2019. Március 28., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A polgármester személyes érintettsége bejelentésének elmulasztására vonatkozó beadvány megtárgyalása.
2. - Beszámoló Kőszeg Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
3. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2018. évben végzett munkájáról.
4. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke lap munkájáról.
5. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása, valamint a művelődési központtal kötött, a városi közművelődési célú hirdetőeszközök használatát szabályozó megállapodás módosítása.
6. - A önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - Az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjáról szóló új rendelet megalkotása.
8. - A Kőszeg 1832 hrsz-ú ingatlan (Zwinger) vagyonkezelési szerződésének megszüntetése.
9. - Az óvodai beiratkozás időpontjának és az óvodai körzetek meghatározása a 2019/2020. nevelési évre.
10. - A Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium intézmény átszervezésével kapcsolatos döntés véleményezése.
11. - A 6870/3-6870/13 hrsz-ú ingatlanok belterületbe vonása.
12. - Mosdóhasználatra vonatkozó megállapodás ismételt megtárgyalása.
13. - A 2019. évi városbejárási terv jóváhagyása.
14. - A 2019. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
15. - Vagyonügy: A 2975/76 valamint a 3013/4 hrsz-ú ingatlanokra érkezett vételi szándék.
16. - Kisajátítást helyettesítő adásvételi szerződés jóváhagyása a NIF Zrt.-vel.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
22. - Rendkívüli előterjesztés: A 2019. évi költségvetést érintő módosítások elrendelése.
4. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszeg és Vidéke lap munkájáról.

BESZÁMOLÓ a Kőszeg és Vidéke újságról



Kiadói beszámoló

1. Kiadói jog
A Kőszeg és Vidéke 2019. január 21-én megjelent lapszáma egyben az újraindítását követően a 32. évfolyam kezdetét jelentette.
A város tulajdonában lévő „Kőszeg és Vidéke” kiadását a képviselő-testület a 14/2013. (I. 31.) határozatával a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházat bízta meg, felelős kiadó megbízást kapott az intézmény vezetője 2013 márciusától.
A kiadói jog átvételekor 6050 db volt a példányszám, a 2019. februári lapszámnál 6400 db. Kőszegen kívül a lakosság 1550 példányban veszi kézbe az újságot. A kisebb településeken az önkormányzatok maguk oldják meg a terjesztést, melyet ezúton is köszönünk nekik.
A példányszám szerint a lakosság jelentős részéhez eljut a Kőszeg és Vidéke. A térség lakosságának száma 2017. év végén alig haladta meg a 17 ezer főt, a lakóingatlanok száma hétezer fölött van.
Mindez összecseng azzal a kiadói szándékkal, hogy minél nagyobb mértékben fedjük le Kőszeg vonzáskörzetét, hiszen a megjelent hírek, információk erősítik a települések közötti kapcsolatot, Kőszeg központi szerepét és így tudunk meghatározók lenni a hirdetési piacon.

2. Nyomtatás
A Kőszeg és Vidéke lapszámai 2014. januárjától Szegeden a LAPCOM Zrt. nyomdájában készülnek. A rotációs nyomdában a 6400 db újság átfutási ideje egy óra (nyomtatás + csomagolás). Ilyen kapacitás Kőszeghez közelebbi városban nem áll rendelkezésre. A megszerkesztett újságoldalakat a nyomdai szerverre vasárnap este 19 óráig kell feltölteni. Az időpont egyeztetések, a szállítások megszervezése okán hétfőn az esti órákban a lakótelepen már olvassák az újságot. A felelős szerkesztő többször megteszi, hogy az aktuális hétvége hírei hétfőn nyomtatásban megjelennek.
A LAPCOM Zrt. a nyomdai munkát jó minőségben és megbízhatóan, határidőre végzi el. Mindehhez az is szükséges, hogy az újság szerkesztője határidőre készítse el az adott lapszámot a nyomda által előírt minőségben.

3. Terjesztés
2018. januártól a terjesztés új rendszerét kellett kidolgozni. Több elvi lehetőséget vettünk számba, amely eredményeként a VISZI-POST Kft.-vel kötöttünk szerződést, és 2018. januártól a cég munkatársai, három kőszegi viszi ki a háztartásokba az újságpéldányokat. Meg kellett változtatni a nyomtatott lappéldányok Szegedről Kőszegre történő szállítási rendszerét is. Ebben a formában a megjelenés hetében, hétfőn délután Kőszegre, a Jurisics várba érkezik a nyomtatott újság. A terjesztés hétfőn este, 17 óra tájékán megkezdődhet. A városban 4500 db jut el ily módon az olvasókhoz, érdemes délutánonként, esténként is megnézni a postaládát, a különböző szórólapokkal együtt viszik ki a Kőszeg és Vidékét.
A terjesztés ellenőrzése egyedi módon történik. Minden lapszám 2. oldalán jelenik meg az erről szóló felkérés. A Kedves Olvasók türelmetlenek, várják az újságot és telefonálnak, ha nem kapják meg. Közvetlen kapcsolatban állunk a terjesztő személyekkel, így a beérkező észrevétel többnyire orvosolható. A terjesztésre vonatkozó szerződés nem tartalmazza a lappéldányok minden háztartásokba 100%-os kijuttatását, ilyet szórólap kategóriában a kft. nem vállal. Az üdülőterületeken lakók az újsághoz hozzájuthatnak a Szabóhegyért Közösen Egyesület, illetve a Városház utcában lévő Hírlapbolt közreműködésével.
A terjesztésről szóló visszajelzések kiemelt információkat adnak arról, hogy az olvasók várják a Kőszeg és Vidéke megjelenését. Nem jó hallani azokat a reklamációkat, amelyek arról szólnak, hogy egyik vagy másik olvasó nem kapta meg a lapot. Ugyanakkor jó érzés az, hogy azért keresik az újságot, mert várják és olvasni akarják.

