2010. Február 23., Kedd, 16:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A 2010-2011-es tanévben indítható általános iskolai első osztályok számának meghatározása.
2. - Liszt Ferenc utcai autóbusz állomás áthelyezésére vonatkozó pályázat kibővítése
3. - Egy mappában letölthető formátumban a 2010. február 23-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyaga.
1. napirendi pont:
A 2010-2011-es tanévben indítható általános iskolai első osztályok számának meghatározása.

Tisztelt Képviselő-testület!


Az iskoláinkat fenntartó Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Társulási Tanácsa 2010. február 9-én rendkívüli előterjesztésben tárgyalta a következő tanévre szóló iskolai beíratások várható eredményét, mert úgy látják, hogy az alacsony gyermeklétszám miatt szükséges lenne újra átgondolni a következő tanévben indítható első osztályok számát.
Az előterjesztés megtárgyalását követően a 9/2010. (február 9.) sz. TT határozat az alábbiak szerint fogalmaz:

"9/2010. (február 9.) TT Határozat:

Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Társulási Tanácsa az előterjesztésben foglaltakat tudomásul veszi. A rendelkezésre álló adatok alapján a fenntartó három 1. osztály indítását javasolja Kőszegen. A Tanács felkéri az alapítót, hogy a ténylegesen beíratott gyermekek létszámának függvényében, az érdekelt önkormányzatokkal lefolytatott egyeztetések után, a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg.

Felelős: Huber László a társulási tanács elnöke
Hivatali felelős: Rétiné Tóth Anikó munkaszervezet-vezető
Határidő: beíratási tényszámok ismerete után azonnal "

Az érvényes jogszabályok szerint a nevelési –oktatási intézmény átszervezésével, megszüntetésével kapcsolatos alapítói döntéseket a tervezett végrehajtás évében május 15-ig meg kell hozni, ezért szükséges, a fenntartó által jelzett intézkedésre vonatkozó döntés időbeni előkészítése, elvi állásfoglalás kialakítása.
Ez az elvi állásfoglalás segítheti még azt a döntést is, amit a Társulási Tanácsnak kell meghoznia a kistérség iskola felújítási pályázatainak támogatásáról.
A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program iskola felújítási pályázatának első körében 2008-ban, nem nyert támogatást a Béri Balog Ádám Ált. Iskola bővítésére, korszerűsítésére benyújtott pályázat. Most a 2. körben a kistérségből három pályázat benyújtására született terv. Az egyik a már első körben is benyújtott Béri Balog Ádám Ált. iskoláé lenne, de pályázni szeretne az iskola felújítására az Árpád-házi Szent Margit Óvoda és Általános Iskola fenntartója is, és terv készült a Lukácsházi mikrotérség intézményfenntartó társulása részéről a Lukácsházi Óvoda felújítására is.
A pályázat benyújtásának feltétele, hogy a kistérség területéről a Társulási Tanács egy és csakis egy pályázatot támogasson. Mivel a pályázatok között az első osztályok indulásával kapcsolatosan érintett intézmény is van, a leendő első osztályosok száma is befolyásolhatja a kiválasztást.

Az első osztályok indítására vonatkozóan a napi működést ismerő és biztosító fenntartó adataira és javaslataira kell és tudunk építeni, ezért Önök elé terjesztem ezen fenntartói javaslatot az alábbiak szerint:

"A kőszegi óvodák nagycsoportosai közül nagy valószínűséggel maximálisan 102 gyermek várható az 1. osztályokba. Ez az adat két gyermek tekintetében hordoz bizonytalanságot, ennyivel kevesebben lehetnek a normál osztályba menők. Két óvodás esetében ugyanis, nem dőlt még el, hogy a beszédjavító általános iskolába kerülnek-e. Ezzel az iskolába menők összlétszáma még csökkenhet. Nem tartalmaz adatot a felmérésünk (tehát 1 szülő sem nyilatkozott akként), hogy Szombathelyre (pl. Waldorf iskola) vagy osztrák általános iskolába kívánja íratni gyermekét. Ugyanakkor ez minden évben potenciális veszélyt jelentett, hiszen tapasztalataink szerint, minden tanévben 3-4 gyermeket íratnak különböző ausztriai általános iskolába a kőszegi gyermekek közül.
Amennyiben a 102 gyermek a kiindulópontunk, (nem veszünk figyelembe csökkentő tényezőket, amiket az előbbiekben felsoroltunk) abban az esetben az előzetes felmérések a következőket mutatják:

Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola: 25 fő
Bersek József Általános Iskola Kőszeg: 26 fő
Béri Balog Ádám Általános Iskola: 43 fő

