Jegyzőkönyv: 2019. Augusztus 1., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Csónakkikötő üzemeltetési jogának átadásáról, valamint szabadidős sport- és játéktevékenységre szolgáló területhasználatról szóló szerződés jóváhagyása.
2. - Rendkívüli szociális támogatásra pályázat benyújtása.
3. - Zártkerti mintaprogram pályázat benyújtása.
4. - Költségvetési előirányzatok átcsoportosítása.
5. - A 2019-2022. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
6. - Zárt ülés keretében: A „Fenntartható örökség és rendezvény turizmus fejlesztése Kőszegen és térségében” című TOP projekt eszközbeszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása.
7. - Zárt ülés keretében: A Kőszeg, Kiss János lakótelep belső tömb parkoló építés II. ütemre (8 parkoló) vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása (az előterjesztést később küldjük).
8. - Egy mappában a 2019. augusztus 1-jei képviselő-testületi ülés anyagai.
K/913-12/2019. szám.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által a 2019. augusztus 1-jén, 14 órai kezdettel, a Városháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli, nyilvános üléséről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Kiss Péter, Kiss Zoltán, Sas Norbert és Terplán Zoltán képviselő (6 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Nagy Edina aljegyző,
Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető, Mezei Virág igazgatási és építéshatósági osztályvezető, Katona-Freiberger Anett pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető-helyettes, dr. Abért Alíz jegyzői referens,
Raposa Helga a Kőszegi Szociális Gondozási Központ vezetője, valamint a könyvvizsgálatot végző Consultatio Kft. részéről Kőhalminé Major Judit könyvvizsgáló.

Huber László polgármester üdvözli a rendkívüli képviselő-testületi ülésén megjelenteket. Megállapítja, hogy a képviselő-testületből 6 képviselő van jelen, így az ülés éppen határozatképes.
A napirenddel kapcsolatban két rendkívüli előterjesztés felvételét javasolja, ebből egy az ülés előtt lett kiosztva. Hámori Ádám kőszegi ökölvívónak nagy esélye van a jövő évi olimpiára kijutni, ezért készült egy javaslat arról, hogy a kőszegi sportoló felkészülését az önkormányzat anyagilag is támogassa.
Nyilvános ülés keretében kell dönteni a közbeszerzési terv módosításáról is. Az erről szóló két előterjesztést utolsóként javasolja megtárgyalni.

Mivel a napirendre vonatkozóan sem kérdés, sem észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a két rendkívüli előterjesztés napirendre kerülését amit a képviselők 6 igen szavazattal fogadnak el.

Ezután a képviselő-testület szintén 6 igen szavazattal az alábbi napirendet hagyja jóvá:

N A P I R E N D:

1. Csónakkikötő üzemeltetési jogának átadásáról, valamint szabadidős sport- és játéktevékenységre szolgáló területhasználatról szóló szerződés jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
2. Rendkívüli szociális támogatásra pályázat benyújtása.
Előadó a polgármester nevében: Mezei Virág igazgatási és építéshatósági osztályvezető.
3. Zártkerti mintaprogram pályázat benyújtása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
4. Költségvetési előirányzatok átcsoportosítása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
5. A 2019-2022. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető.
6. Javaslat Hámori Ádám válogatott ökölvívó olimpiai felkészülésének önkormányzati támogatása.
Előterjesztő: Básthy Béla alpolgármester.
7. A 2019. évi közbeszerzési terv módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

Zárt ülés keretében:

