Jegyzőkönyv: 2014. Október 21., Kedd, 17:00 óra, Jurisich-vár lovagterme: alakuló ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzati képviselők eskütétele.
2. - Kőszeg Város Polgármesterének eskütétele.
3. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Kőszeg város alpolgármesterének megválasztása, eskütétele.
5.a - A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása.
5.b - Az alpolgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása.
6. - A bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztása.
7. - A képviselők, a bizottsági elnökök és tagok tiszteletdíjáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
8. - Kőszeg Város és Térsége Társulási Tanácsába tag delegálás.
9. - Az egészségház eszközbeszerzésére vonatkozó ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
10. - Szándéknyilatkozat elfogadása.
11. - Egyebek. (vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségre felhívás, összeférhetetlenségi szabályokról és képviselői méltatlanságról szóló tájékoztatás)
12. - Egy mappában a 2014. október 21-i alakuló ülés anyagai.
665-16/2014. szám

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, 2014. október 21-én, 17 órai kezdettel, a Jurisics-vár lovagtermében, a 2014. október 12-én megtartott önkormányzati választásokon megválasztott polgármester, települési önkormányzati képviselők, illetve a horvát, a német és a roma nemzetiségi önkormányzati képviselők részére a megbízólevelek ünnepélyes átadásáról valamint a kőszegi képviselő-testület alakuló üléséről.

Jelen vannak:
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete részéről:
Huber László polgármester,
Básthy Béla, Kapy Ferenc, Keszei Balázs, Kiss Péter, Kiss Zoltán, Plechl Tibor, Rába Kálmán, Sas Norbert, Terplán Zoltán és Tóth Gábor képviselők (11 fő).

A Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat részéről:
Brezovich Julianna, Mersich Károly Petkovits Sándor és Stefanits Mátyás képviselők (4 fő).

A Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzat részéről:
Kőszegfalvi Ágnes , Rábai Ferenc, Tengeri Zoltán képviselők (3 fő).

A Kőszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat részéről:
Baranyai Mihály, Baranyai Zsolt Krisztián képviselők (2 fő).

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága részéről:
Dr. Doroszlay Mónika elnök,
Révész József és dr. Halmai Csaba tagok.

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző, a helyi választási iroda vezetője, dr. Nagy Edina aljegyző, dr. Tóth László szervezési és humánpolitikai osztályvezető, Sőbér Aurélia pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető, Mezei Virág igazgatási és építéshatósági osztályvezető, Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető, valamint Ujvári Csaba, az előkészítő munkacsoport vezetője.

Meghívottként jelen vannak még:
Dr. Kapiller Sarolta a kőszegi járási hivatal vezetője, Stubán Tamás városi rendőrkapitány, dr. Kordé Csaba városi vezető ügyész, Pócza Zoltán a művelődési központ igazgatója, Lajos Tiborné a városi könyvtár igazgatója és dr. Méri Sándor könyvvizsgáló.

A felsoroltakon kívül jelen van még számos érdeklődő állampolgár.

A Himnusz elhangzása után dr. Zalán Gábor jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője köszönti a megjelenteket, majd felkéri dr. Doroszlay Mónikát Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága elnökét, hogy adjon tájékoztatást a választás lebonyolításáról és ismertesse azok eredményét, továbbá, hogy adja át a megválasztott polgármester, önkormányzati képviselők valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők megbízóleveleit.

Dr. Doroszlay Mónika is tisztelettel köszönti a megjelenteket, majd röviden tájékoztatást ad a választás lebonyolításáról és eredményeiről.
Magyarország köztársasági elnöke 2014. október 12. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők és polgármesterek megválasztását. Ezen a napon két választás zajlott egyidőben, hiszen emellett sor került a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztására is.
A választással összefüggő feladatokat a Helyi Választási Bizottság, a szavazatszámláló bizottságok és a Helyi Választási Iroda végezte.
A választások előkészítése, szervezése a jegyző vezetésével működő Helyi Választási Iroda feladata volt.
A Helyi Választási Bizottság 3 választott tagból valamint a jelölő szervezetek által delegált tagokból állt. A HVB döntött a polgármester-, az egyéni választókerületi jelöltek, a kompenzációs listák valamint a nemzetiségi önkormányzati jelöltek nyilvántartásba vételéről.
Idén először a szavazólapon a jelöltek nem abc sorrendben, hanem a HVB által kisorsolt sorrendben kerültek feltüntetésre. A bizottság feladatai közé tartozott a szavazólapok adattartalmának jóváhagyásán túl a benyújtott választási kifogások elbírálása is. A kifogásokkal szemben benyújtott fellebbezések ügyében a Területi Választási Bizottság járt el. Felülvizsgálati kérelemre nem került sor.
Összefoglalóan elmondható, hogy a választással kapcsolatos feladatokat a HVB megfelelően el tudta látni.
A választás hivatalos eredménye a következő:

Polgármester választás:
A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 9334 fő volt, szavazóként megjelent 3626 fő. Az érvényes szavazólapok száma: 3541 volt. Ezekből a legtöbb szavazatot (1900-at) Huber László György jelölt kapta (a szavazatok 53,66%-át, így a megválasztott polgármester Huber László György lett.

Az egyéni választókerületekben született hivatalos eredmények az alábbiak:

1. választókerület:

A választópolgárok közül legtöbben, 188-an (a szavazók 46.66%a) Kapy Ferenc Zoltánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így az 1. választókerületben képviselőnek Kapy Ferenc Zoltán lett megválasztva.


2. választókerület:

A választópolgárok közül legtöbben, 311-en (a szavazók 73,7%-a) Básthy Bélára, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 2. választókerületben képviselőnek Básthy Béla lett megválasztva.

