2024. Október 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítására vonatkozó döntés meghozatala.
3. - A Magyar Nemzeti Levéltárral kötött haszonkölcsön szerződés módosítása a Kőszeg, Jurisics tér 2. sz. alatti ingatlan tekintetében.
4. - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel kötött ingatlan használatba adására vonatkozó megállapodás módosítása.
5. - A Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal, a Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Kőszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő együttműködési megállapodás jóváhagyása.
6. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
7. - Zárt ülés keretében: A TOP_PLUSZ-1.1.3-21-VS1-2022-00004 azonosítószámú, „Kőszeg város története - kőszegi hősök - 1532-1932” című projekt közbeszerzési eljárásának megindítása (az előterjesztést később küldjük).
8. - Zárt ülés keretében: Az önkormányzat közétkeztetési feladatainak ellátására vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása (az előterjesztést később küldjük.)
9. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
10. - Egy mappában a 2024. október 31-i képviselő-testületi ülés anyagai.
2. napirendi pont:
Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítására vonatkozó döntés meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) az elfogadása óta több alkalommal módosításra került.
A Rendelet az elmúlt időszakban megfelelően biztosította Kőszeg Város építészeti értékeinek védelmét, az abban foglalt előírásoknak megfelelő településképi eljárások folyamatosan zajlanak.
A Rendelet 2. melléklete tartalmazza Kőszeg város egyedi helyi védelem alatt álló épületeinek jegyzékét.
A Rendelet utolsó módosítása óta eltelt időszakban 3 kérelem is érkezett az Önkormányzathoz, amelyben a tulajdonosok kérték az ingatlanjaik helyi védelmének felülvizsgálatát.
A kérelmeket az előterjesztéshez mellékeltük.
A kérelmekkel érintett ingatlanok a következők:
1.- Petőfi tér 21 Szova-kertész lakóháza
Hrsz 2553-2555
2.- Petőfi tér 29. Ágyterítőgyár
Hrsz 2558/1-2
3.- Győri János utca lakóház
Hrsz 3434

A kérelmek megalapozására Kerner Gábor Műemlékvédelmi szakmérnök-szakértő által készített örökségvédelmi hatástanulmányok kerültek csatolásra a Győry J. utcai ingatlan kivételével, amely dokumentum várhatóan a bizottsági ülésig megérkezik.

A Rendelet 7.§ (5) bekezdése szerint:
„A helyi védelem alá helyezésre, vagy annak megszüntetésére irányuló eljárás szakmai előkészítését a főépítész – szükség esetén szakértők bevonásával – végzi. A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez értékvizsgálat szükséges. A főépítész az értékvizsgálat elkészítése során figyelembe veheti a tulajdonosok, használók, civil szervezetek védelemmel kapcsolatos véleményét.”

A Rendelet 2017 évi megalkotása során a védendő épületegyüttesek listájának meghatározásához nem készült önálló értékvizsgálat, hanem a meglévő értékvizsgálat került felhasználásra, amely anyagban a melléképületek esetleges védelme nem volt külön nevesítve.

A Rendelet módosítása a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) előírása alapján véleményezési eljárás lefolytatása esetén lehetséges. A Kormányrendelet 59.§ alapján a településképi rendelet módosításához szükséges eljárás megindításához Képviselő-testületi döntés szükséges.
A Kormányrendelet 9.§-a szerint, a településképi rendelet módosítását az önkormányzati főépítész szakmai összefoglalóban indokolja, amely tartalmazza a módosításokat, azok indokolását, a kézikönyvvel való összhang igazolását és – helyi védelmet érintő módosítás esetén – a 32. § szerinti értékvizsgálat eredményét.

A főépítészi szakmai összefoglaló az előterjesztéshez mellékelve került.

Az egyedi kérelmek vizsgálatával párhuzamosan szeretnénk a Rendelet általános felülvizsgálatát is elvégezni. A felülvizsgálat során figyelembe vesszük az elfogadása óta eltelt időszakban megfogalmazott lakossági véleményeket, a Rendelet alkalmazása során szerzett önkormányzati tapasztalatokat, valamint az időközben megváltozott országos jogszabályokat.

Az előterjesztést megtárgyalta a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta és a képviselő-testületnek egyhangúlag elfogadásra ajánlotta.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.
Kőszeg, 2024. október 25.



A polgármester nevében:

Bertók Sándor s.k.
Kőszeg Város Főépítésze








HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 9. § előírásai szerint készült, Kőszeg Város Főépítésze melléklet szerinti szakmai összefoglalóját, egyben felkéri a polgármestert, hogy készíttesse elő Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete helyi egyedi védelmével kapcsolatos, valamint általános jellegű felülvizsgálatát és a módosító rendeletet elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: értelemszerű


(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)