2022. Szeptember 19., Hétfő, 08:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Viziközmű vagyon átadására vonatkozó döntés meghozatala.
2. - Egy mappában a 2022. szeptember 19-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
1. napirendi pont:
Viziközmű vagyon átadására vonatkozó döntés meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!



A VASIVÍZ Vas megyei Víz- és Csatornamű Zrt. (székhely: 9700 Szombathely, Rákóczi F. u. 19., adószám: 11316385-2-18, cégjegyzék szám: Cg. 18-10-100607, a továbbiakban: VASIVÍZ Zrt.), mint Kőszeg Város Önkor-mányzata tulajdonát képező víziközmű-vagyon üzemeltetője az elmúlt hónapban tájékoztató levelet küldött ki a Kormány által kidolgozott víziközmű vagyon integrációjával kapcsolat-ban. Az integrációs program ütemtervében meghatározott határidőknek megfelelően 2022. augusztus 24-ig egy előzetes szándéknyilatko-zatot kellett tenni, amely a víziközmű-vagyon Magyar Állam részére történő térítésmentes át-adásáról szóló tárgyalások kezdeményezését tartalmazta. Ez a nyilatkozat a határidő rövid-sége miatt ugyan a képviselő-testület felhatal-mazása nélkül történt, azonban semminemű kötelezettséget nem eredményez Kőszeg város-ára.
A VASIVÍZ Zrt. a 2022. évi üzleti tervében je-lentős, több mint 600 millió forintos veszteség-gel volt kénytelen tervezni, ennek legfőbb oka az energia áremelés volt és sajnos ez a veszte-ség előreláthatóan tovább fog növekedni, tekin-tettel arra, hogy az energia árak a tervezéskori állapothoz képest is drasztikusan emelkedtek. A jelenlegi információ szerint az árváltozás már ebben az évben is további 250-300 millió fo-rint veszteséget fog jelenteni. Működésüket az idei évben a tartalékokból még biztosítani tud-ják, de az integrációt követő, az állami támoga-tási lehetőség kihasználása jelentős mértékben segítené a likviditási helyzetüket.
2023-ban azonban, ha a szolgáltatási díjak emelésére továbbra sem lesz lehetőség, akkor állami vagy tulajdonosi támogatás nélkül a vár-hatóan fellépő likviditási problémák miatt mű-ködésük ellehetetlenül. A fenti problémák ke-zelésére hivatott az integráció lehetősége.

Integráció jelentése
Integráció alatt azt a lehetőséget értjük, hogy az ellátásért felelős önkormányzat a víziközmű vagyonát és a hozzá kapcsolódó ellátási fele-lősséget átadja a Magyar Állam részére. A vízi-közmű –szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX törvény (a továbbiakban: Vksztv.) 5/H. §-a biztosítja a lehetőséget az önkormányzatok számára, hogy amennyiben nem tudnak, vagy nem kívánnak a törvényben foglalt víziközmű-szolgáltatás ellátási kötelezettségüknek eleget tenni, úgy az ellátási felelősséget és a hozzá kapcsolt víziközmű vagyont, működtető va-gyont és a működtetés biztosítására a szolgálta-tó társaságban fennálló tulajdonosi részesedést önkéntesen, ingyenesen átadhatják a Magyar Állam részére.
Az integráció során az állam elsődleges célja a többségi önkormányzati tulajdonú társaságok-ban a legalább 5%-os tulajdonrész megszerzé-se, ezt követően az állam ázsiós tőkeemeléssel - a működéshez szükséges forrást tőketartalék-ba helyezésével - biztosítja a társaság működé-sét 2022. év végéig.
Amely társaságok esetében nem történik meg az állami belépés, a tulajdonos önkormányza-tok továbbra is változatlan formában el kell hogy lássák tulajdonosi feladataikat, továbbra is biztosítaniuk kell a víziközmű ellátás bizton-ságát, ezen belül pedig a szolgáltató működé-sét, szükség esetén tőkepótlással.
Az integrációs programban való részvétel lehe-tősége az ellátásért felelős önkormányzatok előtt áll nyitva. Szolgáltató csak a tulajdonos önkormányzatok döntése alapján léphet be a programba. Részvétel az önkormányzatok ré-széről a Vksztv. által biztosított keretek között önkéntesen, ellentételezés nélkül történik.
2020 novemberében az állami víziközmű-stratégiai célkitűzésekkel összhangban létrejött a 100%-os állami tulajdonban álló Nemzeti Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársa-ság (a továbbiakban: NV Zrt.), amely cég arra hivatott, hogy az állami tulajdonú víziközmű felett, valamint a Vksztv. 5/H. § alapján az ál-lam tulajdonába kerülő víziközmű működtető eszközök és rendszerfüggetlen víziközmű-elemek felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét, valamint az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. tör-vény rendelkezései alapján a víziközmű-szolgáltató társaságok állami tulajdonú társasági részesedése felett az államot megillető tulajdo-nosi jogok és kötelezettségek összességét gya-korolja.
A Vksztv. módosításával megnyílt annak a le-hetősége, hogy az önkormányzat az őt terhelő ellátási felelősséget az NV Zrt. útján a Magyar Államra ruházza át.
Az integráció keretében az önkormányzattól a víziközmű vagyont, a működtető vagyont, a Vksztv. 18.§-a szerinti fel nem használt fejlesz-tési forrásokat és szolgáltatóban fennálló része-sedést veheti át az állam nevében eljáró tulaj-donosi joggyakorló NV Zrt. A Vksztv. 5/H.§ (2) bekezdés szerint az önkormányzat a tulaj-donában álló víziközmű vagyont, valamint működtető vagyon tulajdonjogát térítésmente-sen, nyilvántartási értéken adhatja át a Magyar Állam részére. A Vksztv. alapvetően az ingye-nes vagyonátvételre ad az NV Zrt. részére fel-hatalmazást, többletkötelezettség átvállalására sem jogszabályi, sem pedig költségvetési kerete nincs a társaságnak.
Mivel az integrációs programban való részvétel ingyenes, az önkormányzatok a vagyonátadá-sért cserébe nem támaszthatnak anyagi igényt. Az önkormányzat saját hatáskörébe tartozó kérdés, hogy a vagyona felett miként rendelke-zik, az integrációs programban önkéntesen ve-het részt.
Amennyiben a Magyar Állam az NV Zrt. tulaj-donosi joggyakorlásával belép egy víziközmű- szolgáltató társaságba, úgy annak kötelezettsé-gét is vállalja, hogy a társaság működését fenn-tartsa, azonban kiemelendő, hogy ez az összes tulajdonos felelőssége is, így helytállási kötele-zettséggel tartoznak a társaság tartozásaiért. Az állami részvétel alapvető célja a víziközmű szolgáltatás fenntartása, melyhez elengedhetet-len a szolgáltatók működtetése, a fizetésképte-len helyzet elkerülése.
A NV Zrt. tőkeemelés formájában forrást juttat a társaságnak. Annak mértéke, hogy a tőke-emelés során mekkora rész kerül a jegyzett tő-kébe és mekkora összeg a tőketartalékba, a Magyar Energetikai Hivatal részére szolgáltatott szolgáltatói adatok alapján, a Hivatal ellenőrzé-sét és jóváhagyását követően kerül meghatáro-zásra.