3. választókerület:

A választópolgárok közül legtöbben, 267-en (a szavazók 59,33%-a) Kiss Zoltán Imrére, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 3. választókerületben képviselőnek Kiss Zoltán Imre lett megválasztva.

4. választókerület:

A választópolgárok közül legtöbben, 180-an (a szavazók 44.44%-a) Terplán Zoltánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 4. választókerületben képviselőnek Terplán Zoltán lett megválasztva.

5. választókerület:

A választópolgárok közül legtöbben, 260-an (a szavazók 63,26%-a) Keszei Balázsra, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így az 5. választókerületben képviselőnek Keszei Balázs lett megválasztva.

6. választókerület:

A választópolgárok közül legtöbben, 328-an (a szavazók 60,74%-a) Kiss Károly Péterre, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 6. választókerületben képviselőnek Kiss Károly Péter lett megválasztva.

7. választókerület:

A választópolgárok közül legtöbben, 169-en (a szavazók 42.36%-a) Sas Norbertre, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 7. választókerületben képviselőnek Sas Norbert lett megválasztva.

8. választókerület:

A választópolgárok közül legtöbben, 283-an (a szavazók 56,83%-a) Huber László Györgyre, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta le a szavazatát, így a 8. választókerületben képviselőnek Huber László György lett megválasztva.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény értelmében kompenzációs listáról kapott három mandátumot az alábbi két szervezet három képviselője:

Összefogás Egyesület Kőszeg: Plechl Tibor István,
Jobbik Magyarországért Mozgalom: Rába Kálmán,
Összefogás Egyesület Kőszeg: Tóth Gábor.

Dr. Doroszlay Mónika ezután a nemzetiségi önkormányzati választás eredményeit ismerteti.

A Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjének megválasztották:

Brezovich Julianna Annát (91 szavazatot kapott),
Mersich Károlyt (90 szavazatot kapott),
Petkovits Sándort (99 szavazatot kapott),
és Stefanits Mátyást (97 szavazatot kapott)
– valamennyien a Magyarországi Gradistyei Horvátok Egyesülete, a Muramenti Horvátok Egyesülete és az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság közös jelöltjei voltak.

A Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjének megválasztották:

Kőszegfalvi Ágnest (41 szavazatot kapott),
Rábai Ferenc Lászlót (45 szavazatot kapott),
Tengeri Zoltán Józsefet (41 szavazatot kapott),
– valamennyien a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetség jelöltjei voltak.

A Kőszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjének megválasztották:
Baranyai Mihályt (16 szavazatot kapott),
Baranyai Zsolt Krisztiánt (16 szavazatot kapott),
és Haszonics Józsefet (3 szavazatot kapott)
– valamennyien a „Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség jelöltjei voltak.


Dr. Doroszlay Mónika végezetül köszönetét fejezi ki a választás sikeres és gördülékeny megvalósulását biztosító előkészítésért és lebonyolításért a Helyi Választási Iroda vezetőjének és valamennyi munkatársának, a szavazatszámláló bizottságok tagjainak, a Helyi Választási Bizottság tagjainak és mindazoknak, akik a választás lebonyolítása során tevékenyen közreműködtek.
Tisztelet illeti mindazon polgármester- és képviselőjelölteket, aki vállalták, hogy nyilvánosan megmérettetik magukat, akár megszerezték a többség bizalmát, akár nem.
A megválasztott képviselő uraknak és polgármester úrnak azt kívánja, hogy legjobb tudásuk szerint, felelősségteljesen végezzék feladatukat, ehhez erőt, kitartást és jó egészséget kíván. Gratulál mindnyájuknak!


A választás eredményeinek ismertetése után dr. Doroszlay Mónika először Huber László polgármesternek, ezt követően abc sorrendben a települési önkormányzati képviselőknek, aztán pedig a horvát, a német és a jelenlévő roma nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek átadja a megbízóleveleket.


A megbízólevelek átadása után dr. Zalán Gábor bejelenti, hogy megkezdődik a kőszegi képviselő-testület alakuló ülése.
Az ülést a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban Mötv.) 43. § (2) bekezdése értelmében a polgármester vezeti, így átadja a szót a polgármesternek.

Huber László köszönti a jelenlévőket majd minden települési és nemzetiségi önkormányzati képviselőnek szívből gratulál a megválasztásához és sok sikert kíván ahhoz a megbízatáshoz, amit a választópolgárok bizalmából kaptak. Kéri, hogy minden képviselő lelkiismerete szerint végezze képviselői munkáját Kőszeg város fejlődése érdekében.
Ezután megnyitja Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete alakuló ülését és megállapítja, hogy valamennyi képviselő jelen van, tehát az ülés határozatképes.
Tájékoztatja a képviselő-testületet arról, hogy a képviselő-testület létszáma ezentúl 11 fő lesz (10 fő + polgármester), így az ülés ezentúl 6 fő jelenlétével lesz határozatképes, a minősített többséghez pedig a megválasztott képviselők többségének, azaz 6 főnek az egybehangzó szavazata szükséges.
Ismerteti a meghívón közölt napirendet. Kérdezi, hogy van-e ezzel kapcsolatban a képviselőknek észrevétele vagy más javaslata. Mivel ilyen nem hangzik el, szavazásra bocsátja a napirendet. A képviselő-testület 8 igen, 3 nem szavazattal a következő napirendet hagyja jóvá:

NAPIREND:

1. Az önkormányzati képviselők eskütétele.
Az esküt kiveszi: Dr. Doroszlay Mónika elnök.
2. Kőszeg Város Polgármesterének eskütétele.
Az esküt kiveszi: Dr. Doroszlay Mónika elnök.
3. Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
4. Kőszeg város alpolgármesterének megválasztása, eskütétele.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
5/a. A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása.
Előterjesztő: Dr. Zalán Gábor jegyző.
5/b. Az alpolgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
6. A bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
7. A képviselők, a bizottsági elnökök és tagok tiszteletdíjáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
8. Kőszeg Város és Térsége Társulási Tanácsába tag delegálás.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
9. Az egészségház eszközbeszerzésére vonatkozó ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
Előterjesztő: Ujvári Csaba, az Előkészítő Munkacsoport vezetője.
10. Szándéknyilatkozat elfogadása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
11. Egyebek. (vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségre felhívás, összeférhetetlenségi szabályokról és képviselői méltatlanságról szóló tájékoztatás)


Az 1. napirendi pont keretében dr. Doroszlay Mónika kéri, hogy a kőszegi képviselők tegyék le előtte az esküjüket. A képviselők az alábbi esküt teszik:

„Én, ………………………. becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; önkormányzati képviselői tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg Város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.
(Az eskütevő meggyőződése szerint:)
Isten engem úgy segéljen!”

A képviselők az eskütétel után aláírják az erről szóló esküokmányukat (jegyzőkönyvhöz csatolva).


A 2. napirendi pont keretében dr. Doroszlay Mónika kéri, hogy a polgármester a képviselő-testület előtt tegye le hivatali esküjét.
Huber László az alábbi esküt teszi:

„Én, Huber László becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; polgármesteri tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg Város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.
Isten engem úgy segéljen!”

A polgármester az esküje után aláírja az erről szóló esküokmányt (jegyzőkönyvhöz csatolva).


A 3. napirendi pont tárgyalása:

Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az alakuló ülés egyik legfontosabb eleme az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet felülvizsgálata. A benyújtott rendelettervezetnek két fontos indoka van. Az egyik indok formalitás: a Mötv. hatályba lépő rendelkezései miatt kell változtatni több helyen a szövegen.
Ezek közül az egyik a következő: ha meghatározott kötelezettségeit megszegi egy önkormányzati képviselő, akkor a megállapított tiszteletdíját, természetbeni juttatását a képviselő-testület – a szervezeti és működési szabályzatában meghatározottak alapján – legfeljebb tizenkét havi időtartamra csökkentheti, megvonhatja. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés vagy a megvonás újra megállapítható. Ezzel összefüggésben került módosításra az SZMSZ 51. §-a. A szabályozás szerint a havi tiszteletdíj egésze a jogosultakat abban az esetben illeti meg, ha az adott hónapban tartott rendes képviselő-testületi ülésen, valamint a személy szerint illetékes bizottság rendes ülésén részt vettek. Amennyiben valamely ülésen nem, vagy az ülés idejének kevesebb mint felén voltak jelen, a polgármester – átruházott hatáskörben – a képviselő adott hónapra eső tiszteletdíjának összegét –annak 50%-ától 100 %-áig terjedő mértékben – csökkentheti. Ez nem vonatkozik természetesen arra, ha a képviselő a polgármesternek vagy a bizottsági elnöknek alapos indokkal ellátott, előzetesen bejelentést tesz a távolmaradásától.
Ugyancsak a Mötv. módosításából következik az is, hogy a képviselő – az SZMSZ-ben határozott módon – kezdeményezheti rendelet megalkotását vagy határozat meghozatalát. Ez utóbbiról a hatályos SZMSZ nem rendelkezik, így ennek szabályozása került be a tervezetbe – a rendeletalkotás módjával azonos tartalommal.
Az SZMSZ módosítása javaslatot tartalmaz a bizottságok megváltozatásra vonatkozóan is. Maradna az eddigi 3 bizottság, viszont az elnevezésükben és ellátott feladatkörükben lenne változás. Eddig a vagyonügyek a pénzügyi bizottsághoz tartoztak, javasolja ezt áttenni a városfejlesztési bizottsághoz. A rendészeti ügyek viszont átkerülnének a pénzügyi bizottsághoz. Így a bizottságok nevei az alábbiak lennének:
– Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság (rövidített nevén: Pénzügyi Bizottság),
– Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság (rövidített nevén: Városfejlesztési Bizottság),
– változatlan maradna a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság (rövidített nevén: Humánerőforrás Bizottság).
Mindhárom bizottság 4 fő képviselőből és 3 fő külső tagból állna.
Az SZMSZ mellékletei a fenti javaslatokkal összhangban kerültek megfogalmazásra.
Az eddigi szabályozáshoz képest az alpolgármester tekintetében is változatást javasol: egy főállású alpolgármestert javasol megválasztani és ehhez is módosítani kell az SZMSZ-t.

A rendelettervezettel kapcsolatban sem kérdés nem hangzik el. Így a polgármester szavazásra bocsátja a rendelettervezetet, a képviselő-testület pedig 11 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:


Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
36/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelete
az Önkormányzat
Szervezeti és Működési Szabályzatáról
szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)

A rendelet megalkotása után dr. Zalán Gábor jelzi, hogy a mai SZMSZ módosítás rendkívüli az eddigiekhez képest. Az alakuló ülés fontos kelléke az alpolgármester választás. Ennek további lebonyolításához viszont hatályba kell léptetni a most elfogadott SZMSZ-t a jogalkotásra vonatkozó előírások szerint. Az ülést meg kell szakítani egy rövid szünet miatt, majd a szokott rend szerint a rendeletet a Városháza hirdetőtábláján ki kell hirdetni, ennek időpontja: 17.30 lesz.

Fentiek értelmében a polgármester 17.30 órakor technikai szünetet rendel el. Ez alatt a polgármester és a jegyző aláírja a 36/2014. (X. 21.) önkormányzati rendeletet, majd az SZMSZ előírásának megfelelően kihirdetésre kerül.
17.40 órakor folytatódik az ülés.


A 4. napirendi pont tárgyalása:

Az alpolgármester megválasztásáról szóló előterjesztés a jegyzőkönyvhöz csatolva.

Huber László szóbeli előterjesztésében elmondja, hogy a Mötv. 74. § (1) bekezdése értelmében a képviselő-testület a polgármester javaslatára, a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy vagy több alpolgármestert választhat. Az önkormányzat eddigi működési gyakorlatának megfelelően egy alpolgármester megválasztására tesz javaslatot, aki az elfogadott SZMSZ értelmében főállású lesz.
A törvény értelmében az alpolgármestert titkos szavazással, minősített többséggel kell megválasztani.
Alpolgármesternek Básthy Béla képviselőt javasolja megválasztani.
Megkérdezi a jelöltet, hogy beleegyezik-e a nyilvános ülésen való tárgyalásba, vagy zárt ülés elrendelését kéri.

Básthy Béla jelzi, hogy nem kéri a zárt ülés keretében történő választást, továbbá azt is jelzi, hogy érintettsége okán nem kíván részt venni a szavazásban.

A képviselő-testület 11 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

178/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alpolgármester választás tárgyában Básthy Béla jelölt érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és úgy határoz, hogy a képviselőt e döntéshozatalból kizárja.


Huber László tájékoztatja a jelenlévőket, hogy az alpolgármester megválasztásának lebonyolítására 3 tagú szavazatszámláló bizottságot kell alakítani. A bizottságba javasolja Keszei Balázs képviselőt elnöknek, Terplán Zoltán és Tóth Gábor tagoknak megválasztani.

A szavazatszámláló bizottságba javasolt személyek a jelölést elfogadják. Más javaslat a bizottsági tagokat illetően nem hangzik el, ezért Huber László kéri, hogy a szavazatszámláló bizottságot hozza létre a képviselő-testület. 11 igen szavazattal az alábbi határozat születik:


179/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alpolgármester megválasztásának levezetésére szavazatszámláló bizottságot hoz létre az alábbiak szerint:
Elnök: Keszei Balázs képviselő.
Tagok: Terplán Zoltán és Tóth Gábor képviselők.


Ezután a jegyző úr ismerteti a szavazás rendjét. Felkéri a bizottság tagjait, foglalják el helyüket, az előre elkészített szavazólapokat osszák ki, valamint ellenőrizzék a teremben felállított urnát.

A képviselők kitöltik a szavazólapokat és a szavazatszámláló bizottság külön asztalán, az elnök és a tagok által ellenőrzött urnába dobják. A szavazás után a bizottság elnöke és tagjai együttesen felbontják az urnát, megszámolják a szavazólapokat, kitöltik az erről készült külön jegyzőkönyvet, majd az elnök ismerteti eredményt.

Keszei Balázs tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai az urnában 10 szavazólapot találtak, ezek közül érvénytelen egy sem volt. Básthy Béla jelölt 10 igen szavazatot kapott.
A bizottság megállapította, hogy a Básthy Bélára leadott igen szavazatok száma a minősített többséget elérte és ezzel alpolgármesternek meg lett választva.

(A titkos szavazásról készült külön jegyzőkönyv jelen jegyzőkönyvhöz csatolva.)

180/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 74. § (1) bekezdésében foglaltak értelmében Kőszeg város alpolgármesterének a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére a képviselő-testület tagjai közül 2014. október 21-i napjával megválasztja Básthy Béla képviselőt.
Az alpolgármester tisztségét főállásban tölti be.

Felelős a bejelentésért: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után Huber László kéri, hogy az alpolgármester e minőségében is tegye le esküjét a képviselő-testület előtt.

Básthy Béla a következő esküt teszi:

„Én, Básthy Béla becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; alpolgármesteri tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg Város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.
Isten engem úgy segéljen!”

Az alpolgármester az esküje után aláírja az erről szóló esküokmányt.


Az 5/a. napirendi pont tárgyalása:

A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Zalán Gábor jegyző szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a korábbi szabályozással ellentétben a Mötv. 71. §-a határozottan rögzíti, hogy a polgármester illetményének megállapítására mely képletet kell alkalmazni: a lakosságszám alapján a helyettes államtitkári illetmény meghatározott százaléka az irányadó. Az összeget számszerűen mégis a képviselő-testületnek kell kimondania, így a korábbiakkal ellentétben a képviselő-testületnek nincs a „tól-ig” határok között választási lehetősége. A költségtérítés vonatkozásában is egyértelmű a szabályozás: az illetmény 15%-át meg kell állapítani.

Huber László jelzi, hogy érintettsége miatt nem kíván részt venni a szavazásban.

A képviselő-testület 11 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

181/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása” c. napirendi pont vonatkozásában Huber László polgármester érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és úgy határoz, hogy a polgármestert a döntéshozatalból kizárja.

Ezután a képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

182/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Huber László polgármester illetményét 2014. október 13. napjától havonta 523.500 Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület a polgármester részére 2014. október 13. napjától havi 78.525 Ft költségtérítést állapít meg.

Felelős a bejelentésért: Dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.



Az 5/b. napirendi pont tárgyalása:

Az alpolgármester illetményének és költségtérítésének megállapításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az alpolgármester illetményének és költségtérítésének a tekintetében is hasonló döntést kell hozni. Annyi a különbség, hogy itt a képviselő-testületnek van mozgástere: a polgármester illetményének 70-90%-a között lehet megállapítani az alpolgármester illetményét – összegszerűen.
Básthy Béla alpolgármester úr illetményét 90%-on, azaz 471.200.- Ft-ban javasolja megállapítani, a költségtérítését pedig 70.680.- Ft-ban.

Básthy Béla ismét bejelenti, hogy érintettsége miatt nem kíván részt venni a szavazásban.

A képviselő-testület 11 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

183/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Az alpolgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása” c. napirendi pont vonatkozásában Básthy Béla alpolgármester érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és úgy határoz, hogy az alpolgármestert a döntéshozatalból kizárja.

Ezután a képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


184/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Básthy Béla főállású alpolgármester illetményét 2014. október 22. napjától havonta 471.200.- Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület az alpolgármester részére 2014. október 22. napjától havi 70.680.- Ft költségtérítést állapít meg.

Felelős a bejelentésért: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A 6. napirendi pont tárgyalása:

A bizottságok elnökeinek és tagjainak a megválasztására Huber László polgármester szóban tesz javaslatot.
A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnökének Sas Norbert képviselőt, tagjainak Terplán Zoltán, Kiss Zoltán és Tóth Gábor képviselőket javasolja megválasztani.
Jelzi, hogy a bizottsági tisztségekre vonatkozóan természetesen lehet más javaslatot is tenni.

Mivel a képviselő-testület részéről észrevétel nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a pénzügyi bizottság elnökének (Sas Norbert) megválasztását, amit a képviselők 11 igen szavazattal elfogadnak.
Terplán Zoltán, Kiss Zoltán és Tóth Gábor képviselők megválasztását a pénzügyi bizottságba szintén 11 igen szavazattal fogadja el a képviselő-testület.

Ezután a polgármester a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnökének és tagjainak megválasztására tesz javaslatot.
Elnöknek Keszei Balázs képviselőt, tagoknak Kapy Ferenc, Terplán Zoltán és Rába Kálmán képviselőket javasolja megválasztani.

Hozzászólások:

Rába Kálmán nem tudja, hogy az ő bizottsági tagságára vonatkozóan a polgármester úr javaslatát a politikai arrogancia vagy a dilettantizmus szülte, de mindenki előtt ismert, hogy ő jelenleg helyi gazdaságfejlesztést és vidékfejlesztést tanul. Ezért a városfejlesztési bizottságban szeretne dolgozni, úgy érzi, hogy ott sokkal jobban tudná a várost szolgálni. E kérdésben konszenzusra kellene jutni, nem politikai döntést hozni.

Huber László megérti a képviselő úr kérését, de így akkor más képviselővel kell cserélni a tagságról. Kérdezi Plechl Tibortól, hogy a humánerőforrás bizottságban elfogadná-e a tagságot?

Plechl Tibor erre igennel felel, így a polgármester úr őt javasolja a humánerőforrás bizottságba.

Mivel a képviselő-testület részéről észrevétel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a humánerőforrás bizottság elnökének (Keszei Balázs) megválasztását, amit a képviselők 11 igen szavazattal elfogadnak.
Kapy Ferenc, Terplán Zoltán és Plechl Tibor képviselők megválasztását a humánerőforrás bizottságba szintén 11 igen szavazattal fogadja el a képviselő-testület.

Ezután a polgármester a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság elnökének és tagjainak megválasztására tesz javaslatot.
Elnöknek Kiss Péter képviselőt, tagoknak Kiss Zoltán, Kapy Ferenc és Rába Kálmán képviselőket javasolja megválasztani.

Mivel a képviselő-testület részéről e tekintetben észrevétel nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a városfejlesztési bizottság elnökének (Kiss Péter) megválasztását, amit a képviselők 11 igen szavazattal elfogadnak.
Kiss Zoltán, Kapy Ferenc és Rába Kálmán képviselők megválasztását a városfejlesztési bizottságba szintén 11 igen szavazattal fogadja el a képviselő-testület.

A szavazásokat figyelembe véve az alábbi határozat született:

185/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete bizottságaiba elnöknek és tagjainak az alábbi képviselőket választja meg:

Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság (Pénzügyi Bizottság)
Elnöke: Sas Norbert képviselő.
Tagjai: Terplán Zoltán,
Kiss Zoltán és
Tóth Gábor képviselők.

Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság (Humánerőforrás Bizottság)
Elnöke: Keszei Balázs képviselő.
Tagjai: Kapy Ferenc,
Terplán Zoltán és
Plechl Tibor képviselők.

A Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság (Városfejlesztési Bizottság)
Elnöke: Kiss Péter képviselő.
Tagjai: Kiss Zoltán,
Kapy Ferenc és
Rába Kálmán képviselők.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után Huber László jelzi, hogy természetesen lehet még a bizottsági tagságokon változtatni, sőt, lehet, hogy a bizottságok feladatköre is változni fog. Korábban volt ugyanis olyan elképzelés, hogy az idegenforgalom területe más bizottsághoz kerüljön, de ez majd egy külön előterjesztés tárgya lesz.


A 7. napirendi pont tárgyalása:

A képviselők, a bizottsági elnökök és tagok tiszteletdíjáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.