1. A „Fenntartható örökség és rendezvény turizmus fejlesztése Kőszegen és térségében” című TOP projekt eszközbeszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
2. A Kőszeg Kiss János lakótelep belső tömb parkoló építés II. ütemre (8 parkoló) vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása (az előterjesztést később küldjük).
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A Csónakkikötő üzemeltetési jogának átadásáról, valamint szabadidős sport- és játéktevékenységre szolgáló területhasználatról szóló szerződéstervezetről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az alpannonia® plus határon átnyúló projekt keretében 2019 júniusában felújításra került a kőszegi Csónakázó-tavon található, az önkormányzat tulajdonában álló csónakkikötő. A régi csónakok, vizibiciklik felújítása is megtörtént. Többszöri egyeztetés során tisztázódott, hogy az újbóli csónakáztatást a Csó tónál lévő Hattyú büfé üzemeltetője vállalná. Erre vonatkozóan dr. Bakács Nóra jogtanácsos összeállított egy szerződés tervezetet, amelyben meghatározásra kerültek a csónakáztatás feltételei. Ez a szerződés természetesen a Kőszegi Sporthorgász Egyesülettel is le lett egyeztetve, hiszen a tóra vonatkozóan velük is van megállapodás hatályban.
A szerződés II. részében foglaltak értelmében ugyanezen vállalkozó a 1112/2 hrsz-ú terület 2094 m2 részét bérleti díj ellenében használhatná. (Ezen az ingatlanon fog létesülni az un. alpannonia bemutatóház és környéke is, de az nem része a szerződésnek.) A 1112/2 hrsz-ú ingatlan fennmaradó részén létesül a strandröplabdapálya, a további földterületet pedig a vállalkozó használhatná a szabadidős és játéktevékenységre meghatározott bérleti díj ellenében.

Hozzászólások:

Sas Norbert tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a pénzügyi bizottság megtárgyalta az előterjesztést és az alábbi módosításokkal ajánlotta elfogadásra:
- A bizottság kevesellte a 13. pontban a bérleti díj mértékét és javasolja, hogy a 10 Ft/m2 helyett 50 Ft/m2 legyen. (Ez évi 20 940.- Ft helyett 104.700.- Ft bérleti díjat jelent.)
- A bizottság a csónak- és vizibicikli kölcsönzést tekintve hosszabbított nyitvatartást javasolna. Egyrészt javasolják, hogy áprilisba, továbbá októberben is legyen erre lehetőség, ünnepnapokon is, továbbá a „hétköznapok” szó helyett a „hét további napjai” szövegre módosuljon a megállapodás.

Dr. Nagy Edina jelzi, hogy „ünnepnapok” helyett „munkaszüneti napok” a helyes szóhasználat.

Básthy Béla felhívja a figyelmet arra, hogy ha rendes menet szerint tárgyalná ezt az előterjesztést a képviselő-testület, akkor lehetne a módosító javaslatokról egyeztetni a vállalkozóval. Most annak az ódiumát is fel kell vállalni, hogy nem ismert a vállalkozó álláspontja a módosításokról. Főleg a bérleti díj lehet vita tárgya, mert tudomása szerint a vállalkozó egyáltalán nem akart fizetni – arra hivatkozva, hogy egy bizonyos idő óta ő nyírja a területen a füvet. Egyébként azt ő maga kezdeményezte, hogy a vállalkozó legalább annyi bérleti díjat fizessen, mint amit a kiskert használók.

Huber László szerint ez önmagában is nevetséges, mert itt haszonszerzésről van szó. Ha az 50 Ft/m2 összeget nem fogadja el, akkor komolytalan a hozzáállása.

Németh Ildikó kiemeli, hogy olyan rendezvényt nem tarthat a vállalkozó, ami hangosítással jár. Olyan pihenő és játszóelemeket viszont jogosult elhelyezni, ami a családok kikapcsolódását szolgálja. Az alpolgármester úr kérdésére tisztázza, hogy a büfé egyébként egész évben nyitva van.

Básthy Béla úgy véli, hogy az 50 Ft/m2 is még nagyon messze van pld. a teraszokra vonatkozó díjaktól. pedig az általa bérelt területen a vállalkozó kibővítheti a saját területét is.

Básthy Béla felveti még a következőket: azt nem látja a szerződésben, hogy a területet a vállalkozó tovább nem adhatja harmadik személynek, jóllehet ez elképzelhető rendezvényszervezés okán akár a Fő téren is. Ezért módosító indítványként kéri, hogy legyen rögzítve: a megállapodás tárgyát képező javakat a vállalkozó tovább nem adhatja.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester lezárja a vitát. Elsőként a Sas Norbert által elmondott, a pénzügyi bizottság 6. és 13. pontra vonatkozó módosító javaslatait bocsátja szavazásra, amit a képviselők 6 igen szavazattal elfogadnak.

