2019. Augusztus 1., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Csónakkikötő üzemeltetési jogának átadásáról, valamint szabadidős sport- és játéktevékenységre szolgáló területhasználatról szóló szerződés jóváhagyása.
2. - Rendkívüli szociális támogatásra pályázat benyújtása.
3. - Zártkerti mintaprogram pályázat benyújtása.
4. - Költségvetési előirányzatok átcsoportosítása.
5. - A 2019-2022. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
6. - Zárt ülés keretében: A „Fenntartható örökség és rendezvény turizmus fejlesztése Kőszegen és térségében” című TOP projekt eszközbeszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása.
7. - Zárt ülés keretében: A Kőszeg, Kiss János lakótelep belső tömb parkoló építés II. ütemre (8 parkoló) vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása (az előterjesztést később küldjük).
8. - Egy mappában a 2019. augusztus 1-jei képviselő-testületi ülés anyagai.
3. napirendi pont:
Zártkerti mintaprogram pályázat benyújtása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Földművelésügyi Minisztérium idén másodízben hirdetett pályázatot a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítására (pályázati kód: ZP-1-2019).
Az idén tavasszal lezárult első sikeres projekt keretében közel 700 méter zártkerti út és vízelvezető árok felújítása mellett megvalósult egy 1.2 hektáros korábban gondozatlan önkormányzati terület szőlő- és gyümölcsös mintakertté, valamint egy közel 3000 m2-es telek gesztenyeligetté alakítása.
A pályázati program keretében továbbra is lehetőség nyílik elhanyagolt zártkerti területek revitalizációjára, a zártkertekre jellemző genetikai sokféleség megőrzésére, tájképi szempontból értékes ingatlanok ismételt művelés alá vonására. A program célja, hogy az infrastrukturális fejlesztések, valamint egy vagy több „mintakert” létrehozása révén a környező zártkertek tulajdonosai is csatlakozzanak a kezdeményezéshez és így nagyobb, összefüggő területek kerüljenek ismételten fenntartható mezőgazdasági művelés alá.
A jelen pályázat keretében a Bersek József utcától induló, a Szabó-szőlők elnevezésű dűlő megközelítését szolgáló 7080 és 7081 hrsz-ú zártkerti utak felújítását és a vízelvezető árkok fejlesztését tervezi az Önkormányzat közel 600 méter hosszban. Lényegében az út végén található 6988 hrsz-ú gyümölcsös és út megnevezésű (2941 m2) önkormányzati ingatlanon a korábban a zártkertekben előszeretettel ültetett (elsősorban) fás szárú növényekből álló ligetet tervezünk kialakítani (házi berkenye, naspolya, bodza, berkenye, dió, birs, szelídgesztenye).
A fejlesztendő terület 3 évvel ezelőtt teljes mértékben megtisztításra került, annak újbóli művelés alá vonása alacsony költséggel megvalósítható. Méretei, adottságai lehetővé tennék a gépi művelést (kaszálást, első években öntözést), így fajlagosan alacsony költséggel lehetne a fenntartását biztosítani. A felsorolt fajok művelése kevés ráfordítással valósítható meg.
A felújítandó útszakasz környezetében jelenleg is többségében gondozott zártkerti ingatlanok találhatóak. A gondozatlan területek újbóli művelés alá vonását segítené az útfejlesztés. Emellett két a közelben található erdő besorolású önkormányzati ingatlan (7053/5 és 6983 hrsz.) megközelítése is megoldottá válna, mely azok művelését is elősegítené (szociális célú fakitermelés).

A támogatás maximális mértéke 10 millió forint, melyhez önrész nem szükséges. Legfeljebb 9 M Ft fordítható útfelújításra, a többi a gyümölcsös kialakítására fordítható.

A pályázat benyújtási határideje: 2019. augusztus 8.


Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2019. július 25.

A polgármester nevében:



Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető


(A helyszínrajzot lsd. a letölthető formátumban.)



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot nyújt be a Földművelésügyi Minisztérium ZP-1-2019 kódszámú, a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítására meghirdetett pályázati felhívására. A pályázat keretében az alábbi kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő területek fejlesztését kívánja megvalósítani: Kőszeg 6988 hrsz. (gyümölcsös és út), 7080 hrsz. (közút), 7081 hrsz. (közút).


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal