2022. Június 10., Péntek, 08:30 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszeg Városi Múzeum fogadó központ és várostörténeti kiállítás megvalósítása tárgyában pályázat benyújtása.
2. - A Kőszegi Sporthorgász Egyesületnek a kőszegi Csónakázó tó és a Téglagyári tó körüli turisztikai fejlesztések tárgyában benyújtandó pályázatának jóváhagyása.
3. - „Madárbarát település mintaprojekt” tárgyában pályázat benyújtása.
4. - Egy mappában a 2022. június 10-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
2. napirendi pont:
A Kőszegi Sporthorgász Egyesületnek a kőszegi Csónakázó tó és a Téglagyári tó körüli turisztikai fejlesztések tárgyában benyújtandó pályázatának jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Széchenyi Terv Plusz (2021-2027) Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében megjelent, TOP Plusz 1.1.3-21 kódszámú, a Helyi és térségi turizmusfejlesztés című konstrukcióra a Kőszegi Sporthorgász Egyesület konzorciumban pályázatot kíván benyújtani az önkormányzati tulajdonú Csónakázó tó erózióval sújtott partoldali horgászhelyek kialakítása (24 db), valamint a Téglagyári tó környezetének fejlesztése érdekében.
A Csónakázó tó környezetében horgászhelyek kialakítása mellett szeretnének újabb padokat kihelyezni, illetve a sétányt felújítani, míg a Téglagyári tó esetében horgászhelyek és esőbeálló kialakítását is tervezik.
A pályázat benyújtási határideje 2022. június 17. Tervezett összköltségvetése bruttó 200 millió Ft, amelyből a két kőszegi tó 25 M Ft összegen szerepel. A támogatás vissza nem térítendő, 100% -os finanszírozású.

Nyertes pályázat esetén a támogatás segítségével megvalósuló fejlesztést követő 5 éves fenntartási időszak érinti az önkormányzat és az egyesület között korábban létrejött halgazdálkodási jog haszonbérletéről szóló szerződéseket. Mindkét tó vonatkozásában 2020. május 1. napjától kezdődő hatállyal 5 év határozott időre jöttek létre a hivatkozott szerződések, amelyek a határozott idő lejárta után további 5 évre meghosszabbíthatóak.
Mivel az önkormányzatnak biztosítani kell, hogy a projekt ideje alatt és az azt követő kötelező fenntartási időszakban az ingatlanok a fejlesztés céljára rendelkezésre álljanak, így a haszonbérleti szerződés 2030. december 31-ig történő meghosszabbítását is kérvényezte az egyesület.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (a továbbiakban: Halgazdálkodási törvény) 23. §-a értelmében a halgazdálkodási jog az önkormányzatot illeti meg, amely vagyoni értékű jog magában foglalja a halászattal összefüggő jogosultságok és kötelezettségek összességét, benne a halászat, horgászat, a haltenyésztés, - telepítés, -tartás, valamint az élőhely védelmét szolgáló tevékenységeket.
A Halgazdálkodási törvény 22. § (2) bekezdése értelmében a halgazdálkodási jog haszonbérbe adható. Az erre vonatkozó szerződés határozott időtartamra, legalább 5, legfeljebb 15 évre köthető, így a szerződés 2030. december 31-i módosítására lehetőség van.

Az Egyesület az éves beszámolási kötelezettsége alkalmával folyamatosan megemlítette a partfal eróziót, így bízunk benne, hogy sikeres pályázat esetén a partfal megerősítésével ez a probléma megoldódik.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az Egyesület fejlesztési elképzelését és az erre vonatkozó pályázat benyújtását támogatni szíveskedjen.


Kőszeg, 2022. június 3.


A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)

HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja, hogy a Kőszegi Sporthorgász Egyesület a TOP Plusz-1.1.3-21 Helyi és térségi turizmusfejlesztés című felhívás keretében a kőszegi Csónakázó tó és a Téglagyári tó körüli turisztikai fejlesztések tárgyában nyújtsa be a pályázatát.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. pontban meghatározott pályázat nyertessége esetén a 2020. május 1-i hatállyal Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Sporthorgász Egyesület között a Csónakázó tóra és a Téglagyári tóra létrejött halgazdálkodási jog haszonbérletéről szóló szerződések felülvizsgálatát rendeli el annak érdekében, hogy a projekt megvalósulását követő fenntartási időszak végéig a tavak használatára vonatkozó haszonbérlet biztosított legyen.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 1. pont tekintetében: 2022. június 17.
2. pont tekintetében: nyertes pályázat esetén