Básthy Béla módosító javaslatát – a szerződés kiegészítésére vonatkozóan – szintén 6 igen szavazattal fogadja el a képviselő-testület.

Ezután 6 igen szavazattal az alábbi határozat születik:


120/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kani’75 Kft.-vel (székhely: 9730 Kőszeg, Dr. Ambró Gyula u. 4/2.) és a Kőszegi Sporthorgász Egyesülettel (székhely: 9730 Kőszeg, Kossuth u. 3.) kötendő, üzemeltetési jog átadásáról és területhasználatról szóló szerződést jelen határozat melléklete szerinti tartalommal jóváhagyja, s egyúttal felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A 2. napirendi pont tárgyalása:

Rendkívüli szociális támogatásra pályázat benyújtásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Mezei Virág igazgatási és építéshatósági osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a belügyminiszter és a pénzügyminiszter pályázatot hirdetett a 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény alapján önkormányzatok számára. A pályázat célja rendkívüli települési támogatás keretében, külön igénylés és külön eljárás útján a szociális törvény szerinti települési támogatások 2019. évi kifizetéséhez rendkívüli szociális támogatás nyújtása. A pályázatban keretszámokról van szó. A pályázatot augusztus 15-ig kell beküldeni. A támogatás kizárólag a települési támogatások kifizetésére fordítható és mivel vissza nem térítendő, amennyiben az önkormányzat támogatáshoz jut, azt ki kell osztani, azaz osztályuknak ez plusz munkát fog jelenteni.

A képviselő-testület további kérdés, hozzászólás nélkül, 6 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


121/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot nyújt be rendkívüli szociális támogatásra és felhatalmazza a polgármestert és a jegyzőt a pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok aláírására.

Felelős: Huber László polgármester, Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: 2019. augusztus 15.


A 3. napirendi pont tárgyalása:

Zártkerti mintaprogram pályázat benyújtásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy idén tavasszal zárult le sikeresen az első hasonló projekt, melynek keretében közel 700 méter zártkerti út és vízelvezető árok felújítása valósult meg a Hideg-völgyben, továbbá egy 1.2 hektáros, korábban gondozatlan önkormányzati terület szőlő- és gyümölcsös mintakertté, valamint egy közel 3000 m2 nagyságú telek gesztenyeligetté lett kialakítva.
A pályázati program keretében továbbra is lehetőség van elhanyagolt zártkerti területek revitalizációjára, a zártkertekre jellemző genetikai sokféleség megőrzésére, tájképi szempontból értékes ingatlanok ismételt művelés alá vonására.
A most benyújtandó pályázatban a Bersek József utcától induló, a Szabó-szőlők elnevezésű dűlő megközelítését szolgáló 7080 és 7081 hrsz-ú zártkerti utak felújítását és a vízelvezető árkok fejlesztését tervezték meg, közel 600 méter hosszban. Lényegében a csapadékelvezetési TOP projekt során kialakított un. „vápás” út folytatásáról lenne szó, továbbá az út végén található 6988 hrsz-ú gyümölcsös és út megnevezésű, 2941 m2 nagyságú önkormányzati ingatlanon álló liget kialakításáról. Ez a terület nemrég rendbe lett hozva, így az újbóli művelés alá vonása alacsony költséggel megvalósítható. Arra gondoltak, hogy hogy ezt a területet a korábban a zártkertekben előszeretettel ültetett, elsősorban fás szárú növényekkel (házi berkenye, naspolya, bodza, berkenye, dió, birs, szelídgesztenye) kellene betelepíteni.



Kérdés:

Huber László kérdezi, hogy a pályázat lehetőséget ad-e esteleg kerítés építésére is, mert ez a terület már közvetlenül az erdő mellett van, így vadak megjelenésére fokozottan számítani lehet – még szarvasokra is.

