2011. Február 15., Kedd, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - Viziközmű létesítmények üzemeltetési szerződésének jóváhagyása.
5. - A Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodásának módosítása.
6. - Az Innovációs Park Kőszeg Kft. kérelme.
7. - Beszámoló a foglalkoztatási paktum munkájáról.
8. - A művelődési központ érdekeltségnövelő pályázaton való részvétele.
7. napirendi pont:
Beszámoló a foglalkoztatási paktum munkájáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az Európai Unióban több évtizedes tapasztalata és kialakult struktúrája van a helyi foglalkoztatási együttműködéseknek, közismert nevén a paktumoknak.
A kőszegi és a felső-répcementi kistérségek társulásai, a térség 3 városa, a munkaerőpiaci szervezet valamint egy – tevékenységével a két kistérséget lefedő – vállalkozóból álló konzorcium Kőszeg kezdeményezésére 2009. nyarán közös pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program kiírására helyi foglalkoztatási partnerség létrehozására. A pályázat – a legmagasabb elért pontszámmal – 23 millió forintos támogatást nyert, melyhez a szükséges önrészt a három város a lakosság arányában vállalta.
A pályázat egyik vállalása a két kistérség átfogó, foglalkoztatási szempontú helyzetelemzésének kidolgozása. A helyzetelemzés elkészítéséhez felhasználtuk a két kistérség településeinek, kistérségi társulásainak korábban elkészített koncepcióit, stratégiáit. Ezen felül személyes találkozók alkalmával gyűjtöttünk információkat és adatokat a térség foglalkoztatási potenciáljával és nehézségeivel kapcsolatosan. Tavaly februárban egy – a térség gazdasági szereplőit reprezentáló – fókusz csoport műhelymunkája nyomán, a szakmai vezető által összeállított kérdéscsoportok mentén feltérképeztük a térség adottságait, lehetőségeit, a foglalkoztatottság növekedésének akadályait, a foglalkoztatás szempontjából releváns szervezeteket, a hiányzó képzéseket, a korábbi hasonló kezdeményezések tapasztalatait, valamint a további elképzeléseket, terveket és projektötleteket.
A paktum 2010. februári nyitórendezvényén a széles körből meghívott gazdasági szereplők számára ismertettük a paktum céljait, várható eredményeit, a helyi foglalkoztatási együttműködések nemzetközi tapasztalatait.
Márciusban a büki művelődési házban tartott helyzetelemző szemináriumon a résztvevők aktivitása nyomán elkészült a térség erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeztetettségét összegző táblázat (SWOT analízis). Az itt elhangzott információkat is beépítettük a helyzetelemzésbe.
Áprilisban a szerveződő együttműködés aktív tagjai segítségével összeállítottuk a későbbi paktum megállapodásának szövegét, az irányító csoport összetételét.
2010. május 20-án a két kistérség határán, a horvátzsidányi Margaréta Csárdában ünnepélyes keretek közt aláírásra került a paktum-megállapodás; 56 gazdasági szereplő aláírásával erősítette meg a helyi partnerség szükségességét.
Az elkészült átfogó dokumentumok megtalálhatóak a Foglalkoztatási Paktum honlapján az alábbi linken:
http://www.kfr.hu/index.php?page=dokumentumtar
A paktum egyik fő célja a helyi foglalkoztatási kezdeményezések ösztönzése, összehangolása, egy jól működő partnerségi hálózat kiépítése, működtetése. Ennek érdekében a nyár elején foglalkoztatási, vállalkozási, képzési, programsorozat keretében, 3 tematikusan rendezett fórumon az építőipar és termelő iparágak, a turisztika, vendéglátás, kereskedelem és szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, borászat, helyi termék témákban ültettük egy asztalhoz a különböző ágazatok képviselőit. Az ott elhangzott problémák, ötletek és megoldási javaslatok a későbbi projektek kidolgozásának alapjául szolgálnak.
Időközben paktumunk meghívást kapott a – szintén TÁMOP program keretében létrejött – „REKORD” Regionális Foglalkoztatási Együttműködésben való részvételre. Az együttműködés a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft, a Nyugat-dunántúli Munkaügyi Központ, a BFH Európa Kft, valamint a Zalai Falvakért Egyesület és a ZalA-KAR Térségi Társulás kezdeményezése, mely a térségben lévő paktumok részvételére alapozva a teljes régióra kiterjedő foglalkoztatási együttműködési hálózat létrehozását célozza. A REKORD hálózatban együttműködő paktumok és egyéb gazdasági szereplők a saját térségi erejüket, ismereteiket felhasználva összehangolják a régióra vonatkozó foglalkoztatás-bővítési potenciálokat és elképzeléseket. A helyi együttműködések tapasztalataikat összegezve ajánlásokat fogalmaztak meg és juttattak el a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatásért Felelős Államtitkárához a helyi együttműködések ösztönzésével és támogatásával, valamint a helyi sajátosságok hatékonyabb kihasználásával kapcsolatban.
A határon átnyúló gazdasági együttműködések létrejöttét ösztönző REGIONET Aktív programmal kooperálva 2010. november 24-én 30 fő tanulmányúton vehetett részt, melyen a kelet-stájerországi Großwilfersdorfban a paktum együttműködés vezetője megismertette a csoporttal az Ausztriában működő foglalkoztatási együttműködés struktúráját és támogatási rendszerét, illetve bemutatta elért eredményeiket. A paktumban megfogalmazott igények hívtál életre a térség képzési ügynökségét, mely elsősorban a turizmus területén jelentkező munkaerőhiány pótlásával, munkanélküliek átképzésével, foglalkozik. A tanulmányút záró programja a LEO GmbH. meglátogatása volt. A piaci alapon működő cég a tartósan munkanélküliek integrációját segíti elő, a felkészítéshez, képzéshez állami támogatást kapnak.
Paktumunk egyik fő célja, hogy a térségben lévő vállalkozások és képzőintézmények folyamatos információt kapjanak a piaci igények, a változó gazdasági környezet követéséhez, fejlesztéseikhez. A november 30-án tartott gazdasági és foglalkoztatási fórumon az átalakulóban lévő szakképzés rendszeréről a Kereskedelmi és Iparkamara, a jövő évi Regionális Operatív Program pályázati kiírásairól a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség, a munkaerőpiaci támogatások jövő évi alakulásáról a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ egy-egy vezetője tartott ismertető előadást a jelenlévőknek, valamint bemutattuk a paktum által elkészített foglalkoztatási témájú helyzetelemzést és stratégiát, melyekről jelen előterjesztés keretében szóban is beszámolunk.
A hatékony együttműködést megalapozó hálózatépítési tréningen több mint 20 paktum-tag vett részt december 7-én és 8-án a kőszegi Európa Házban. A hatékony együttműködést megalapozó decemberi hálózatépítési tréningen több mint 20 paktum-tag vett részt a kőszegi Európa Házban. A tréning eredményeként – az egyéni hasznosságokon túl – a paktum jövőben kidolgozandó projektjeihez és a hosszú távú együttműködés kialakításához több ötlet, információ és készség került felszínre. A résztvevők közösen határozták meg a paktum
ÉRTÉKEIT:
• együttműködés (gazdasági szervezetek, önkormányzatok, képzők, civil szervezetek)
• aktív részvétel
• közösen kidolgozott, fenntartható projektek
CÉLJAIT:
• vállalkozóbarát környezet kialakítása
• helyi munkahelyek kialakítása, későbbi megtartása
• piacképes képzési struktúra kialakítása
• a szakmák presztízsének visszaállítása
A különböző szektorok által megfogalmazott igények, célok és feladatok:
SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK részéről:
• erősebb kapcsolat a küldő résztvevőkkel (általános iskolák)
• pályaorientáció térségi erősítése
• térségi középiskolák bevonása a munkaerő-piaci képzés rendszerébe
• konkrét kapcsolatok kiépítése, gyakorlati helyek erősítése
• saját termékek értékesítése
• képzéshez szükséges anyagok biztosítása
• folyamatos finanszírozás
VÁLLALKOZÁSOK részéről:
• gazdasági fejlődést célzó struktúrák bevezetése, elterjesztése
• rendszeres kapcsolat az önkormányzatok, valamint az ipartestület, kamarák között
• helyieket foglalkoztató cégek pozitív elbírálása, helyi termékek és szolgáltatók előnyben részesítése központi beszerzéseknél
• ügyfélfogadás idejének bővítése (pl. engedélykiadás)
• folyamatos információáramlás, adatbázis létrehozása
• átlátható adózási környezet, a vállalkozói vélemény megjelenésének lehetősége
• pályázatoknál konzorciumok alakítása
• szezon meghosszabbítása - marketing (helyi média támogatásával)
• gazdasági együttműködések számának növelése
• piacképes térségi termékek és szolgáltatók számának növelése

