2012. December 11., Kedd, 17:00 óra, Béri Balog Ádám Általános Iskola: kistérségi együttes és rendkívüli ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A többcélú kistérségi társulás 15 településének képviselő-testülete együttes ülésének keretében: A többcélú társulási megállapodás módosítása.
2. - Oktatási intézmények működtetésének kérdése.
3. - A járási tankerület fenntartásába kerülő oktatási intézmények átadására vonatkozó megállapodás elfogadása.
4. - Egy mappában a 2012. december 11-i kistérségi együttes és rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
2. napirendi pont:
Oktatási intézmények működtetésének kérdése.

Tisztelt Képviselő-testület!

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 97. § (24) bekezdés ab) pontja alapján Kőszeg Város Önkormányzata az iskolák működtetői feladatának állami átvállalására vonatkozóan kérelmet nyújtott be. A tárcaközi bizottság Kőszegre vonatkozóan havi 16 266 E Ft, azaz éves szinten 195 192 E Ft befizetési kötelezettséget állapított meg. Ez az összeg 2013. január 1-jétől 2015. augusztus 31-ig terjedő időszakban terhelné az önkormányzatot.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a befizetési kötelezettség mindig kevesebb annál, mint amit az önkormányzatok kérelmükben működtetési költségként feltüntettek. Ezzel szemben Kőszeg Város Önkormányzata a kérelmében a működtetési kötelezettséggel kapcsolatban 2013. évi prognosztizált adatok között összesen 139 548 E Ft működési kiadást, 25 569 E Ft működési bevételt tüntetett fel, ezek különbözetéből a működtetési kötelezettség forrásigénye várhatóan 113 979 E Ft, amely jóval alacsonyabb összeg a megállapított befizetési kötelezettség éves összegénél.
Az önkormányzat saját bevételei és átvett pénzeszközei sajnos elégtelenek az önkormányzati feladatok ellátásához, ennek ellenére a megállapított befizetési kötelezettség mellet nem adhatjuk át az iskolákkal kapcsolatos működtetői feladatokat az államnak. A fentiek miatt javasoljuk, hogy a képviselő-testület kérelmét vonja vissza, illetve ne tegyen nyilatkozatot a működtetéshez megállapított hozzájárulás megfizetésére vonatkozóan.

Fentiekre tekintettel kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2012. december 10.

A polgármester nevében:

Sőbér Aurélia s. k.
pénzügyi osztályvezető




HATÁROZATI JAVASLAT
I.
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Nkt. 74. § (4) bekezdésében foglaltak alapján az önkormányzat rendelkezésére álló saját és átengedett bevételek terhére a saját tulajdonában álló - az állami intézményfenntartó központ által 2013. január 1-jétől fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló - ingó és ingatlan vagyon működtetéséhez megállapított hozzájárulás megfizetését nem vállalja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: azonnal

II.
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 197/2012.(XI.13) számú képviselő-testületi határozatát visszavonja, és az állami intézményfenntartó központ által 2013. január 1-jétől fenntartott köznevelési intézmények ingó és ingatlan vagyonának működtetését 2013. január 1-jétől ellátja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: azonnal