Németh Ildikó szerint egyelőre nem, de a későbbiek során az elkerítést várhatóan meg lehet oldani.

Huber László bízik a pályázat sikerében, majd mivel további észrevétel nem hangzik el, szavazásra bocsátja a pályázat benyújtását. A képviselők pedig 6 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


122/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot nyújt be a Földművelésügyi Minisztérium ZP-1-2019 kódszámú, a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítására meghirdetett pályázati felhívására. A pályázat keretében az alábbi kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő területek fejlesztését kívánja megvalósítani: Kőszeg 6988 hrsz. (gyümölcsös és út), 7080 hrsz. (közút), 7081 hrsz. (közút).

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A 4. napirendi pont tárgyalása:

Költségvetési előirányzatok átcsoportosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy több ponton merült fel a 2019. évi költségvetés módosítása és e tekintetben 4 határozati javaslatot kaptak a képviselők.
Mindenki előtt ismert, hogy Kőszeg város közútjainak karbantartására az eddigieknél több figyelmet kell fordítani és ez egyúttal az ezzel összefüggő költségek növekedését is maga után vonja. Az idei költségvetési évben már elvégzett és a továbbiakban szükségszerű útkarbantartási munkálatok anyagi fedezetét a városüzemeltetési feladatok útkarbantartási keretének megnövelésével lehetne biztosítani. Ennek forrása a költségvetésbe betervezett, de műszaki okok miatt meg nem valósult beruházás, azaz a Kárpáti Sándor utca 54 méteres szakaszának kiépítése lehetne. A jelenlegi szerény keret felemelésére 3,7 millió Ft összegben tesznek javaslatot.
A második javaslat a lakótelep belső tömbjében tervezett parkolóépítés következő szakasza lenne. Az I. ütem 19 parkóló építésével idén tavasszal valósult meg, ennek folytatásáról lenne szó, további 8 parkolóval. Valójában jó lenne a teljes II. ütemet megvalósítani – mert ezt nemcsak a közelben lakók, hanem a vállalkozások is igénylik – de a költségvetés most csak 8 parkoló építését teszi lehetővé. Természetesen erre vonatkozóan is közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. A 8 parkoló építésére 5,4 millió Ft elkülönítését javasolja a tartalék keret terhére.
A Vízmű utca ivóvíz hálózat kialakítására már a költségvetésben el lett különítve 7,2 millió Ft. Ebben az utcában – fura módon – úgy alakult ki az ivóvíz hálózat, hogy egy fogyasztónál van a főmérő, az utca többi lakója pedig oda mellékmérőkkel van csatlakoztatva. A problémát az hozta elő, hogy a szennyvíz elszámolás is a főmérőt egyedül terheli. Ezt az állapotot meg kell szüntetni, annál is inkább, mert ez az önkormányzat kötelező feladata is. A feladat elvégzéséhez viszont +700 ezer Ft-ra van szükség, amit szintén a tartalék keret céljára javasol elkülöníteni.
Végül a negyedik javaslat: lakossági kérésként merült fel a Velemi út – Írottkő utcai kereszteződésben egy új gyalogátkelőhely létesítése. Ezt több tényező indokolja: nagyon jelentős gyalogos forgalom van ezen az úton, buszmegálló is van a közelben stb. Ennek kialakításához 2 millió Ft átcsoportosítást javasol szintén a tartalék keret terhére.

Hozzászólás:

Sas Norbert tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a pénzügyi bizottság valamennyi határozati javaslatot elfogadásra ajánlotta.

