen keresztül is német, osztrák, szlovén, francia településekkel, egyre nagyobb az érdeklődés irántunk a szlovéniai Lendva részéről, formálódik a „kőszeg” szót magában foglaló nevű helységekkel való összefogás is. Mindemellett egyre többször „találnak meg” bennünket külföldi városok vezetői, delegációi is (Moldovától Kínáig) ismerkedési szándékkal.
Az ismertetett – és korántsem teljes – nemzetközi kapcsolatrendszer ébrentartása, fejlesztése, ápolása természetesen meghaladja az önkormányzat hivatalának személyi kapacitását. Itt jelent nagy segítséget a 2004 óta működő Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, amely szervezetként és tagjainak személyén keresztül is igen jelentős szerepet vállal az önkormányzati külkapcsolatok alakításában. Az egyesület gyakorlatilag egyedül „viszi a vállán” a 28 tagra bővült Douzelage és a változó taglétszámú Jumelage szövetségek Kőszegre háruló minden gondját-baját, sőt tagjai a szövetségeken belül is fontos pozíciókat töltenek be. Az egyesület egyik fő tevékenysége a külhoni oktatási intézményekkel, ifjúsági csoportokkal – pályázati pénzekből megvalósított – diákcserék szervezése. Ezekkel kapcsolatos kiadásaikat és a kapcsolatok költségeit maguk teremtették elő. Több alkalommal pályáztak EU forrásokra olyan programok megvalósításához, amelyek a város egy-egy nagyrendezvényéhez kapcsolódtak, így az önkormányzati költségeket jelentősen csökkentették.
Egyértelműen megállapítható, hogy az egyesület tevékenysége a külkapcsolatok „társadalmasítása” felé mutat s ez egy kívánatos cél. Mégpedig azért, mert e kapcsolatok így maradhatnak elevenek, személyesek, töltődhetnek fel igazi tartalommal. Ugyanakkor e tevékenységbe az egyesület számos kőszegi polgárt, civil szervezetet is be tud vonni, amelyre a hivatalosabban működő önkormányzat nem képes.
A fenti gondolattól vezéreltetve született meg a 2014. október 2-i ülésen az a 163/2014. (X.2.) képviselő-testületi határozat, amely elrendelte, hogy a decemberi ülésre kerüljön előterjesztésre a Kőszegi Testvérvárosi Egyesülettel megkötendő feladat átvállalási megállapodás. Ez természetesen azt vonja maga után, hogy az egyesület bekerül a 209/2007. (IX.25.) határozattal elfogadott Civil Szabályzatban felállított kiemelt kategóriába, azaz anyagi támogatása évente az önkormányzat költségvetésében megtervezésre kerül az ún. „Önkormányzati Kiemelt Civil Alap” keretein belül. Erre nézve minden évben külön támogatási szerződést kell kötnünk.
A fenti gondolatokból kiindulva az előterjesztett megállapodás-tervezetbe részben az egyesület alapszabályában megfogalmazott célokat emeltük át, miután azok szándékainkkal tökéletesen összhangban állnak.
A megállapodás tervezetet az egyesület közgyűlése jóváhagyta azzal, hogy annak 6. pontja az alábbiak szerint kerüljön felcserélésre:
„ 6. Az Önkormányzat vállalja, hogy az Egyesület részben utófinanszírozott projektjeinek kivitelezéséhez lehetőségeihez képest az utófinanszírozás megérkezéséig kölcsönt nyújt, amelyet az Egyesület az utófinanszírozás megérkezése után 5 napon belül az Önkormányzatnak visszafizet.”
A Humánerőforrás Bizottság az előterjesztést megtárgyalta és a módosító indítvánnyal együtt 4 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadásra javasolta.
A Pénzügyi Bizottság szintén egyhangú, 3 igen szavazattal foglalt állást az elfogadás mellett.
Kérem előterjesztésem megtárgyalását és elfogadását:


Kőszeg, 2014. december 18.

Huber László polgármester nevében:

Dr. Tóth László s.k.
szervezési és humánpolitikai osztályvezető





HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Testvérvárosi Egyesülettel (Kőszeg, Rajnis u. 9.) megkötendő Melléklet szerinti feladat átvállalási megállapodást jóváhagyja és felhatalmazza Huber László polgármestert annak aláírására.

Határidő: azonnal
Felelős: Huber László polgármester


Melléklet

FELADAT ÁTVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS

A megállapodás létrejött egyrészről Kőszeg Város Önkormányzata (Kőszeg, Jurisics tér 8., képviseli : Huber László polgármester, a továbbiakban : Önkormányzat ),
másrészről pedig a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület (Kőszeg, Rajnis u. 9., adószáma: 18894927-1-18, számlaszáma: 11747051-20103617, tel: 0036-94/360-113, fax: 0036-94/563-244, WEB: www.koszeg.hu/twinning, e-mail: twinning@koszeg.hu, képviseli: dr. Mátrai István elnök, a továbbiakban: Egyesület) között az alulírott napon és feltételekkel:

1. A Szerződő Felek megállapítják, hogy Kőszeg Város Önkormányzata az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésének g) pontjában önként vállalt feladataként rögzítette a külföldi testvér, – és partner települési kapcsolatok ápolását.