Huber László szóbeli kiegészítésében tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a képviselői tiszteletdíjak mértékét, természetbeni juttatásokat csak önkormányzati rendeletben lehet megállapítani. A képviselői tiszteletdíj alsó/felső határát a törvény nem határozza meg, azonban azt előírja, hogy a tiszteletdíj megállapítása nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.
Áttekintve az önkormányzat anyagi lehetőségeit, javasolja az anyaghoz csatolt új rendelettervezet elfogadni. Ebben 60.000 Ft a képviselők számára az alap tiszteletdíj mértéke, 54 000 Ft a bizottsági elnököké, 18 000 Ft a bizottsági tagságé, két vagy több tagság esetén pedig 30 000 Ft a tiszteletdíj.
Ez egy mérsékelt emelést jelent az előző ciklushoz képest, és ő úgy érzi, hogy nem rugaszkodtak el az önkormányzat gazdálkodásától.
Tehát összegszerűen a bizottsági elnökök tiszteletdíja 114 000 Ft lenne, 78 000 Ft az egy bizottsági tagságért, 90 000 Ft pedig a több bizottsági tagságért járó tiszteletdíj összege.

A képviselők részéről az előterjesztéssel kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a rendelettervezetet. A képviselő-testület 10 igen, 1 nem szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:

Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
37/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelete
az önkormányzati képviselők, a bizottságok elnökei és tagjai tiszteletdíjáról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)


A 8. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszeg Város és Térsége Társulási Tanácsába tag delegálásról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.
Huber László szóbeli kiegészítésében tájékoztatja a képviselő-testületet arról, hogy a volt kistérségi társulás jogutódjának lehet felfogni a Kőszeg Város és Térsége Társulást. Ennek vezető szerve a Társulási Tanács, amelybe a megállapodás alapján delegálni kell a tagokat. Mivel eddig valamennyi település kizárólag a polgármestereit delegálta a tanácsba, erre vonatkozóan tette meg a javaslatát Kőszeg vonatkozásában is.

A képviselő-testület részéről az előterjesztéssel kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot. A képviselő-testület 11 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

186/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város és Térsége Társulási Tanácsába tagként Huber László polgármestert delegálja.

2. Huber László polgármester akadályoztatása esetén Kőszeg Város és Térsége Társulási Tanácsában Básthy Béla alpolgármester helyettesíti.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: folyamatos.


A 9. napirendi pont tárgyalása:

Az egészségház eszközbeszerzésére vonatkozó ajánlattételi felhívás tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Ujvári Csaba szóbeli kiegészítésében elmondja hogy az egészségház használatba vételéhez szükséges az eszközök beszerzése, de ennek a pénzügyi fedezete teljes mértékig nem biztosított. Ezért két ütemre bontották a feladatot: az első körben a gyermekorvosi és a felnőtt háziorvosi rendelők eszközbeszerzését szeretnék megoldani. Ehhez egy nyílt közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Az értékelés szempontja a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás alapján történik. Részletezték a kötbért, a pénzügyi és a gazdasági alkalmasság minimumkövetelményét is.
Javasolja a határozati javaslat elfogadását.

Huber László tájékoztatja a jelenlévőket, hogy az Előkészítő Munkacsoport az előző képviselő-testület által létrehozott tagokból áll.

Hozzászólások:

Tóth Gábor jelzi, hogy sem a 9., sem a 10. napirendi ponthoz nem kapott írásos anyagot, sem papíron, sem elektronikus formában.

Dr. Zalán Gábor elnézését kér a hivatal nevében. A pótanyagokat tegnap délután elektronikusan és papíron is kiküldte a hivatal, azt gondolták, hogy mindenkihez célhoz ért. Az ülés végén szerette volna elmondani, hogy a hasonló problémák elkerülésre miatt a képviselők pontos elérhetőségét össze fogják írni.

Rába Kálmán úgy véli, hogy október 12-én új képviselő-testületet választottak, de hivatalt nem. Az SZMSZ szerint az írásos előterjesztést 4 nappal az ülés előtt a képviselőknek ki kell küldeni. Nem világos, hogy miért nem készült el ez az előterjesztés időben – bár a tartalma miatt támogatandó. Azt is hozzá kell tenni, hogy az egészségház az Operatív Program révén valósul meg, tehát ami az újságban erről le volt írva – mely szerint Ágh Péter országgyűlési képviselő szerez rá pénzt – nem igaz. Kéri a képviselő-testületet, hogy tartózkodjon a lakosság ilyetén megvezetésétől.

Huber László szerint azért nem vállalhat felelősséget a képviselő-testület, ami az újságban megjelenik, csak azért, ami itt az ülésen elhangzik.
Bár a 4 napos határidő nyilván a rendes ülések előkészítésére vonatkozik, kérdezi Ujvári Csabát, hogy ismertesse az előterjesztés előzményét.

Ujvári Csaba elmondja, hogy az eszközbeszerzésre a forrás korábban nem volt biztosított, ezért a pótforrásra igényt nyújtottak be. Volt egy olyan időszak is, amikor valamennyi orvossal és aszisztenssel végig kellett egyeztetni, hogy melyek azok az eszközök, amelyek része kell, hogy legyen a közbeszerzésnek. Végül most jött el az az időpont, amikorra sikerült ezt összedolgozni. Viszont az ügy érdekében indokolt volt ezt mindenképpen a mai ülésre behozni.

Básthy Béla kénytelen reagálni Rába Kálmán szavaira. Az egészségház beruházás összegéből 200 M Ft származik az Operatív Programból, a többi 146 M Ft-ot a magyar állam adta hozzá – ami nem EU-s támogatás. Lehet, hogy van párt, aki azt állítja magáról, hogy Brüsszelben jobban tudna lobbizni mint Budapesten, de politikai vitába ő nem menne bele. A választási üzeneteket nem kellene minősíteni, ezt most abba kellene hagyni ezen a helyen.

Rába Kálmán szerint Budapestnek nehéz a dolga az EU-ban a feladatalapú célzott támogatásokat tekintve, mert a közép-európai régió erősebb, mint az ország többi része, ezért aki azt állította, hogy jobban tud Budapestért lobbizni, az szakmailag tévedett.