Mivel a képviselők részéről sem kérdés, sem további hozzászólás nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja mind a négy határozati javaslatot.
A képviselők külön-külön, 6-6-6-6 igen szavazattal az alábbi határozatokat hozza:


123/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 2/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelet 5. melléklet I. Beruházások 12. során lévő Kárpáti S. u. 54 méteres szakaszának kiépítése feladat elhagyását és az így felszabaduló 3.710.686,- Ft átcsoportosítását a Városüzemeltetési feladatok/Dologi kiadások/Útkarbantartási keret javára.
Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


124/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Kiss János Lakótelep belső tömb parkoló építés II. ütem jelen határozat mellékletében szereplő tervrajz szerinti 8 db parkoló megvalósítását, s egyúttal ennek fedezetéül 5.400.000,- Ft átcsoportosítását az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 2/2019. (II.15.) önkormányzati rendelet Tartalék terhére.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


125/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Vízmű utca ivóvízhálózat kiépítése keretösszeg 700.000,- Ft-tal történő emelését, s egyúttal ennek fedezetéül 700.000,- Ft átcsoportosítását az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 2/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelet Tartalék terhére.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


126/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Velemi út – Írottkő utcai kereszteződésben gyalogátkelőhely létesítését, s egyúttal ennek fedezetéül 2.000.000,- Ft átcsoportosítását az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló
2/2019. (II.15.) önkormányzati rendelet Tartalék terhére.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


Az 5. napirendi pont tárgyalása:

A 2019-2022. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Katona-Freyberger Anett szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a 2019. április 25-i ülésen fogadta el a képviselő-testület az 55 millió Ft hitelfelvételről szóló határozatot. Július 11-én érkezett meg az OTP Bank Zrt-től a hitelszerződés tervezete, amely már az aktuális kamatértékeket tartalmazza. Mivel ennek egyeznie kell a februárban elfogadott un. kitekintő határozatban” szereplő számokkal, a korábbi határozat visszavonására és új határozat meghozására van szükség.

Hozzászólás:

Sas Norbert tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a pénzügyi bizottság mindkét határozati javaslatot elfogadásra ajánlotta.

A képviselő-testület 6 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:



127/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 19/2019.(II.14.) képviselő-testületi határozatát visszavonja.

Ezután szintén 6 igen szavazattal az alábbi határozat születik:




128/2019. (VIII. 1.) képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 29/A.§-a alapján a 2019-2022. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámait elfogadja.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulásról szóló 353/2011. (XII.31.) Korm. Rendelet 3. § (2) bekezdésében foglaltak alapján az adósságot keletkeztető ügyleteit, a hitelfelvétel fejlesztési céljait és a fejlesztési célokhoz kapcsolódó adatokat az alábbiak szerint állapítja meg:

– tervezett fejlesztési célú hitel összege: 55 000 000 Ft
– fejlesztési cél: önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésként az az egészségháztól D-re lévő fejlesztési terület közművesítés (2975/103 hrsz) kiépítését
– az önkormányzat számára törvényben meghatározott azon feladat, amelyre a fejlesztés irányul: a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjával meghatározott településüzemeltetés és a 21.pontjával meghatározott víziközmű-szolgáltatás
– fejlesztéssel létrejövő kapacitás: szennyvízhálózat 182 m hosszan 12 db bekötéssel, ivóvízhálózat 127 m hosszan 9 db bekötéssel, villanyföldkábel kiépítése 250 m hosszan, esővíz elvezetés 250 m hosszan és közvilágítás kiépítése 15 db lámpatest
– a fejlesztés bruttó forrásigénye: 55 000 000 Ft
– az ügylet egybeszámított értéke, amely során az egyazon fejlesztési cél megvalósításához kapcsolódó adósságot keletkeztető ügyletek értékét egybe kell számítani 55 000 000 Ft
– tárgyévi saját bevétel összege: 296 819 197 Ft
– tárgyévet megelőző években keletkezett ügyletekből eredő fizetési kötelezettség: 0 Ft
– az ügylet típusa: fejlesztési célú hitel
– az ügylet futamideje: 60 hónap
– az ügylet devizaneme: HUF

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: folyamatos.


A 6. napirendi pont tárgyalása:

Hámori Ádám válogatott ökölvívó olimpiai felkészülésének önkormányzati támogatásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Básthy Béla alpolgármester szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy 2020-ban Tokióban kerülnek megrendezésre az olimpiai játékok. Minden település boldog lehet, ha egy sportolója részt vehet ezen a világjátékon. Hosszú évek után esély van arra, hogy a kőszegi Hámori Ádám válogatott ökölvívó is kijusson az olimpiára. A sportoló eredményeit nem kell ismertetni, mert azt a médiából könnyen nyomon lehet követni, továbbá azt is ki ekll emelni, hogy egy nagyon szimpatikus sportolóról van szó. Úgy gondolja, hogy a város közösségét egyébként elválasztó határokat a sport képes feloldani, hiszen a sportolóknak, a válogatottnak mindig egyként szurkol mindenki, még akkor is, ha egyébként más dolgokban mást gondolnak. Ezt már a szóhasználat is jelzi, mert ha jelen van egy világjátékon egy sportoló, azt a szűkebb hazájában mindenki úgy emlegeti, hogy „mi kijutottunk”.
Fentiek miatt helyes szerinte, ha ezt a lehetőséget Kőszeg városa megragadja és a felkészülés szempontjából is jelentős összeggel támogatja az önkormányzat Hámori Ádám olimpiai felkészülését. A város polgárai is bizonyára szívesen vennék, ha egy ilyen nagy sportesemény küszöbére került kőszegi fiatal támogatásában egységes lenne a képviselő-testület.
Ennek jegyében készült az előterjesztés, mely szerint Hámori Ádám számára 1,2 millió -Ft-ot biztosítana az önkormányzat, amelyet az egyesülete számára adna át. Az idén ez 500 ezer Ft-ot jelentene a költségvetés tartalék keret terhére, a jövő évi költségvetésbe pedig 700 ezer Ft-ot kellene beépíteni. Az erről szóló megállapodás az augusztusi rendes ülésre lesz előterjesztve.

Hozzászólások:

Sas Norbert elmondja, hogy hasonlóan gondolkodott a pénzügyi bizottság is, így a határozati javaslatot egyhangúlag támogatta.

Huber László úgy gondolja, hogy ez az a mérték, amit az önkormányzat fel tud vállalni és ami Ádámnak is segítség lenne. Mindenki bízik a sportoló sikerében, hiszen Magyarországot és Kőszeget is képviselni fogja.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester lezárja a vitát és szavazásra bocsátja a határozati javaslatot.
A képviselő-testület 6 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


129/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Hámori Ádám válogatott ökölvívó olimpiai felkészülésének támogatására összesen 1.200.000,- forintot biztosít, melyet rendkívüli támogatás formájában átad a sportoló nevelőegyesülete, a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület részére.
A képviselő-testület ebből 500.000,- forintot az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 2/2019. (II. 15.) önkormányzati rendeletének Tartaléka terhére, míg 700.000,- forintot az önkormányzat 2020. évi költségvetése terhére biztosít.
A képviselő-testület elrendeli, hogy az önkormányzat és az egyesület közötti támogatási szerződés a képviselő-testület augusztusi havi rendes ülésén kerüljön előterjesztésre.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: értelemszerűen.


A 7. napirendi pont tárgyalása:

A 2019. évi közbeszerzési terv módosításáról szóló határozati javaslat csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a 4. napirendi pontban elfogadott parkolóépítés miatt van szükség a közbeszerzési terv módosítására, mivel a 2019. márciusában elfogadott közbeszerzési terv azt természetesen még nem tartalmazza.

A képviselő-testület kérdés, hozzászólás nélkül, 6 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


130/2019. (VIII. 1.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – az 56/2019. (III. 28.) határozatával elfogadott, valamint jelen határozatával módosított, egységes szerkezetbe foglalt – Kőszeg Város Önkormányzata 2019. évi közbeszerzési tervét elfogadja és egyben elrendeli a 2019. évi közbeszerzési terv közzétételét a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Közbeszerzési Adatbázisban, valamint az önkormányzat hivatalos honlapján.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után 14.30 órakor Huber László polgármester bezárja az ülés nyilvános részét, majd a képviselő-testület zárt ülés keretében folytatja a munkát.


Kelt, mint az első oldalon.




Dr. Nagy Edina Huber László
aljegyző polgármester