Részletezve:
Óvoda Iskolába megy Bersek Kőszegszer-dahely Horvátzsi-dány Balog Árpád-házi
Újvárosi 42 8 0 26 5
Központi 27 6 11 8
Felsővárosi 20 11 4 5
Kőszegfalvi 7 1 2 1
Egyházi 6 0 0 6
Kőszeg Összesen 102 26 43 25
Velemi 10 0 6 0 1 3
Bozsoki
Peresznyei 5 1 0 0 1 3
Horvátzsidányi 4 0 3 0 1
Összesen 121 27 6 3 45 32


A költségvetési törvényben szereplő minimálisan elvárt létszám alsó tagozatban 15,75 fő, felső tagozatban 23 fő. Összességében számítva, amennyiben a Peresznyei óvodából a jelzett 1 fő a Bersek iskolába, és a Kőszegszerdahelyi általános iskolába 6 gyermek kerül beíratásra, abban az esetben az átlaglétszámunk: 17,18 fő alsó tagozatban, felsőben 23,8. Ez az átlaglétszám a BTM-es és SNI-s tanulókkal számított átlaglétszám, amely azt a rizikó faktort is magában hordozza, hogy ha a jogalkotó a gyermeklétszámot a tényleges gyermeklétszámra vetíti az elkövetkezőkben, akkor a normatívát elveszíthetjük. A tényleges gyermeklétszám ugyanis ennél sokkal kevesebb (BTM, SNI esetén egy gyermek 2-3 főnek számít).
Alsó tagozatban mindösszesen 16 főn múlik, hogy teljesíteni tudjuk a normatíva igénylés feltételeit. Amennyiben ezen feltételek nem teljesülnek, mintegy 23 millió forintos kistérségi kiegészítő normatív támogatást vesztünk el (Kőszegszerdahely vonatkozásában 10 millió forint, Kőszeg esetében: 10 millió forint, Horvátzsidány esetében: 3 millió forint).
Megjegyezzük, ha csak 26 tanuló iratkozik be a Bersek iskolába az semmiképpen nem indokolja a két 1. osztály indítását.
Jelezzük továbbá azt, hogy a költségvetési törvény csoportfinanszírozásából következően nem kizárólag a kistérségi kiegészítő normatíva csökkenésével számolhatunk, hanem az alap normatíva csökkenésével is. Kimondható ugyanakkor, hogy a 2011/2012. tanévben további létszámcsökkenés nélkül sem bírja el a felső tagozat a 12 csoportra történő elosztást, hiszen jóval magasabb a kimenő 8. osztályosok száma, mint a várhatóan beiratkozó tankötelesek száma. Ugyanez a probléma jelentkezik a 4-5. osztály közötti átmenetnél is. Erre kizárólagos megoldás az lehet, hogy felsőben eggyel kevesebb csoportot indítunk, melyre reális esély csak Kőszegszerdahelyen van. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy felső tagozatban a költségvetési törvény csoportösszevonás esetén normatíva igénylést nem engedélyez."

Fentiek tükrében tehát bizonyosnak látszik, hogy körzetmódosítással és az egyházi iskola mostanihoz hasonló, vagy bővülő működésével, a városi gyerekek felvétele három osztályba is biztosítható, de akkor minden évfolyamon, felső tagozaton is, maximális vagy ahhoz közeli osztály létszámok alakulhatnak ki. Folyamatában pedig azt eredményezi a döntés, hogy az egyik általános iskolánk 8 évfolyamos és 8 osztályos lesz, azaz "felmenő rendszerben" épül le. Természetesen ebben az esetben meg kell hozni azt a döntést is, hogy melyik iskola működik a nyolc évfolyamon 8 és melyik 16 osztállyal.
A fenntartó javaslatából, a szülői szándék ismeretében csak arra az eredményre juthatunk, hogy a Bersek József KIKI Ált. Iskola székhelyén működjön a nyolc osztály. ( 8 évfolyammal ide tartozik még a Kőszegszerdahelyi Tagiskola és itt működik az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat is, ami helyhiánnyal küzd).


Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy a fentieket megtárgyalni szíveskedjen és tegyen szándéknyilatkozatot a mellékelt határozati javaslat szerint, hogy a végleges döntés előkészítését megkezdhessük!


Kőszeg, 2010. 02.16.
Huber László s. k.
polgármester


HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete kifejezi azt a szándékát, hogy a 2010/11-es tanévben a Béri Balog Ádám Általános Iskolában továbbra is két első osztály, a Bersek József Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat székhely iskolájában egy első osztály indítását engedélyezi és felkéri a polgármestert és a jegyzőt, hogy a szükséges vélemények beszerzését követően az alapító okiratot legkésőbb 2010. 05.15.-ig terjessze a képviselő-testület elé elfogadásra.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2010. 05. 15.