Jegyzőkönyv: 2022. Június 10., Péntek, 08:30 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszeg Városi Múzeum fogadó központ és várostörténeti kiállítás megvalósítása tárgyában pályázat benyújtása.
2. - A Kőszegi Sporthorgász Egyesületnek a kőszegi Csónakázó tó és a Téglagyári tó körüli turisztikai fejlesztések tárgyában benyújtandó pályázatának jóváhagyása.
3. - „Madárbarát település mintaprojekt” tárgyában pályázat benyújtása.
4. - Egy mappában a 2022. június 10-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
K/468-9/2022. szám.



J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2022. június 10-én, a 8.30 órai kezdettel megtartott, rendkívüli, nyilvános üléséről.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester, Terplán Zoltán alpolgármester,
Fekete-Pataki Edit, Gelencsér Attila, Kiss Péter, Kiss Zoltán Miksa, Sas Norbert Takácsné Varga Ágnes és Velkyné Ball Andrea képviselő (9 fő).

Távolmaradását előzetesen bejelentette:
Harkai Norbert és Rába Kálmán képviselő (2 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Nagy Edina aljegyző, Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető, Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető, Fekete Balázs fejlesztési irodavezető, valamint Révész József a Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár igazgatója.

Básthy Béla polgármester elsőként köszöni mindenkinek a megjelenést. A mai nap három pályázati lehetőség jóváhagyásáról kell dönteni, amelyek beadása határidőkhöz kötött. A tegnapi napon megkapták a képviselők a „Madárbarát település mintaprojekt” beadásáról szóló előterjesztést is.

A polgármester szavazásra bocsátja a meghívón szereplő napirendet, amit a képviselők 9 igen szavazattal jóváhagynak.


N A P I R E N D:

1. A Kőszeg Városi Múzeum fogadó központ és várostörténeti kiállítás megvalósítása tárgyában pályázat benyújtása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.
2. A Kőszegi Sporthorgász Egyesületnek a kőszegi Csónakázó tó és a Téglagyári tó körüli turisztikai fejlesztések tárgyában benyújtandó pályázatának jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
3. „Madárbarát település mintaprojekt” tárgyában pályázat benyújtása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszeg Városi Múzeum fogadó központ és várostörténeti kiállítás megvalósítására vonatkozó pályázat beadásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Fekete Balázs fejlesztési irodavezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a Széchenyi Terv Plusz (2021-2027) Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében megjelent, TOP Plusz 1.1.3-21 kódszámú, Helyi és térségi turizmusfejlesztés című konstrukcióra az önkormányzat pályázatot kíván benyújtani.
A pályázattal a belváros ikonikus épületegyüttesének (Hősök kapuja, Tábornokház) felújítását, turisztikai vonzerejének fejlesztését célozták meg. A két emblematikus kőszegi épület részleges rekonstrukciója mellett a belső terekben modern, a 21. századi turisztikai igényeket kielégítő várostörténeti kiállítás és turisztikai fogadópont kialakítását tervezik. A látogatók átfogó információt kaphatnak a város látnivalóiról, így az épület kiindulási pontként szolgálhat az egyéni vagy csoportos városnéző túrákhoz is.
A projekt várható költsége mintegy 375 millió Ft.
A tervezett rekonstrukció magában foglalja a Hősök kapuja épületének belső korszerűsítését, tetőfelújítását, elektromos- és fűtéskorszerűsítését, valamint a Tábornokház fogadóhelyiségének és vizes blokkjának felújítását.
A kiállítás Kőszeg meghatározó történelmi emlékeinek és eseményeinek élményszerű megjelenítését szolgálja majd, ezért lesz szükség az egyes multimédiás, valamint hangzó és vizuális anyagok, eszközök, szoftverek beszerzésére és beépítésére.
A pályázat projektmenedzsmentje a Vas Megyei Önkormányzati Hivatallal közösen, annak konzorciumi partnerségével valósulna meg.
A pályázat benyújtásához előzetesen szükség volt egy, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-hez történő, előzetes szakmai anyag benyújtására, melynek alapján megkapták a szükséges hozzájárulást.
A pályázat 100%-os támogatottságú, önerőt nem igényel.

Kérdések és hozzászólások:

Básthy Béla hozzáfűzi: ez egy olyan pályázat, melynek révén szeretnék a város két történelmi Fő tere közötti épületegyüttes – azaz a Hősök Tornya, a levéltár épülete és a Tábornokház – felújítását megkezdeni. A megcélzott összeg messze nem lesz elegendő a teljes felújításra (sajnos még a Hősök Kapujára sem) de el kell indulni, mert jól láthatók a problémák. Szeretnék ezeket az épületeket a jelenleginél jobb állapotba hozni.
Ezzel párhuzamosan az ingatlanegyüttes tartalmi újragondolása is aktuális lett. Az idén 100 éves Hősök Tornya léte és szimbólum ereje elég arra, hogy a pályázat karakteréből adódó turisztikai funkcióval el lehet vele első lépcsőként indulni.
Valamennyi épület az önkormányzat kezelésében, de az állam tulajdonában van. Ezért meg a városnak erős a szándéka arra, hogy a továbblépéshez a tulajdonost megnyerje partnernek.

Révész József a szakmai elképzeléseket ismerteti. Tematikus módon bemutatott várostörténetet találtak ki a város alapításától kezdve egészen a XX. századig. Alapvetően abban gondolkodtak, hogy a Tábornokház és a Hősök Tornya két épületét egyben kezeljék, a megvalósítást majd természetesen szakaszolva. Ebben szeretnék kihangsúlyozni, hogy a vár és a város hiába van egymásba épülve, teljesen különálló egységet jelent. A jelenlegi, várban lévő kiállítás átkerülne ide. Az 1532-es évszám (amikor is Kőszeg bekerült a történelemkönyvekbe) és az 1932-es évszám lenne a meghatározó. Szeretnék bemutatni, hogy miért is épület fel a torony 1932-ben, ugyanis ez egy fordulópont volt Kőszeg életében, amikor a Trianon utáni válságból elkezdett a város kilábalni és megindult a fejlődés. Erre sok városi eseményt fel lehetne fűzni. Mindez persze még nem forgatókönyv, hanem koncepció. A részleteket majd később szeretnék bemutatni.

Básthy Béla megerősíti, hogy a Hősök Tornya a létesítés jubileumának okán a Kőszegi Hősökről szólna, azokat mutatná be. De természetesen bőven lesznek még további tartalmak.
Emlékeztet továbbá arra, hogy 2013. január 1-től jöttek létre a szerinte jól működő járási hivatalok, amely Kőszegnek is visszaadott a történelmi veszteségéből, hiszen ismét járási székhely lett. A kőszegi kormányablak Jurisics tér 6. alatti épületben történő elhelyezését megelőzően, még a hivatal gondozásában jelentős felújítás történt és azóta is természetesen jelentős állami beruházásokkal fejlődött. Viszont – mint azt már több felelős vezetővel történt beszélgetésen is jelezte – az elképzelt múzeumi koncepció kiteljesedése érdekében a jövőben más helyet kellene keresni a kormányablak számára. Már csak azért is, mert sokan jönnek be a történelmi belvárosba, megnövelve a gépkocsiforgalmat, közösségi közlekedés itt nincs. Ő azt gondolja, hogy tudna az önkormányzat más olyan helyet találni, ami még megfelelőbb lenne a kormányablak számára mind az ügyfelek, mind a praktikum miatt. Így a jelenlegi tér kifejezetten turisztikai vonzerőként működhetne.
Mindezt szeretnék bemutatni a minisztériumi, kormányzati szerveknek is és akik az elképzelést talán mind örökségvédelmi, mind városfejlesztési szempontból és mint Kőszeg szimbólumaként is – meghatározó ügyként fogják kezelni.

Gelencsér Attila kérdezi: amennyiben nyer a pályázat, az ütemezés időrendje hogyan valósul meg?

Fekete Balázs szerint ezt nem lehet most megmondani, mert még a januárban beadott pályázatokról sincs még végleges döntés. Nyertes pályázat esetén 36 hónap a megvalósítási időszak. Fél éves tervezési időszakkal kell számolni, a közbeszerzés is időt vesz igénybe.

Básthy Béla hozzáfűzi: megrendítő változások vannak a világban, az egész kontinens gazdasági helyzete más irányt vett fel. A magyar kormány EU-val történő tárgyalásai sem jutottak el arra a pontra, ahova szeretnénk. Valamennyi forrás ütemezése lelassult, így tényleg nem lehet erről semmit tudni.

Végül, mivel további észrevétel nem hangzik el, szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 9 igen szavazattal elfogadnak.


119/2022. (VI. 10.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli, hogy Kőszeg Város Önkormányzata a TOP Plusz-1.1.3-21 Helyi és térségi turizmusfejlesztés című felhívás keretében a Kőszeg Városi Múzeum fogadó központ és várostörténeti kiállítás megvalósítása tárgyban nyújtson be pályázatot és egyben felhatalmazza a polgármestert a pályázati kérelem aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A 2. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszegi Sporthorgász Egyesületnek a kőszegi Csónakázó tó és a Téglagyári tó körüli turisztikai fejlesztések tárgyában benyújtandó pályázatáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.
A napirendi pontnál tanácskozási joggal van jelen Horváth Ferenc, a Kőszegi Sporthorgász Egyesület elnöke.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítést tesz. Szintén a Széchenyi Terv Plusz (2021-2027) Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében megjelent, TOP Plusz 1.1.3-21 kódszámú, a Helyi és térségi turizmusfejlesztés című konstrukcióra a Kőszegi Sporthorgász Egyesület konzorciumban pályázatot kíván benyújtani az önkormányzati tulajdonú Csónakázó tó erózióval sújtott partoldali horgászhelyek kialakítása (24 db), valamint a Téglagyári tó környezetének fejlesztése érdekében.
A Csónakázó tó környezetében horgászhelyek kialakítása mellett szeretnének újabb padokat kihelyezni, illetve a sétányt felújítani, míg a téglagyári tó esetében horgászhelyek és esőbeálló kialakítását is tervezik.
Mindkét tó vonatkozásában 2020. május 1. napjától kezdődő hatállyal 5 év határozott időre jöttek létre a jelenleg hatályos szerződések, amelyek a határozott idő lejárta után további 5 évre meghosszabbíthatóak.
Mivel az önkormányzatnak biztosítani kell, hogy a projekt ideje alatt és az azt követő kötelező fenntartási időszakban az ingatlanok a fejlesztés céljára rendelkezésre álljanak, így a haszonbérleti szerződés 2030. december 31-ig történő meghosszabbítását is kérvényezte az egyesület.
A pályázat benyújtási határideje ugyancsak 2022. június 17. Tervezett összköltségvetése bruttó 200 millió Ft, amelyből a két kőszegi tó 25 M Ft összegen szerepel. A támogatás vissza nem térítendő, 100% -os finanszírozású.

Hozzászólások:

Básthy Béla visszautal arra, hogy a Kőszegi Sporthorgász Egyesület a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségével már korábban is hajtott végre sikeres fejlesztéseket az Abért tónál. Most is örömmel vette Puskás Norbert ügyvezető megkeresését arra vonatkozóan, hogy a két kőszegi tó tovább fejlődjön.
Viszont azt is tudni kell, hogy a Csónakázó tó problémái sokrétűek. Ez a pályázati ajánlat a tónak a technikai, műszaki, továbbá a zsilip problémáit nem kezeli, hanem a stégek kialakításával turisztikai fejlődésre ad lehetőséget. Az önkormányzat célja viszont az, hogy a fenti problémák is legyenek megoldva és elképzelhető, hogy erre is lesz majd pályázati lehetőség. Nem lenne szerencsés, ha a két pályázati támogatás miatt konfliktus adódna. Amennyiben nyer a horgászok pályázata, és a 200 millió Ft-ból 25-öt Kőszegre lehetne költeni, akkor természetesen azt meg kell „csípni”, ne menjen máshova és esetleg az a téglagyári tóra legyen fordítva.
Ezért egészült ki a határozati javaslat egy 2. ponttal, mely szerint amennyiben a pályázat nyer, a Kőszegi Sporthorgász Egyesület között a Csónakázó tóra és a Téglagyári tóra létrejött halgazdálkodási jog haszonbérletéről szóló szerződések felülvizsgálatát el kell végezni annak érdekében, hogy a projekt megvalósulását követő fenntartási időszak végéig a tavak használatára vonatkozó haszonbérlet biztosított legyen.

Horváth Ferenc elmondja még, hogy a partfal megerősítésével párhuzamosan a 24 horgászhely kialakítására tanulmányterv készült, a téglagyári tóra is. A 25 millió Ft-ból lehetőség lesz még padok cseréjére és a téglagyári tónál esőbeálló kialakítására is.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 9 igen szavazattal el is fogadnak.


120/2022. (VI. 10.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja, hogy a Kőszegi Sporthorgász Egyesület a TOP Plusz-1.1.3-21 Helyi és térségi turizmusfejlesztés című felhívás keretében a kőszegi Csónakázó tó és a Téglagyári tó körüli turisztikai fejlesztések tárgyában nyújtsa be a pályázatát.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. pontban meghatározott pályázat nyertessége esetén a 2020. május 1-i hatállyal Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Sporthorgász Egyesület között a Csónakázó tóra és a Téglagyári tóra létrejött halgazdálkodási jog haszonbérletéről szóló szerződések felülvizsgálatát rendeli el annak érdekében, hogy a projekt megvalósulását követő fenntartási időszak végéig a tavak használatára vonatkozó haszonbérlet biztosított legyen.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő:
1. pont tekintetében: 2022. június 17.
2. pont tekintetében: nyertes pályázat esetén.


A határozat meghozatala után a polgármester a Csónakázó tóhoz kapcsolódva jelzi a képviselőknek, hogy a tó körüli növényzet és a faállomány eléggé elöregedett, ezért a városüzemeltető kft. több beavatkozást is végzett. A Malomárok kezelését a tűzoltóság vette át. A két egyesület a jövőben remélhetőleg jól együtt tud majd működni.
Az önkormányzathoz érkezett még megkeresés azon rét ügyében is, amelyet korábban a „Közösen a Kutyákért Egyesület” használt, de már felhagyott vele. Ezen a területen egy mozgó vidámpark létesítésére érkezett kérelem. A kérelmező rendben tartaná a területet, továbbá természetesen a közterület használatért is fizetne, de ezáltal a tó körül a lakosságnak több szabadidős lehetőséget is jelentene.




A 3. napirendi pont tárgyalása:

„Madárbarát település mintaprojekt” tárgyában pályázat benyújtása szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó szóbeli kiegészítést tesz. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – az Agrárminisztérium támogatásával – pályázatot hirdetett „Madárbarát település mintaprojekt” címen, melyre Kőszeg is pályázatot kíván benyújtani.
A pályázat célja olyan magyarországi települések önkormányzatainak bevonása a mintaprojektbe, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére.
A támogatás céljára rendelkezésre álló összeg településenként 1 millió Ft, amelyet madárvédelmi, természetvédelmi eszközök formájában kap a pályázatban nyertes település. A támogatás része továbbá 1 db madárbarát mintakert tanösvény és 2 éves szaktanácsadás is. A pályázathoz önrészt nem kell biztosítani.
A mintaprojektre kijelölt részek a város közparkjaiban találhatók: Hunyadi emlékpark, Várpark, Testvérvárosi park, Ottlik sétány, Árpád tér. A madárbarát mintakert a Hunyadi parkban kerülne kialakításra.
A nyertes pályázat megvalósításához az önkormányzat az alábbiakat vállalja:
- a madárvédelmi eszközök helyszínre szállítása, felállítása, kihelyezése, gondozása;
- madár- és emlősvédelmi létesítmények kihelyezése egy középületre bemutató jelleggel;
- köztéri kutak mellé ivótálcák kihelyezése madarak számára;
- rovarkímélő fűnyírás a köztereken, figyelemfelhívó táblákkal stb.