Básthy Béla megjegyzi, hogy ezek szerint a politikai lobbik szükségességéről eltérő a tapasztalatuk. Szerinte nem baj, ha egy városnak a fejlődéséhez szükséges lobbira lehetőség van és reméli, hogy képviselőcsoportjuknak a jövőben ez a rendelkezésére áll.

Huber László visszatérve a tárgyhoz azt hangsúlyozza ki, hogy az egészségház e hónap végén elkészül, ezért az eszközöket mihamarabb be kell szerezni. Nem beszélve a szükséges engedélyekről. A határidők miatt mindenképpen sürgős ennek a közbeszerzési eljárásnak az elindítása. Talán várhattak volna vele a következő rendes ülésig, de az előkészítő munkacsoport a roham-munkát elvégezte, ezért nem akarták az időt tovább húzni.

Plechl Tibor szerint az SZMSZ lehetőséget ad rendkívüli előterjesztés benyújtására is. Kérdezi a jegyző úrtól, hogy miért nem ezt választották, mert akkor itt, az ülésen is kiosztható lett volna az anyag és a viták egy része elkerülhető lett volna.

Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy a polgármester úr kérésére szerepeltették a napirenden, viszont annak kiküldésekor még nem volt kész az anyag. Az sem lett volna szerencsés, ha egyből rendkívüli előterjesztéssel terhelik az alakuló ülést. Összességében úgy véli, hogy a hivatal minden tőle telhetőt megtett.

További észrevétel nem hangzik el, így a képviselő-testület 11 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

187/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a „Kőszeg, Egészségház eszközbeszerzése I.” tárgyában lefolytatandó nyílt közbeszerzési ajánlattételi felhívását elfogadja és egyben elrendeli annak megjelentetését a Közbeszerzési Értesítőben.

Felelős : Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A 10. napirendi pont tárgyalása:

A TOP CLLD pályázat keretében a Bálház felújítására és hasznosítására vonatkozó szándéknyilatkozat tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.
Huber László polgármester szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a Bálház – kulturális és közösségi célokra történő – további hasznosítása merült fel és erre vonatkozóan szándéknyilatkozatot kellene elfogadni. Ehhez az államnak a Bálház épületét meg kellett vásárolnia. A fenntarthatóságot biztosíthatná a TOP CLLD pályázat, hiszen a kultúra, mint olyan, nem profittermelő tevékenység. Vannak viszont a városban olyan patinás, nagy hagyománnyal rendelkező civil egyesületek, amelyeknek teret biztosíthatna a Bálház épülete. Nem mindenre kiterjedő ugyan ez a szándéknyilatkozat, de ha ezt a lehetőséget most a képviselő-testület kihagyja, akkor várhatóan kimarad a Bálház felújítása és nem tudni, mikor lesz erre ismét lehetőség.

Kérdések és hozzászólások:

Rába Kálmán kérdezi, hogy a szándéknyilatkozat 3. pontjában szereplő konzorciumi megállapodás elkészült-e?
Lehet-e azt tudni, hogy mekkora összegért vásárolta meg az MNV Zrt. a Bálház épületét?

Huber László még nem készült el, de talán nem is helyénvaló a konzorcium kifejezés a szándéknyilatkozatban. Sokkal inkább egyesületről lesz szó, ahol az önkormányzat, vállalkozások és civil szervezetek egyenrangú félként vesznek részt.
Az összeget nem tudja megmondani.

Keszei Balázs üdvözli az előterjesztést, de egyúttal aggodalmát is kifejezi. Azok a célok, amelyekről itt szó van, azok a város érdekét szolgálják ugyan, de az önkormányzat a fenntarthatóság tekintetében is felelősséget vállalna. Szeretné, ha a létrehozandó egyesülettel való konzultáció a fenntartáshoz is plusz lehetőségeket eredményezne. A felsorolt célok ugyanis rendkívül költségigényesek. Jó lenne ezek mellé olyan feladatot is találni a Bálházban, ami a működtetést is segíti.

Huber László tudomása szerint lenne vendéglátóhely kialakítására is lehetőség, nemcsak pusztán kulturális funkciója lenne az épületnek. Az önkormányzat dolga lesz megtalálni mindezt. Ha nem foglalkozik vele, akkor lehet, hogy egy gonddal kevesebb lenne, de az utókornak itt maradna a Bálház mostani problémája. A Bálházat nem fogják elvinni a városból: jó helyen van, a belváros része. A szép kerthelyiség is egy jó lehetőség. A fiataloknak is hiányzik egy találkozási pont – értelmes célokat kell tehát keresni hozzá.

Rába Kálmán kihangsúlyozza: az ingatlan kezelője maga a város lesz, és magával von minden olyan kötelezettséget jelent, mint pld. az állagmegóvás. Ezekre nincsen elég forrás és az üzemeltetésre sincs.
Tehát úgy fogja elfogadni a képviselő-testület ezt a szándéknyilatkozatot, hogy nem tudja, milyen forrásból lesz a működetés megoldva.
Ettől függetlenül támogatni kell, hiszen ha nem adunk fel lottót, akkor nem is lehet a nyereményt várni.

Tóth Gábor nem lát semmilyen olyan új funkciót a Bálház esetén, ami most nincs ellátva a városban: a művelődési központ, a natúrpark vagy a foglalkoztatási paktum révén. Számára egyedül az üzemeltetés kérdésköre a kétséges.