A fent említett eseményekről bővebb információ, valamint az elkészült dokumentumok a www.kfr.hu honlapon megtalálhatóak.
Ez év első felének fontos feladata a projektbe beépített befektetői kiadvány elkészítése, valamint a konkrét foglalkoztatás-bővítéssel járó projektek kidolgozása.
Terveink szerint a reprezentatív kiadvány átfogó információkat ad a térség gazdasági és turisztikai adottságairól, valamint bemutatja a térség hasznosításra alkalmas ingatlanait. A két kistérség valamennyi településének lehetősége lesz – saját forrás hozzáadása nélkül – megjelentetni a területén lévő ingatlanokat.
A befektetési területek összegyűjtéséhez a városát jól ismerő települési vezetők együttműködését várjuk. Az ehhez szükséges sablonok elérhetőek a paktum menedzsmentjénél, vagy a kistérségi munkaszervezet munkatársainál.

A befektetői kiadvány a tervek szerint egy egyedi tervezésű mappában kapna helyet, melyben egy 8 oldalas, a két kistérséget és a három várost bemutató általános bevezetőt, valamint cserélhető kétoldalas befektetői ajánlókat tartalmazna. A javaslat szerint Kőszeg város területén lévő befektetési lehetőségek összegyűjtéséről, kategorizálásáról, az adatok pontosításáról a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztálya, míg a megjelenésre szánt végleges anyag pontos meghatározásáról a Városfejlesztési Bizottság dönt.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, a Pénzügyi valamint a Humánerőforrás Bizottság is megtárgyalta, a határozati javaslatokat egyhangúlag elfogadásra javasolja a Képviselő-testület számára.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a határozati javaslat elfogadására!

Kőszeg, 2011. február 10.

Básthy Béla s. k.
alpolgármester




HATÁROZATI JAVASLAT


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum c. projektről szóló beszámolót elfogadja.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a projekt keretében megvalósuló befektetői kiadvány Kőszeg várost érintő befektetési lehetőségek adatainak összegyűjtésével és kategorizálásával a városfejlesztési és üzemeltetési osztályt bízza meg. A megjelenésre javasolt ingatlanokról a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság 2011. februári ülésén dönt

Felelős: Huber László polgármester
Kiss Péter bizottsági elnök (2 pont. esetében)
Hivatali felelős: Schlögl Krisztián szervezési ügyintéző, projekt menedzser
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető (2. pont esetében)
Határidő: azonnal (2. pont esetében a bizottság februári rendes ülése)