Básthy Béla hozzáfűzi: Illés Péter külső bizottsági tag, a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző iskola és Kollégium tanára hívta fel a figyelmet a pályázatra, mellyel komplex madárvédelmi eszköztárat nyerhet el a város.
Kőszeg a Chernel család városa. Teljesen aktuális ez a lehetőség, hiszen egész évben Chernel jubileum van: Chernel Kálmán születésének 200 éves, Chernel István halálának 100 éves évfordulója van. A cél a lakosság szemléletformálása, megtanítani arra, hogy biológilag aktív város legyen Kőszeg.
A mintakert kialakítása a Hunyadi parkban lenne. Illés Péter tanár úr azért javasolta ezt, mert iskolákhoz, óvodához közel van és a kihelyezett madáretetőkben a gyerekek, a diákok is tudnának segíteni. A pályázatban meg kell még jeleníteni azt is, hogy az önkormányzat rendelkezik helyi védelem alá vont természetei értékekkel, a fajgazdagságot támogatja stb.

Kérdések és hozzászólások:

Gelencsér Attila szerint az utóbbi időben többször volt arról szó, hogy a városüzemeltető kft.-re egyre több feladat hárul a parkfenntartás terén, de ez ismét újabb plusz munkát fog jelenteni nekik.

Németh Ildikó jelzi, hogy az előterjesztésben részletezett ráfordítások a kft. kertészet és parkfenntartás keretösszegébe beleférhetnek.

Básthy Béla szerint lesznek még további költségek is, pld. az eszközöket el kell majd Kőszegre hozni, fel kell állítani. De a Kőszegi Polgári Kaszinónak is van pályázata a Chernel év kapcsán, talán ők is hozzá tudnak járulni a kiadásokhoz.

Velkyné Ball Andrea pedig aziránt érdeklődik, hogy a pályázatban említett rovarkímélő fűnyírás mekkora területet fog érinteni? Nehogy az legyen, hogy a lakosság esetleg méltatlankodik a közterületek gondozatlansága miatt.

Németh Ildikó szerint kisebb, bemutató jellegű területeket érintene ez az elképzelés, amelyeken táblákkal is jelezni fogják, miről van szó.

Básthy Béla elmondja, hogy éppen most látott Németországban is ilyen természetes kaszáló réteket, amelyek tele vannak mezei virággal. Ő szívesen venné, ha pld. az un. kőszegi „Csernobil” melletti rész hasonlóan nézne ki. de az V. ütem területe is megfelelő lenne erre.

Mivel további érdemi észrevétel nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot.

A képviselők 9 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


121/2022. (VI. 10.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli, hogy Kőszeg Város Önkormányzata a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által kiírt „Madárbarát település mintaprojekt” című felhívás keretében nyújtson be pályázatot és egyben felhatalmazza a polgármestert a pályázati kérelem aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A napirend megtárgyalása után a polgármester jelzi még, hogy június 18-án vasárnap lesz a Cőgerek Napja, amelyre szeretettel várja a képviselőket is. Boros Péter volt miniszterelnök vállalta az ünnepi beszédet, aki maga is cőger volt. A még életben lévő, idős cőgereknek az iskolavárosi jelvényt szeretnék átadni, hiszen ez részben az ő történetükből született. Iskolák, végzős diákok részvételét is várják a megemlékezésre.

Végül Básthy Béla polgármester mindenkinek megköszöni a részvételt és 9.40 órakor bezárja a képviselő-testület mai, rendkívüli ülését.


Kelt, mint az első oldalon.





Dr. Nagy Edina Básthy Béla
aljegyző polgármester


(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)