2. Az Egyesület az Alapszabályában lefektetett céljainak megfelelően az alábbiakat vállalja:

a) Kőszeg Város Önkormányzatával együttműködve a nemzetközi megértés talaján a már testvérvárossá fogadott, valamint a testvérvárosi körökhöz (Jumelage, Douzelage) tartozó városok, továbbá a hivatalos partner települések vezetőivel, polgáraival, intézményeivel, civil szervezeteivel, egyéb gazdasági, kulturális szervezeteivel olyan baráti kapcsolatok kiépítését segíti, amely egymás gazdaságának, kultúrájának, történelmének és szokásainak megismerése érdekében közös találkozók és rendezvények szervezésével a nemzetközi kapcsolatok erősödését eredményezi.
b) A fenti célok elérése érdekében folyamatosan informálja tagjait a nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő feladatokról és eseményekről, csereprogramokat, találkozókat, tájékoztatókat és egyeztetéseket szervez a Kőszegi polgárok és egyes érintett csoportjaik részére.
c) Javaslatokat tesz az érdeklődő csoportok és az Önkormányzat felé közös programok és együttműködések megvalósítására, külföldi megkeresés esetén megfelelő szakértőket kutat fel és közvetít, segítséget nyújt a tolmácsolási és fordítási feladatok megoldásában, a város, a megye, a régió és hazánk népszerűsítését előmozdítja külföldön, az esetleges gazdasági együttműködést lehetőségeihez képest előmozdítja.
d) Évente egy alkalommal – illetve soron kívüli felkérés vagy saját kezdeményezése esetén több ízben is – beszámol tevékenységéről és a város külkapcsolatainak alakulásáról a Kulturális, Oktatási, Szociális és Sport Bizottság, valamint a Képviselő-testület előtt.
e) Minden olyan pályázati lehetőségre felhívja az Önkormányzat figyelmét, amely rendezvényeinek megvalósítását segíti, illetve lehetőség szerint évente olyan programokra nyújt be pályázatokat, amelyek megvalósítása során ki lehet használni a városi nagyrendezvények látogatottságából következő – az EU elvárásának megfelelő – láthatóságot, disszeminációt.
f) A rendezvényekre érkező testvérvárosi delegációk vendéglátásának költségeit csökkentendő olyan közös étkezések megrendezését szervezi meg, amelyek egyrészt költségkímélőek, másrészt a vendégek és a kőszegi polgárok közvetlen, baráti találkozását is lehetővé teszik.




3. Az Önkormányzat vállalja, hogy az Egyesület vezetőségét folyamatosan ellátja a nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő információkkal, képviselőit meghívja mindazokra a képviselő-testületi, bizottsági ülésekre, amelyeken a külkapcsolatok témaköre napirenden szerepel, biztosítja jelenlétüket a külföldi delegációk fogadásakor, Kőszeg város küldötteinek hivatalos külföldi látogatásain.

4. Az Önkormányzat vállalja továbbá, hogy a Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete 209/2007. (IX.25.) sz. határozatával elfogadott „Civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló szabályzat” 10. §-ában foglaltak szerint az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében az Önkormányzati Kiemelt Civil Alap terhére feladatai ellátásához anyagi támogatást biztosít. A támogatás iránti igényét az Egyesület minden év január 15-ig nyújtja be a felhasználási célok és az igényelt összegek megjelölésével. Az éves költségvetési rendelet elfogadását követően az Önkormányzat és az Egyesület támogatási szerződést köteles kötni egymással, amely tartalmazza a támogatás összegét, felhasználásának célját és elszámolásának rendjét.

5. A támogatás odaítélésének, kifizetésének, valamint elszámolása módjának részleteiről a „Civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló szabályzat” 11. § (1)-(4) bekezdései rendelkeznek.

6. A feladat átvállalási megállapodást a Szerződő Felek határozatlan időre kötik azzal, hogy annak módosítására vagy megszüntetésére bármelyik fél kezdeményezésére minden évben a költségvetési rendelet elfogadását megelőzően, január 15. napjáig nyílik lehetőség.

Ezen megállapodást Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a …../2014. (XII.18.) sz. határozatával, a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület Közgyűlése pedig a 2014. december 4. napján hozott 8/2014. (XII.4.) sz. határozatával hagyta jóvá. A megállapodásban foglaltak 2015. január 1. napjától kezdődően érvényesek.


Kőszeg, 2014. december hó …… napján







Huber László polgármester Dr. Mátrai István elnök
az Önkormányzat képviseletében az Egyesület képviseletében







665-15/2014. szám.


KIVONAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2014. október 2-án megtartott ülésének jegyzőkönyvből


163/2014. (X. 2.) képviselő-testületi határozat:

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város külkapcsolatairól szóló beszámolót elfogadja.
2. A képviselő-testület elrendeli, hogy a 2014. decemberi rendes ülésre készüljön előterjesztés a Kőszegi Testvérvárosi Egyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás tárgyában, melynek része legyen az egyesület anyagi támogatása is.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: értelemszerűen.



A kivonat hiteléül.



Kőszeg, 2014. október 8.




Dr. Zalán Gábor s. k.
jegyző