Integráció lépéséi

Amennyiben az Önkormányzat, mint ellátásért felelős élni kíván a Vksztv.-ben biztosított le-hetőséggel, általános jelleggel az alábbi lépé-sekre van szükség az önkormányzat részéről:

1. Az önkormányzat képviselő-testülete ki-nyilvánítja azon szándékát, miszerint az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatás ellátási kötelezettségének és a tulajdonában álló víziközmű-vagyonnak az államra történő önkéntes átruházására irá-nyuló integrációban részt kíván venni.
2. A képviselő testületi döntést mellékelve, az önkormányzat integrációs szándékáról érte-síti az állam tulajdonosi jogait gyakorló NV Zrt.-t.
3. A NV Zrt. egyezteti az ellátási felelősség és az ahhoz tartozó víziközmű vagyon, fel nem használt fejlesztési források térítés-mentes állami átvételének feltételeit az Ön-kormányzattal, valamint előkészti az ezek-hez szükséges átruházási szerződés terveze-tet.
4. Az egyeztetések lefolytatását követően képviselő testületi döntés szükséges az ellá-tási felelősség, a víziközmű vagyon, a fel nem használt fejlesztési források állam ré-szére történő átadásáról, továbbá a polgár-mester vagy más személy felhatalmazásáról a megküldött tranzakciós szerződés aláírá-sára.
5. A megkötött tranzakciós szerződés alapján, a szerződés hatályba lépését követő 2 hó-napon belül kerül sor a NV Zrt. részéről a birtokba lépésre, a területen a víziközmű szolgáltatás folyamatosságát a szolgáltató biztosítja.

Figyelembe véve, hogy a víziközmű vagyon az önkormányzatok korlátozottan forgalomképes törzsvagyonába tartozik, az önkormányzati képviselő-testület gyakorolja a tulajdonosi jo-gokat, így testületi döntés szükséges a prog-ramban való részvételről, a víziközmű vagyon és működtető vagyon, valamint a fel nem használt fejlesztési források államra történő in-gyenes átruházásáról. Az ütemterv alapján a döntés meghozatalára 2022. szeptember 20-i határidőt kérték figyelembe venni.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 50.§-a szerint a 42.§ 16. pontjában foglaltakra tekintettel, vagy-is a helyi önkormányzati vagyon tulajdonjogá-nak a 108. § szerinti ingyenes átruházásához szükséges döntéshez a képviselő-testület minő-sített többségi döntése szükséges, azaz az ön-kormányzati képviselők több mint felének tá-mogató szavazata kell a döntés meghozatalá-hoz.

A Vasivíz Zrt. 207 részvényese közül 141 nyi-latkozat érkezett vissza a megadott határidőig. Fontos megjegyezni, hogy az állami tulajdon-szerzés lehetősége több önkormányzat tulajdo-nában álló víziközmű-rendszer (VKR) esetében csak a tulajdonosok egyhangú döntésével le-hetséges. Szennyvíz hálózat tekintetében egy rendszeren Kőszegen kívül még további 34 te-lepülés, ivóvíz esetében pedig további 35 tele-pülés található.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előter-jesztést megtárgyalni és a döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2022. szeptember 12.

Básthy Béla s.k.
polgármester









HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete kinyilvánítja azon szándékát, miszerint az V001-1/15 azonosító számú ivóvíz, valamint az S001-59/9 azonosítószámú szennyvíz víziközmű-szolgáltatás biztosítása vonatkozásában az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű vagyoná-nak, valamint a fennálló ellátási kötelezettségének a Magyar Állam javára történő térítésmentes át-ruházására irányuló Integrációs Programban részt kíván venni.
2. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a Képvise-lő-testület 1. pontban foglalt szándékáról a Nemzeti Vízművek Zrt.-t értesítse.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)