Básthy Béla kiemeli: amivel a város egyedül nem rendelkezik, az maga a Bálház. Ő megérti és teljesen jogosnak érzi a képviselők felvetéseit és kétségeit, főleg az üzemeltetéssel kapcsolatban. A Nemzeti Programnak fontos részei a terület- és településfejlesztési programok, reméli, hogy ehhez megkapja a város a kormány támogatását. Ha most ebben nem vállal szerepet a képviselő-testület, akkor nem lehet tudni, hogy mi lesz sok-sok évig a Bálház épületével.
Azt biztosan tudni, hogy lesz TOP CLLD pályázat, és ezen a város elindulhat. Nyilván ambíciózus tervekkel kell előhozakodni. A jelenlegi ismeretek szerint a TOP CLLD 2+2 évre működési célú támogatást is biztosít a közösségi célokra. Vannak ugyan rosszabb forgatókönyvek is, de ha minden nem is sikerül, legalább fel lesz újítva a Bálház és működnek benne a közösségek. Jelenleg erre kevés lehetőség van. Okosan is lehet használni a Bálházat, esetleg együtt a várral, mintegy „ingatlanflottában”. Ő is úgy látja, hogy van kockázat, de több benne az esély, mint a veszély.

Tóth Gábor szerint ne vállaljon a képviselő-testület látatlanban kockázatot, ezért módosító indítványként javasolja, hogy a szándéknyilatkozat 5. pontjában az „üzemeltetés” szó kerüljön ki. A mondat vége a következő legyen: „…….. a MNV Zrt. –vel együttműködési megállapodást köt.”

Huber László úgy gondolja, hogy az üzemeltetést nem lehet kihagyni, mert ez kardinális kérdés az együttműködésben, ezt várják az önkormányzattól. De ő biztos benne, hogy a város ebben nem maradna egyedül. Egyébként a Bálházban működött valamikor a mozi is, és ő éppen Sárospatakon látott nemrég egy art mozit, ami 80 km-es körzetből odavonzza a nézőket – hasonlót is el tudna képzelni.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester lezárja a vitát és elsőként Tóth Gábor módosító javaslatát bocsátja szavazásra a működtetés törlésére vonatkozóan. A képviselők 3 igen, 8 nem szavazattal az indítványt elvetik.
Ezután a polgármester az eredeti előterjesztést bocsátja szavazásra, amit a képviselő-testület 9 igen 2 nem szavazattal elfogad.

188/2014. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a „Kreatív város – fenntartható vidék” programmal összhangban a Bálház felújítására és hasznosítására vonatkozó szándékának rögzítése érdekében jóváhagyja a mellékelt szándéknyilatkozatot és hasznosítási tervet, továbbá felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős a bejelentésért: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


A 11. napirendi pont keretében (Egyebek) elsőként Dr. Zalán Gábor felhívja a képviselők figyelmét a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségre, tájékoztatást ad az összeférhetetlenségi szabályokról és képviselői méltatlanság intézményéről.
A köztartozásmentes adózói adatbázisba való felvétellel kapcsolatos a hivatal technikai segítséget tud adni. Kéri, hogy a képviselők adatait, elérhetőségét tartalmazó kérdőívet minden képviselő töltse ki.
A korábbi képviselő-testület döntött a képviselői munkához szükséges laptopok megvásárlásáról is. Erre árajánlatot kértek, 1-2 héten belül megérkeznek. Így az eddigi módszerhez hasonlóan, a képviselők minden anyagot elektronikusan kapnak majd meg a hivatalból. Megküldik a kőszegi honlap nem nyilvános részének az eléréséhez szükséges hozzáféréseket is.

Keszei Balázs jelzi, hogy az utolsó vagyonnyilatkozatot már elektronikus módon is ki lehetett tölteni. Amennyiben lehetséges, ő ezen a módon szeretné továbbra is kitölteni a vagyonnyilatkozatát. Az új laptopok megérkezéséig is kizárólag e-mailben kéri az anyagok hozzá való eljuttatását.

Rába Kálmán köszöni a lehetőséget, hogy itt lehet és reméli, hogy közösen konstruktív munkát tud végezni a képviselő-testület, hiszen 5 évre „bútoroztak össze” – egy évvel hosszabb a jelenlegi képviselő-testület mandátuma. Kéri, hogy tegye félre mindenki a pártigazolványát és próbáljanak meg „egy igazolványért”: Kőszeg városért dolgozni. Ezt ő a maga részéről kijelenti.

Terplán Zoltán felveti: megoldható-e, hogy minden képviselő kapjon „koszeg.hu”-s e-mail címet.

Básthy Béla jelzi, hogy a hétvégén Orsolya Nap – A natúrpark ízei vásár lesz Kőszegen, aminek a megszervezéséért köszönet illeti a művelődési központot és a natúrparkot. Itt lesz V. Németh Zsolt államtitkár úr is. A kőszegi kezdeményezést követően az ország másik 7 natúrparkjában is hasonló rendezvények lesznek. Ezek a Magyar Natúrpark Szövetség honlapján olvashatók.
A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. és az Írottkő Natúrparkért Egyesület „Emilia-Romagna tartomány (Olaszország) ízei” című rendezvénye 2014. október 25-én lesz a Hotel Írottkő aulájában.

Keszei Balázs kéri, hogy a képviselő-testület tagjai időben kapjanak tájékoztatást a városi programokról, ne csak utólag legyen tudomásuk róla.

Huber László tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy holnap lesz az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepség Kőszegen. November 6-án pedig a hagyományos Királynap lesz.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester 18.40 órakor bezárja a 2014. október 12-én megválasztott képviselő-testület alakuló ülését.
Az ülés a Szózattal ér véget.


Kelt, mint az első oldalon.


Dr. Zalán Gábor s. k. Huber László s. k.
jegyző polgármester


(Az alpolgármester választásról szóló külön jegyzőkönyvet és az esküokmányokat lsd. a letölthető formátumban.)