4. Gazdasági helyzet
A Kőszeg és Vidéke 2018-ban 9.972.140.-Ft bevétel mellett 10.521.258.-Ft kiadással működött. Az 549.118.-Ft különbség a némiképp csökkent hirdetési bevétel és a megnövekedett nyomdai és szállítási költségekből fakadnak. (2017-ben kiadások összesen: 9.981.993,- Ft, bevételek – 10.012.191,- Ft) Az idei évre ennek kompenzálásaként az Önkormányzattal egyeztetve megemeltem a hirdetési díjakat és a települések laponkénti hozzájárulását (100.-Ft-ról 120.-Ft/db) a megjelenéshez.

Felelős szerkesztői beszámoló:

A felelős szerkesztőként azt gondolom, tapasztalom, hogy a Kőszeg és Vidéke az olvasók körében elfogadott, keresett újság, amelyből szívesen tájékozódik a Kőszeg és a környék 14 falujának lakossága. A kórházi ágy kisasztalán lévő újságot örömmel vitte magával az éjszakás nővér, mert elszármazottként ritkán jut hozzá, a Szegeden élő tudós ember is értékesnek tartja az újság tartalmát, Szilvia néni várja és reklamál, ha nem kapja meg a lapszámot, ismeretlen asszony mondta el a Rákóczi utcában: köszöni a megjelent lapot. Talán eltér a korábbi évekhez képest, hogy az iskolások is kézbe veszik az aktuális lapot. Mindezt leginkább az Árpád-házi diákjaitól tudom. Biztosan mondhatom, hogy az újságot sokan olvassák, akkor is, ha arról nem beszélnek. Ez is úgy van, mint a Temető utca, amióta felújították, nem kell róla beszélni. Egy névelírás után kérdeztem meg a Kedves Olvasótól: felhív-e akkor, ha pontosan jelenik meg a név. Határozott válasza szerint: nem.
Az újságkészítésre ösztönző visszajelzéseket többnyire vagy inkább szinte kizárólag az olvasókkal való személyes találkozók alkalmából kapunk. Ezáltal válik bizonyossá, hogy az olvasók igénylik a lapot.
Felelős szerkesztőként rögzítem, hogy az újságról mindig az olvasó dönt: kézbe veszi-e, olvassa-e vagy nem.
A 2018-as év sem volt más, mint a többi, talán csak abban, hogy kétszer 40 oldalon jelent meg a szokásos 32 oldal helyett. Pontos számadatokat nem készítettem, de közel 900 közéleti hír, és ezen kívül legalább 24 oldal sporthír tájékoztatta az olvasókat. Azt is látni kell, hogy semmilyen más médium ezt a hírtömeget nem teszi közzé. Az újság külső megjelenése, hírstruktúrája jelentősen eltér minden más városi laptól.
Célunk, hogy egy-egy információ először a Kőszeg és Vidékében jelenjen meg. Természetesnek tartjuk egy-egy hírünk más médiába való továbbvitelét. Havi újság a Kőszeg és Vidéke, ezért egy-egy eseményt nekünk a helyi értékek, aktualitás szerint kell feldolgozni, hiszen lehet, hogy két-három hét múlva jelenhet meg az adott programról a tudósítás. A bulvár nélküli tájékoztatás a célunk, és az írásokat olvasmányos, dokumentumszerű formában kívánjuk közreadni.
Mit jelent a helyi érték? Azt, hogy a kőszegieknek és kőszegiekről szól. Mindez egy-egy megjelenés kiemelt feltétele.
Igaz a mondás: a téma az ’utcán hever’, de azt nem lehet tudni: mikor és hol. A témakeresés jelentős szakmai feladat. Az írás elkészítése időigényes, kezdődhet azzal, hogy több órás programon kell részt venni. Ezt az olvasó nem látja, nem is értékeli. Egy-egy lapszámnál 32 újságoldalt kell megtölteni úgy, hogy az olvasót érdekelje a leírt információ. Nem állítjuk, hogy mindenki elfogadja az írásokat, azok tartalmát, ahhoz ragaszkodunk, hogy a leírtak pontosak legyenek. Ha szükséges, pótoljuk a hiányzó információkat. Mindenkor várjuk a véleményeket, álláspontokat, az egyetértőt és az ellenzőt!
A Kőszeg és Vidéke jelenlegi szerkesztőbizottsága önállóan végzi a feladatát, ebben a megjelenési struktúrában 11 éve készíti el hónapról hónapra az újságot. Ha a döntési szándék is úgy akarja, akkor 2019. május hónaptól a 12. évfolyamot kezdjük el. Az öt fős csapatból az újraindítás (1988. év) óta ketten (Kiss János, Németh Iván) részesei a munkának, Tóthárpád Ferenc és Hani Tibor 2003. illetve 2004. év óta vesznek részt a lap készítésében.
Azt gondolom, hogy közzé kell tenni azt a mondatot, hogy mindannyian az újságot szívvel, lélekkel, kőszegiként készítjük, és azt is: csak így érdemes.
A beszámolót megtárgyalta a humánerőforrás bizottság és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.

Kőszeg, 2019. március 22.

Pócza Zoltán s. k. Kámán Zoltán s. k.
felelős kiadó felelős szerkesztő





HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg és Vidéke lapról szóló beszámolót elfogadja.