2016. November 24., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg és a térség foglalkoztatási helyzetéről.
2.a - A 2016. évi költségvetésről szóló 2/2016. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosítása.
2.b - Beszámoló a 2016. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
3. - A helyi adókról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Dr. Hang Dóra háziorvossal kötendő ingatlanhasználati szerződés.
7.a - A 6662 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
7.b - A 6755/12 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
8. - A Szociális Gondozási Központ átvételével kapcsolatos döntések meghozatala (rendkívüli előterjesztés).
9. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
10. - Egy mappában a 2016. november 24-i képviselő-testületi ülések anyagai.
11. - Rendkívüli előterjesztés: a Városüzemeltető Kft. 2016. I. negyedévi eredménykimutatása és főkönyvi kivonata.
2.b napirendi pont:
Beszámoló a 2016. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.

BESZÁMOLÓ
Kőszeg Város Önkormányzata gazdálkodásának
2016. III. negyedévi teljesítéséről



Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2/2016. (II. 12.) számú rendeletével fogadta el az önkormányzat a 2016. évi költségvetését hiány tervezése nélkül.


Bevételi források és azok tejesítése

Az önkormányzat 2016. III. negyedévi bevételeit – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. számú melléklet tartalmazza.

Működési célú költségvetési bevételek

1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Központilag szabályozott működési bevételek (jogcímenként a 2. mellékletben) teljesítése összességében 77,15 %-os, a támogatások a törvény szerinti ütemezésben, illetve visszaigénylések alapján érkeznek, a múzeum működési célú támogatásának folyósítása egy összegben megtörtént a III. negyedév végéig. (27 728 E Ft). A fentieken túl azon támogatások mutatnak 100.00 %-os teljesítést (bérkompenzáció, szociális ágazati pótlék, érdekeltségnövelő támogatás), amelyek esetén az előirányzatok emelése a pénzösszegek utalásával egy időben történik.
Az államháztartáson belülről kapott egyéb működési célú támogatások teljesítése 73,44 %-os, ezek főként elnyert pályázatokat, közcélú foglalkoztatás támogatását és a társulástól 2015. évi maradvány elszámolásából átvett összegeket tartalmaznak.

2. Közhatalmi bevételek
A helyi adó és az egyéb közhatalmi bevételek teljesítése 101,24 %-os, a helyi adók megfizetésére nyitva álló határidő szeptember 15-e volt. Adónemenként elmondható, hogy a vagyoni típusú adók (építményadó, telekadó és magánszemélyek kommunális adója) 94,94 %-os teljesítést mutat, ugyanakkor a termékek és szolgáltatások adója (iparűzési adó és az idegenforgalmi adó) meghaladja a 100,00 %-os teljesítést.
3. Működési bevételek teljesülése 98,21%-os.
A bevételek alakulását intézményenként a 3. számú melléklet tartalmazza. Az intézményeknél főként a művelődési központ és a múzeum bevételei szezonális jellegűek, ezért a teljesítés az a III. negyedév végére meghaladja az időarányos mértéket, előreláthatólag a teljesítés év végéig az előírt bevételi előirányzatokat el fogja érni. Az önkormányzat esetében a működési bevételek teljesülése 103,25 %-os; ez főként az gyermekétkeztetés térítési díjait, a közterület használati díjakat, az ingatlan használati megállapodások alapján továbbszámlázott közüzemi díjakat, a Vasi Víz Zrt. részére számlázott rendszerhasználati díjat, TESCO részére továbbszámlázott szerződéses buszjárat díját, biztosító által fizetett kártérítéseket, valamint az általános forgalmi adó visszatérítéseket foglalja magában.

4. Működési célú átvett pénzeszközök között főként pályázati támogatások szerepelnek, folyósításuk lehívás alapján történik. Ezen felül tartalmazza az ostromnapok megrendezéséhez kapott vállalkozói támogatás összegét, a teljesítés aránya 100,00 % feletti.

Összességében a működési célú költségvetési bevételek időarányos teljesítést (85,91%) mutatnak.



Felhalmozási célú költségvetési bevételek (címenként részletesen a 4. mellékletben)

5. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

A támogatások között a 2006/2015. (XII.29.) Korm. határozat alapján kapott 100 000 E Ft összegű támogatás, a vis maior támogatás (2 370 E Ft), a lakossági közműfejlesztésre kapott támogatás összege, valamint a múzeum szakmai támogatása szerepel (3 7 38 E Ft), mindegyik támogatás folyósítása teljes összegben megtörtént az III. negyedév során.
6. Felhalmozási bevételek
A vagyonhasznosítási bevételek a negyedév végére időarányosan alatti mértékben teljesültek (lakásértékesítésen kívül). Az egyösszegű lakásértékesítésből 5 899 E Ft összegű bevétele keletkezett az önkormányzatnak, mely jelentősen elmarad az időarányos teljesítéstől. A Vasi Víz Zrt. részére számlázott rendszerhasználati díjak a működési bevételek közé kerültek átcsoportosításra. Összességében a felhalmozási saját bevételek a III. negyedév végére 51,34 %-ban teljesültek.

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök között a különböző kölcsönök és részletfizetések szerepelnek, itt a teljesítés 90,40 %-os. A rehabilitációs kölcsöntörlesztés (63,68 % a teljesítése) kivételével a törlesztések mindegyik jogcímen elérik vagy némileg meghaladják az időarányos teljesítést.
A fentieken túl útfelújításra vállalkozástól átvett összeg szerepel még 1 020 E Ft értékben.

