2024. Október 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítására vonatkozó döntés meghozatala.
3. - A Magyar Nemzeti Levéltárral kötött haszonkölcsön szerződés módosítása a Kőszeg, Jurisics tér 2. sz. alatti ingatlan tekintetében.
4. - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel kötött ingatlan használatba adására vonatkozó megállapodás módosítása.
5. - A Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal, a Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Kőszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő együttműködési megállapodás jóváhagyása.
6. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
7. - Zárt ülés keretében: A TOP_PLUSZ-1.1.3-21-VS1-2022-00004 azonosítószámú, „Kőszeg város története - kőszegi hősök - 1532-1932” című projekt közbeszerzési eljárásának megindítása (az előterjesztést később küldjük).
8. - Zárt ülés keretében: Az önkormányzat közétkeztetési feladatainak ellátására vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása (az előterjesztést később küldjük.)
9. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
10. - Egy mappában a 2024. október 31-i képviselő-testületi ülés anyagai.
5. napirendi pont:
A Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal, a Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Kőszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő együttműködési megállapodás jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Njtv.) 80. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat, illetve az a hivatal, amelyik a helyi nemzetiségi önkormányzat székhelye szerinti helyi önkormányzat önkormányzati hivatali feladatát ellátja, biztosítja a helyi nemzetiségi önkormányzat részére az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, szakmai segítséget nyújt, továbbá gondoskodik a működéssel kapcsolatos gazdálkodási és adminisztratív végrehajtási feladatok ellátásáról.
Az önkormányzati működés feltételeit és az ezzel kapcsolatos végrehajtási feladatokat e jogszabályhely részletesen felsorolja:
a) a helyi nemzetiségi önkormányzat részére annak saját székhelyén havonta igény szerint, de legalább harminckét órában, az önkormányzati feladat ellátásához szükséges tárgyi, technikai eszközökkel felszerelt helyiség ingyenes használata, a helyiséghez, továbbá a helyiség infrastruktúrájához kapcsolódó rezsiköltségek és fenntartási költségek viselése;
b) a helyi nemzetiségi önkormányzat működéséhez (a testületi, tisztségviselői, képviselői feladatok ellátásához) szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosítása;
c) a testületi ülések előkészítése, különösen a meghívók, az előterjesztések, valamint a testületi ülések jegyzőkönyvei esetében, továbbá a jegyzőkönyvek benyújtásában való közreműködés és valamennyi hivatalos levelezés előkészítése és postázása;
d) a testületi döntések és a tisztségviselők döntéseinek előkészítése, a testületi és tisztségviselői döntéshozatalhoz kapcsolódó nyilvántartási, sokszorosítási, postázási feladatok ellátása;
e) a helyi nemzetiségi önkormányzat működésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, adatszolgáltatási, iratkezelési feladatok ellátása;
f) a jelnyelv és a speciális kommunikációs rendszer használatának biztosítása, és
g) az a)–f) pontban meghatározott feladatellátáshoz kapcsolódó költségek viselése a helyi nemzetiségi önkormányzat tagja és tisztségviselője telefonhasználata költségeinek kivételével.

Az Njtv. 80. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat a nemzetiségi önkormányzatokkal a működésükhöz szükséges rendeltetésszerű helyiséghasználatra, a további feltételek biztosítására és a feladatok ellátására vonatkozóan megállapodást köt. A megállapodást szükség szerint, általános vagy időközi választás esetén az alakuló ülést követő harminc napon belül felül kell vizsgálni. A helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában rögzíti a megállapodás szerinti működési feltételeket, a megállapodás megkötését, módosítását követő harminc napon belül. Az alakuló ülésen elfogadott új SZMSZ 62. §-a a jelenleg hatályos megállapodás elemeit tartalmazza.

Fentiek alapján felülvizsgáltuk a horvát, a német és a roma nemzetiségi önkormányzattal megkötött hatályos együttműködési megállapodásokat, és megállapítottuk, hogy az új önkormányzati ciklus kezdetén célszerűbb új megállapodást kötni, többek között a roma nemzetiségi önkormányzat képviselőjének megváltozása és egyes, a gazdálkodás rendjéről szóló fejezetben történő pontosítások (érvényesítés, utalványozás, számlavezetés szabályai) miatt. Változott továbbá a hivatalban az a) pontban meghatározott feladathoz kijelölt hivatali helyiség, illetve ügyintéző. A megállapodások érdemi változtatásokat nem tartalmaznak, az előterjesztéshez csatolásra kerültek a jelenleg hatályos megállapodások is.

Amennyiben a nemzetiségi önkormányzatok is elfogadják az új Együttműködési Megállapodást, úgy a helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában is rögzíteni kell a megállapodás szerinti működési feltételeket, a megállapodás módosítását követő harminc napon belül.
A megállapodások tervezetét a határozati javaslatok mellékletei tartalmazzák.
Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és azt egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatokról dönteni szíveskedjen.

Kőszeg, 2024. október 24.

A polgármester nevében:

Dr. Nagy Edina s.k.
aljegyző









I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja a Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat között 2024. november 15. napjával kötendő Együttműködési Megállapodást a melléklet szerinti tartalommal, egyben felhatalmazza a polgármestert az Együttműködési Megállapodás aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal


II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja a Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzat között 2024. november 15. napjával kötendő Együttműködési Megállapodást a melléklet szerinti tartalommal, egyben felhatalmazza a polgármestert az Együttműködési Megállapodás aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal


III. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja a Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat között 2024. november 15. napjával kötendő Együttműködési Megállapodást a melléklet szerinti tartalommal, egyben felhatalmazza a polgármestert az Együttműködési Megállapodás aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(Az együttműködési megállapodásokat lsd. a letölthető formátumban.)