Összességében a felhalmozási költségvetési bevételek a fentiekben részletezett okokból időarányos feletti (79,37%-os) teljesítést mutatnak.

Finanszírozási bevételek
Jelenleg folyószámla hitelkerettel az önkormányzat nem rendelkezik és egyéb külső forrás bevonására sem került sor.
A belső finanszírozás bevételeiben az előző évi maradvány igénybevétele szerepel, a zárszámadáskor elfogadott összegben.

Összességében az önkormányzat és intézményei 2016. III. negyedévi bevételei 1 635 602 E Ft-ot tettek ki, a teljesítés aránya 86,72%.

Kiadások alakulása

Az önkormányzat 2016. III. negyedévi kiadásait – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. számú melléklet, intézményenkénti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

Működési célú költségvetési kiadások

8. A működési célú kiadási előirányzatok közül a személyi juttatások, munkaadói járulékok, dologi kiadások előirányzati közel időarányos teljesítés mutatnak, ellátottak juttatásai időarányos alatt teljesültek, viszont ezen előirányzatok csak szociális kiadásokra költhetők, mivel állami támogatás biztosítja a fedezetüket, így más célra nem csoportosíthatók át.

Az egyéb működési kiadások közül legjelentősebb összeget a társulásnak továbbított központi bevételek, az állami támogatáson felül a társulásban fenntartott intézményeknek átadott önkormányzati hozzájárulások, valamint a köznevelési intézmények működtetése miatti befizetési kötelezettség teszi ki.
A működési célú államháztartások kívülre teljesített pénzeszköz átadások főként a civil szervezetek támogatásait tartalmazza, teljesítése 93,34 %-os.

Összességében a működési célú költségvetési kiadások teljesítése 76,90%-os.

Felhalmozási célú költségvetési kiadások (címenként részletesen az 5. mellékletben)

9. Beruházások és felújítások
A fejlesztési kiadások (5. melléklet) között elsősorban a már megítélt, illetve folyósított támogatásokból megvalósítandó kiadások szerepelnek. Ezek tételesen: a Központi Óvoda hátsó épületrész felújítása, Temető utca részleges felújítása, a Jurisich Milós Gimnázium sportpályáinak felújítása, a Balog iskola szennyvízelvezető rendszer felújítása, valamint az Egészségháznál tervezett kerékpárút kiépítése. A felsorolt beruházásokkal, felújításokkal a III. negyedév végére mind elkészültek, és pénzügyileg is rendezésre kerültek.
A beruházások között szereplő gépjármű vásárlása, illetve a Pogányi u. folytatásának tanulmányterv elkészítése szintén megtörtént a III. negyedév végéig.
A intézményeknél főként a 2015. évi maradvány elszámolásából engedélyezett beszerzések, vagy kis értékű eszközök beszerzése látható.
A felújítások között jelentősebb összeget képviselnek még a Vasi Víz Zrt. által a vízi közmű hálózaton végzett felújítások, melyek kompenzálásra kerültek a rendszerhasználati díjak bevételével szemben.
A vis maior helyzetek utáni helyreállítási munkálatokkal kapcsolatban 3 772 E Ft összegű kifizetés történt.
A Kőszegi Szociális Gondozási Központ szennyvízátemelő cseréje szintén megtörtént a felújítás teljes összege kifizetésre került (2 089 E Ft)

10. Egyéb felhalmozási célú kiadások:
Kölcsönnyújtásra a III. negyedév végéig nem került sor. A társulás által fenntartott intézmények felhalmozási célú hozzájárulásai teljes összegben átadásra kerültek az intézmények részére. Ugyancsak rendezésre került a hulladékgazdálkodási társulás részére történő felhalmozási célú hozzájárulás átadása 5 802 E Ft összegben.
Államháztartáson kívülre juttatott egyéb felhalmozási célú támogatások között pedig a képviselő-testületi határozatok alapján folyósított összegek (városüzemeltető kft részére 5 000 E Ft gépjármű vásárlásra, 2 200 E Ft KFC részére, illetve 600 E Ft defibrillátor vásárlására), valamint a lakossági közműfejlesztési támogatás továbbadása szerepel. A városüzemeltető kft. részére a rézsűvágó gép beszerzéséhez a hozzájárulás a IV. negyedévben kerül elutalásra.

Összességében a felhalmozási költségvetési kiadások a fentiekben részletezett okokból időarányos alatti (81,54 %) teljesítést mutatnak.

Finanszírozási kiadások
A finanszírozási kiadások (29 478 E Ft) között az előző év végén kapott központi támogatás előlegének elszámolása szerepel.

Önkormányzati szinten a kiadások III. negyedévben időarányos mértékben teljesültek (76,51 %)

Összegezve az önkormányzat III. negyedévi gazdálkodását a bevételek teljesülése 1 635 602 E Ft volt, amely elegendő forrást biztosított a kiadások teljesítéséhez (1 443 011 E Ft).


Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta, és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.


Kőszeg, 2016. november 18.

A polgármester nevében:

Bognár-Varga Szilvia
pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2016 III. félévi gazdálkodásáról szóló beszámolóját elfogadja.


(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)